Register Login
CARI Infonet Return home

per706's space https://b.cari.com.my/?1828377 [Favorites] [Copy] [Share] [RSS]

Blogs

Raya ohhh Raya...

Viewed 96 times30-5-2020 11:49 AM

#knock!knock!
- whose there??
#covid19 :)
- hellll no!!!
# lek aa,inikan raya.... :D

Assalamulaikum semua!

Buat apa tu...amacam raya? meriah tak musim2 pkp/pkpb ni..mna yg umah mak ayah or adik bradik dekat2 tu ok la..Alhamdulillah rezeki,sbb x terpisah utk smbut raya..jgn lupa folo S.O.P ye....Mana yg raya di perantauan tu,kita serupa..adik beradik aku sume x dpt balik, raya diperantauan je...ada di selangor,ada di pahang,n9(aku le...) n jb..risau jugak dgn mak abah di kg..sbb mak da x larat sgt nk diri lelama,bergrak pon x secergas dlu..nasib yg bongsu mmg pilih utk duduk kerja di kg..n Alhamdulillah Allah bgi kerja sma mcam course yg dia blaja dlu msa di U... ada la utk jga n peneman mak abah..

Aku raya pon sederhana je kali ni..raya sederhana bersama dgn seribu kenangan...bju pon guna yg tahun lpas,x bli bru pon..membazir je bgi aku sbb dok umah je....nk ke mana2 pon x boleh..tpi idak le aku kecam yg membeli...y not...utk pujuk happykan hati sbbb x dpt balik kg,n of course mcam yg aku btau,nasib bek,ade yg dok dekat2 dgn family..so x slah nk bergya di pgi raya sbb dpt raya dgn keluarga...duit ko...ikot ko la deq...hak memasing..yg pting happy...

Biskut(?)aku buat la 4 jenis je,tu pon semua yg jenis guarantee jadik..x sush mana...sbb aku biskut2 ni x pndai sgt...buat pon sebb sian gak kat anak2..x kan lansung xde ye tak...aku buat pepero malaysia,biskut arab,famous amos cookies n cornflakes madu of course..hahaha..sume jenis x renyah..aku mlas nk buat yg sush2..kacau deq hero2 aku ni..elok sekejap, jadi bertahun nk siap...mata x dpt tahan tgok umah kecah lama2...buat pon sket2 je..n suami serta ank ckp sedap.masing2 ada fav dorang..plus ada tmbah kerepek jugak sesiket..buat kudap2 time 'berkurung' ni.

Menu pgi raya pon cliche..nothing special..rendang daging,lodeh n kuah kcang..cukup la utk kami ber5..first time buat rendang; n menjadi!! sedap sgt...sumpah!! smpai berebut aku ngan suami nk mkan..buat sekilo rsa x cukup lak...hahahaha,tahap kagum ngan diri kami sndiri pun ade..buat sma2 laki bini..kol seploh da msak(note: laki akak pose okkkk)takot x jadi punya psal..at least ada back up plan..senang je nk buat rendang ek...igt sush..biasa kat kg/uma mentua, jadi sous chef je..huhuhu..but tahun ni nk x nk kena blaja gak...ok la..kurang2 dpt blaja mende baru...

Even dlm keadaan yg sukar skang ni..bgi aku ramadhan n syawal kali ni meninggalkan kesan yg mendalam kalau kita cuba utk menghayati dan memahami..for me, it is blessing in disguise..it left us with the new improved us..it is just like our system had been reset for us,for good..leave us with a new norm to live on...

Buat kita faham erti berdikari..mendidik kita utk lebih bersederhana,wasatiah dlm menjalani hidup sehari hari.made us appreciate what we have around us more...something that we mite fail to c before this, we r busy chasing for something that far from us n neglected what had been given for us by Allah s.w.t for a long time,be it things or family members...buat kita sedar betapa byk msa dah kita habiskan utk mengejar dunia,dan hanya sedikit kita peruntukan utk mengenali - Nya...syukur ada pkp,rmai yg dapt khatam quran...rmai yg berpeluang berjemaah bersama keluarga di rumah...rmai yg sedar permata yg selama ni kita kejar sememangnya Allah da letak di depan mata..cuma kita yg x nmpak...it teach us not to take thing for granted..

After all,it is all about togetherness during this difficult time..learn how to enjoy the company...teach us to make use/make good the best of everything around us..berbelanja sekadar perlu dan menabung...it help us to appreciate more....ia seperti satu jentikan sayang dari Allah,utk kita duduk dan berfikir sejenak ttg hidup,ttg matlamat kita yg sebenar, n yg penting berpk ttg Dia..Sang pencipta...it resetting us, resetting our mind,resetting the whole system...how we think,how we react on every single thing..make us more aware of our surrounding...jdikan kita lebih bertanggungjawab utk diri, keluarga dan msyarakat..it unite us all despite our religion n what we believe in life.. covid19 is such a badass, but it left us with lots of precious "present" that we can keep with us forever...the story that we can share and tell in the future..we r part of the world history...the fact that it made us a new improved us was the best thing we could have right now.

It made us realize,we do need money,but money is not everything..kita ada duit tpi x dpt berbelanja seperti biasa,minyak murah tpi kita x dpt mengembara...jika Allah berkehendak kan kesedihan dlm hati kita,maka segunung emas pon x dpt buat kita rsa ia bermanfaat utk dri kita..tidak juga mampu utk kita bergembira...namun jika Allah berkehendakkan kegembiraan buat kita,cukup sekadar keluarga disekeiling dan sedikit harta,mampu membuatkan hati kita gembira kernanya...sesungguhnya sedih kita,gembira kita kepunyaan Allah s.w.t semata...

At the end of the day,it made us realize,it is not about how much money that u spent,not about how big the crowd that u in...it is about spreading loves,to appreciate more of what we have instead of keep looking without an ending, it is a about togetherness during this difficult time,supporting each other n do what right for everyone...let alone the selfishness cuz we r in this together...

Ya Allah,sekiranya ini balasan dia atas leka dan lalai kami...maka ampunkan lah kami Ya Allah...bimbinglah hati2 kami untuk lebih dekat dgn mu...jauhkan lah kami dari segala perkara yg memesongkan kami dari jalan - Mu... Alhamdulillah Ya Allah kerana tidak berpaling dari kami kerana dosa dosa kami, sebaliknya "memanggil" kami utk pulang ke jalan - Mu dgn penuh kasih sayang, ampunkan kami kerana sering mengharapkan hanya yang baik2 dari - Mu, tetapi sering lupa mensyukuri nikmat2 pemberian - Mu... sesungguhnya Engkau berhak ke ats hati kami,bimbinglah kami Ya Allah...kepada - Mu kami berserah dan bergantung harap....Amin Ya Rabb...

Its kinda late to wish,but have a blast #Syawal2020 everyone! ;D

#newnorm
#everyendforanewbeginning
#kitajgakita
#kitamestimenang

Allother author's recent blogs

Comments (0 Comment)

facelist

You have to be logged to leave a comment Login | Register

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 06:44 AM GMT+8 , Processed in 0.037950 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top