CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Ladylista Cinta & Perhubungan TIPS Lihat artikel

LUAHAN CINTA~Tiada minat untuk berkahwin

23-2-2015 05:09 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 31086| Komen: 167

Description: Kadang-kadang pergi kenduri ke apa,ada la makcik-makcik yang akan bertanya bila nk kahwin la.. Ami tak rasa apa pon.

Salam semua.Sini Ami teringin nk luahkan cerita hidup Ami sbb Ami sendiri x tahu samada ni satu masalah atau bukan.

Ami dah hampir 30 tahun tp masih lg membujang.Kerjaya dan rumah pon dah ada.Gaji pon mampu sara diri dan berenjoy sakan siap bole bagi perents lagi n menabung lg.Bole kata masih mampu bermewah walaupun dlm ekonomi cenggini.

Tp Ami masih belum berkahwin dan tiada minat untuk mendirikan rumah tangga.Minat tu mmg tiada sejak dulu lg.Dulu masa awal 20an ingatkan ni satu fasa jer n akan jugak jumpa mana2 laki yg bole menambat hati Ami tp xde.pernah la berkapel 4-5 kali tp semuanya tawar je.laki tu saja yg lebih2 menyayangi Ami tp hati ni tawar n hambar.x rasa apa pon.Ami selalu pandang laki ni sebagai kawan jer.Ex2 Ami semua Ami suka pon sbb suka personaliti atau rupa hensem atau budi pekerti.Bila dah berkenalan,xde datang pon rasa cinta tu,just suka dia gitu jer.Bukan nk mainkan diorang,tp nk try berubah

Mungkin satu lg faktor yg mengurangkan minat Ami adalah kakak Ami sendiri.Kami tinggal serumah dan buat semua perkara bersama sbb kami mmg rapat dari kecil.Sebagai wanita bujang, tanggungjawab tu xde.Bila2 je rasa bosan,kitorang akan keluar berdua shopping2,makan2,pergi vacation luar negara.Untuk makluman,kakak Ami pun x kahwin lg.Dan disebabkan kami berdua dibesarkan bersama(nama pon adik-beradik),kitorang ni mmg sekepala.Housework mmg saling tolong menolong.Decision buat bersama.Duit pon kami share...Hidup kami mmg give n take antara kami berdua.Kadang2 malam balik kerja xde apa nk buat,layan movie sesama sbb taste pon sama.Maybe ni la penghalangnya.Ami dulu2 kalau g dating ngan bf mesti bawak kakak.xkan la nk g berdua-duaan jer ngan bf.takut dia buat apa2 kang.Tp tu la,g dating ni nk berkenalan lebih lanjut ngan bf.tp Ami mesti akan lebih spend time ngan kakak.bukan apa,kdg2 Ami buat lawak, kakak Ami yg akan ketawa sbb dia yg paham.Kedai2 yg kami pergi pon taste kami berdua.Bf terpaksa la menunggu di luar kebosanan.Kami akan cari buku yg sama,jalan bersama,pgg tgn bersama(xkan nk pgg tgn bf lak).Ami tau salah sbb x tumpu sgt bf,tp if anything,buatlah benda paling bosan pon ngan kakak Ami,Ami rasa best jer.Tu yg membuatkan bf Ami marah bila dia disisihkan.Bukan niat Ami nk sisihkan dia,tp everything yg Ami buat,Ami lebih enjoy ngan kakak.

Kdg2 pegi kenduri ke apa,ada la makcik2 yg akan bertanya bila nk kahwin la,itu la,ini la...for normal people,biasanya akan rasa malu/tergugat/geram...tp Ami x rasa apa pon.sbb mmg dlm kepala otak xde planning nk kahwin ke apa.mmg serah bulat2 kat takdir.Kdg2 ada yg tanya x teringin nk ada zuriat sendiri ke?mmg teringin nk ada baby.tp untuk ada zuriat sendiri tu x ingin plak.maksud disini x kesah la baby tu anak sendiri or org lain,Ami akan tetap sayang dia.Even kakak Ami dah apply untuk amik anak angkat.

So pada pendapat korang la.ni satu masalah atau x?Hidup Ami sekarang ni lengkap jer. Kerja,masa untuk diri,org yg sayang n memahami Ami,etc...bole kata Ami ok jer ngan hidup ni.Tp apa pandangan korang?Ami bukan menolak atau xnak kahwin.cuma x tekankan sgt benda ni.Asal dtg jodoh kahwin je la...tp mcm xde harapan jer sbb Ami mmg x bole tahan bab 18sx ni.Dulu pernah try tgk sbb kawan ajar(zaman jahil dulu),tp tekak ni rasa loya jer tgk body fluid exchange.Geli nk muntah sampai sekarang.takut kahwin nnt pon x dpt penuhi kehendak suami So Ami ni kategori haram kahwin kot?




Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Innrukia 13-2-2015 08:29 AM
bimbo nya soalan... at the 1st place itu satu masalah ker?
if u happy with ur life then who are we to call it a problem?
Quote mdhelmi 13-2-2015 08:45 AM
maaf bertanya....
kalo kakak ami ditakdirkan pergi mengadap Illahi dulu ami nak buat ape lepas tu?
Quote hanie_z 13-2-2015 08:54 AM
Me xrasa pelik dengar cerita u, sebab me pernah dengar dalam talk..
Pompan ni memang akan ada rasa xnak kawen bila they already capai tahap - i have everything..
Mcm me, still ada lagi rasa nak kawen, takut jugak i will sampai tahap tu.. Perhaps not..hehee

Macam u, sebab u dah ada semua needs maybe sebab tu kawen tu xde meaning for u..
Means, macam u dah ada ur sis yang lengkapkan hidup u as partner
and ada job yang establish that stabilkan ekonomi u
so, thats the reason why u rasa yang xkawen pun xpe..
macam yg u kata u siap bole bagi parents, ada saving, boleh traveling..

i think thats not an issue/ problem to u.
sebab hidup u, u berhak tentukan ada yang u nak.
so, who cares orang nak kata ape, mana tau one fine day Tuhan akan buka hati u utk berumahtangga kan..?
who knows..

Just teruskan je la hidup u..
Quote epis 13-2-2015 09:23 AM
kalau TT rasa mmg xde masalah tuk TT tak berkahwin, jadi apa masalahnye? huhu...
Quote MissMamamia75 13-2-2015 09:27 AM
my 2 cents...
berdoa byk2 semoga dibukakan hati untuk berkahwin...dan dikurniakan rezeki anak2..
anak2 itu lah yg akan mendoakan TT bila TT berada di alam barzah nanti...
(doakan smoga bakal anak2 TT solih & solihah belaka)

pahala pun banyak bila jadi isteri..jadi ibu ni...

duit boleh dicari ..masa muda mmg enjoy...ke sana sini...beli itu ini..
TT dah jejak kaki ke tanah suci Mekah ke? Mesti sudah kan..since hidup well to do ni..
Kalu belum..pegi la ke sana...semasa masih sihat..masih ada rezeki lebih ni..
doa2 byk2 moga dibukakan pintu hati...

bila dah tua..dah sakit...- pegi rumah org tua berbayar? upah Maid?
feeling tu tak sama bila family kita sendiri yg menjaga...

cubalah untuk berubah..InsyaAllah...lelaki yang baik..untuk perempuan yg baik..
jodoh & ajal kita sudah ditetapkan oleh Allah...

Quote fifie_olin 13-2-2015 09:28 AM
kalo ko rasa happy dgn idop skg...proceed jek..
tp akan smpai satu masa ko akan rasa lonely sgt...
hormon rasa nk kawin akan membuak2...purcayaaaalaaaa
Quote matahari7001 13-2-2015 09:54 AM
this reminds me of ella n kakak die huhu
Quote Toppaz 13-2-2015 10:05 AM
Edited by Toppaz at 13-2-2015 10:11 AM

Ni soalan  takut nak kawen ke sesi nk meluah ckp sal hobi ngan your sis?

Nak cakap TT "self-absorbed" buleeeh? Ckp suke spend time ngan kakak smpai biar bf menunggu pehal? Motip kuar pi dating bwa kakak? klu nak kepit ngan kakak 24/7 baik jngan ajak bf tu pi dating. Tipu sgt lah sape yg cakap x suka ada bf and teringin ada anak sendiri. Choii je..

sbb Ami mmg x bole tahan bab 18sx ni.Dulu pernah try tgk sbb kawan ajar(zaman jahil dulu),tp tekak ni rasa loya jer tgk body fluid exchange.Geli nk muntah sampai sekarang.takut kahwin nnt pon x dpt penuhi kehendak suami So Ami ni kategori haram kahwin kot?

And bout sex tu jangan lah nak hypocrite sgt sampai ckp geli ngan body fluid bagai, setiap makhluk bumi ni ada napsu, binatang pun ada napsu ni kan pula manusia mmg terkenal ada akal dan napsu, mustahil lah nak termuntah tgk body fluid itu..puii.. Who doesn't love sex anyway? sorry lerr ada bau2 hipokrit tahap gaban kat sni.
Quote midori888 13-2-2015 11:10 AM
oh baru nak masuk 30 tahun....i remember when i'm 30....hmmm...ok, 30 tahun masih muda lagi...
Quote wana89 13-2-2015 12:20 PM
Wana pun terasa xnak kahwin lagi..
Sebab terasa nak enjoy lagi
Dan xready nak pegang any comitment..
Senang citer, xbersedia nak settle down..
Tunggu la nanti..may be umur dlm 27-28 la kot baru bersedia..
Sekarang tengok kawan2 kahwin, xada feel apa2..rasa kosong.. bukan xada, tp entah la..cuma pening soalan mak sajo tp wana dah slow talk kat dia..alhamdulilah, dia paham buat masa ni
Quote ami_gurlz 13-2-2015 07:17 PM
mdhelmi replied at 13-2-2015 08:45 AM
maaf bertanya....
kalo kakak ami ditakdirkan pergi mengadap Illahi dulu ami nak buat ape lepas tu?

Yalah...mmg kita x bole lari dari ajal n maut.hidup still perlu diteruskan.maybe Ami just akan hidup seperti biasa jer la...sbb most of the time,Ami buat benda mmg sendiri2,bila ada masa lapang jer akan spend time ngan akak...banyak benda lain yg bole dibuat mcm jaga parents or amik anak angkat...tp kalau ada jodoh datang along the way,Ami terima jer la.cuma Ami x desperate sgt nk berumah tangga...

Quote ami_gurlz 13-2-2015 07:22 PM
Innrukia replied at 13-2-2015 08:29 AM
bimbo nya soalan... at the 1st place itu satu masalah ker?
if u happy with ur life then who are we  ...

Well sbb norma dlm masyarakat melayu belajar,kerja,kahwin,beranak,bila dah tua anak jaga mak bapak...cycle of life yg biasa.siapa yg x kerja/kahwin/x jaga mak bapak akan dipandang lain oleh masyarakat.sbb tu Ami x tahu ni satu masalah atau x...perlu hidup seperti stereotype masyarakat kita or just do what makes us happy

Quote ami_gurlz 13-2-2015 07:25 PM
hanie_z replied at 13-2-2015 08:54 AM
Me xrasa pelik dengar cerita u, sebab me pernah dengar dalam talk..
Pompan ni memang akan ada rasa  ...

Thanks

Hati Ami mmg terbuka untuk berkahwin bila2 pun,cuma pasangan yg bole membuatkan Ami ada rasa cinta tu x jumpa lg.Perlu ke kahwin jer ngan sesapa walaupun hati rasa hambar jer?kdg2 takut kita x care pasal future husband tu plak lps kahwin.

Quote ami_gurlz 13-2-2015 07:30 PM
MissMamamia75 replied at 13-2-2015 09:27 AM
my 2 cents...
berdoa byk2 semoga dibukakan hati untuk berkahwin...dan dikurniakan rezeki anak2..
a ...

tt sendiri belum pernah pergi kerana sukar dapat cuti panjang tp alhamdulillah sudah menghantar mak ayah 2 kali ke sana

Quote ami_gurlz 13-2-2015 07:46 PM
Toppaz replied at 13-2-2015 10:05 AM
Ni soalan  takut nak kawen ke sesi nk meluah ckp sal hobi ngan your sis?

Nak cakap TT "self-abso ...

tt xkan keluar ngan mana2 laki berdua jer.takut nnt apa2 jadi plak.xkan nk tarik mak ayah yg tua2 sekali kot.kawan2 jaoh sekali la.pilihan terbaik,kakak la.sbb dia la bole nk pantau kalau2 bf tt ajak buat benda bukan2 ke apa.dia akan nasihat mcm sekali tu bf tt ajak g karaoke.tt ok jer.tp akak tt bagi hint mcm x bagi then dia ajak g tandas.dia nasihatkan yg suara pompuan tu aurat.dia ingatkan tt,adakah ayah akan benarkan kalau dia ada kat sini...lps tu tt tolak ajakan bf tt tu.main point di sini, akak tt akan sentiasa pikir apa yg terbaik untuk tt.btw bila plak tt kata x suka ada bf,sedangkan dekat lebih 5 kali tt ada bf sejak uni dulu...

bagi seks tu plak,mentaliti melayu mmg sesalu ingat semua org nk seks. maybe laki mmg camtu. tp bagi pompuan lak, bukan semua suka seks. tt mmg x didedahkan ngan benda ni sgt tu yg rasa jijik tu.bukan benci. tp kalau ternampak benda2 camtu rasa nk termuntah jer...tt sendiri x paham kenapa org lain suka tukar2 air liur. bagi tt benda tu menggelikan n kotor...n korang kena ingat,bukan semua orang kat dunia ni sama cara pandangan terhadap sesuatu benda...mungkin bagi sesetengah orang,tidur sendiri tu sunyi tp bagi tt tidur sendiri tu lebih tenang n lena...setiap orang berbeza...

Quote Toppaz 13-2-2015 07:56 PM
ami_gurlz replied at 13-2-2015 07:46 PM
tt xkan keluar ngan mana2 laki berdua jer.takut nnt apa2 jadi plak.xkan nk tarik mak ayah yg tua2  ...

Ampunn TT klu apa yg aku tulis bt ko sentap . Aku rasa mungkin TT ni sorang yg pembersih smpai air liur pun geli giteww. Pernah dengar simptom  obsessive-compulsive disorder (OCD) tak? org yg ada OCD ni pembersih giler2..xbleh kotor langsung. hah mungkin TT ada sakit tu kot, sbb tu geli.
Quote BigPanther 13-2-2015 10:04 PM
sekarang TT rasa complete.
tapi dibuatnya si kakak jumpa jodoh, mau meroyan tt nak kawen la - la tu juga
Quote vender 13-2-2015 10:56 PM
bagus ya ko tt...
kesimpulannya, pompuan kena cari jodoh cepat.
jgn sampai dah complete harta semua baru fikir nak kawen.
mmg susah nak pikir kawen masa tu sbb takut laki curik harta kita pun ada kan...
Quote MissMamamia75 14-2-2015 07:56 AM
Alhamdulillah TT..moga bertemu jodoh yg dpt membuka hati..jgn tunggu saja...usaha juga perlu...

Lihat semua komen(167)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 10:08 AM GMT+8 , Processed in 0.076547 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top