CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Resipi: Cheese Cake

23-1-2015 06:01 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 355567| Komen: 2830

Description: LadyLista - nak kongsikan dengan mereka yang suke cheese cake cara nak buat cheese cake yang paling senang & sedap dan yang paling penting ia mudah.

LadyLista - nak kongsikan  dengan mereka yang suke cheese cake cara nak buat cheese cake yang paling senang & sedap dan yang paling penting ia mudah.

Bahan-Bahan
2 cream cheese philladelphia
3 biji telur
3/4 cwn gula

memule skali, hancurkan biskut chocolate & compresskan die dlm loyang. (campur ngan butter sikit utk bg die betul2 padat & melekat dlm loyang tu.)
Beat seme bende kat atas tu. Lepas tu letak dlm loyang yang ade biskut tadi. Pastu, bakar utk 30-40 mins.

Jgn sampai over baked. Nanti tak cantik permukaan cheese cake tu. okay, selamat mencuba...

18

Bagus
19

Marah
34

Terkejut
30

Sedih
10

Lawak
30

Bosan

Friends Rank (141 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote katak_kiut 10-9-2003 01:51 PM
biar betul nih??
cam senang gile je
Quote blur_cherry 10-9-2003 02:15 PM
betul! tak tipu...tak caye try la..rase die same mcm kat secret recipe tu...

kalau betul, blanje aku tau...kalau beli kat secret recipe, satu kek tu lebih kurang $60. Kalau buat sendiri, tak sampai pun $20...
Quote Yohana 10-9-2003 06:36 PM
emm..blur_cherry pernah cuba ke?..looks so easy...mmg cari resepi cheesecake yg paling mudah...dlm buku recipe kebanyakkan complicated dan bhn2nye pun banyak...nanti hana nak cubalah...kalu rajinnn..
Quote ninoZ 10-9-2003 06:45 PM
seriusss me nak try..
tungguuuuuu.....
Quote blur_cherry 11-9-2003 09:10 AM
Originally posted by Yohana at 10-9-2003 06:36 PM:
emm..blur_cherry pernah cuba ke?..looks so easy...mmg cari resepi cheesecake yg paling mudah...dlm buku recipe kebanyakkan complicated dan bhn2nye pun banyak...nanti hana nak cubalah...kalu rajinnn..


banyak kali dah blur buat. Dlm family blur, seme suke makan cheese cake. Memule dulu, beli jek yang dah siap. Tapi, kalau asyik selalu je nak makan, kopak la blur nak belikan..

Recipe ni blur dpt dr fren blur yg blaja kat oversea. Die amik klas masak kat sane. Die la yg ajar blur. Slalunya blur buat marble cheese cake. Bhn die same, cume kalau marble ni, letak chocolate cair kat atas cake tu sikit (sebelum bakar), pastu gune fork & simply kacau2 atas die, tp pelan2 je la. Nanti, lawa la sikit cheese cake tu. Tak la kosong sangat kat atas die.
Quote kitikat 11-9-2003 09:14 AM
mmg betul ape yg blur ckp tuh... tuh yg simplest la cheesecake.. for beginners. actually resepi camtu ade pun kat cover philadelphia cream cheese yg korang beli nak wat cheesecake.

kiti mase mule2 7 yrs ago wat cheesecake pun cma yg blur ckp.. now, dah byk kali sgt wat, pandai2 la improvise, add itu ini utk pelbagaikan rasa cheesecake.:bg:

cheesecake ler kek yg paling senang skali kat dunia nih nak wat.. takyah nak pukul teruk2...

[ Last edited by kitikat on 11-9-2003 at 09:16 AM ]
Quote Yohana 11-9-2003 10:05 AM
thanks blur for the information...lepas ni nanti hana akan buat..insayaallah...err...kalau ade ape2 resepi...yg simple and easy to make...sharelah...
Quote dilah21 28-9-2003 10:00 AM
Originally posted by blur_cherry at 10-9-2003 11:07 AM:
assalamualaikum..

nak share ngan org2 yg suke cheese cake cara nak buat cheese cake yang paling senang & sedap...

memule skali, hancurkan biskut chocolate & compresskan die dlm loyang. (ca ...



temperature kat oven tu set to berapa degrees?
Quote murzidah 28-9-2003 05:00 PM
cheese cake aku memang suka makan.........rasanya sedap..best sangat
Quote dilah21 28-9-2003 09:37 PM
harloe~~ me dah try tu cheesecake tadi!~ aisey man~~ jadi sey..
mula2 ingat bedek bedek nyer recipe ajer coz senang sangat tengok ..
he3
Quote Strawberry 29-9-2003 12:52 PM
Crust tu guna biskut mery pun sedap.. taruk nuts lagi sedap...
Tp walau seanng camne pun, tetap dah malas nak buat cheesecake.. kekekek...
Quote ckucin 1-10-2003 06:06 PM
berapa suhu api tu n macamana nak tahu cheese cake tu dah masak. juga ketebalan biskut crust tu. ingat nak cuba juga ler.
Quote blur_cherry 7-10-2003 12:09 PM
dilah21, sorrile lambat reply..sampai dah siap dah cheesecake baru blur reply ni...so, since dah jadik tu, maknenye dah tau la bape temperature die, kan?...

Utk ckucin, temperature tu, blur tak ingatla sbb dah lame tak buat nih! (dilah21 leh tolong bagitau ckucin tak?)...Tp, kalau ckucin biase buat cake, temperature die same cam bake cake2 yg lain...cume mase bakar tu, lebih kurang 25-40 minutes jek..kalau lelame, nanti die overbake...ckucin kene rajin check. Cucuk la lidi ke ape ke kat tgh2 kek tu, kalau tak melekit, maknenye dah masak la tu...

Yg crust tu pulak, kalau suke tebal, gune la lebih biskut. Kalau nak nipis, gune sikit je. Blur takleh nak ckp berape byk biskut yg ckucin kene gune sbb ckucin kene tengok sendiri mase compresskan biskut tu. Kalau tak cukup tebal crust die tu, ckucin tambah la lagi...

Ok...lepas ni, boley la try ye...selamat mencuba...
Quote ARIESHA 8-10-2003 11:30 AM
Originally posted by blur_cherry at 10-9-2003 11:07 AM:
assalamualaikum..

nak share ngan org2 yg suke cheese cake cara nak buat cheese cake yang paling senang & sedap...

memule skali, hancurkan biskut chocolate & compresskan die dlm loyang. (ca ...

penah buat.. tapi saya guna cornflake tuk bawah dia... sedap gak...
Quote dilah21 15-10-2003 11:12 PM
Originally posted by blur_cherry at 7-10-2003 12:09 PM:
dilah21, sorrile lambat reply..sampai dah siap dah cheesecake baru blur reply ni...so, since dah jadik tu, maknenye dah tau la bape temperature die, kan?...

Utk ckucin, temperature tu, blur tak  ...


hehe takper la its ok.. temp i pakai  160c.. tak ingat plak bakar brapa lama, agaknyer 30 mins-35mins sebab i asyik tengok cake tu takut hangus !!!heheh .. sebab i masak benda selalu tak jaga den pegi buat benda2 lain den hangus sey! menyampah!! hehe nasib baik hari tu jadi!~
Quote lobak_oren 16-10-2003 09:42 AM
aisehhhh senangnya... poser ni boleh la buat..
Quote blur_cherry 16-10-2003 10:34 AM
Originally posted by dilah21 at 15-10-2003 11:12 PM:
hehe takper la its ok.. temp i pakai  160c.. tak ingat plak bakar brapa lama, agaknyer 30 mins-35mins sebab i asyik tengok cake tu takut hangus !!!heheh .. sebab i masak benda selalu tak jaga den p ...


nanti len kali, boley la buat lagi...senang je kan?...tu la, blur dah ckp, senang..ok tak surface die?...smooth ke ade pecah2?...kalau pecah2 tu, maknenye overbake la tu...nanti len kali, kene bakar sekejap jek...ok...
Quote CoKeLat-RaWkZ 16-10-2003 03:13 PM
ada tak resepi utk frozen cheesecake???

sebab .....

lebih ringkas dan mudah, byk songehler main bakar ni....

Quote blur_cherry 16-10-2003 03:58 PM
Originally posted by CoKeLat-RaWkZ at 16-10-2003 03:13 PM:
ada tak resepi utk frozen cheesecake???

sebab .....

lebih ringkas dan mudah, byk songehler main bakar ni....



alamak cok, frozen punye eh?...takde la pulak die ajar camne...tp, nantila blur tanye...cok try la letak dlm freezer nengok ape jadik...nanti kalau jadik, bgtau la blur....

Lihat semua komen(2830)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 10:45 PM GMT+8 , Processed in 7.451594 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.