CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Ladylista Cinta & Perhubungan Lihat artikel

[LUAHAN HATI] Sikap Suami Mengecewakan

25-2-2015 05:05 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 31181| Komen: 223

Description: Dan waktu malamnya sahaja dia bersedia berjumpa saya di bilik. Dia mengaku dia bukan teruna.

Salam semua.

Saya tak tahu nak ceritakan ini semua bagaimana tapi saya dah tak tahu nak bawa masalah ni dalam diri macamana...



Begini...Saya hidup terlalu pesimis dengan lelaki... saya terlalu berhati2 dengan mereka... sebab saya sentiasa tengok ketidakadilan lelaki terhadap wanita dsepanjang hidup sy meningkat dewasa. Plus, sy pernah kena gangguan seksual dari kalangan ahli keluarga terdekat waktu kecil dulu. Malangnya semua orang tak percaya pada sy waktu itu..

Saya tak mengharapkan seorang lelaki hadir dalam hidup saya.  Saya bukan tak pernah mengenali lelaki tetapi mereka yang hadir pon banyak mengecewakan . Tapi syukur dlm doa pada Tuhan Allah sentiasa lindungi saya dari lelaki2 yg salah. Saya niatkan biar hati saya diberi kepada yang benar2 berhak memilikinya… Saya hidup untuk berkhidmat kepada kedua ibu bapa sebaik mungkin. Itu kepuasan hidup saya.

Tapi sampai satu masa, mereka start suarakan hajat untuk saya bernikah. Mereka adalah kekuatan saya. Tapi kalau itu kebahagiaan juga buat mereka, sy usaha dlm berdoa dan cuba mengenali lelaki. Sy kenal seorang lelaki melalui Fb. Memang kami tak pernah berjumpa. Chat sahaja. Sampai suatu masa saya kata sy kenal mmg niat untuk bernikah dan dia pon kata dia serius.  Kami berjumpa skali dan dia decide jmpa mak bapak sy untuk ke peringkat seterusnya.



Dipendekkan cerita kami tak bercinta and tak pernah jumpa lagi sejak pertemuan kali pertama tu.. kami bertunang dan bernikah. Perinsip saya, saya nak menjaga sebaiknya hubungan sebelum nikah itu agar perkahwinan kami diberkati nanti. Sbb sy tengok banyak yg bercinta bagai nak rak sbelum kawin bermasalah setelah kahwin.

Sampailah hari kawin.  Hari kahwin saya dapat tgk sikapnya yg sebenar. Dia seorang yg sangat2 anti social rupanya. Dia memang pnah ckp kat sy sebelum kawen, dia xramai kawan. Kami bhubung mlalui wasap je sblum kawen. Xpenah ckp telefon.  Hari kahwen saya ditinggalkan seorang diri melayan tetamu sementara dia pergi menghilangkan diri. Muncul hanya waktu ramai dah pulang.  



Dan waktu malamnya sahaja dia bersedia berjumpa saya di bilik. Dia mengaku dia bukan teruna. Dan dia menyalahkan kerjanya dia bersikap begitu. Sy redha sebab sy rasa sy mngkin seorang yg tak smpurna juga… tp dia terlalu gelojoh dlm hal menyentuh saya. Saya tak mampu menerimanya… dia membandingkan sy dengan pelacur dan bintang porno yg ditontonnya.

Satu lagi, dia seorang yg panas baran. Dlm bulan pertama kami berkahwin dia dh start nak angkat tangan kat saya. Tengking2… bila sy ajak berbincang dia offer untuk bercerai kalau tak tahan hidup dengan dia…  sy sedih tapi saya bersabar … sy cuba untuk ajak berbincang dan perbaiki sikap2 dia..

Terlalu banyak sikap buruknya sebenarnya… kata2nya terlalu kejam untk sy sbagai isterinya… sy pernah dipanggil binatang, sy pernah diejek dihadapan saudara maranya, saudara mara sy sndiri. Pada sy suami sptutnya memelihara maruah isteri tp pada dia dipijak2nya lagi…



Saya jaga pakai dan makan minum dia sperti seorang isteri menjaga seorang suami… apa yg dia tak cukup sy cuba cukupkan.  Tempat kerjanya jauh , dia balik dalam 2/3 hari sekali ke rumah. Bila dia balik dan saya jamukan makan sy tak pernah suarakan apa2 masalah or tak puas hati pada dia… sy slalu cuba critakan melalui wassap.  Dia hanya senyap dan senyap. Kalau ada perkongsian bab agama dan akhlaq baik suami isteri,  dia mengaku dengan sy dia tak pernah baca atau upload gmbar2 itu semua…



Sikap ignorantnya yg buat sy terlalu bersedih. Dia tinggalkan sy ke tempat kerja 2-3 hari…tak pernah diberikan perhatian…dia tak pernah nak bertanya khabar , makan ke, duit cukup ke… sy kecewa… sy isi kekecewaan tu dengan selalu keluar dengan kawan2 agar tak terlalu piker dan harapkan perhatiannya.  Tapi ke mana pon  sy pergi memang sy dapatkan keizinan dari dia…Sebelum kawen dia pernah ckp jangan “lepas kawen nanti jgn nk tnjuk macam awk sorang je yg yg ada suami”….tapi sy tak sangka sampai mcm ni skali tak adanya perhatian dia untuk sy….

Bila balik, dia makan, tgk tv dan tidur. Tak pernah kami dpt duduk berduaan sebaik mngkin mcm psngan suami isteri yg baru kahwen dan bermesra. Tak ada perbualan bercerita semua. Sampai satu tahap sy rasa seorang orang asing sedang menyentuh saya, tidur di tepi saya.

Dia terlalu banyak komplen dan tak bersyukur dengan rezeki.  Kalau harini dia masukkan duit untuk nafkah sy, esok atau lusanya mesti dia mintak duit dari saya balik. Dia kata nak isi minyak or toll untuk pergi kerja…  saya kadang terpaksa menipu kata sy taka da duit tapi dia berhentikan kereta di ATM suruh sy cucuk duit. Sy bincang dengan dia…sy kate saya nak dia jaga rezekinya dengan baik. Jadikan ianya diberkati. Jgn selalu mengeluh duit tak cukup etc… ada org gaji tak banyak tp mencukupi…



Malam tu kami berbincang di wassap. Sy ajak bersemuka nanti dia kata dia taknak. Dia takut dia tengking sys bb dia tahu dia baran(saya amalkan berdoa dan berzikir dlm menyediakan mkanan buat dia. Alhamdulillah barannya dan kurang) Dia nk discuss di wassaap shja.



Sy tak sempat nak suarakan rasa hati sy kpada dia, dia dah  berceramah panjang pasal sy…dia kata sy slalu cari salah dia…dia Tanya saya : Nak jadi isteri atau maknya? Kekecewaan sy bertambah… kali ni tiap kata2 pedih dari dia tak mampu buat sy menangis lagi…sy dh tak punya perasaan…saya tak pernah menaikkan suara atau hilang hormat pada dia selama ni…tapi disebabkan sy pendam segala duka, sy hilang segala rasa kasih dan syg untuk dia… yg ada hanya hormat…  apa yg sy pendamkan sy cuba ceritakan sikit2…itupon tak semua… sekali lagi bila apa yg saya tegur tak dapat diterimanya, dia offer untuk bercerai … dia kate sy pandang rendah pada dia. Nak ubah hidup dia. Sy piker dia a loser. Perbincangan hari itu cukup mengecewakan sy. Bercerai patutnya menjadi option terakhir tapi pada dia cerai itu satu yg boleh senang2 dioffer…  sekarang sy dh sminggu tak jumpa dia…sy mntak izin dia nak rehatkan perasaan dari semua ni. Sy duduk rumah kakak.  Saya buntu…bila kakak suruh sy bersabar dan ingat parents kami. Untuk pngetahuan korang, sy tak ada mslah dengan mak mertua ataupon family dia... masalah sy sekarang, sy tak rasa ada perasaan lagi untuk dia…yg tinggal hanya hormat..peraaan ni jadi mati. Sy pon skarang tak mampu nak menjalankan tugas seorang isteri untk dia sentuhi. Sentuhannya tak memberi rasa langsung pada sy. Saya sentiasa berhias dan bersolek cantik untk sambut dia pulang sebelum ni,. Tp bila dia sentuh, saya tak mampu nak merasakan apa2… Apakah yg boleh sy lakukan sekarang?  


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote manehnya 24-2-2015 04:09 PM
hentikan sebelum terlambat................. dan melarat...........
Quote ana_una 24-2-2015 04:13 PM
tiada sayang..tiada kasih..tiada stim bila disentuh... ate nak tunggu apa lagi puan..?nak jadi zombi ke di rumah sendiri ke..?



Quote khailya 24-2-2015 04:13 PM
kesiannyer... berat dugaan ni.....
buat la yg terbaik utk mase depan awak..
Quote prettyuglybabe 24-2-2015 04:17 PM
bercerai saja
Quote cammie1711 24-2-2015 04:24 PM
username tt kelakar

BTW u dah ada anak?
Quote missdara 24-2-2015 04:25 PM
Beratnya dugaan puan tt..
Quote siplugdinding 24-2-2015 04:30 PM
cammie1711 replied at 24-2-2015 04:24 PM
username tt kelakar

BTW u dah ada anak?

belum. kami kahwin tak sampai setahun pon lagi. hehehe sbb masa register tertengok plug kat dinding...terus letak nama tu...malas nak pikir
Quote cammie1711 24-2-2015 04:50 PM
siplugdinding replied at 24-2-2015 04:30 PM
belum. kami kahwin tak sampai setahun pon lagi. hehehe sbb masa register tertengok plug kat dindin ...

ok....


U  kata dah tak ada feeling kat husband.
even kena sentuh pun dh tak rasa apa2...
kenapa nak seksa diri sendiri??
anak pun takde lagi so lagi mudah kalau u nak angkat kaki..

but at the same time u cakap perceraian adalah last resort
Means, u still nak pertahankan r/tangga u kan?

so, sekarang ni u nak macammana?
u tanya diri u sendiri k...

if nak cerai - just proceed
both of u boleh cari org yang betul2 boleh menyayangi korang
kalau nak pertahankan - here we go......
bak kate abg @kambeng_masam - seduction (singa kat sarkas pun boleh jinak)



Quote 24pieces 24-2-2015 04:55 PM
saya ingatkan perkahwinan ini seronok , tapi rupa2nya tidak...
Quote 24pieces 24-2-2015 04:55 PM
saya ingatkan perkahwinan ini seronok , tapi rupa2nya tidak...
Quote siplugdinding 24-2-2015 05:00 PM

mase first time dia offer cerai sy memang sedih ... tapi second time hari tu dia bagitau..rasa macam sy memang tak terlalu beharga buat dia... dia tak langsung menghargai pernikahan ni... sikit2 cerai...sikit2 cerai... for me skarang ni bukan pikir pasal pernikahan ni sgt dah... tapi sy pikir mak ayah saya..mak dia... mak dia masa hari mula2 balik rumah dia, mak dia pernah pesan...dia adalah anak yg terlalu banyak alasan sejak kecik... terlalu bnyk jawapan dari anak2 yg lain.... mak dia seakan merayu pada saya supaya berusaha bersabar dengan perangai dia...
Quote intriQue 24-2-2015 05:11 PM
Wanita aka isteri bila terasa diabai suami, tiada emotional bonding, maka dingin lah jadinya.....
Quote Dewa19XKangen 24-2-2015 05:12 PM
tunggu lg.. berpisah ja la..
Quote siplugdinding 24-2-2015 05:18 PM
24pieces replied at 24-2-2015 04:55 PM
saya ingatkan perkahwinan ini seronok , tapi rupa2nya tidak...

perkahwinan tak pernah salah... hanya yg menjalankannya bermasalah... dlm hal ni..samada sy yg tak mampu bersyukur or dia yg tak mampu membahagiakan ....itu aja...
Quote siplugdinding 24-2-2015 05:20 PM
intriQue replied at 24-2-2015 05:11 PM
Wanita aka isteri bila terasa diabai suami, tiada emotional bonding, maka dingin lah jadinya.....

dah kahwen? hanya wanita yg paham benda gini kan... sy tahu hukumnya isteri perlu melayan isteri.. Tapi islam juga tak pernah nak suami mengutamakan nafsu dari segalanya...plus...ketenangan emosi dan perasaan itu juga adalah nafkah batin yg perlu suami beri
Quote mokcikKSKB 24-2-2015 05:21 PM
Cerai jelah.mmg ni dugaan tt. Walau tt ikut cara baik dlm mencarik jodoh pon tetap x tau ending mcm mana kan? Sbb jodoh tu rahsia Allah. Mebi takat ni jodoh tt kut. Lps ni tinggalkan je lah laki tt tu.kalau nk carik calon baru jgnlah carik melalui fb dan jgnlah gopoh agt nak kawen.
Quote RuL469 24-2-2015 05:34 PM
cerai la.. pasti ada yang lebih baik nanti.
Quote lr7 24-2-2015 06:54 PM
Edited by lr7 at 24-2-2015 06:57 PM

Tt tt kn baru kawin..tmbh tt xpernah bercinta dgn dia..xpernah kawan@kenal dia..mmg susah sikit transfering dr hidup bjg ke married life..

Tt xboleh harapkan suami tt se sempurna zul arifin mcm dlm tv bcoz such guys xwujud..jgn putus asa sbb hal2 remeh temeh mcm yg tt bgtau..

Cuba dulu masing2 cuba mingle along..dapatkn bby ke..cuba pergi honeymoon ke..

I pun lpas kawin ms shifting dr zmn bujang ke married life asyik gaduh je dgn hubby..mcm2 bnde xkne even i dah knl hubby nearly 6 years..tp alhmdlh lpas setaun keadaan mkin ok both of us dah kurang bergaduh..i admit i pun ade salah sbb kdg2 bersikap kurang matang n irrational..dia pun mcm tu..so tt jgn putus asa lagi..cuba la take dlm one year gv both of u chances utk adapt new environmnt..
Quote siplugdinding 24-2-2015 09:23 PM
lr7 replied at 24-2-2015 06:54 PM
Tt tt kn baru kawin..tmbh tt xpernah bercinta dgn dia..xpernah kawan@kenal dia..mmg susah sikit tran ...

I paham maksud u... I pkir macam tu jugak... Satu lagi dia xpnah nk ajak gi honeymoon. Gi tgk wayang lpastu trus balik umah... Tapi dia samakan i dgn binatang, beli nasi makan sorang, depan2 i... Dah banyak kali...klu i balik dia ada rmah n tak smpat masak i beli untk dia... Ada jgk yg i tamau aibkan lbih bnyk aib suami i kat sini... Tp i seriously tak mampu senyum dpan dia dh skrg

Lihat semua komen(223)

Sub-category

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 07:06 PM GMT+8 , Processed in 0.645257 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top