CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: bryantpl2

Leceh betul nak asingkan sampah!

[Copy link]
Post time 22-9-2015 11:28 AM | Show all posts
airfilterkotor replied at 21-9-2015 07:46 PM
Alaa... iPhone ribu-ribu buleh beli, takkan nak beli TIGA KETUL TONG SAMPAH UNTUK PENGASINGAN pun su ...

rumah sy kecik 3 tong tu x muat... nak letak luar umah pasti la akan dirembat... sedangkan sangkar kucing pon org rembat...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-9-2015 11:32 AM | Show all posts
airfilterkotor replied at 21-9-2015 07:46 PM
Alaa... iPhone ribu-ribu buleh beli, takkan nak beli TIGA KETUL TONG SAMPAH UNTUK PENGASINGAN pun su ...


Bro, tak perlu beratusan ringgit.
Boleh dapatkan tong sampah kitar semula dibuat daripada bahan semulajadi (kadboard) di sini:

Tong Sampah Kitar Semula, 3-in-1 hanya dijual pada RM22.80.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-9-2015 11:45 AM | Show all posts
Acong replied at 22-9-2015 04:30 AM
RM300? awat mahal? aku beli 1 pun baru RM50

Kongsi sedikit informasi. Tong sampah yang saya dapat ni tak perlu RM50 pun, 3-in-1 hanya dijual pada harga RM22.80: TongSampah Kitar Semula

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 11:46 AM | Show all posts
kat umah aku memang every 2 months buat drive tru recycle. senang... tapi yg lecehnye nak menyimpan 2 bulan tu... lama.. n penuh sesak kt blkg rumah. sakit mata aku menengoknye. kutipan nye adala kot 3 4 ingget. haha.. bukan nak kaya pon.. tapi sbb tau benda2 tu bole recycle..

kalau dorg datang collect on weekly basis laaagila bagus. xyahla aku nk kumpul botol bagai tu berminggu2. semak ok
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
saladin780 replied at 21-9-2015 07:55 PM
kata nak jadi negara maju..kalu sembang pun asyik sebut UK jepun france singapore bla bla..tp nak as ...

uk jepun france singapore tak pernah sebut pasal malaysia. muhahahahha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-9-2015 11:55 AM | Show all posts
talapia replied at 22-9-2015 11:46 AM
kat umah aku memang every 2 months buat drive tru recycle. senang... tapi yg lecehnye nak menyimpan  ...

Baguslah ada habit tu! syabas! memang susah nak simpan barang recycle, rumah saya taruh suratkhabar lama pun terjadi macam kawasan koleksi suratkhabar lama. Saya cadang anda boleh letakkan satu tong sebegini di dalam rumah, siap asingkan 3 jenis bahan kitar semula. Lepas penuh baru bungkus& buang/ jual ke pengutip. Click sini untuk dapatkan Tong Sampah Kitar Semula


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 12:16 PM | Show all posts
bryantpl2 replied at 22-9-2015 11:55 AM
Baguslah ada habit tu! syabas! memang susah nak simpan barang recycle, rumah saya taruh suratkhaba ...

kat umah pakai 3 kotak A4 tu aje... tapi takde lak label2. pasni nak label cun2 la. haha.. biasa yg cepat penuh ni kertas2 kotak n botol2 mineral. klau dulu botol mineral spritzer tu kan senang nak penyekkan... skrg pkai mcm2 botol.. takleh penyekkan. kalau penyek pon sikit aje. tak space saving betul. kotak kena bukak dulu gam2 dia baru la tak bulky. tapi jadi lebar2 le pulak. haha.. aluminium cans lagi haru. setengah tahun kumpul tak penuh2. malas nk hntr klau takat 3 4 biji. nnti dia tak kira walhal cans tu yg mahal. masalahnye jarang minum air tin... tu yg jenuh nak kumpul.

sekarang saya ada 1 masalah lagi... used cooking oil. recycle centre kt precint 11 kot katanye terima used cooking oil. tapi nk gi nganto ke sana tu yg tak kuasa. aritu ada 1 NGO i-cycle klau tak silap fb nye bole dtg collect kat umah. tak jadi pulak. kena tunggu trip lain lak. adala 4 botol besar..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
fire_place replied at 22-9-2015 02:47 AM
Aku sarankan rakyat malaysia bersifat lebih kreatif. guna lah akal tu mcmne nak buat pengasingan bar ...

diy diy ni bykkkk sgt kat pinterest kan
melayan pinterest ni melarat2 dibuatnya hahaa
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
talapia replied at 22-9-2015 04:16 AM
kat umah pakai 3 kotak A4 tu aje... tapi takde lak label2. pasni nak label cun2 la. haha.. biasa y ...

di jepun ada jual gel yg bekukan minyak terpakai..boleh google..
sy nak yg mcm tu di msia tapi belumla jumpa..

di jepun diorg da bekukan gel diorg letak kat tempat org buang sampah dan nnt tempat sampah tu ada prosedur utk hapuskan minyak tu

much better dari buang ke sink/longkang/sungai/laut
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-9-2015 12:20 PM | Show all posts
talapia replied at 22-9-2015 12:16 PM
kat umah pakai 3 kotak A4 tu aje... tapi takde lak label2. pasni nak label cun2 la. haha.. biasa y ...

kamu dari mana? saya tahu kat Penang ada orang kutip minyak masak terpakai
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 12:22 PM | Show all posts
aku dah siapkan kotak utk brg recycle kt rumah aku (menyewa),siap takyah asing2kan pun,letak je. Tapi haram,aku je dok kumpul situ. Tetapla diorg buang botol2 dkt tmpt sampah,campak gitu je ye,tak letak dlm plastik pun.
Kesimpulannya dasar pemalas PPRT takleh diajar.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-9-2015 12:25 PM | Show all posts
sofiazara replied at 22-9-2015 12:19 PM
di jepun ada jual gel yg bekukan minyak terpakai..boleh google..
sy nak yg mcm tu di msia tapi be ...

Jepun sempoi...jalanraya diapa pun jarang terjumpa tong sampah. Seluruh rakyat tahu menyimpan sampah dalam handbag dan bawa balik rumah
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 12:36 PM | Show all posts
saladin780 replied at 21-9-2015 07:55 PM
kata nak jadi negara maju..kalu sembang pun asyik sebut UK jepun france singapore bla bla..tp nak as ...

kan..

nak asing sampah pun bising.. ntah pape je.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 01:07 PM | Show all posts
fire_place replied at 22-9-2015 10:47 AM
Aku sarankan rakyat malaysia bersifat lebih kreatif. guna lah akal tu mcmne nak buat pengasingan bar ...

dulu2 kat kampung akk, lori sampah dtg ambik sampah dpn rumah..so weoll guna lah besen yg dah tak guna tu letak kat luar pagar rumah letak sampah weolls..ada 2 besen you..satu utk sampah biasa satu lagi botol2 kertas sokmo...tapi yg tak bestnya ada pulak yg tumpang sekaki letak sampah depa kat depan pintu pagar rumah akk..depa ingat rumah weolls ni pusat pembuangan sampah ke hapa...tension gile...
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 01:25 PM | Show all posts
aku amalkan pengasingan sampah dalam setahun...

plastik besor aku sediakan utk letak kertas dan botol plastik dan kaca2....

sampai masa penuh, aku sedekahkan pada cleaner tpt kerja aku atau org2 yg pungut sampah tepi2 jalan nu..

mengumpul sambil beramall..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-9-2015 01:31 PM | Show all posts
syabee replied at 22-9-2015 01:25 PM
aku amalkan pengasingan sampah dalam setahun...

plastik besor aku sediakan utk letak kertas dan b ...

Very good! saya rasa bangga untuk you syabee!
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 01:41 PM | Show all posts
Rakyat Malaysia takde civic. Itu psl la susah. Negara maju dah lama buat benda ni. Negara jadi bersih, sungai jadi bersih, longkang jadi bersih. Landfill tak payah byk-byk.

Sebenarnya tak perlu beli tong sampah pun. Gantung jer plastik tepi dinding. Bubuh ikut kategori. Sisa makanan baru perlu tong sampah.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
dah kene asingkan trisna plak.
hadoiii la hai
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 02:44 PM | Show all posts
Aku ramai kenal Melayu singapore yg duk Malaysia nie....sampai sini mereka tetap disipline asingkan sampah ngan brg recycle....aku sendiri pun memang disiplinkan diri aku tak buang sampah mereata2 kat kawasan luAr. Atau jalan raya....kalau ada sampan aku tetap cari tong sampah utk buang...pantang buang sampah merata2...

Yg pengasingan sampah nie ,,,aku belum nampak kawasan flat umah uku ada tong yg asing kan barang tu....lepas aku asing kan ...mana aku nak Gi  hantar aampah2 yg dah aku asingkan tu...tak de nampak tong recycle yg disediakan di kawasan tu....mcm mana tu ya?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 02:46 PM | Show all posts
Tabiat buang sampah merata kat jalan raya atau mana2 kawasan tu lah yg menyebabkan Malaysia nie nampak kotor ...longkang pun kotor...harap minda rakyat kita boleh berubah satu hari nanti....macam rakyat Jepun tu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 04:59 AM GMT+8 , Processed in 0.076248 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list