CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Ladylista Hiburan ARTIS Lihat artikel

[SEJARAH] KPOP di Malaysia

8-12-2014 10:24 AM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 6849| Komen: 4

Description: K-Pop bermaksud Korean Pop yangberasal dari Korea Selatan. Orang Korea panggil negara mereka sebagai Dae HanMin Gook. K-Pop adalah sama seperti muzik-muzik yang lain. Tidak ada bezanyacuma minat manus ...
K-Pop bermaksud Korean Pop yang berasal dari Korea Selatan. Orang Korea panggil negara mereka sebagai Dae HanMin Gook. K-Pop adalah sama seperti muzik-muzik yang lain. Tidak ada bezanyacuma minat manusia berbeza-beza di antara satu sama lain.

Tahun 1980 - 1989
Zaman K-Pop bermula di Korea Selatanpada tahun 1980an lagi. Waktu itu, antara pengasas zaman K-Pop ialah SoBangChadan Seo TaiJi & Boys. Sudah menjadi tradisi bagi industry muzik Koreadimana artis berkumpulan adalah lebih popular dari artis solo. Dan tarianmerupakan satu kebiasaan bagi industry muzik Korea Selatan.

Tahun 1990 - 1999
Kemudian datang zaman 1990an puladimana pengaruh K-Pop mula menular ke negara terdekat terutama China dan Jepun.Antara pelopor muzik K-Pop zaman 1990 an ialah Park Jin Young (JYP), ShinHwa, KimWan Sun, Turbo dan Deux. Pada zaman ini, H.O.T merupakan kumpulan paling hangatkerana mereka memperjuangkan muzik yang berbeza dari muzik K-Pop yang biasaiaitu HipHop/Rock. Jika di Malaysia, lagu Isabella nyanyian Search merupakanlagu yang legend tapi di Korea Selatan ialah lagu Candy nyanyian H.O.Tmerupakan antara lagu paling legend.

Tahun 2000 - 2009
Kemudian datang zaman alaf baru iaitutahun 2000an dimana zaman ini memartabat serta menjulang muzik K-Pop dimatadunia. Zaman ini telah melahirkan begitu banyak artis yang telah menempa namadi mata dunia antaranya G.O.D, Rain, DBSK, Super Junior, Fin K.L, BigBang danpelbagai lagi. Pada zaman ini jugalah, K-Drama turut meningkat jumlahpeminatnya dimana drama 4 musim terhasil iaitu Winter Sonata, Autumn in MyHeart, Summer Scent dan Spring Waltz. Ia telah mencetus fenomena di seratanegara Asia dan juga dunia.

Pada zaman ini, beberapa artis KPopjuga telah menjadi artis Hollywood seperti John Park dari G.O.D dan Rain.Peminat K-Pop di Malaysia kebanyakan bermula dari zaman ini yakni zamankegemilangan debut artis KPOP yang paling legend dalam sejarah KPOP sendirisendiri iaitu DBSK, Super Junior, Big Bang, Girls Generation dan 2NE1. Akusendiri minat K-Pop bermula dari Super Junior. Hehe.. Love them so much tillnow. Kat bawah ini merupakan senarai artis yang membawa begitu banyak peminatyang debut pada dekad ini.


  RAIN BI / JUNG JI HOON
2002

  DBSK
2003
  SUPER JUNIOR
2005
  BIGBANG
2006
  SNSD / GIRLS GENERATION
2007
  WONDER GIRLS
2007
  SHINEE
2008
  2AM
2008
  2PM
2009
  2NE1
2009


Senarai dibawah pula merupakan senaraidrama atau artis yang telah membawa dan menempa nama Korea Selatan ke luarnegara


  Wonder Girl
America – Hollywood
Nobody  - 2008 (Music)
  Rain Bi
Worldwide
Full House – 2004 (Drama)
Speed Racer – 2008 (Film)
Ninja Assassin – 2009 (Film)
The Prince -  2014 (Film)
  Joon Park (G.O.D)
America - Hollywood
Speed Racer – 2008 (Film)
Dragonball Evolution – 2009 (Film)
Hero: 108 – 2011 (Film)
  DBSK
Worldwide
Mirotic – 2009 (Music)
  Yoon Seok Ho (Director of Endless  Love)
Worldwide
Autumn in My Heart – 2000 (Drama)
Winter Sonata – 2002 (Drama)
Summer Scent – 2003 (Drama)
Spring Waltz – 2006 (Drama)
  Super Junior

Worldwide
Sorry Sorry – 2009 (Music)
Profesional dalam variety show dimana hampir  kesemua rancangan berbentuk variety pada dekad ini mesti ada ahli Super  Junior sejak mereka debut.
  Variety Show
Worldwide
X-Man
Family Outing
StarKing

Kesimpulannya
Sekarang ini sudah lahir begitu banyak artis Kpop yang bagus seperti Teen Top, VIXX, B.A.P, Girls Day dan lain-lain.Sejujurnya bagi aku, please don’t hate KPOP because K-Pop is just a music thatneed to enjoy. Sama seperti muzik-muzik yang lain seperti Hindustan, HipHop danRock. Sememangnya diakui, ada peminat terlalu obsess dengan Kpop sama seperti peminat lagu rock yang obsess dengan muzik sehingga memakai pakaian/costume yang berimej rock.

Basically, it’s just depending how youhandle the way you are about the things you like such as girlfriend, boyfriend,car, house or a jewellery. It’s same as music. Sesetengah orang sanggup bergolok-gadai untuk mencantikkan kereta mereka sedangkan dan hakikatnya sesebuah kereta terus akan mengalami  susut nilai selepas pembelian termeterai. Itu hanya contoh yang bukan dari segi muzik sahaja. Dan akhir sekali ingin ditekan,please respect the other person’s interest and hobbies.Tawaran menarik terbaru tentang KPop Disini

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Mary_jane 29-11-2014 08:55 PM
Terimbau2 autumn in my heart. Mmg hits habis in 2000. Song hye kyo jantik jelita smpai skg, jdk duta Laneige.








Quote WandaMi 3-1-2015 02:45 PM
Masa autumn in my heart tgh popular, aku kecik lg, x paham. Kakak n kazen2 aku yg tergila2kan hero2 nya
Then thn 2007 kwn tunjuk dbsk..dari dorang aku kenal kpop smpai skrg.
And i never regret it. Hihihi
Quote WandaMi 3-1-2015 02:47 PM
Drama dah lama bertapak kat msia.
Tp rasanya lagu kpop meletup tahun 2008-2009
Wonder girls-nobody, super junior-sorry2 dan seterusnya..then gangnam style meletup satu dunia.
Quote anno_miss 18-1-2015 08:01 AM
Yup..betul tu mostly melalui movie 'drama   ost

Lihat semua komen(4)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-10-2022 11:27 AM GMT+8 , Processed in 0.172260 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top