CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:

Kekasihku Oku. Apa Patut Aku Lakukan???

5-2-2015 09:16 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 11646| Komen: 56

Description: Saye dah mengenali dia hampir setahun dan pada suatu hari dia telah menyatakan hasrat hati utk melamar saye menjadi surihati dia. Dalam hati gembira tak terkata dan saya memberitahu lah kepada kawan2 ...


Assalamualaikum  

Begini ceritanya, saye ade mengenali seorang jejaka yg tak sempurna di mata org lain tp sempurna di mata saye.
Orang sedap mata memandang, berumur 27tahun, bekerja sendiri dan berkerusi roda [wheel chair].
Dia menggunakan wheel chair sbb dia eksiden teruk mase dia lepas abes sekolah.
Dia cerita doktor cakap dia hampir2 takde harapan utk hidup.
Kalau hidup pun dia cume akan terbaring saje.
Tp disebabkan semangat dia yg kuat dia bangkit dan membuktikan doktor tu silap.
Disebabkan semangat dia yg kuat dan sifat sense of humor dalam diri dia dah berjaya mencuri hati saye.
Saye dah mengenali dia hampir setahun dan pada suatu hari dia telah menyatakan hasrat hati utk melamar saye menjadi surihati dia.
Dalam hati gembira tak terkata dan saya memberitahu lah kepada kawan2 dan keluarga.
Tapi penerimaan diorang tersangatlah negatif. Sedih jugak bile dengar diorang punya pendapat.
Kawan kawan suruh saye pikir panjang2. Boleh ke saye hidup dgn dia sedangkan saye boleh dapat yg lebih baik, yg sempurna.
Mak ayah saya tak kisah tp makcik pakcik ni pulak mempersoalkan kredibiliti saya dan dia, mampukah saya menjaga dia, boleh ke dia jaga saye.
Bila da reramai cakap macam macam buat saye jadi keliru, kompius dan macam macam perasaan bercampur baur.
Jadi, korang rase cmner? Ape yg perlu saye lakukan?  
Terima kasih.



Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote faraway1 18-1-2015 09:12 PM

,
its your future,  your life..
but kalau still perlukan pendapat forummer.
me kata selamat pengantin baru ...
Quote Dewa19XKangen 18-1-2015 09:20 PM
mak pak dah kasi lampu ijau.. buat apa dngo cakap manusia lain.. cuma nak ingatkan ang ja la.. kalo ang x mampu dan ang ada perangai huduh/curang cam bekas bini arwah komposer sri bayu.. jangan teruskan.. buat sakit hati marka ang ja d masa depan.. selamat bermuhasabah..
Quote kentel 18-1-2015 09:43 PM
sis, abaikan mulut ummah malaysia...tak terkesan pun dekk life uol kalau kawin dgn dia..sebab dia pun ada punca pendapatan..bukan masalah orang kalau kita ade pendapatan sendiri..abaikan mulut2 puaka dan longkang itew..
Quote rawahah 18-1-2015 09:57 PM
sis, Rasulullah dah pesan, carilah pasangan kerana 4 perkara, rupanya, akhlaknya, keturunannya, dan agamanya..

Rupa pun Baginda tekankan, supaya sedap mata memandang.walaupun cinta setinggi mana, andai kata satu hari nanti, ada lelaki lain yg sempurna berjaya ketuk hati kamu?

salah satu faktor kerukunan rumah tangga ialah 'sekufu',

kalau kamu sihat, baik cari yg sihat, kalau kamu cacat, sebaiknya cari sama cacat, supaya kita kenang kat diri sendiri.

saya nasihatkan, kalau boleh cari yg sempurna, baik la usahakan. pendapatorg mcm2, ada yg ikhlas, ada yg iri hati, ada yg setuju sbb malas nak gaduh,.

at last, buat la solat istikharah, minta padaNya..

masa bercinta semuanya indah, waktu krisis, perkara sekecil saiz senjata lelaki tu pun boleh meruntuhkan rumah tangga!
Quote PEPPERMAN 18-1-2015 10:56 PM
cuba ko cari orang2 yang boleh bg komen positip.
so far ko dok dengar mereka yg skeptip, curiga, reragu..


sihat ka, oku ka... dua2 ada risiko...

nick vujicic pun ada bini
Quote prettyuglybabe 18-1-2015 11:27 PM
kalu kamu betul ikhlas menerima dia apa adanya, teruskan saja
asalkan ada restu ibu bapa dah mencukupi
pedulikan semua makcik pakcik tu
kamu susah pun nanti, bukannya dorang tolong campak beras seguni dua
so tanya diri kamu sendiri
kuatkan diri terutamanya emosi
orang kata masa bercinta ni memang semuanya indah
snack plate kongsi dua orang pun kenyang sendawa tiga pat kali
Quote cekmek 19-1-2015 08:51 PM
rawahah replied at 18-1-2015 09:57 PM
sis, Rasulullah dah pesan, carilah pasangan kerana 4 perkara, rupanya, akhlaknya, keturunannya, dan  ...

aku suka komen kamu..
Quote hanie_z 20-1-2015 02:36 AM
ape pun keputusan sume kat tangan u,
u fikir la masak2. ingat kawen ni bukan main2.
kalu u rasa dia layak, u yakin boleh terima baik buruk dia, teruskan je..
kalu u ragu2 xperlu teruskan sebab u xpercaya pada dia.
xpun wat la istikharah, minta petunjuk..
moga2 dipermudahkan urusan tt, all the best..
Quote matahari7001 20-1-2015 09:22 AM
Go for it girl!! makpak kater ok, ko pun tny diri sendiri betul2 sayang dan cinta  bukan kerane kesian!!
kalau dah sure.. i say go for it!!
Quote whadda 20-1-2015 12:23 PM
abaikan je ape orang cakap... selama ni die boleh je hidup berdikari dari lepas accident sampai skarang dengan berwheel chair... bukannye ko perlu angkat dukung die semua... ape yang diorang semua risau sangat...
Quote nordiana87 20-1-2015 01:23 PM
kalo ko yakin ko bole dgn dia selama nye,,go on...
tapi lau ko xrasa ko juga mungkin akn buat bnde yg same mcm ex wife lain yg curang sbb laki OKU, better cr yg smpurna..
Istikarah lah,...utk future ko jgk..kawen bia la sekali seumur hdp..bercinta manis dek..
sekarang ko gf die je..ko xjaga die lg..ko xtaw ssh pyh nye jga org xsempurna..ble ko dah jadi bini die, mkn minum die, mndi die, nk angkat die, suap die, dukung die..
andai ko pegnen lak, ko xleh nk hrp kn laki ko bekerja berkhidmat kat ko cm org lain dpt..t ko ade ank kecik, ko kne phm situasi nye bkn mcm ko bujang..ko perlu kn somi yg tolong ko, at least keja umah utk ringan kn bebenan ko..
hnya secebis pendapat dari aku..
tapi andai ko ikhlas, ko peduli kn ape org ckp, niat ko da baik..go on for it...
Quote cikcikebom 20-1-2015 04:01 PM
sis..abaikan laaa tanggapan org lain tu...kan ada prof yg buta tu kawin dengan perempuan normal..cuba cari kisah dorang dan jadikan panduan...ramai jer org normal kawin normal tp xdpt jaga smpai mati..cerai berai di tengah jalan...andai rasa itu jodoh u teruskan...sy sokong uuuu!!
Quote chakcida 20-1-2015 09:00 PM
Terima korang atas segala pendapat yang diberi.
Saya da buat solat istikarah.
Harap dapatlah jawapannya.
Sekarang ni pun saye masih fikirkan ape yg patut dilakukan.
Betul jugak kata @nordiana87. Mase bercinta lain, dah kahwin nanti lain.
Takot tak boleh nak hadap tp entahlahh.
kalau tiba tiba saya menolak niat baik dia tak dianggap kejam ke?
sekali kene hukum karma takkan bahgia sampai bila2.
Quote Pelindung 20-1-2015 09:19 PM
aku syorkan nko tinggalkan OKU tu. campak je! bukan sesuai pun utk nko. terbaik nko ikut je cakap makcik pakcik nko tu. dierang tau apa yg terbaik buat nko walhal bukan depa pun besarkan nko. Faham? peil macam ni ke nak jadi bini orang .. kena sikit dah goyah.
Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai.Tetapkan pendirian!

Quote Pelindung 20-1-2015 09:21 PM
prettyuglybabe replied at 18-1-2015 11:27 PM
kalu kamu betul ikhlas menerima dia apa adanya, teruskan saja
asalkan ada restu ibu bapa dah mencuk ...

aku ingat nko nk ckp.. klu kawin oku ni selamat dek org laki memng suka berbini dua. nko kang meroyan klu bab2 laki bini 2
Quote mystica 21-1-2015 12:18 AM
tt mmg cintakan dia atau simpati? takut u terconfuse dgn perasaan u terhadap dia.. ke hanya sayang sebagai kawan?

dia org yg macamane? independent tak? mandi makan pakai dia semua selama ni mmg dia buat sendiri atau parents dia buatkan?

dia seorang yg positif tak? cepat merajuk tak? kuat emo ke? penyabar tak?

selama kenal ni korang penah gaduh? nampak mcm panas baran tak?

dia boleh drive tak?

ada sorang perempuan ni tangan n kaki putus sebab jatuh masa naik train.. bf dia tetap bersama dgn dia n kawin i think... bf dia kata sbb perempuan ni walaupun dah hilang tangan n kaki tapi masih mampu senyum.. positif.. n sentiasa ceria.. bf dia mula2 takut juga kalau gf dia jadi depressed etc sbb tak tahu nak handle mcmane.

u punya sikap pula mcmane? adakah u ada tendency utk jadi rendah diri dgn orang bila bersuamikan lelaki oku? u rasa akan malu tak? u jenis peduli apa org cakap or pikir tak? u ni jenis penyabar n considerate tak?

sorry bukan nak menakutkan u ke apa. or nak merendahkan oku... pendapat aku saja.. sbb benda ni melibatkan masa depan u dan dia n happiness korang... setakat yg aku dah baca yg u tulis kat sini nampak mcm okay..


Quote prettyuglybabe 21-1-2015 09:39 AM
Edited by prettyuglybabe at 21-1-2015 09:53 AM
Pelindung replied at 20-1-2015 09:21 PM
aku ingat nko nk ckp.. klu kawin oku ni selamat dek org laki memng suka berbini dua. nko kang mero ...

hahaha.. aku neutral je. ko kata aku meroyan laki kawin dua.. ada forumer pulak hencap aku bini kedua bila sokong laki kawin lagi

pada aku, kalu mampu nak poligami, poligami ler..
dari dok berzina rosakkan anak dara orang sana sini
pompuan dok mengata pompuan as betina perampas betina garik pun aku hencap je..
hadap sangat pensil 2b laki sampai sanggup gelar pompuan lain itu ini



Quote zulka 21-1-2015 02:14 PM
soal kawin kena fikir jauh kedepan
kawin bukan utk sebulan,setahun...utk selamanya
jgn terima dia sebab cinta/suka sahaja..
mampuke dia memberi nafkah zahir/batin?
mampukah dia memberikan zuriat?menjaga anak2?
dlm keadaan dia mcm tu...awak kena ingat...awak kena pikul 100% segala hal/urusan keluarga/segala urusan luar & dalam rumah....jgn nanti kemudian hari ada penyesalan, masa bercinta memang semuanya indah...
kalau rasa2 semua perkara diatas boleh diterima/diatasi silakan...OKU pun berhak utk kawin, tapi keputusan di tangan anda..
Quote bulalof 21-1-2015 02:18 PM
bila nak jemput forummers makan nasi minyak?

Lihat semua komen(56)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 07:04 PM GMT+8 , Processed in 0.092587 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top