Register Login
CARI Infonet Return home

per706's space https://b.cari.com.my/?1828377 [Favorites] [Copy] [Share] [RSS]

Blogs

UEL (Part 1)

Viewed 154 times26-4-2020 08:11 AM

Salam Ramadhan 2020 buat semua..harap sihat2 belaka..di doakan juga semoga kita lebih dpat menghayati Ramadhan semasa tempoh PKP ni..this is the bless in disguise if we able 2 c it in positive perspective..At least u have time to concerntrate with ur family n your ibadah,since we dont have to rush anywhere so we have plenty of time to be make use of dgn perkara yg mendatang kan faedah. So for me it is a good and perfect timing for Ramadhan to come and visit us this time. InsyaAllah...

Ok now, let us talk about Ustaz Ebit Liew(UEL), ustaz yg tengah hype skang ni dgn isu family Pak Aq, sorang pakcik/atuk yg kena strok n lumpuh. nak tambah malang ada ank2 yg useless plak (base on penceritaan warga yg mengenali Pak Aq) and cucu2 Pak Aq yg terpaksa hidup dlm keadaan yg amat2 menyedihkan dan serba serbi kekurangan selama bertahun2 dek kerana sikap useless and brainless adult (selain Pak Aq n wife) dlm rumah tu. Dgn x terurus, x skolah etc. Masalah jadi bila UEL came and help this family,then NETIZEN, read KEYBOARD WARRIOR NETIZEN yg gigih salah kan segala mala dri jiran smpila pihak yg bertanggungjawab dlm isu2 kemasyarakatan. X cakna ttg this 'poor' or 'choose to be poor' (katanya) family. Maka masing2 (agensi yg terlibat) pon mula pnas bdan, sbb satu malaysia da fokus ttg family ni.da la dlm time pkp.org tgah xberapa ada keje nak di buek...lgi laaa.tmbah hype yg tersgt..ye la mslah da berbelas tahun tpi x dpt nk disettlekan sepenuhnya. Sdgkan menurut komen rakyat tempatan (after isu ni dah hype) they(read family PakAq) choose to live in that condition sbb mlas nak usaha n MO utk senng nk dptkan bantuan. byk lgila kisah2 xsedap ttg depa. U can search it on the internet. Mlas nk tulis semua disini. Cuz m not focusing on 'em.so ujung2, Pak Aq/wife n anak2 yg x salah tu jdi mangsa kerakusan n kemalasan ol those bloody biawak dlm fam yg terlampau besar tu.. END this part. Now lets.... :

Aku Mula Kenal UEL.

Secara x sengaja sebenar nya. Tgah dok tukar2 channel tv.main remote... Then i came across satu programme keagamaan ni.ade few panel including UEL. pngacara nya doctor mata pompuan tu..tah aku pon x igt nma dia ape..so smbil berdiri tu tergrak la nk melayan kejap..smpi la turn UEL to give his thought regarding on the issue( xyah tnya sbb da lupa isu apa).

Then I noticed cra dia ckp tu lembut n berhikmah, biasa kalu jenis ckp slow2 ni mmg aku aleh tv da. But for him, i just want to stay and listen what he is trying to tell people, aku dpt rsa kerisauan dia ttg umat islam skarang, dia buat aku rsa culas nya aku dlm menegak kan agama Allah n believe me, he able to make me cry smbil berdri tu with less than 5 minutes, like seriously within less than 5 minutes, crying while standing in front of the tv..even sume panel n pengacara terkesan n menangis jugak x silap aku. Sbb nmpak masing2 lap mata.x kan serentak abuk masok khennnn.<br

Rsa berdosa tu, rsa hina nya dri ni. Rsa berslah pda Rasulullah n sahabt sbb gagal jalankan dakwah sebaik baginda, rsa berslah sbb langsung x buat apa2 untuk umat manusia. N rsa gagal nk potray islam tu even aku ni islam dari lahir....bukan bergenang air mata ye.literally crying. Cra UEL ckp tu lembut je, but his word able to capture my heart, to continue listen and to feel what he is trying to tell u. Kdg ada ustaz yg ckp lembut buat aku rsa mengantuk n lost focus, but with him, hemakes me want to listen more n to learn more.

Btw at that time tgah famous trend ceramah agama mesti nk kena dtg dgn lawak. At certain point byk ketawa dri cerita ttg hal agama.huhuhuu. Not all la, ada yg still berisi mcam UKE, ketawa2 jugak tpi pengisian tetap ada..msa trend dakwah klaka ni,aku 'stuck' dgn UKE, ngan mak abah aku pon aku soh dengor UKE..hahahahaha..but at that time msa aku bru 'kenal' UEL, aku mmg da agak slow sket follow ceramah UKE. and aku tgah 'free from ceramah' msa tu. Not bcause of case ank dia aku slow folo,long before that mmg mcam da kurang sket search ceramah UKE. Da penat gelak kot..aku pon jenis suka ketawa. Hal agama pon still nk berketawa..bosan jgak ye takkk..hehehehehe

Ok back tu UEL. So dlm tempoh less than 10 minutes tu yg dia able make me literally crying smbil berdri tu.aku trus interested to 'follow' him. Nak tau sapa dia, cuz i never heard about him before..entahlaa mungkin Allah nk selamatkan aku dri trus 'free' dari ceramah kot n nak soh kurangkan sket ketawa.huhuhuhu, so aku 'ditemukan' dgn UEL n berminat utk follow ceramah dia from that moment

Abes aku search background dia,dri situ tau, ayah dia cina, mak dia org indonesia..ikot pemahaman aku most prob mak dia ni merupakan perkahwinan ke dua ayahnya..sbb UEL ada 6 lgi sibling yg non muslim...so cmpur dgn sibling dia sendri...total adik bradik kandung n tiri ada doblas semua.

Kalu korang tgok full name dia pon ada ke arah nma indonesia sket..adik bradik, family, wife, ank2, umur etc..aku search cermah dia kat utube.masa tu x byak pon. View pon brapa ratus je..semua vdeo slot dia dekat IKIM..so aku dgr la semua..dok repeat video sma..sbb mmg x byak lgi..mungkin sbb belom famous kot..bdeo ceramah ke apa aku x jumpa.tu pon vdeo gmbar static just for the sake to youtubing the the audio.

Next aku akan share peribadi dia dari perspektif aku. Dia jenis org yg mcamana pda kemampuan pengamatan aku yg x seberapa ni..

To be cont'd........insyaAllah..

Allother author's recent blogs

Comments (0 Comment)

facelist

You have to be logged to leave a comment Login | Register

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 08:13 AM GMT+8 , Processed in 0.041579 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top