Register Login
CARI Infonet Return home

per706's space https://b.cari.com.my/?1828377 [Favorites] [Copy] [Share] [RSS]

Blogs

UEL (FINALE)

Viewed 136 times5-5-2020 01:17 AM

Ok, last part..

Apa yg dapat aku simpul snggulkan ttg isu ni...

U can critic, but dont condemn. Yes u can point out if anything wrong in someone work,but just make sure that u kritik just for him/or her to do better in future. Cuz we never know what we r doing wrong until someone told us. Plus we r just human n we r not perfect or shud i say maksum. We do mistakes over and over again.

But the problem is when u think that u r criticizing but u actualy not. Ur taking people down. U too focusing on the drawback dri hasil/kesan yg bermanfaat. The fact that u want others to agree with ur negative thought, for me,it was wayyyy too absurd. Ckap setuju, tpi byk negative dri positive yg keluar.and the sad part is ko setuju bila seseorang tu absorb negative thinking ko,then baru kau ckp 'aku setuju je' ' aku ok je' but then continue repeat silap org yg ko kritik tu..lagi sedih kalau sampai sudah ko x nmpak lansung manfaat hasil usaha seseorang tu sdgkan org lain nmpak n sedar ttg hal tu.

Tnya diri tu balik, apa yg kau nak.bersatu utk sebuah kebaikan atau sebenarnya nk sebarkan rsa benci dan salah seseorang tu smpi org lain terpengaruh.dan lepas tu bru kau dpt senyum puas.

Mulut kita, tgn kita ni kdg kita x sedar, bagi kita ckp2/ kritik2 kita tu biasa/normal/nmpak bijak.tpi kita x sedar sbb mulut yg menutur, tgn yg menaip ni mampu utk tutup hati org yg jahat nk jadi baik.org yg sesat bertmbah sesat, kerja2 kebaikan bakal terhenti. Jadi di mna untungnya kritikan tu? Hanya untung pda ego dan hati kita yg nak menang, tpi bwak kecelakaan pda org sekeliling. Sbb kta2 tu hakikatnya lebih tjam dri pedang.Ego kau mmg akan menang, tpi aku takot hati tu lma2 nanti akan mati kalau terlalu nmpak keburukan dri faedah.

Kalau UEL yg punya ramai terkesan n setuju dgn kerja amal dia pon kita lebih nk ungkit silap dri yg betul. Inikan pulak Anju tu..perkara simple babe, semua org buat silap, semua org pernah ada zaman gelap, skrang yg pting kau move on ke tak. Hati kita ni, iman kita ni sifat nya berbolak balik, harini kau boleh jadi sebaik2 manusia.minggu depan mungkin ko pilih utk ke kiri. Atas sbb tu jgn mudah nk menghina/menghukum. Sbb sejarah hidup kita ni pon entah2 penuh selut lumpur. Tggal lagi kita bukn public figure. And nobody even give a damn ttg kisah silam kita yg celaka tu. Kecuali org sekeliling kita MUNGKIN.

Tgok brapa besar gerakan dia skrang, brapa rmai yg dpt manfaat dri usaha dia n team. Dia da move insyaAllah ke tahap yg lebih tggi dlm hidup dia. Tpi kita?masih stuck dlm kisah silam dia yg celaka tu. X rsa bodoh? Sebok tgok kain org. Kain sendri terkoyak x berjahit.sebok intai dosa jahat org,hati sndri bila la nk didik jadi baik.sedap kritik org ni.tpi x sedap bila kena btg hidung sndri.

It is not about ko memuja/kipas susah mati/karat whatsoever, it is about ko meraikan manfaat yg lhir dari usaha seseorang, ini tentang ko hargai 100 kebaikan dia dari mencanang 10 kekurangannya. And of course kau x kan nmpak 100 tu sbb stigma 10 tu da tutup mta kau. Thats y bgi aku,kalau kau x mahu/x mampu buat, kau jgn jadi punca 100 kebaikan terhenti.sbb kau x kan nmpak berapa rmai yg akan rugi sebb dri sikap 'serba betul' dan 'serba tahu' kau tu. Kritikla, x salah tpi jgn smpai jatuh kan semangat org. Kalau ada yg berpk utk pilih positive, kenapa kau nk jaja dekat dia negative?

Komen/kritik tu perkara biasa,tapi 'memaksa' org utk setuju dgn kau!?! itu kerja GILA.

Hal keluarga Pak Aq ni plak..apa yg aku nmpak kemiskinan tu boleh jadi pilihan dan boleh jadi nasib. Ia pilihan anak2 Pak Aq, tpi nasib malang utk cucu dia..sbb tu aku tetap nak tekan kan di sini, jgn sebb kau mrah kan ank dia yg malas. Buat ko x nmpak tanggungjwab kau pda cucu2 dia. Yes, tanggungjwab kita. Sbb dorang terpaksa hidup dlm keadaan mcam tu, sbb dorang xde pilihan utk dipilih, sbb dorang x mampu utk keluar dari kepompong dhaif tu.

Kalau x dpt nk bantu semua, cukup utk kau bukakan jalan utk dia keluar dri situ.
x payah la nk cita ttg pancing la,borang la,segala mak nenek protokol etc. Sbb mmg x guna.sbb useless adult dlm fam tu mmg x nk buat,depa x peduli. Kalau x depa x stay in that condition for a long long time. Da ada org yg trus nk tlong tnpa perlu nk hadap birokrasi jabtan kerajaan.kenapa mesti kita nk condemn/nk komplen segala..budak2 tu n Pak Aq da suffer bapa lama. Marahkan mak bapak budak tu, jgn la ank2 tu jdi mangsa.smpi nk muntah aku tekan point.korang pon aku rsa nk muntah bca..tpi itula mmg dlm hal ni SELAMATKAN BEBUDAK N PAK AQ tu dlu.

Bagi aku kurang2 kalau da pindah tu, rajin n mudah la jiran nk tgok.kalau duduk kat tempat lama.org nk masok pon x lalu/takot. Inikan nk tlong pantau ape yg patut. At least kalau x mak pak x dpt jdi role model,org keliling bley tlg bimbingkan.

Entah la, bgi aku, tnggungjwab kita bukn sekadar terhenti pda zakat. Tak, tanggungjwab kau still ada.let say, kalau happen to be ada kena uji dgn hal mcam ni keliling kau plak.ko nak buat apa? Cemuh? Hina? Atau pejam mata sbb da ada zakat.Kau x rsa Allah tnya balik kenapa kau x buat apa2. Bukan masalah sangka buruk pada Allah.no.luaskan minda.ini tentang tamggungjawab kau pda bangsa seagama/masyarakat. Ya Allah tahu semua perkara yg berlaku, sbb Allah tahu la,kita KENA AMBIL TAHU,AMBIL PEDULI. tgok bersama mu tv3 tu.brapa rmai yg dpt bantuan zakat tpi still x cukup.kau jgn mudah nk hukum org 'eh itu dia yg malas' ' dia yg x nak pncing ikan' 'dia yg x nak usaha' mcamana kau tau? Ko hidup dlm life dia? Atau pon sbb certain kes mmg ada yg pemals.kau nk kata semua yg semekin tu mcam tu? Kau nk ckp yg kau gamak mkn sedap2 dekat rumah tnpa pk kan depa2 ni yg da berhari x jamah mkn sbb zakat ada?sbb depa yg malas?

Kakak/Abg/Adik kdg ada family mmg Allah uji mcam tu..da usha pon tpi still x cukup. Sbb ape? Sbb Allah nk ajr kita berkongsi, sbb Allah nk suruh kita jaga jiran2 kita, supaya Allah nk rezeki yg Allah bgi tu kita kongsi bersama...nmpak mcam ujian utk dorang tpi ujian utk kita jugk.sma mcam kes pak aq tu. Anak2 dia mals, tpi cucu dia? Kita mampu nk telah..entah Allah da pelihara hati depa, skang ni Allah nk tgok kita.tlg bukk kan jalan utk depa ke atau kita pilih utk berpaling..tnya dri sndri..kalau ada terdetik rsa nak bantu,Alhamdulillah...

Seriously,ni kita tolak la hal birokrasi.kalau zakat tu cukup nk tampung semua, xde nya rancangan Bersamamu tu,NGO2 utk cari org2 sush ni..dorang ni la bukk mata kita ada lagi org yg sush, tlong jga org2 yg teraniaya sbb pemimpin nya x amanah..tlg ambil berat mna yg terlepas pndang depa2 ni la yg byk membantu..aku paham ini pilihan, tpi piliham ini adalah sbb dari rsa tanggungjwab.kena igt tu...kurang2 x yah tggu zakat, kita bley trus hulur/tlong apa yg patot...jgn sbb kita da selesa, kita nk tutup mta n kenyangkn diri sndri je...sama2 la kita muhasabah dri kita....

Mcm JKM bagi aku bley la kuarkan guideline ke whtsoever utk case2 mcam ni, harap ada kuasa penuh utk amek budak2 ni tnpa izin mak bapak. Demi msa depan dorang..sian,mana yg mendadah, mna yg pemalas, ank2 yg jadi mangsa. Amek bebudak ni, lembaga zakat biaya la persekolahan mna yg layak. Kalau nk anak tu balik, kena ada prosedur depa kena folo.ctoh
1.kena ada keje tetap sekurang2 kena bukti kan dlm tempoh 6 buln bertrut.
2.kena ada kediaman yg berfungsi sbgai rumah.basic condition yg membolehkan bebudak tu hidup normal.
3.kalau gagal, mak bapak x kan dpt tuntut ank smpai umur depa 18 ka. Bila budak2 tu da.matang dlm nk uruskan hidop.Kena pisahkan spjg tempoh tu.so bebudak ni bley hidup tnpa pengaruh negatif.

Ye la, smpi bila nk biar camni..sebb xde peluang/pertlongan utk keluar dri msalah ni la yg buat cycle tu bertrusan. We must find the way to stop it..

Ok laaa,rsanya ini je la kot..so igt2 la kita ni semua, membantu la dlm perkara2 kebaikan, selalu ambil berat dgn keadaan sekeliling..selalu tanam dlm hati kita, setiap ujian yg dtg bukn la utk satu pihak,tpi utk msyarakat disekililing juga. Are we going to respond accordingly or we choose to just walk away from it..either way, just remember,semua akan dipersoal kan nanti...so tepuk dada tnya selera......

Au bukn pemuja seseorang manusia, hanya seorang hamba Allah yg kerap berbolak balik iman nya. Cuma tergrak hati berkongsi apa yg aku rasa..aku pon tak tau kenapa, tpi mmg hati ni terbuka utk menjwab segala keji dan hina...aku pon tak tahu telahan aku betul atau salah..tpi hati jadi risau, bila kerja baik pon boleh buat hati org jadi 'susah'. Semoga Allah pelihara hati kita dan dekatkan kita pda kebaikan da dijauhkan dari kehinaan dan buruk sangka...Amin Ya Rabb....<br

Wasalam


P/s: maaf kalau ada menyinggung perasaan sesiapa.sekadar berkongsi pendapt..semoga bermanfaat..tq for spending ur time reading this :D

Allother author's recent blogs

Comments (0 Comment)

facelist

You have to be logged to leave a comment Login | Register

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 07:45 AM GMT+8 , Processed in 0.134100 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top