CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Pengalaman Paling Ngeri Pakai Implanon, Besar Betul Pengorbanan Ibu

15-10-2021 04:23 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3042| Komen: 43

Description: Pelbagai kaedah kontraseptif untuk merancang keluarga yang selamat, berkesan, kesan sampingan yang minima dengan kadar kos berpatutan yang mudah didapati.
Pelbagai kaedah kontraseptif untuk merancang keluarga yang selamat, berkesan, kesan sampingan yang minima dengan kadar kos berpatutan yang mudah didapati. 


Antara kaedah terkini yang semakin mendapat perhatian ramai adalah implan.


Kredit foto: FB Ferra Zafyra

Implan adalah kaedah kontraseptif berbentuk rod kecil dipasang di bawah lapisan kulit (subdermal) di bahagian tengah lengan atas.

Pengguna Facebook Ferra Zafyra berkongsi pengalamannya yang terpaksa menempuh momen perit untuk mengeluarkan implan itu pada 12 Oktober lalu.




Menurut Ferra, dia dikehendaki melakukan imbasan x-ray dan ultrasound sebelum memulakan prosedur tersebut. 

Katanya, detik menakutkan bermula selepas 30 minit apabila doktor masih belum berjaya keluarkan implan dari lengannya.



Ceritanya lagi, darah terus menitik keluar dan dia terpaksa dibius untuk kali kedua bagi mengurangkan rasa sakit. 

Menurut doktor yang ditugaskan, implan tersebut telah melekat pada daging dan bagi proses mengeluarkan implan itu, dia menerima dua jahitan di lengan. 





Katanya, ini adalah antara pengorbanan besar ditanggung insan bergelar ibu.

Akui serik, Ferra menyatakan dia tidak akan lagi mencuba segala jenis perancang keluarga.


Sumber: OHBulan


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote lwyl 15-10-2021 07:00 PM
Saya dengar IUD pun boleh melekat dengan daging.
Quote surfin_net82 15-10-2021 07:15 PM
Ikut doc sy dulu.. implanon ni ada sarungnya bila nak cabut just ambil stick dlm tu.. aku bayang mcm crab stick tu la. So dia slide je keluar. Mungkin aku dpt doc professional.. sng je dia buat. Yg mengerikan pakai implan ni side effect kegemukan..no turning back. Nak dapat shape dulu... Xmakan pun macam xlut lemak2nya ????
Korg yg xpakai baik xpayah la.
Quote vee_zara 15-10-2021 07:56 PM
Baru nak amik. Okay i lg sanggup cucuk depo tiga bulan sekali.
Quote LadyCarefree 15-10-2021 08:07 PM
Edited by LadyCarefree at 15-10-2021 07:09 PM
surfin_net82: Ikut doc sy dulu.. implanon ni ...


Ni dia panggil radiologist! Macam merepek je. Tp ye lah kot small incision je. Pakai mask pun tak betul. Kalau iols xnak ooooo.
Quote nakkomenjugak 15-10-2021 08:34 PM
Uishhh seramnya bunyikkk
Quote kedekek 15-10-2021 09:13 PM
Saya cucuk depo bdn makin kurus tp yg xbes ra hormon cm slalu moody ,stress n tekann drh 130/80..

Stop depo bp kembali 110/70..120/80 normal
Quote 234126 15-10-2021 09:32 PM
iol ingat lagi dulu mak iol masuk hospital sebab nak buang IUD melekat kat rahim. Ada yang ok je pakai tapi mak iol tak serasi la kot kesian dia. Dah buang sampai demam dia tahan sakit. iol cucuk depo je 3 bulan sekali tu. Badan naik juga tapi takda la membelon.
Quote naina 16-10-2021 12:31 AM
surfin_net82: Ikut doc sy dulu.. implanon ni ...


Ehh gitu plak eh implan. Boleh menggemukkan. Aku ingat depo dengan makan pil je..aku hampir2 nak implan lepas anak nombor 3. Tapi Asben tak izin plak..xnk bagi masuk benda asing dalam badan aku. Tapi dia sanggup buang luar selama bertahun2 Okla..badan aku MMG maintain Dr Sebelum kawen sampai skng la..
Quote naina 16-10-2021 12:35 AM
vee_zara replied at 15-10-2021 07:56 PM
Baru nak amik. Okay i lg sanggup cucuk depo tiga bulan sekali.

Ramai member ambik depo badan naik bagai dipam2..lepas anak 3,4 cmtu dah serik dah. Tak tahulah kaedah apa lagi yang sesuai. Tapi MMG kesian kan kita kena hadap benda2 ni semua. Macam rosak badan pun ada. Kacau hormon. So far aku selamat lagi la dari semua kaedah2 ni. Asben kena cepat2 cabut. Yang ambik perancang ni sebb Asben taknak buang luar ke??
Quote Suchi 16-10-2021 06:42 AM
surfin_net82 replied at 15-10-2021 07:15 PM
Ikut doc sy dulu.. implanon ni ada sarungnya bila nak cabut just ambil stick dlm tu.. aku bayang mcm ...

Dalam byk2 side effect ubat, hat menyebabkan berat naik la iols paling tak suka huhu

Kadang tu just nak amik ubat biasa je ubat demam ke sakit kepala ke apa pun iols tanya doc ni buleh naikkan berat ke kalau ya iols tanak.
Masa iols tau ada masalah pcos 10 tahun dulu doc nk bg clomid ke apatah. Ubat tu mcm utk kesuburan kot tp iols tanak sbb risau nnt jd gems.
So tak amiklaa, nk try usaha sendri je iols ckp.
Sama la mcm segala perancang ni mmg takde amik sbb iols mmg tak suka kalau berat naik.
Susah payah iols usaha nk buang lebihan berat ni dulu pastu nak maintain kan sejak 10 tahun ni idaklah nak biar berisi lagi.

Lagipun disebabkan masalah PCOS tu iols takleh biarkan berat badan berlebihan nnt period tak teratur balik dan akn dapat mcm2 penyakit lain lagi.
Tu pasal iols sedaya upaya kawal pemakanan dan tak berenti bersenam walau sesetengah org kata dh kurus wat pe nk diet/senam lagi.
Masalanya iols takleh gemuk, kalau tak nnt period tak lawas dan dtg 2-3 bulan sekali ja.


Quote Suchi 16-10-2021 06:53 AM
naina replied at 16-10-2021 12:35 AM
Ramai member ambik depo badan naik bagai dipam2..lepas anak 3,4 cmtu dah serik dah. Tak tahulah ka ...

Baca komen2 kat fb susah kalau pasangan tanak kerjasama.
Cth pakai kondom pun ramai lelaki yg tanak, nak buang luar pun bukan semua pandai kawal.
Pada iols senang je kalau ko tanak buat semua tu pi la buang benih.
Ni dia je nak sedap, dhla ramai je yg jenis syok sendiri asalkan dia puas bini plak terpaksa pura2 klimaks.
Pastu nk merancang anak pun semua bini kena buat sampai jahanam badan.
Quote Guccibamboo 16-10-2021 07:38 AM
kedekek: Saya cucuk depo bdn makin kuru ...


I pernah inject depo 2x...hormon x stabil...so I stop
Quote surfin_net82 16-10-2021 08:36 AM
LadyCarefree replied at 15-10-2021 08:07 PM
Ni dia panggil radiologist! Macam merepek je. Tp ye lah kot small incision je. Pakai mask pun tak  ...

Parut aku setitik je.. macam size lidi implan tu. Satu titik masuk satu titik keluar.

Nak masuk tahun ketiga hampir setiap hari bleed/ spotting.. berbulan tgu xreda.. So cabut buang.
Quote Orix 16-10-2021 08:41 AM
Nasib la dpt laki x pndai kawal jenis cepat pancut
Quote naina 16-10-2021 10:01 AM
Suchi replied at 16-10-2021 06:53 AM
Baca komen2 kat fb susah kalau pasangan tanak kerjasama.
Cth pakai kondom pun ramai lelaki yg tana ...

Betol tu.  Bagi aku laki cmni selfish. Ko bersedap2 sorang diri je. Bini tu rosak badan tak habis sembuh lagi luka2 beranak mengandung mengembang kulit tu dah kena cocok hormon. Memang rata2 period kacau, badan naik, emosi kacau woo. Aku heran kenapa mesti nak insert something cmtu. Memang nak bagi suami sedap pancut dalam ke? Kalau xpancut dalam tak nikmat? Aduhhh kesiannya lahai. Air mani tu dahla busuk kalau masuk miss v. Kalau buang luar senang terus cuci je xde lebihan lendir kat miss v. Rata2 member ngadu KT FB tu nak je aku sembur laki2 dorang tu. Tapi lantaklahh bukan masalah aku.kah3.
Quote annehuda 16-10-2021 10:02 AM
laki dia taknak pakai kondom ke? kondom pun dh banyak ultra thin kot
Quote naina 16-10-2021 10:02 AM
Pakai kondom memang tak best. Aku pun rasa tak best. Buat anak sama2, jaga sama2, sedap sama2, sihat sama2.
Quote annehuda 16-10-2021 10:03 AM
naina replied at 16-10-2021 10:01 AM
Betol tu.  Bagi aku laki cmni selfish. Ko bersedap2 sorang diri je. Bini tu rosak badan tak habis  ...

hari tu kan ada kajian nk buat ubat perancang utk lelaki. tp dihentikan sbb ada aduan lelaki tu ngadu sakit kepala la, kene gangguan mental la. sbnrnye sama je, kalau perempuan amek pil perancang pun akan mengganggu hormon jugak. tp tu lah ngape lelaki ni tak nak pakai kondom je
Quote naina 16-10-2021 10:06 AM
annehuda replied at 16-10-2021 10:03 AM
hari tu kan ada kajian nk buat ubat perancang utk lelaki. tp dihentikan sbb ada aduan lelaki tu ng ...

Heleh..bini tu beranak lagi la macam2 side effect dia. Setiap kali ngndung zat anak2 ambik. Laki yg tak nak pancut luar tu sila cucuk jugak. Ngadaa. Gagah la sangat sekadar kawal pancutan pun tak reti.

Lihat semua komen(43)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2021 12:08 PM GMT+8 , Processed in 0.136663 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top