CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 7908|Reply: 40

saman kes sivil

[Copy link]
Post time 12-8-2015 09:38 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum.... 3 hari lps dpt msg mahkamah... saman sivil perlu dtg ke mahkamah jika tidak waran akan dikeluarkan... ape perlu aku buattt....aku sgt tension dan risau... entah ape kes xtau...try call them xdpt2.... pastu aku rasa maybe pasal kes courts mammoth 12 thn lepas... kesnya aku ada ambil brg rumah dgn courts mammoth set sofa and set bilik tidor...baru kawin...bodoh xreti fikir....  pastu, brg tu rosak aku returnkan balik... dan laa byr utk 2-3 bulan jer... pastu lps depa ambik brg aku ingat done laa kan?? tup2 dlm 2-3 tahun lepas depa keluar surat lawyer... aku hutang rm8k ... terkejut aku call direct to lawyer yg saman...cerita pada dia... and kes senyap coz lawyer tu bgtau aku dia nak tarik diri... tup2 xlama lps tu dlm tempoh sethn keluar lagi surat lawyer... aku call balik... lawyer tu pun sama... pun xnak ambik kes and senyap sekejap... tup2 keluar lagi surat lawyer... lawyer sigh kot sbb dua2 lawyer tu melayu... pastu call and ckp mcm mana status...terangkan segala mcm nie... pastu senyaaappp... giler! tup2 keluar surat saman sivil naik mahkamh!! cam ne nie you olss...tlglah mamaa..... aper mama nak buat nie...??? Pernah call courts mammoth katanya mama berutang jugak ngan dia even brg dah dipulangkan...kena byar sekali ngan kos lain2... rm8k...now maybe dah jadi 10k!! ya Allah risaunyaaaa...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 12-8-2015 09:58 AM | Show all posts
laaa lepas return barang pun still kene byr ke...
banyakkk tuu..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 10:01 AM | Show all posts
dalam surat saman tu takkan takder nyatakan pihak yang menyaman.. kalau tak, jenuhlaa kita nak agak siapa yang failkan saman.. hadoi..
lawyer tu bukan boleh selesaikan masalah you pun..
dia cuma pengantara jee.. so buat apa deal dengan lawyer.. unless you nak lawan balik kes tu, mmg you kene carik lawyer la..  

sepatut deal dengan pihak yang menyaman if diorg boleh tarik balik saman tu sebelum hearing case n settle luar mahkamah jer, deal brp boleh byr bulanan.. tp xtaula boleh ker tak buat tu kalau dah ada date..

pastu aku rasa maybe pasal kes courts mammoth 12 thn lepas...


tp yg peliknya kat sini, ayat you  kat atas tu mcm tak tahu pulak siapa yang menyaman, you agak jer courts mammoth kan.. betul ke.. tu sbb mula2 soalan aku tanya, siapa yang failkan saman tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 10:19 AM | Show all posts
Mak aii..cerita ang kucar kacir..aku nampak angka jah..memg takut la..nak2 zaman la ni..suma duit wey..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 11:18 AM | Show all posts
Buat bodoh jer

Depa tak leh wat ape pun

Advice ku loyar jgk
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-8-2015 11:22 AM | Show all posts
bunga_lestari replied at 12-8-2015 10:01 AM
dalam surat saman tu takkan takder nyatakan pihak yang menyaman.. kalau tak, jenuhlaa kita nak agak  ...

This time melalui msg jer.... mama agak laa courts mammoth since mama bukan ada masalah lain pun.... xde hutang pelik2 laaa... ngan courts mammoth giler nie jerk seingat mama
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-8-2015 11:25 AM | Show all posts
alieyrina replied at 12-8-2015 10:19 AM
Mak aii..cerita ang kucar kacir..aku nampak angka jah..memg takut la..nak2 zaman la ni..suma duit we ...

kucar kacir sbb otak aku pun serabut jugak nie
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 11:38 AM | Show all posts
kalau betul kene saman, mintak no. saman lepas tu cek kat mahkamah. kadang2 dia org saje nak takutkan laymen. sebab penuntut hanya boleh buat tuntutan hutang monetary dalam tempoh enam tahun saje dr tarikh gagal bayar. kalau dah 12 tahun dia org x boleh tuntut dah. call dan mintak no. saman dulu. kalau x de maknaya depa saje nak takutkan you

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 12-8-2015 12:37 PM | Show all posts
lindarafee replied at 12-8-2015 11:38 AM
kalau betul kene saman, mintak no. saman lepas tu cek kat mahkamah. kadang2 dia org saje nak takutka ...

Owh ye ke....

Hubby dah call person incharge kat mahkamah tu... org tu kata, kalau ikutkan akta 1950 mmg mama salah sbb xbyr utang... TAPI courts tetap salah bila mintak more then sepatutnya! so now dia nak tgk balik, and maybe mama kena byr dlm amount rm4k.  But still too much for me since brg pun kami xpakai! brg courts ambik balik!! mmg kes lama... kes ambik brg ngan courts... mama dah kawin 15 tahun... kes ni masa baru2 kawin... boleh depa buat tuntutan setelah berbelas2 tahun... ermmm dugaan buat mama...

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 01:05 PM | Show all posts
Mamason replied at 12-8-2015 12:37 PM
Owh ye ke....

Hubby dah call person incharge kat mahkamah tu... org tu kata, kalau ikutkan akt ...

hishh.utang lgi..mama ni..eh.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 02:03 PM | Show all posts
I work in legal field
Nasihat saya attend court, untuk elak penghakiman engkar
Masa dlm court nnt beritahu court you takde terima surat saman dan pernyataan tuntutan
dan mintak pihak yang saman re-serve semula
although i think this is saman penghutang penghakiman, tp setau aku saman ni kena serve by personal service
maksudnya dia kena buat serahan tangan
plus there is limitation act so there are chances you boleh ketepikan saman tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 02:04 PM | Show all posts
Mamason replied at 12-8-2015 11:37 AM
Owh ye ke....

Hubby dah call person incharge kat mahkamah tu... org tu kata, kalau ikutkan akt ...

memang kene bayar hutang balik. tapi betol ke ada samannya. kenapa dia x serve saman tu. kenapa lepas 12 tahun baru claim. nak sita barang ada ke warannya. dah file wss ke belum. kenelah cek bende2 tu semua.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 02:05 PM | Show all posts
nasihat utk mama dan yang lain2

kalau buat loan barang, dan barang ditarik balik (termasuk kereta) jangan ingat saman tak boleh difailkan
byk  cases yang i jumpa dimana ada yg igt lepas tarik kereta, terlepas dr saman
takde ye
bank/financial institution akan lelong kereta pada harga rendah dan tuntut bakinya lagi dari korang
sebaiknya kalau ada masalah dgn loan cepat2 ke bank untuk cuba reschedule loan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 02:21 PM | Show all posts
faedah lebih tinggi dari pokok tu...........
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 02:33 PM | Show all posts
mattzzx replied at 12-8-2015 02:21 PM
faedah lebih tinggi dari pokok tu...........

kalau commercial loan mmg biasa, esp yg dibiarkan tak berbayar sampai dah accumulate

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 02:56 PM | Show all posts
itu msg scam la...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 12-8-2015 02:59 PM | Show all posts
masalah sekarang ni mama ni dapat so called "saman" tu melalui mesej jer..

aku syak tu debt collector, nak takutkan mama ni jer..

just ignore jerla.. if court mammoth still nakkan duit dia, walaupon dah 12 tahun, sila deal balik dgn court
yg sememangnya org tahu mencekik darah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-8-2015 04:30 PM | Show all posts
bunga_lestari replied at 12-8-2015 02:59 PM
masalah sekarang ni mama ni dapat so called "saman" tu melalui mesej jer..

aku syak tu debt colle ...

haah dpt msg jer... a few years ago ada laa dpt surat mcm mama citer kat atas tu semua senyap bila mama tel and ceritkan hal mama dah return everything... dll2... haishh..xreti lah skrg nie... tapi xperlah, akan ada jalannya tu nanti...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-8-2015 04:31 PM | Show all posts
rayna_raynes replied at 12-8-2015 02:03 PM
I work in legal field
Nasihat saya attend court, untuk elak penghakiman engkar
Masa dlm court nnt  ...

Ok TQ for the info...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-8-2015 04:31 PM | Show all posts
Esmiria replied at 12-8-2015 01:05 PM
hishh.utang lgi..mama ni..eh.

erkk...maksud u?? xfaham..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 10:01 AM GMT+8 , Processed in 0.114939 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list