Register Login
CARI Infonet Return home

per706's space https://b.cari.com.my/?1828377 [Favorites] [Copy] [Share] [RSS]

Blogs

UEL (PART 3)

Viewed 131 times27-4-2020 11:57 PM | Zeki

Lets sambung..

Memuliakan/Menyantuni Isteri

Pda pandngan aku (maaf kalau ada yg terlepas pndang) UEL ustaz yg pling kerap tekankan pentingnya seorang suami tu dlam menyantuni isteri, tidak berkira rezeki, jgn lukakan prsaan, igtkan segala pengorbanan istri etc...

Setiap post dia pasti akan sebut kepentingan melayan istri tu sebaik mungkin, kerana istri tu punca rezeki suami, disamping doa ibu bapa of course and anak2..istri tu pting..kalu ikot nafkah pon hak istri dtg dlu sebelom ibu bapa..tpi x la bermakna aku nk ckp xpe abaikan ibu bpa..kena jga jugak..cuma sebb jrg sgt ustaz2 tekan kan hak istri tu, yg kerap mcamana istri kena layan suami sebaik mingkin...suami jadi lupa..maklumla skang ni rmai layan bini mcam amah instead of pasangan hidup..rezeki sma2 cari.kat uma smbung jadi kuli....

At certain moment tu UEL kerap post n show dia sweet2 dgn istri...mule aku cam errrkkkkk, x selesa sket..ada la terdetik, cam nunjuk pulakkk,( adoyaiii itam hati aku..sorry ustaz ('_' ") ) tpi bila pk balik betul la apa UEL buat tu..dia praktikan kempimpinan melalui teladan..mungkin dgn cra mcam tu tergrak hati para suami utk layan istri sewajarnya...n bru teringat dia pernah ckp, byk email yg dia dapt..semua mengadu tentang suami yg culas tnggungjawab... nk jwab semua mmg x dpt la, so dia pilih utk tjuk..and memang aku respect dia sgt bab ni..

Komen Aku Tentang Kerja Amal UEL.

Kalau sapa folo dia, mmg da aware ,dia buat kerja ni da lama, segala ceruk kl dia pegi, kdg smpi 2,3 pgi pon dia dok merayau lgi jlnkan kerja dakwah smbil beramal dia tu,cari org sush,anak2 jalanan etc..semua tu dia guna duit sndri...

Mcam musim pkp ni..aku yakin kalau xde tabung yg UEL organise tu pon memang dia mampu bergerak sendri..sbb dia mampu, harta dia lebih dari cukup pon..semua sebb dia yakin pda jnji Allah, kalau nak lebih kena rajin memberi. X kan surut pon harta tu..sbb Allah tau ke jalan mna harta tu di labur kan.. asbab tu aku rsa Allah luaskan rezeki dia, sbb dia x lokek berkongsi..lgi byk dia dpt, byk lgi la yg diberi..

Tabung yg di organise tu pon x silap aku sbb rmai yg komen kat FB dorang nk menyumbang,ye la kerja kejar pahala n redha Allah ni, siapa yg x nak..tmbah plak nmpak usaha UEL yg bersungguh2 cri org sush serata tempat, x kira agama n bangsa. Skali beli smpi bertan2..berlori2, brpa rmai dia dpat cover skali kuar beri bantuan..makin la netizen berkobar nk chip in...maaf ckp la, kalau hati ko hitam je yg akn buat ko x srnok tgok usaha sedekah dia tu..

Kat sini kita nmpak kepentingan utk diviral kan kerja sedekah, supaya rmai2 terinspirasi utk sma2 lakukan ibadah, bukn sekadar cukup, pusat zakat ada.then settle.non of my business..kalau semcam tu sempurna pengagihan, aku x rsa wujud UEL ,Program Bersama mu tv3 and other NGO yg tampil laku kan perkara yg sama.. sebb kita kena igt masih rmai lagi yg hidup melarat keliling kita ni.tambah time pkp ni lgi laaa, x terkejar pusat zakat n jabatan kebajikan tu nk hadap semua..di situ ptingnya UEL,NGO dll n kuasa viral, supaya kita sedar.tugas kita belom slesai..n kalau kita x mampu nak trun padang.doakan yg elok2 pon da cukup baik dri mencemuh yg bukan2.

Kalau nk cerita ada yg pemals whatsoever, sushlahh betul dlm rmai2 tu ada je yg suka amek peluang, dri sndri x nak usaha asek nk menadah je..ada, mmg ada aku x nafikan n aku x sokong pon...tpi disebbkan segelintir ni smpi nk tutup peluang org melarat yg lain x kena gak..smpi nk tutup jalan utk ko kutip pahala, x rsa rugi? Yg pting ko usaha tlong dlu. Then kalau memang hidup dia mcam tu.kurang2 tugas ko n amanah ko, ko da jalankan..dia nk mals, itu pilihan.. tpi jgn plak dijaja keburukan dia merata, mana tau dgn ko dia x berubh, tpi bila dtg org lain, hati dia terbukak utk berubah..jgn sebb mulut2 kita yg jahat ni, buat keadaan jdi truk. Dri ada peluang trus rapat tertutup.

Kalau da ada org mampu n willingly nk bgi lebih cepat dri segala mala bantuan dri kerjaan ni, kenapa nak rengsa, kenapa nk berkudis hati tu. Biar je la, depa pon ada hak nk hidup selesa.. Ke memang xde hati perut..kita ni nk mengomen senang, itu x kena, ini x kena. Itu slah, ini x betul, euuww sana, euww sini... Maklum la, komen pon ENTAH2 dlm rumah selesa, rilek smbil baring atas katil, sofa empuk,dpt pulak ada air feberet kat sebelah.. mkanan smpi penuh meja, siap boleh tukar2 menu, tu yg rsa golongan sush ni perlu tggu ndan trus tggu bantuan yg x kunjung tiba,sbb diri sndri tu da selesa n x mersa perit org laen tu..da lah terpaksa miskin melarat ni jgn kta laok, nasik kosong pon entah bercatu. Awak2 je la yg seronok sendawa smpi terkentut2 kekenyangan.

Ada yg dok kutuk UEL guna duit tabung utk keptingan dri beli harta la. Apela...check la background kwan tu dlu seblom nk menghukum pon..kewangan dia, apa kerja dia..da memang jenis UEL xde nk flex lifestyle dia..jgn la trus hukum mcm kwan tu x mampu..kalau pon hati tu berkudis, cuba check balik mna kurangnya kalau smpi org berbuat amal pon mulut mcam bertih mengata..x rsa berdosa? X rasa bersalah. Da la x membantu, dikutuk2 pulak. Sedih sebenarnya, bukan utk UEL, tpi lebih pda yg x puas hati ni..aku cuma doakan Allah pelihara hati mereka2 ni je la....berdebat pon x berguna, kalau da.hati da pilih nk lihat keburukan, ko bentangkan seribu kebaikan pon tetap depa pilih nk canang khilaf.so biarkan...diam itu lebih sebaik2 jalan penyelesaian. X yah bazir kan msa for stupid debate yg akhirnya x menguntungkan sesiapa..

Apa yg aku nk tekan kan kat sini, UEL buat kerja sedekah ni da lma, kebnyakan nya dri duit dia sendri...yg aku prsan time PKP ni bru ada tabung tu...maafkan aku kalau tabung tu da lama ada..tpi seigat2 aku, itula mmg tabung tu bru lgi sbb rmai netizen bermurah hati nk sokong dia...baik melayu cina india semua bersatu hati...Alhamdulillah...semoga Allah berkati usaha ni semua...bab ikhlas ke x ni aku x brani nk sentuh,itu kerja Allah. tpi korang pk sndri, betapa rmai org diblakg dia..berapa besar org yg trun pdang ikhlas Lillahitaala nk membantu dia..itupon dia bayr kan budak2 runner /grab food etc yg tlong p segala ceruk kl agihkan sedekah.dia x amek kesemptan pon atas keikhlasan org yg nk membantu...ye la..sbb depa snggup amek risiko gadaikan kesihatan..sedikit penghargaan juga perlu sbgai tnda terima kasih...

Bagi aku, mmg aku sokong penuh UEL dan NGO lain..jgn nk kata pemuja la segala , kat uma aku xde sudut utk letak gmbar dia perasap kemiyan setiap jumaat keliwon. Da sah2 la UEL buat keje amal, org buta je x nmpak. Kalau x suka tu hak masing2,tpi aku harap, kalau pon hati tu euww sgt dgn UEL, sokong la org lain yg sma buat keje mcam dia ni.somebody yg mampu nk hilang kan loya trimester pertama tu..jgn trus benci, takot nt sndri yg rugi...

N aku x pernah rsa pon UEL ni maksum.dia sma mcam kita pendosa...dia pon salu ulang ayat yg sma...jgn la sengaja buat2 x dgr,n x endah....layan kan sgt hati yg membenci tu... ungkit silap dia smpi nk tutup kebaikan yg dia da buat smpi satu Malaysia pon terkesan...there must be something wrong with you...cermin dri sndri...dri kita ni pon belum tentu semua suka, belum tentu semua benda yg kita buat tu bwa manfaat..smpi org buat keje elok pon diumpat....dah2 la tu....

Ada yg komplen kenapa dia lepas merayap time pkp la apela...pk logic la bro, sis kalau xde kebenaran dri pihak berwajib, aku x rsa dia bley p sejaoh tu....ada la guideline dia kena follow bru bley lepas...brapa byk roadblock dia nk tempuh..dgn bantuan Allah jugak mungkin urusan dia di mudahkan jalan...plus nk buat keje amal kot, bukn mkn angin dekat menara aloq staq cheqqq...

Ok la buat msa ni..itu je la...next aku nk komen on hal keluarga pak aq ni pda pndgangan akal pkran aku..

Allother author's recent blogs

Comments (0 Comment)

facelist

You have to be logged to leave a comment Login | Register

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 06:36 AM GMT+8 , Processed in 0.035300 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top