Register Login
CARI Infonet Return home

per706's space https://b.cari.com.my/?1828377 [Favorites] [Copy] [Share] [RSS]

Blogs

UEL (PART 4)

Hot 2Viewed 156 times30-4-2020 09:47 AM

Sebok lak sehari dua ni dgn keje skolah anak2...so mcam yg aku janjikan..aaaa jommm!

Pendapat aku Tentang case Pak Aq..

Mcam aku pernh tekan kna sebelom ni dlm thread manatah, aku sokong keja UEL ni..n aku ade terpk , kalau xde whistleblower, cmana UEL n team dpat tau ttg fam besar ni..kemungkinan besar warga kg tu jugak yg minx tlg. Kebetulan UEL pon tgh viral tlong org sna sini..so y not kan..sbb sume yg depa try utk keluarkan keluarga ni dri situ x membuahkan hasil. Da pindah patah balik ke situ.. and Alhamdulillah UEL dpat bwak depa pindah keluar. N aku ada terbca pondok tu pon da dirobohkan. Good for them n of course tuan tanah setelah bertahun tnah 'dijajah'

Silap UEL yg aku nmpak satu je at the first place tak mention fam ni dpat bantuan. Tu yg jadi punca mulut hansuang warganet ajinomoto ni menjatuh hukum pda jabatan berwajib dan warga penduduk sekitar. " Hello!!!! Buat apa cheqq da berbelas tahun! X tlong kaa. Mana zakat, mana jkm, mana butang bju abg Pahhhh..."tiberrr! wal hal semua da buat mcam2 BUT THEY CHOOSE TO LIVE IN THAT CONDITION.n mcam2 lgi kisah x best.aku pon mlas nk tulis kt sini.kalau x betul jadi fitnah. Kalau betul plak, sebok aku nk ngumpat...sok2 tah keturunan aku Allah uji mcam tu..nk judge org mmg senang. Tmbh time pkp xde keje ni.lgi la sedap membwang.ajinomoto ni kalau guna mmg sedap.tpi sedap2 pon bley dtg penyakit..mcam warganet ajinomoto ni la,pungpang2 mengata, dri hal yg asalnya biasa trus jadi 'luarbiasa'!

Pda pndangan aku UEL setuju nk tlong fam ni first sbb rsa tnggungjwab,sbb dia lom chip in apa2 utk tlg fam ni,of course sebb bebudak tu n keadaan Pak Aq yg terlampau uzur tu..aku pilih utk tgok bantuan ni dari perspective nk membela nasib anak2 tu n Pak Aq..sbb depa ni msa depan, depa berhak hidup selesa, ada hak blajar utk hidup n patut diberi peluang utk ubah nasib hidup depa...sbb their journey has just began..unfortunately not in pleasant way, as we can c..n for me, it is our responsibility to provide the route, to offer a helping hand.

N i choose not to blind my eyes with my hatred towards those useless biawak smpai aku x nmpak sbrang kemungkinan n peluang yg elok utk ank2 tu..mcamana nk "memancing" sbb xda org yg ajar depa...mcamana nk belajar berdikari, x meminta2 kalau x dilorongkan jalan...kita patut bgi peluang dekat ank2 ni untutk ubah hidup depa..mungkin mak ayah pak cik makcik depa mcam tu...tpi Allah bersihkan hati bebudak ni untuk msa depan yg lbih cerah...itu semua rahsia Allah..

Yang da dewasa tu mmg x bley buat apa2 dah. Da jdi buluh, elok buat meriam letupkan aja..dri hidup pon org x nmpak apa manfaat drinya..betul? Sbb tali da dihulur, but they refuse it.they choose to live in that pathetic condition..but not the kids, thay r happen to be in that condition sbgai ujian utk kita walau kita nmpak mcm ni ujian depa..how we react, what we will do...semua nanti Allah tnya kita balik...

Susah,mmg susah kita nk berharap baik dkat depa..aku pon pham...mungkin sbb bukn aku yg hdap directly dgn fam ni, so aku minx maaf sbb aku pilih utk lihat on the positive side n menghrap kan sbrang perubahan positif dari depa ni (read the useless adult)

Pda pndangan aku, sedekah ni perkara yg sgt bersangkut paut dgn hati. Kalau memberi tapi hati mengumpat mana dtg manfaat,Kalau menolong tpi x ikhlas, mcamana nk dtg berkat? Pokok pangkalnya hati, sedekah ni kalau ikhlas ia mampu mensucikan hati, baik penerima mahu pon pemberi...sbb tu MUNGKIN Allah hantar UEL,team n warga tempatan umah baru tuutk completekan tugasan ni. Mungkin asbab tu insyaAllah hati depa terbukk utk berubah..Allah know best, atau pon bukn UEL, tpi org lain..kita pon tak tau..kat sini pon nmpak pentingnya kesepakatan dlm msyarakt instead of sekadar mengomen yg bukan2..ni bukn aku nk kta warga tempatan x buat kerja..aku mlas nk sentuh depa...sebb Allah tau depa da cuba mcam2 cara,cuma bukn nasib depa utk buat keluarga ni pindah...but at least they done their part...n i feel sorry to them sbb kena tduh mcam x amek tau hal jiran.

Kita ni ha...ape kita da buat, cukup ke sekadar mencemuh,kutuk sna kutuk sini..itu x kena ni x kena..komen mmg snang...tpi nk buat 1 dlm 10 pon blom tentu...aku tau ada yg x stuju, tpi siapa tahu, berkat dri sangka baik dan ikhlas dri org2 yg membantu, baik warga setempat n team UEL, kali ni depa boleh berubah...insyaAllah...

Tugas kita kalau x mampu nk membantu literally, cukup sekadar berdoa semua dipermudahkan, doa yg baik2..konsep doa ni, satu kebaikan ko doakan dekat org, Allah akan beri perkara yg sama tnpa kurang sdkit pon malah lebih manfaatnya pda ko semula,n malaikat pon kan doakan 10x ganda kebaikan tu pda ko..ingat tu..tpi kalau x mmpu/x lalu/x kosser nk doa yg baik2, diam tu lebih elok...org tu sah2 kejar pahala, kita? Sebok kejar dosa.cukup2 la pk negative. Cuz at the end of the day it will mirror us back.how others will look at us.

Ada yg ckp ttg jkm nk amek budak tu..bgi aku sush,.sbb dia ada mak bapakk...kalu x,buat camno bley bertahun2 stay situ..x silap kalau mak pak x bgi x boleh amek..plus nk soh jkm settle time pkp ni mcam x kena gak..sbb jkm bukn frontliner, depa keje ke..kalu keje, sorry la aku x tau..but again kalau mak pak x bgi, camtu laaa, x dpt amek..walaupon aku heran jugak, sbb depa x fit utk bela bebudak tu dlm keadaan yg mcam tu..so aku x tau la..just sngka baik, jkm da buat yg terbaik.so buat msa ni yg terbaik pindah dlu ke tempat yg lebih selesa.

Mcam Pak Aq (PA)pon ada yg nk dia masok uma org tua dgn condition dia gitu..aku pon setuju. TAPI, x kan PA tergmak nk tggal wife dia sorang2 hadap sengsara dlm fam besar tu..mesti dia nk bwak jugak..then kalau da bwak, spa nk tgok budak2, mesti lgi terbiar..da la dpt mak pak, pak cik mak sedara yg mcam tu..xde org tgok2 kan plak...ape nk jadi...aku igt PA ngn wife dia je byk cara ke bebudak tu...so mungkin da pernah di suggest tpi beban2 tulaa yg memaksa utk depa stay...so at least bila pindah tu..selesa la sket PA, dgn condition dia mcam tu.dok dkt pondok tu, ibarat tgok abah kita la...hati sapa yg x sedih..<br

Ada yg persoalkan plak napa nk byr sewa smpi bila2..takot guna duit tabung dana segala...biarlaaa, entah UEL guna duit sndri..xde tabung pon insyaAllah dia mampu utk tanggung..Sbb mmg dia da biasa tlg byr sewakan uma utk golongan x mampu...dia ada ckap smpai bila2,tpi mungkin dia akn byrkan sementara yg sihat tubuh bdan tu dpt kerja, sbb time pkp ni pon celah mna nk cri keje..n aku ada tgok vdeo dia soh depa cri keje..ckp camtu la..tpi dgr tegas..x kan nk soh dia bambu buluh2 tu dgn buluh..kang kena kecam kejam dlm berdakwah pulekkkk...kecam smpi lebam konsepnya..

UEL pon kata akan check/folo up nt..n mungkin da pesan dkat jiran2 disitu utk pantau jugak..ye la, dia pon mesti x nk sedekah dia tu.sia2..da la pikul amanah penderma tabung lgi kan...kalau ada penderma yg x setuju cara dia buat or hndle tabung tu..aku nasihat elok cri tabung n dana yg lain je utk disumbng,atau pon p sedekah sndri, lebih afdhal,kurang2 nmpak duit ke mana..hati pon lebih terpelihara dri rsa x ikhlas dan was2..plus sebelom nk chip in kena pham dlu cra UEL mcamana..kalau on, then chip in, kalu x selesa baik jgn..

M not being sarcastic..tpi mcam aku ckp tdi, sdekah ni pokok pangkal nya hati kita, redha ke x,sbb tu yg menentukan manfaat atau sia2..memang Allah yg layak menilai..tpi hati kita, kita pon tau ke arah mana...so x salah check dlu sbelom buat keputusan...Aggapla usaha UEL,team n warga sekitar tu dapt buka lembaran baru dlm keluarga ni.

Ok la,itu dlu buat msa ni,nt kalau ada yg rsa kena tmbah aku edit lagi...biasa sembang kena kencang ye takkk, bru nmpak good2, acah2 deeppp,acah2 serba tau.walauponnnnnnnn....

K Salam...till we meet again..

Selamat berpuasa...

Allother author's recent blogs

Leave a comment Comments (2 Comment)

Reply Saint6 6-7-2021 06:08 PM
Thanks a lot with respect to putting up this particular terrific put up! I stumbled upon your web sites great for our desires. It includes awesome not to mention effective content pieces. Remain the characteristic!ASTM level 3        https://gsmedic.com/
Reply Andrew122 15-7-2021 08:49 PM
Wow, this is really interesting reading. I am glad I found this and got to read it. Great job on this content. I like it.  tips on selling merchant services        https://www.infusionbusiness.com/merchant_services_agents__iso__reseller__sales_partner_programs__credit_card_processing

facelist

You have to be logged to leave a comment Login | Register

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 08:03 AM GMT+8 , Processed in 0.049394 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top