CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: bryantpl2

Leceh betul nak asingkan sampah!

[Copy link]
Post time 23-9-2015 04:13 AM | Show all posts
airfilterkotor replied at 22-9-2015 08:17 PM
Silap....bukan RM300. Aku tengok balik resit dlm RM160+ jer utk 240 liter.
Kau beli tong sampah a ...

ntah mana ko beli..... RM160 tu pun mahal  
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 04:14 AM | Show all posts
bryantpl2 replied at 22-9-2015 11:50 PM
Styrofoam dikategorikan sebagai plastik, Definasi Styrofoam
Jadi kumpulkannya bersama plastik.

jika dah ada bekas minyak, kumpul dgn sisa makanan
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 07:01 AM From the mobile phone | Show all posts
a'isha replied at 23-9-2015 12:19 AM
owh ok tq ya

Dulu aku letak styrofoam skali dgn botol pastik...pastu mamat rohingya kut yg kutip botol tu pi campak2 kt jalan....kuajag sungguh bg aku keje plak

Pastu skg ni aku makesure plastik tu aku ikat mati.....hahah...padan muka ko setannnnn ko kena ambik semua skali
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 07:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Acong replied at 23-9-2015 04:14 AM
jika dah ada bekas minyak, kumpul dgn sisa makanan

Oooo.....gitu ye acong.....iolss kumpul minyak masak dlm botol plastik yg besor tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2015 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 23-9-2015 02:57 AM
aku guna ni kat umah

Nampak canggih tong ini, berapa harga u beli?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2015 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
a'isha replied at 23-9-2015 12:31 AM
satu lagi plastik2 cikedis semua tu pun kena asing juga lah ye? soklan sama ngan krustykrab.. sbb  ...

Beg plastik/ botol yg ada kesan makanan sepatutnya diulas dengan air panas sebelum dikumpulkan, memang leceh kerja ni. Tapi klau tak buat ini, tong recycle kamu akan penuh semut& lalat.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
bryantpl2 replied at 23-9-2015 08:31 AM
Beg plastik/ botol yg ada kesan makanan sepatutnya diulas dengan air panas sebelum dikumpulkan, me ...

Maksud kamu di bilas?
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 03:57 PM | Show all posts
Acong replied at 23-9-2015 04:13 AM
ntah mana ko beli..... RM160 tu pun mahal

Oitt... saiz 240 liter RM50? Mana dapat...?
Ke... ko beli tong jenis pakai buang.





Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 04:11 PM | Show all posts
bryantpl2 replied at 22-9-2015 11:50 PM
Styrofoam dikategorikan sebagai plastik, Definasi Styrofoam
Jadi kumpulkannya bersama plastik.

semua yg jenis plastik kena kumpul dalam kategori plastik la eh? termasuk plastik kecik2 mcm cekedis, plastik wrap dll. sebab selama ni aku buat pengasingan dan hantar recycle. plastik mcm plastik jajan tu dorg x nk. katanya bukan bahan recycle. klu botol2 plastik tu ok.

tp skrg aku asingkan je semua. asal nama plastik, mesti 1 beg. botol2 yg ada plastik balut tu aku tanggalkan dan asingkan. tin2 susu yg ada kertas tu pun aku cabut. dan aku basuh dgn air semua botol/tin/ plastik makanan b4 buang.

lepas tu aku buang plastik sisa makanan dlm tong. kitar semula tepi tong. sbb aku baca kaedah dia mcm tu. sisa semula lori angkut harini, selebihnya angkut esok. alih2 lori sampah sampai dorg punggah semua yg aku asingkn mdan masukkan dlm tong. dan terus campak dlm lori. selama2 minggu mcm tu.

lps dari tu aku malas dah nak asingkan sebab membazir plastik sampah aku je buat pengasingan kalau akhirnya diorg campurkan semua tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 04:19 PM | Show all posts
Buat macam sweden, gunakan sampah untuk generate energy, sampai bila tak cukup sampah, diorg import sampah dari negara jiran macam norway untuk generate energy
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2015 04:24 PM | Show all posts

yaya...rinse with hot water. Sori, malay saya kurang bagus.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2015 04:28 PM | Show all posts
shachihata33 replied at 23-9-2015 04:11 PM
semua yg jenis plastik kena kumpul dalam kategori plastik la eh? termasuk plastik kecik2 mcm ceked ...

I baca news, memang ada kes yang you cakap tu. Klau nampak pengutip sampah masih buat macam tu, cadangkan kamu catatkan numbor plate kereta sampah tersebut dan laporkan kepada majilis perbandaran. Sekarang boleh report online, senang je.   
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
bryantpl2 replied at 23-9-2015 08:26 AM
Nampak canggih tong ini, berapa harga u beli?

Rm250++ kalau tak silap.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2015 05:18 PM | Show all posts

wah...mahalnya. Thanks ya.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
bryantpl2 replied at 23-9-2015 05:18 PM
wah...mahalnya. Thanks ya.

Welcome. Saya beli jenis sekali saja. then pakai more than 10 years or more.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 06:51 PM | Show all posts
bryantpl2 replied at 23-9-2015 04:28 PM
I baca news, memang ada kes yang you cakap tu. Klau nampak pengutip sampah masih buat macam tu, ca ...

owh ye ke? okey la klu mcm tu. nnt aku catit no lori dan report.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 07:25 PM | Show all posts
airfilterkotor replied at 23-9-2015 03:57 PM
Oitt... saiz 240 liter RM50? Mana dapat...?
Ke... ko beli tong jenis pakai buang.

dol, benda tu plastik....... gila pe beli mahal2?
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 21-9-2015 10:08 PM
Dah lama buat jd xrasa membebankan

Betui tu, lama kelamaan kita dah biasa.
Lagipun demi masa depan anak cucu kita dan generasi akan datang
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2015 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
shachihata33 replied at 23-9-2015 06:51 PM
owh ye ke? okey la klu mcm tu. nnt aku catit no lori dan report.

Ya...kedua-dua pihak termasuk pengguna& pengutip sampah pun perlu bertukar habit masing masing ;)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2015 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
harmerz01 replied at 23-9-2015 08:02 PM
Betui tu, lama kelamaan kita dah biasa.
Lagipun demi masa depan anak cucu kita dan generasi akan ...

Bagus tu! Memang happy nampak member-member yg pikir positif seperti ini!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 05:04 AM GMT+8 , Processed in 0.072846 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list