CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4546|Reply: 29

masalah untuk mencari kerja

[Copy link]
Post time 12-10-2015 12:55 PM | Show all posts |Read mode
assalamualaikum dan slmt sejahtera..

sy membuka thread ni just utk bertanya pendapat...begini ceritanya..

sy ada seorang kwn lelaki..dia sedang mencari kerja ttp tanpa kelulusan sekolah (pmr/spm)..adakah kerja yg sesuai utknye??or pendapat lain utk membantu dia meneruskn kehidupan..org ckp walaupon xde pelajaran tp kalo usaha, ttp bole bjaya..sy sedang membantu dia..

terima kasih..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2015 01:03 PM | Show all posts
kerja kilang..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2015 01:08 PM | Show all posts

kilang bkn selalu kena ada spm ke??
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2015 01:08 PM | Show all posts
cuba la restoran, station minyak, kilang semua tu..
kalau ramai pendatang asing boleh kerja tanpa pmr/spm, napa orang tempatan tak boleh pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2015 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
blaja kemahiran d giatmara..intake jan 2016.skrg dh bole apply
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2015 01:12 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 12-10-2015 01:08 PM
cuba la restoran, station minyak, kilang semua tu..
kalau ramai pendatang asing boleh kerja tanpa p ...

terima kasih ats pendapat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2015 01:13 PM | Show all posts
lil_sparky replied at 12-10-2015 01:12 PM
blaja kemahiran d giatmara..intake jan 2016.skrg dh bole apply

xde pmr/spm bole bole apply?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2015 01:29 PM | Show all posts

beliau tak berminat untuk belajar semula ke?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 12-10-2015 01:45 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 12-10-2015 01:29 PM
beliau tak berminat untuk belajar semula ke?

sy xbtanya lak at dia..lgpon die sekola takat tgkatan 2 je..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2015 01:46 PM | Show all posts
Edited by vongolia at 12-10-2015 02:11 PM

my advice is pergi belajar sesuatu technical knowledges.

Saya chinese, biasanya budak chinese jika tak suka belajar akan join dalam bidang berikut:

1. Technician di bidang electric, pasang air cond, pasang lampu, pasang wayar
2. Plumber, industri pembinaan, renovation
3. Repair kereta, repair motor, repair engine, repair mesin kilang, repair elevator
4. Salesman
5. Pemandu teksi (sekarang dah banyak competitor, KL/ Selangor area saja boleh untung)
6. Pergi singapore buat kerja kilang (sekarang dah susah masuk, boleh cuba negara lain)

lagi banyak kerja like tour guide, driver and so on
bidang pertanian dan bidang nelayan untung juga lah, tapi kerja susah sikit.
Depends on your bf interest.

jika sudah master dan menguasai technical knowledges dan sudah build up your sales and supply relationship then boleh cuba keluar buka kedai sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2015 01:46 PM | Show all posts
cuba advertise jadi driver utk orang yang berduit. apa salahnya? kerja pun senang.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2015 01:55 PM | Show all posts
vongolia replied at 12-10-2015 01:46 PM
my advice is pergi belajar sesuatu technical knowledges.

Saya chinese, biasanya budak chinese jik ...

tq 4 your advice
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2015 01:55 PM | Show all posts
munchkin replied at 12-10-2015 01:46 PM
cuba advertise jadi driver utk orang yang berduit. apa salahnya? kerja pun senang.

cmni selalu nk cari atne??
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2015 02:08 PM | Show all posts

'advertise" diri kat kawasan orang berada. buatlah flyers hantar rumah ke rumah ke apa. cam tulah kot.

tulislah

saya mempunyai lesen memandu bla bal bla boleh menjadi pemandu peribadi bla bla bla. contact no bla bla bla
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2015 02:09 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 12-10-2015 01:08 PM
cuba la restoran, station minyak, kilang semua tu..
kalau ramai pendatang asing boleh kerja tanpa p ...

pendatang asing boleh trimer gaji ciput dan amat rendah...
pekerja Malaysia sanggup ke...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2015 02:09 PM | Show all posts
munchkin replied at 12-10-2015 02:08 PM
'advertise" diri kat kawasan orang berada. buatlah flyers hantar rumah ke rumah ke apa. cam tulah  ...

Ooooo ok2...tq 4 pendapat...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2015 02:11 PM | Show all posts
Edited by munchkin at 12-10-2015 02:15 PM

lagi satu.

buat kerja dispatch pun lagi mudah dari jadi driver

cakaplah. saya boleh beri perkhimatan tsb

hantar surat/parcel
beli barang rumah di pasaraya
beli makanan hantar ke rumah
bayar bil

ada saya lihat iklan di fb sorang bapa buat gini.


lagi flexible

sukar cari perkhimdatan begini
hantar je flyers ke kawasan rumah buat yang terdekat dulu. pastu boleh hantar ke pejabat berdekatan. senang kalau beberapa pejabat kongsi perkhidmatan tu nanti. ikutlah yang mana nak buat



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2015 02:19 PM | Show all posts
munchkin replied at 12-10-2015 02:11 PM
lagi satu.

buat kerja dispatch pun lagi mudah dari jadi driver

yg ni da best...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2015 02:21 PM | Show all posts

tq supermod medang for the rezeki kredit.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2015 02:22 PM | Show all posts
munchkin replied at 12-10-2015 02:21 PM
tq supermod medang for the rezeki kredit.

sesama.......
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

31-1-2023 04:18 AM GMT+8 , Processed in 0.115692 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list