CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1803|Reply: 8

Resipi berasaskan belacan

[Copy link]
Post time 29-12-2015 11:49 AM | Show all posts |Read mode
Salam.. maaf cucuq bukan nak share resipi tp nak mintak resipi sebenarnya.. baru2 ni cucuq pergi rumah kawan cucuq, so masa nak balik parents kawan cucuq ni bagi belacan banyak sangat berpeket2.. diorang kata belacan ni sedap sebab homemade punya diorang beli pown kat rumah orang yg buat tu sendiri..disebabkan belacan banyak cucuq dah bagi separuh kat jiran2 n sedara mara terdekat..so baki tinggal dalam 4 peket..so nak mintak akak2 forumers yg teror2 bab memasak ni suggest kan resipi apa yang mudah ,ringkas menggunakan belacan.sekarang ni  dh ada dlam list sambal belacan n sayur kangkung goreng belacan jer..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-12-2015 12:05 PM | Show all posts
cucu buat macam ni...
ikan bilis (goreng garing)
bawang besar/bawang merah
cili hijau/merah
cili api
kalau nak sedap skit..buh ler tomata hijau/merah yg belum berpa nak masak sangat
belacan ikut suka
tumis bawang, cili, lada dan ikan bilis yang digoreng garing td dan belacan(kalau boleh pecah2kan dulu..biar peroi)..pastu buh buah tomata yang di potong empat ke..enam ke..ikut saiz tomato tu..gaul sampai sebati..buh ler gula skit..kot nak taruh perasa skit...sediakan untuk dimakan dengan nasi panas...
(diingatkan..standby ubat alahan kalau ada resdung)
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 12:06 PM | Show all posts
terung goreng belacan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2015 01:49 PM | Show all posts
azie5zoe replied at 29-12-2015 12:05 PM
cucu buat macam ni...
ikan bilis (goreng garing)
bawang besar/bawang merah

tq kak untuk resipi..kire tomata hijau or merah tu tomato ea? ok nnti boleh la try sebab resipi die simple n mudah huhu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2015 01:51 PM | Show all posts

resipi die same tak dengan terung masak sambal tu? kalo bole dpt resipi dri akk lagi bgus huhu
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 02:08 PM | Show all posts
cucuq replied at 29-12-2015 01:51 PM
resipi die same tak dengan terung masak sambal tu? kalo bole dpt resipi dri akk lagi bgus huhu

tak sama..yang ni kita masak macam ikan bilis kicap tu..cuma yang ni xguna kicap..tapi belacan...

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 04:57 PM | Show all posts
blh buat udang grg belacan..sambal tumis..labu tumis belacan..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 05:16 PM | Show all posts
kangkung goreng belacan...

sambal belacan....

laksa...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-1-2016 01:37 PM | Show all posts
berapa lama smbl belacan boleh tahan kalau tak simpan dlm peti ais?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 12:37 AM GMT+8 , Processed in 0.093778 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list