CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4732|Reply: 37

[Tempatan] KESAN GST KATANYA

[Copy link]
Post time 27-8-2015 02:15 PM | Show all posts |Read mode
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2015 02:25 PM | Show all posts
input takde kakak
link je ke
harus letak input sblm dihencap porumer lain
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Ahkak....tepek artikelnya please...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 02:31 PM | Show all posts
tered sampah...pemalas punye TT...

Kira-kira 300 pekerja syarikat pengeluar kereta Naza Automotive Manufacturing (NAM) Sdn Bhd diberhentikan kerja hari ini selepas jualan kenderaan jatuh tahun ini sejak pengenalan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada April lalu.

Pemberhentian tersebut melibatkan 255 kakitangan, 30 Jawatankuasa NAM dan selebihnya kakitangan pentadbiran.

Kesemua kakitangan yang diberhentikan itu diraikan dalam satu majlis perpisahan yang diadakan di Dewan Seri Zaleha di Gurun Kedah.


Dalam satu atur cara majlis program yang dikirimkan kepada The Malaysian Insider, majlis perpisahan diadakan hari ini turut disertai Ketua Pegawai Operasi NAM Roslan Abd Ghani dan ucapan pegawai Jabatan Tenaga Kerja.

Semasa majlis sama, semua kakitangan juga diberi surat pemberhentian kerja.

The Malaysian Insider cuba menghubungi ibu pejabat NAM di Kedah bagi mendapatkan pengesahan mengenainya, bagaimanapun gagal mendapat sebarang maklum balas.

NAM merupakan salah sebuah syarikat pengeluar kereta di bawah Kumpulan Naza yang memulakan operasi pada Mei 2004.

Menurut maklumat daripada laman rasminya, NAM memiliki 1,000 tenaga kerja dan menjalankan kerja pemasangan kereta Peugeot dan Kia untuk pasaran tempatan dan luar negara.

Jualan kenderaan keseluruhan pada Julai tahun ini susut kepada 58,646 unit daripada 60,269 unit yang dicatatkan pada bulan yang sama pada 2014.

Persatuan Automotif Malaysia (MAA) berkata jumlah yang rendah itu disebabkan jualan kurang memberangsangkan dalam segmen kenderaan penumpang dan komersial.

Jualan kenderaan penumpang pada Julai merosot kepada 52,636 unit berbanding 53,576 unit pada bulan yang sama tahun lepas, manakala jualan kenderaan komersial turun kepada 6,010 unit daripada 6,693 unit sebelum ini.

Dari Januari hingga Julai, jualan kenderaan keseluruhan susut kepada 380,830 unit berbanding 393,425 unit bagi tempoh yang sama tahun lepas, kata MAA yang dipetik dalam laman rasminya.

MAA sebelum ini juga meramalkan jualan kereta tahun ini bakal menyusut akibat pelaksanaan GST kerana orang ramai mengambil sikap tunggu dan lihat. – 27 Ogos, 2015



Naza Automotive Manufacturing (NAM) Sdn Bhd terpaksa memberhentikan 300 pekerja disebabkan kemerosotan jualan kenderaan tahun ini. – Gambar www.nam.com.my, 27 Ogos, 2015.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 02:33 PM | Show all posts
Banyak kedai tutup sebab GST
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 02:40 PM | Show all posts
baguslah...ni namanya negara sedang dlm frasa berdaya maju menuju ke arah kecermerlangan...kan..kan....
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 02:42 PM | Show all posts
Takat tepek link,,,aku pun boleh buat.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepas ni mesti banyak company besar akan kurangkan pekerja... Huhu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2015 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Show room naza pun dah banyak kete kosong.  
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 03:06 PM | Show all posts
Setakat tepek link cmtu baik ambik pisau tikam kat jantung sendiri...
Aku pun bleh buat combo...
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=892928
Skali ngn komen2 masuk...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 03:15 PM | Show all posts
hai...kata tak de hal...serap GST katanya....
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 03:24 PM | Show all posts
syukur, syukur,syukur malaysia masih aman
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 03:55 PM | Show all posts
aku masih tak paham pasal GST nie... bukan ker kompeni2 tu semua akan dapat rebet?
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 04:03 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
bkn naza dr dulu dengar dh sempot ke..adoi makin ramai la yg kena buang  keje..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 04:08 PM | Show all posts
ye ke pasal GST? sbb aku rasa sblm GST ni diperkenalkan pun apa kereta latest dari naza ni? kalau ada produk baru pun marketing die sendu sesendu sendunye
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2015 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Naza tallya hotel pon xdak da
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 04:22 PM | Show all posts
Bukan Naza je, byk sykt2 besar pun tgh buang pekerja sekarang.
First kurang pekerja asing... yg takde skill + skill/ expat
lps tu yg kontrak tamat tak renew dah.

Sebab GST atau tak, tak pasti. Market Global yg lembab sekarang pun antara faktor utama.
Harus gomen mengundur selangkah ke belakang. Gaji minimum utk pekerja tempatan sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Byk punca nya...
Xleh salahkn gst saja..
Sbb matawang kita pun lemah sama..
Ordering dlm usd..part x landed lg dah rugi..
Camtu laa bos kelentong aritu..
Yg pasti.....salah najib.,,
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2015 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Pembetulan sikit...
Yg kne retrench 255 org je..
30 jwtnkuasa n pentadbiran tu org yg dtg majlis sign surat berenti..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 03:47 AM GMT+8 , Processed in 0.122764 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list