CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: bryantpl2

Leceh betul nak asingkan sampah!

[Copy link]
Post time 21-9-2015 10:27 PM | Show all posts
hendak seribu daya, taknak seribu dalih katanya...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2015 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah lama dh amalkn asing sampah ni. sampah basah mcm sisa makanan tu tanam, atau buang kat longkang yg airnya tiap hari akan di flush direct ke laut. Ada gak mknn ikan kat laut tu. Lol.
Btw rasa xsampai hati buang sisa mknn ke tong. mcm biadap pun ada. mknn kot, biar la dia kembali ke tanah. Plus kesian dgn pekerja angkut sampah hidu busuk2. Sampah kitorg x berat dan xberbau sbb xda sisa makanan.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2015 10:56 PM | Show all posts
Senang gak aku nak lupuskan barang besi yang dah merudum harga sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2015 11:45 PM | Show all posts
leceh, tapi memang itulah yang sepatutnya saya buat dan memang sudah tiba masa saya melakukannya.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2015 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
saya suka asing2 sampah walaupun selangor belum buat
kaca basuh dulu baru sekalikan dgn geng2 kaca
tin logam aluminium pun basuh dulu baru sekalikan dgn geng
plastik yg kecik2 tak suka pun buang sekali
sampah sisa mknn pun tak suka buang yg basah2 sgt..
tapi kat sini belum jumpa gel yg boleh jdkan sisa minyak masak jd sekeping je n boleh buang dlm tong sampah.susah nk buang sisa minyak. sian kat paip n longkang n sungai
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 12:09 AM | Show all posts
bukan kat sekolah rendah zaman 90an dah ada ke asing2 kan sampah ni, yang sekarang tak terdidik ialah warga asing dan yang ada DNA Tanah Besar
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 01:09 AM | Show all posts
bendenye mudah ... tapi kalau tahap pemikiran masih di takuk lama, susah .... tengok je la masa perhimpunan haritu,sampah merata2
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 01:51 AM | Show all posts
kene ade sokongan ostad and ostajah.... tv alhijrah....  rancangan ehwal islam.... dai... dakwah whatsoev programme....

atau mufti... kuarkanla fatwa.... HARAM TIDAK MENGASINGKAN SAMPAH SARAP... HARAM BUANG SAMPAH MERATA2...

baru org melayu khasnya.... bergerak dalm hal2 ni.... arapnyer la bergerak... hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 03:16 AM From the mobile phone | Show all posts
kbykkn dorg ni pngotor buang smph merata..

kwn pn sama..dh minum air cmpk je.
mak mmg ajar dr kecik klu mkn hata gula2 pn pegagng/ smpn smpi jumpa tong smph..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 03:29 AM | Show all posts
Owh, kita belum guna same plastic bags ke kedai. Di sini, memang kita tak dapat pon plastic bags.. semua org bawak plastik bags sendiri ke supermarket ke apa. also, kat rumah government bagi 3 tong; brown utk organic, green untuk kertas, palstics, black untuk sampah domestic waste yang lain. Companies berebut untukpungut sampah ini sebab bila recycle, banyak untuk woo. Cuba you buka company kata "kami pungut kayu kayan"..sure kaya you all bleh buat meja kerusi dan jual balik ha ha.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 04:30 AM | Show all posts
airfilterkotor replied at 21-9-2015 07:46 PM
Alaa... iPhone ribu-ribu buleh beli, takkan nak beli TIGA KETUL TONG SAMPAH UNTUK PENGASINGAN pun su ...

RM300? awat mahal? aku beli 1 pun baru RM50  
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 10:10 AM | Show all posts
bryantpl2 replied at 21-9-2015 10:15 PM
Kerja tukang selongkar tu akan lagi mengotorkan kawasan tersebut. Setiap warga Malaysia wajib berk ...

senang kerja pengutip tin botol x payah selongkar tong sampah terus ambil dari yg dah diasing tanpa bergelumang dgn ulat 2 dan sisa makanan basi

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 10:35 AM | Show all posts
krustykrab replied at 21-9-2015 08:11 PM
Aku dh start buat pengasingan sampah ni tp x sure la betul ke idak...yg aku asingkn botol2 plastik n ...

hahaha.. masalah ko berat je bila takung air ujan kan? aku lak... sungguhla mengharap dorang tutup n kunci balik pintu tempat sampah aku. ini tak.. dibiarnye.. tak berkunci. bila hujan.. angin kencang.. habis pintu tu patah ditiup angin. pastu dia bole kutip pulak pintu tu as sampah. dah ternganga tempat sampah aku tak bertutup. ggrrr

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku sarankan rakyat malaysia bersifat lebih kreatif. guna lah akal tu mcmne nak buat pengasingan barang.

Google diy recycle bin.buat lah sendiri..untuk rumah aku..sbb aku xsuka konsep tong sampah beso yg nnti nampak sakit mata pandang,jd aku buat guna 3 tong aluminium gitu,cat cantik2.. Print logo dan spray.hasilnya mata xsakit n persekitaran bersih
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 10:50 AM | Show all posts
talapia replied at 22-9-2015 10:35 AM
hahaha.. masalah ko berat je bila takung air ujan kan? aku lak... sungguhla mengharap dorang tutup ...

heheheh aku rasa ko patut tampal notis kat pintu tu...

dulu tudung tong sampah aku hilang, skg ni aku siap2 tulis address....dah tak hilang

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 10:50 AM | Show all posts
i dh 2 tahun buat. smph recycle bwk p ofis, ada weekly collection kt office. nti duit tu department bleh claim nk buat mkn2 ka apa ka. baru ni kt ofis kutipan bila dh cukup RM20 seorang dh entitle utk byr premium insurance tahunan yg hanya bleh dibayar melalui brg recycle. selebihnya tu bleh enjoy.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-9-2015 11:00 AM | Show all posts
ninja boy replied at 22-9-2015 10:10 AM
senang kerja pengutip tin botol x payah selongkar tong sampah terus ambil dari yg dah diasing tanp ...

Setuju, yang pentingnya pengasingan sampah perlu dilaksanakan oleh kita semua dahulu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-9-2015 11:02 AM | Show all posts
salwani911 replied at 22-9-2015 10:50 AM
i dh 2 tahun buat. smph recycle bwk p ofis, ada weekly collection kt office. nti duit tu department  ...

bagusnya budaya ofis kamu! syabas!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-9-2015 11:08 AM | Show all posts
sofiazara replied at 21-9-2015 11:51 PM
saya suka asing2 sampah walaupun selangor belum buat
kaca basuh dulu baru sekalikan dgn geng2 kac ...

Bagus tu, teruskan habit yang baik ini dan sebarkan kepada member kamu.

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2015 11:13 AM | Show all posts
sebenarnya mudah jer... sendiri yg maleh... semua nak senang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:40 AM GMT+8 , Processed in 0.087109 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list