CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Ladylista Kesihatan Lihat artikel

5 Tips Membantu Anda Menjadi Lebih Positif

13-2-2015 02:28 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 2606| Komen: 1

Description: Jalan terbaik, cuba bertenang dan bersikap rasional apabila berdepan dengan sesuatu masalah.
1. Bersangka Baik

Sebagai manusia biasa, kita tidak boleh lari daripada bersifat berhati-hati dan sukar untuk mempercayai orang sekeliling terutamanya mereka yang tidak dikenali. Kebiasaannya kiita terdorong untuk melihat keburukan daripada kebaikan seseorang. Namun apa kata, mulai sekarang kita cuba untuk bersangka baik kepada sesiapa sahaja. Pasti minda, hati, dan jiwa kita akan mendapat aura positif serta menjadi lebih tenang. 


2. Lakukan Walau Sekecil Kebaikan

Terkadang kita sering ingat melakukan kebaikan hanya apabila kita mampu untuk membantu orang dalam kesusahan atau diwaktu kecemasan. Sedangkan jika kita memberi laluan kepada pemandu lain sewaktu memandu juga adalah amalan kebaikan. Jadi mula lakukan kebaikan sesama makhluk. Sekali kita membuat kebaikan seribu kali kebaikan akan datang kepada kita. 

3. Hindari Stress

Sememangnya stress tidak mampu dihindarkan dalam kehidupan seharian. Pelbagai tekanan yang dihadapi oleh seseorang setiap hari yang mampu mendorong sesorang itu lebih berfikiran negatif. Jalan terbaik, cuba bertenang dan bersikap rasional apabila berdepan dengan sesuatu masalah. Tekanan hanya akan menambah beban di fikiran dan menyukarkan anda mencari jalan penyelesaian.


4. Bersyukur dan Menghargai

Sentiasa bersyukur dan menghargai apa yang dimiliki di dalam kehidupan kita. Melihat kelebihan yang dimiliki orang lain kemudian membandingkan diri, secara tidak langsung akan menghadirkan perasaan negatif, rendah diri dan tidak bersyukur. Cuba kita melihat orang yang lebih susah dan bandingkan dengan diri sendiri. Secara automatik akan timbul rasa syukur tidak terhingga dengan apa yang sedang dimiliki.

5. Senyum

Senyum? Nampak mudah bukan. Namun kadang-kala perkara yang mudah inilah susah dan lupa untuk diamalkan. Selain mampu menceriakan wajah menceriakan wajah, senyum juga mampu menyerlahkan aura positif anda kepada orang lain. 

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini

Komen Terbaru

Quote TobbySim 15-4-2015 02:06 PM
Positive Thinking ~

Lihat semua komen(1)


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 06:00 PM GMT+8 , Processed in 0.055728 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top