CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Ladylista Cinta & Perhubungan Lihat artikel

LUAHAN HATI~Suami Tp Mcm Tak Suami

13-2-2015 03:16 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 29748| Komen: 137

Description: Hari ni yaya tekad bwk kete dgn minyak berkelip, dah kuar sign minyak sbb yaya dah takde duit lgsg nak isi. Yaya ada tinggal 20sen je dlm purse.

Salam.. Nak minta panduan dan nasihat otai2 forum kat sini.  Yaya perlukan bantuan sbb dah tak boleh bertahan lagi. Kira ni crying for help.

Umur yaya baru 30an, dah kahwin nak masjk 6tahun, dikurniakan 3org  anak - kembar 3 la. Skang nak masuk 3tahun.

Yaya keje gaji kecik je,  bersih 2.4k dok kat bandar. Hutang pun boleh tahan juga,  jd amik keputusan utk join AKPK sbb taknak byr byk2 dan juga personal loan. So total hutang cuma 650 je sebulan.

Yaya tak tahan dgn sikap suami,  dont get me wrong,  dia tak curang pun. Kalu dia curang,  sy tak mengamuk pun, saya rasa nak congrats pompuan yg nak tu ada la. Mcm mana nak mula ye...

Ok gini. Lets start dgn mulanya cite nak kawin dulu. Dulu time tunang yaya dah 2x pulangkan cincin sbb tak tahan sikap dia yg bila stress mula moody, ignorance, stressed mcm dia sorg je ada masalah. Mula yaya dah nmpk warning sign kat situ. Yaya mcm dah agak, nnt esok2 ada masalah, dah nmpk dia tak boleh buat keputusan yg bijak or kadang membongak kononnya I can make decisions tp end up semua bad decisions. Semua dia buat akan mkn balik diri dia  cth,  nak duit sgt join MLM, kena tipu dan sebagainya

Bila jd mcm ni, dia akan buat sesuatu sebagai distraction dia dr masalah sebenar. Dia start kumpul robot yg pasang2 tu la, mancing la, main badminton la tp benda yg dia buat tu akan jd extremely addicted. Still, masalah yg sebenar still tal setel. Dia buat hobi utk diri sendiri sebagai melupakan masalah sebenar. Kononnya kalu buat mcm tu, masalah sebenar akan hilang dan everything will be OK. Until the wedding day (yaya yg kena wat loan utk cover wedding tu sbb dia tak takde cara nak cari duit )
-itu pun sbb mak dia nak wat wedding gempak skit sbb ingatkan anak dia berduit sgt nak kawin - family diorg biasa2 je.  Mk housewife paknya main muzik

A friend dtg bg warning which is time tu too late to call off the wedding. The damage is done, kad dah keluar n everything. So. We married...

1st year wedding mmg terasa teruk sekali. Dia mcm tak boleh nak manage financial dia. Time tu dia beli kete satria mod cash (wat personal loan beli kete, skit pun tak berbunyi - padahal duit tu boleh wat kawin-aku pulak yg susah payah cari duit extra nak top up) so bila dh beli kete seken,  mula la duit byk habis ke kereta, maintenance la hape la. Kete mod, tau la duit habis mcm air. Ada 1 time beras pun takde kat rumah.  I purposely tak beli sbb since kawin yaya je beli barang dapur while duit dia habis kat kete. Yaya tak pernah dibelikan  baju ke apa ke sbb bil mintak cepat je kat takde duit.

So kerana sayang dan percaya la sgt yg dia takde duit, kete kesayangan dia asik rosak je n gaji katanya dlm 2k je (time tu gaji yaya lum cecah 2k lg) yaya jarang mintak duit n barang dapur pun yaya belikn. Sbb kalu biarkan je kompem kelaparan sbb di takde duit nak beli brg dapur. Bukan barang dapur je, almost semua barang kat rumah ni yaya beli. Dia cuma beli tv itupun utang kat Courts pakai payslip yaya tp dia byr.

Too much right?

So since dia boleh belajar company tanggung so dia decided that utk buat master. Kononnya kalu ada master esok, boleh jafi jadi tutor n hidup nnt agak senang skit. So dia pun sambung belajar. Weekend tak pernah ada kat rumah sbb ada kelas until yaya positive peknan dgn kembar. We're so happy dat time sbb hampir 2 tahun kawin,  akhirnya dikurniakan kembar. Fertenal twins.

Yg sakit hati tu, sume barang baby yaya sediakan sbb again alasan takde duit. Nasib bek yaya top performers kat company so yaya terima bonus 2 bulan berturut. So yaya spend almost 2k beli brg 1shot dr katil,  baju, Pampers breastpump, you name it, termasuk la 2 carseats  dan twins stroller. Tak lama pastu yaya bersalin awal, 31w to be exact.

So bayangkan premmie, duit hospital kuar mcm air. Tu sume datang dr poket yaya. Susu kembar special. So 1 tin 300g harga almost 30 the cheapest dan sikembar perlukan 20 tin sebulan. Tak kira Pampers lg..

Suami? Dia being such a good helper, terus take over kerja rumah since yaya peknan sbb yaya tak larat even drive kereta (almost terlelap while driving) smpai la sekarang.  Ya..  Smpai sekarang. 3 tahun dia take over kerja rumah. Sbb lepas bersalin yaya tak cukup tangan handle twins dgn dia weekend takde kat rumah sbb ada kelas. So mostly, yaya even tak boleh take care diri yaya sendiri.. Too stressed out, burned out. Tired. Bila yaya dah start kerja otomatik tanggungjawab anak serah bulat2 kat yaya. Yaya la byr taska anak, susu anak, makan pakai, everything on top of yaya jugakena spend duit dapur, hutang lg nak kena byr, kereta lg. Todate yaya beli 10kg susu dan 10 bungkus Pampers every month. Total yaya spend more than 2k dari gaji asal yaya.

Jd suami pun konon nak offer diri, nak upgrade kete besar skit - yaya pkai mivy je time tu n yaya sgt sygkan kereta tu- So yaya kata nak upgrade, sila setelkan semua urusan kereta dr minyak, maintenance, byr loan. So he did. Dia amik exora terus, nk yg bold punya sbb ada turbo. Nmpk tak? Tamak kan? Time tu yaya dah rasa lantak la. Ko yg byr. Yaya tak nK masuk campur.

N the life goes on....  Skang? Due to some reason, yaya tak naik gaji. So for 2 years yaya gaji. 2.8k sebulan but yaya stil boleh sara 5org dan duit kat tangan yaya cukup2 10 je nak gaji.

Dgn kos sara hidup yg makin mahal, yuran taska pun naik, yaya selalu kekeringan duit, lum masuk bulan baru pun. Biasa dpt je gaji, yaya byr hutanh 650,duit taska 900 tak campur ot, susu 10kg, pampers 10 bungkus, yaya byr duit tepon rumah n tepon yaya dan barang dapur serta barangan keperluan yg lain,  sabun la, keperluan anak la.

Bila yaya mintak duit, cepat je dia kata takde duit. Worse, dia kata gaji kena potong sbb performance tak memuaskan.


Rupanya...  Yaya terjumpa payslip dia dlm stor. Gaji suami sebenarnya almost 4k.tp dia ada buat personal loan, tak tau mana duit tu pergi, dia byr bulan2 potong gaji dkt 1.5k sebulan. Make things worse, bila yaya bangkitkan hal ni, dia mesti marah n kata yaya tak amanah. Bukak barang orang, selongkar sesuka hati. Yaya sedih bila rupanya selama ni yaya ditipu.

No pompuan,  I can assure you. Tp yaya ada perasan dia ada beli brg kete utk kete satria dia, dan dia pun gila main radio manual sbb terpengaruh. Dan skang? Dia dah stop main radio sbb kesempitan wang, dia dah jual brg radio.  New addiction dia main game kt hp pulak dah....


Smpai tdo kul 3  4 pg main game. Yaya dan anak2 terabai.  Skang ni dia hidup mcm bujang. Duit sesen pun tak bg, cuma bg 300 utk duit sewa. Bila yaya mintak duit minyak, dia buat muka bengang. Yaya ckp mcm ckp ngn tiang. Takde respon lgsg. Mata fokus main game.

Hari ni yaya tekad bwk kete dgn minyak berkelip, dah kuar sign minyak sbb yaya dah takde duit lgsg nak isi. Yaya ada tinggal 20sen je dlm purse. Dah mcm student dah rasa, duit syiling je ada. Student pun kaya skang.  Nak pinjammak duit, dah malu. Sbb tiap2 bulan lately yaya mintak duit kat mak smpai mak kata ko dah kawin tp kenapa mak kena tanggung ko lg. Sedih sungguh.

Apa yaya perlu buat skang? Yaya nak bawak hal ni ke mahkamah. Tp yaya nak prepare dulu apa yang ptt. Sbb yaya tak tahan hidup mcm ni lg. Yaya rasa better yaya jd ibu tunggal dr balik rumah, ada sorg lg menyemak kat rumah. Yg totally ignore kami, yg nafkah tak bg.

Mcm housemate. 300 bg bulan2 macam bg sewa bilik janji ada bumbung kat atas kepala.

If only yaya dgr nasihat kawan dulu...

Terima kasih baca luahan hati yaya yg panjang ni. Yaya type dlm gelap so ampunkan mana yg typo error.

Tolonglah yaya. Tunjukkan jalan.


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote anakmak 7-2-2015 07:05 AM
Adoiii dek....









Dek... Sayang lg ke kat hubby tu dek?
Quote anakmak 7-2-2015 07:07 AM
Hmmmm masih boleh bersabar...? Hmmmm bertahan...?
Quote faraway1 7-2-2015 07:14 AM
me rasa u berhak hidup happy tanpa banyak masalah,
even kalau hidup cuma dengan anak anak aje...

its your life after all...
Quote amiraira 7-2-2015 07:45 AM
Edited by amiraira at 7-2-2015 07:51 AM

As salaam

Akak rasa kalau mcm ni la kehidupan yaya
Baik yaya duk sendiri
X guna membela biawak idup macam ni
X sedar dek untung

X perlu panjang2 kn cerita lagi
Apa yg perlu yaya lakukan
Adalah klua dr kehidupan sekarang
Bwk ank2 bersama
Mulakn hidup baru yg lebih tenang
Yaya deserve it

Dia x akan berubah yaya
Lelaki akan berubah perangai
Selepas isteri melahirkn zuriat mereka
Kalau tiada perubahan...bermakna begitu la
Selamanya...percaya la

So tepuk dada tanya selera
Semua keputusan atas yaya
Choose the best
Selamat berjaya...
Quote wds 7-2-2015 08:04 AM
Kalo mcm ni lah hidup ko baik ko mintak cerai je la. Jangan buang masa lagi. Tak yah kesiankan dia. Nasib malang sungguh dapat suami tidak bertanggungjawab.
Quote dhiyaya 7-2-2015 08:10 AM
Sayang tu dah lama hilang. Yaya skang rasa kalau dia cuti weekend, yaya rasa semak je dia kat rumah. Knp yaya kata mcm tu?

At the age almost 3, budak skang dlm stage explore,.  So rumah saya betul2 mcm kena tsunami. Kalu tak tgk betul2, sorang bukak peti ais dan pecahkan telur dlm masa yg sama yg memanjat lain,  yg sorg bukak tong susu main tumpah2. Or...  Bukak laci amik pisau la. Anything yg diorg suka. Kalau sapa anak sorg, diorg slalu kata penat jaga. Bayangkan saya ada 3org.

Bila budak melasak, dia pernah marah budak dgn kata dah lama hidup? Kadang dia pukul budak kat kepala. Saya punya style, saya biarkan mereka sepahkan rumah, asalkan tak terlalu sepah dan bermain dengan barang merbahaya.  Kadang saya join skali main. Tp dia tidak.
Bila dia cuti, bangun dah la lambat.beza dengan saya,  morning person sbb dah diajar dr kecik. Walau lambat mana pun tdo, pg mesti bangun. Yg dia pula, pak dia jenis lambat bangun jd anak2 pun mengikut yg maknya pulak biarkan je anak bangun lambat.  Bila saya bising suh bangun pagi,  dia buat muka bengang pastu marah,  pagi kalu tak membebel tak boleh? Katanya. Bangun tdo tempat lain. Kalu tak tdo,  bangun, kemas campak2 barang pastu dok luar. Dok la selama yg boleh, main game dan isap rokok.  Bila saya panggil minta tlg,  baru la nak gerak. Tu pun lambat. Smpai saya boleh siap kerja yg saya tgh buat dan setelkan apa yg saya minta. Saya pernah tegur dia cara percakapan dengan budak.  Saya kata jgn ckp ngn budak dah lama hidup ke. Diorg baru hidup nak masuk 3 tahun. Andaikata diorg berlaku pape, janji mereka ke syurga. Kita ke mana? Diam je dia. Dia tak byk ckp, tp time bercinta dulu kemain lg. Katanya apa yg dia buat dulu hanyalah investment. Nak dptkan saya. Terasa kurang ajar di situ
Quote dhiyaya 7-2-2015 08:22 AM
Saya rasa saya pun deserve hidup gembira. Tp saya nak tau apa yg perlu lakukan. Dokumen apa yg kena ada. Surat nikah saya tak tau mana dia simpan. Bila saya minta dia kata dia tau la mana dia simpan. Yg paling penting saya perlu tahu kos yg akan saya kena tanggung.

Menurut sahabat, tuntutan nafkah mmg susah nak dapat. Pendek kata lum tentu dapat lg. At the same time,  exora tu atas nama saya. Dia boleh je tak byr dan end up kereta tu kena tarik. Jd saya ygh cari alternatif utk downgrade kereta tu ke viva or myvi semula. Kete tu baru pakai 3 tahun.

Anak saya rasa takde abbi di pun takpe abb abbi dia mmg jarang ada kat rumah. Cuma sedih skit bula dgr bunyi motor je budak akan jerit abbi!!
Quote missdara 7-2-2015 08:49 AM
dhiyaya replied at 7-2-2015 08:10 AM
Sayang tu dah lama hilang. Yaya skang rasa kalau dia cuti weekend, yaya rasa semak je dia kat rumah. ...

Kesiannya TT.

Apa yg saya tahu, suami lah yg perlu bertanggungjawab utk makan minum dan household kat rumah..

Tak penah sy jumpa suami yg pegi sembunyikan salary sendiri

Dapat bini yg bekerjaya cuma bonus point je,bukan utk menyerahkan segala tanggungjawab pada kita.

Geramnyer dara dengar luahan hati TT.. Tergamak suami TT buat camtu..
Quote intriQue 7-2-2015 09:02 AM
Salam,

Yaya dah cuba bincang elok2/baik2 dgn suami? Bukan bincang untuk cari salah sesiapa atau menunding jari.. Tapi bincang untuk letakkan situasi yaya dalam perspektif dan cuba cari jalan penyelesaian. Sebab communication amat penting dalam sesuatu relationship. Saya tak suka nak nasihatkan yaya untuk bercerai atau untuk stay dlm marriage ni sbb saya org luar. Yang menanggungnya yaya dan suami. It's your life. U decide what you want to do based on your predicament.  
Semoga yaya jumpa jawapan. Dan jumpa jalan penyelesaian.
Quote dhiyaya 7-2-2015 09:28 AM
Kak IntriQue sudah banyak kali sebenarnya. Tp saya mcm ckp tiang. 2 jam bercakap. Tp sy cuma dgr saya je bercakap. Yaya even tekankan if u have problem,  speak up. Ckp. Communication is very important. Sy even bg peluang utk dia defend diri dia. Tp dia senyap. Dia cuma kata tak suka bgtau org yg dia ada masalah. Biar dia setelkan.

Yaua sound je la. Kalu nak setel sorg jangan kawin. Pi dok sorg2 setel.  Sbb kalu ada masalah bukan libatkan dia sorg je. Semua pun kena impaknya. Yaya kadang geram dgn dia. Nak kata bod... Tp ada master. Kenapa tak guna kebijaksanaan yg ada.

Hai...
Quote otai_g 7-2-2015 09:39 AM
tumpang sedih. x tau nak nasihat mcm mn.

tp mmg btl la kwn aku kat amostly masalah rumah tangga adalah disebabkan financial

tp bila tgk org idon yg jauh lbh miskin keje toreh getah jerk leh lak hidup aman2 jerk. tp stay kat kg la.
Quote axhiology 7-2-2015 09:53 AM
Kesian baca kisah ko ni... sepatutnya jangan kasi muka sangat dari awal lagi... skarang dah terlambat.. dia bersedap2 je gaji 4k bayar duit sewa umah je 300... macam orang bujang takde tanggungjawab... keluarga suami taktau perangai suami ke?
Quote leahsphinx 7-2-2015 10:55 AM
Besar sungguh ujian sis..
First sis wat solat taubat banyak2, mintak Allah ampunkan dosa2 lepas, kat mana2 orang yg sis pernah sakitkan hati, sis mintak maaf lo ok.

Then sis wat solat istikharah supaya Allah bagi jalan pilihan..
Quote alieyrina 7-2-2015 11:09 AM
Ang p bincang dgn parents masing2 pulak..aku 2 anak pun penat..tp nasib laki ok..x mengelat..

aku kesian kat ang..
Quote dhiyaya 7-2-2015 11:53 AM
Hem... Yaya tak tau mcm mana nak smpaikan pada maknye. Bila ke sana kan, tgk mak dia dah tua,  tp amik upah jaga anak org dgn harga murah sbb paknya main muzik, umur patut dah lama pencen tp still lg bekerja sbb nak sara Keluarga. 1 thing yg saya salute pak dia, mcm mana pun, brg dapur mesti penuh. Terlalu penuh smpai maknye bg kat org. Anak dia? Hampeh. Lain suh beli lain dibelinya. Diorg tau diorg miskin,  tp cuba hidup kat kl ni. Cuma kadang tu saya tak stuju la, mak dia ada pemikiran nak beli barang, hutang dulu. Saya pulak kalau takde duit jangan beli. Ukur baju kat lengan le.

Takde duit. Jgn berlagak kaya. Yup.. Saya akui saya ada byk dosa,  dan buat dosa. Mungkin ni balasan dia.

Cuma saya nak tunjuk jalan, if saya nak tuntut hak saya,  mcm mana caranya. Berapa kosnya. Kot kalu ada lawyer ke kat sini, harap dapat bg legal advice apa yg boleh saya lakukan.
Quote carly_lah 7-2-2015 01:04 PM
rasanya dia tanggung keluarga dia, dan dia malu nk bgtau u pasal hal ni... lgpun dia nampak u boleh manage duit dan anak2 cukup makan pakai... dia mungkin x bgtau tau u masalah ni sebb dia malu... malu sbb dia x mampu utk tanggung bini sendiri... cer siasat diam2... jgn bgtau kalau dh jumpa bukti... sbb bapak dia pun x de duit tu... mungkin asyik kn desak dgn bapak dia utk tolong...
Quote noor2 7-2-2015 01:55 PM
Dengan bini pun nak menipu pasal gaji....mesti banyak lagi dia tipu......aduiii kesian anak2 ......
Quote cmf_blingblings 7-2-2015 02:14 PM
Orang mcm ni hanya ada satu aja jln penyelesaian, repot hal ni ke pejabat agama, biar dia kena panggil untuk kaunseling dulu. Dari situ boleh tengok ada tak perubahan, apa-apa tindakan kena plan, jgn main serbu. Bila result masih negative baru bersemuka terang benderang yg you nak bercerai, tengok apa dia nak jawab.

Kalau dia banyak songeh kau bawa aja mak bapa dia dan terus terang dgn apa yg berlaku selama ni. Entah2 ke mak bapa dia tahu pasal personal loan tu. Kalau dia tak bercerai secara baik ko tuntut fasakh ja. You deserve lelaki yg lebih baik w/pun kenyataannya nak dapatkan lelaki baik tu agak payah namun tak mustahilpun. Yg penting hati tak sakit
Quote bellaa 7-2-2015 02:26 PM
geram pulak tetiba!

mohon tinggalkan ur hubby. u deserved someone better out there.
sila tuntut fasakh secepat mungkin.
sebelum u makan hati bertahun-tahun.


memang wujud spesis kedekut nih.
semua nak harap duit bini.

duit gaji dia bulan2 reti pulak simpan.
nak bawak masuk kubor gamak nya.

bongok punya laki!
maap ter emo pulak tengahari gini.

Lihat semua komen(137)

Sub-category




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 12:27 PM GMT+8 , Processed in 5.857697 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top