CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Ladylista Cinta & Perhubungan Lihat artikel

Muka Seiras Tanda Jodoh?

9-2-2015 05:56 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 7371| Komen: 3

Description: BANYAK yang mengatakan bahwa pasangan yang miliki wajah mirip, maka mereka akan berjodoh atau pun jodoh panjang. Dengar seperti karut kan?

LadyLista - BANYAK yang mengatakan bahwa pasangan yang miliki wajah mirip, maka mereka akan berjodoh atau pun jodoh panjang. Dengar seperti karut kan? Namun apakah anda mempercayai itu?

Jika anda memperhatikan mereka yang bercinta dalam waktu yang lama, entah dari mana datang tapi mata kamu melihat mereka seakan mirip antara pasangan masing-masing. adakah mereka cenderung memilih pasangan yang serupa atau memang lama-kelamaan kita berubah mirip pasangan?

Hasil penelitian dari R. Christ Fraley, ahli psikologi dari University of Illionis mendapati bahawa, kecenderungan seseorang untuk tertarik pada seseoraang yang mirip wajah mereka adalah tinggi. Pasangan yang mirip jugak cenderung bertahan lebih lama kerana tarikan yang ada pada mirip wajah tersebut.

Selain R.Christ, Robert Zajonc dari University of Michigan berpendapat semakin tua usia hubungan sesuatu hubungan itu, semakin mirip penampilan mereka. Hal ini kerana umumnya pasangan cenderung meniru mimik wajah antara satu sama lain yang akan bertukar menjadi mimik mereka sendiri. Dia juga menambah semakin bahagia pasangan tersebut, terserlah karekter yang jelas sama antara mereka.


Fenomena ini seperti yang ditulis didalam Healthmeup menemukan kesamaan genetik dan keadaan fizikal membuatkan pasangan memiliki potensi untuk bersama.Wajah dan tubuh seakan secara tidak sedar menjadi tarikan pasangan.

Selain itu, pasangan yang memiliki latar belakang ekonomi dan sosial yang sama akan memiliki kebiasaan makan, budaya, dan tradisi yang sama. Ini antara lain yang membuatkan mereka terarah mirip.

Sehingga pasangan bersama dalam tempoh yang panjang, mereka cenderung beradaptasi dan berubah bersama pasangan. Pasangan yang memiliki kehidupan bahagia bersama akan membentuk otot dan kedutan senyum dan tawa yang sama. 

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini

Komen Terbaru

Quote econsave 16-2-2015 06:41 PM
muka aku dengan hubby jauhhhh berbeza, tapi ada jodoh juga :)
Quote kotakbaju 11-2-2015 05:58 PM
Tak caya sangat. Ada betoi ada tak
Quote kupkapp 10-2-2015 09:36 PM
kwn2 aku sume kate muke aku n ex-bf serupa. mcm adik bradik. smpaikn kalo aku ckp ex-bf ni abg kembar pun diorg leh caya. tp last year kitrg break up jugk. see ? jodh x pnjg pun. jgn caye la

Lihat semua komen(3)

Sub-category

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 04:38 PM GMT+8 , Processed in 0.062756 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top