CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: bryantpl2

Leceh betul nak asingkan sampah!

[Copy link]
Post time 23-9-2015 11:34 PM | Show all posts
smgt nk recycle & asing2 sampah nih
tp slalu half way je sbb susah nk jmpe dustbin recycle kt my area
akhirnya sampah dah asing buang mcm smpah2 lain je
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2015 03:09 AM | Show all posts
randa replied at 23-9-2015 10:34 AM
smgt nk recycle & asing2 sampah nih
tp slalu half way je sbb susah nk jmpe dustbin recycle kt my ar ...

bersyukurlah kat malaysia segala benda disediakan,
tempat me, recycle dan tong sampah, kami sendiri beli tau...
siap jaga dan basuh selalu kasi bersih.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-9-2015 11:27 AM | Show all posts
randa replied at 23-9-2015 11:34 PM
smgt nk recycle & asing2 sampah nih
tp slalu half way je sbb susah nk jmpe dustbin recycle kt my ar ...

Tak semestinya kena buang dalam recycle bin di luar. Hanya perlu asingkan dalam beg plastik masing masing dan letakkan di tepi tong sampah biasa. Itu sahaja.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-9-2015 11:30 AM | Show all posts
faraway1 replied at 24-9-2015 03:09 AM
bersyukurlah kat malaysia segala benda disediakan,
tempat me, recycle dan tong sampah, kami sendi ...

Cuba tanya kamu dari mana?
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2015 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 24-9-2015 03:09 AM
bersyukurlah kat malaysia segala benda disediakan,
tempat me, recycle dan tong sampah, kami sendi ...

Kat msia pun kena beli sendiri jugak....
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2015 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
susah ker pemalas
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2015 07:17 PM | Show all posts
krustykrab replied at 21-9-2015 08:11 PM
Aku dh start buat pengasingan sampah ni tp x sure la betul ke idak...yg aku asingkn botol2 plastik n ...

buat lubang le..

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2015 07:41 PM | Show all posts
Acong replied at 23-9-2015 07:25 PM
dol, benda tu plastik....... gila pe beli mahal2?

Kan aku dah cakap, ko dengan sampah sarap pun nak berkira.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2015 09:35 PM | Show all posts
krustykrab replied at 24-9-2015 01:04 AM
Kat msia pun kena beli sendiri jugak....

nice, satu perkembangan baik selain asyik meratap segalanya disediakan...
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2015 10:46 PM | Show all posts
Edited by Pelindung at 24-9-2015 10:47 PM
faraway1 replied at 23-9-2015 12:13 AM
me tenguk bila pendatang kat negara luar sebagai contoh kat tempat me, semua
pepakat ikut peranga ...

aku sendiri dlm dilema. dek kerosakan alam yg teruk oleh tangan2 yg berkuasa. mereka ni ibarat ibu ketam yg nak ajar anak ketam jalan lurus. bagaimana asingkan sampah mampu mengubah situasi ke arah lebih bagus sedangkan kerosakkan yg mereka buat dibiarkan.

nko tgk. https://www.google.com/search?q= ... vOPyAIVyG2OCh2k7gOj

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2015 10:49 PM | Show all posts
bangkem penah pegi kelantan, perlis, johor, terengganu, sabah, sarawak, n9, melaka, pahang, perak, penang, kedah, selangor, kl

alamak terbagitau kat sini pulak

maaf ye

malunye

@akubest
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2015 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 21-9-2015 08:11 PM
Aku dh start buat pengasingan sampah ni tp x sure la betul ke idak...yg aku asingkn botol2 plastik n ...

hahaha ... nak gelak dgn last para. alaaa akak ceduk le air tu sikit2 buat siram
pokok bunga.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2015 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
missDollie replied at 21-9-2015 08:29 PM
Semalam baru aku jual botol2 plastik..sekilo 40sen..boleh la buat habuan beli beg sampah baru..tapi  ...

kalau ada botol2 kaca yg cantik2 ... bg ler iols. iols suka simpan botol2 cantik. tp botol kicap dgn botol cili sos biasa2 tu tak mau la. hehehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-9-2015 11:34 PM | Show all posts
Pelindung replied at 24-9-2015 10:46 PM
aku sendiri dlm dilema. dek kerosakan alam yg teruk oleh tangan2 yg berkuasa. mereka ni ibarat ibu ...

Teruknya keadaan kat Kuantan...Bauksit tu rare earth kat Lynas ke?
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2015 02:24 PM | Show all posts
bryantpl2 replied at 24-9-2015 11:34 PM
Teruknya keadaan kat Kuantan...Bauksit tu rare earth kat Lynas ke?

xde kena mengena dgn lynas. bauksit ni material tanah dikorek semahu boleh, didalam boleh, diangkut dgn lori2 yg dipandu selaju boleh .. ke pelabuhan utk dijual ke negara luar.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2015 03:58 PM | Show all posts
Pelindung replied at 25-9-2015 02:24 PM
xde kena mengena dgn lynas. bauksit ni material tanah dikorek semahu boleh, didalam boleh, diangku ...

TQ for your clarification. Kat Penang sini pun biasa nampak lori angkut tanah merah...pandu dengan laju dan sekiranya terbabit dalam kemalangan, pasti ada kes maut...Gaji diapa kira dalam bilangan trip yang dibuat, so pandulah secepat mungkin untuk untung lebih...paling teruk sekali brek atau tayar diapa selalu rosak...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2015 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
pittjie replied at 24-9-2015 03:32 PM
kalau ada botol2 kaca yg cantik2 ... bg ler iols. iols suka simpan botol2 cantik. tp botol kicap d ...

Tak banyak pun botol2 tu sis.. Yang cantik sikit pun botol olive oil jer la..yang lain biasa je.. Tu pun dah buang itu hari..Klo jar yang dapat knduri tu tak buang la iols dah isi rempah ratus.. Jimat duit.. Hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2015 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
missDollie replied at 25-9-2015 07:53 PM
Tak banyak pun botol2 tu sis.. Yang cantik sikit pun botol olive oil jer la..yang lain biasa je..  ...

aaa botol olive oil cantik kan. kat rumah ada jgk few. iols suka tgk botol2 liquor. siap pernah tanya kawan yg keje pun .. tuk collect kan botol2 liquor yg dah kosong. haha
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2015 07:20 AM | Show all posts
airfilterkotor replied at 22-9-2015 08:23 PM
Ada banyak saiz cik kak.
Kecik, sedang, large. Boleh dirantai tong-tong tu kalau takmo kena curik ...

rumah aku kecik dekkkk... sah2 x der tmpt nak letak klu da besa cam gini... yg kecik pon x der tmpt...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2015 07:32 AM | Show all posts
Perbanyakkan tong kitar semula.....koz rakyat malaysia.....bab cam nie...banyak dia punya elak² tue...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 05:06 AM GMT+8 , Processed in 0.079007 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list