CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: obelisk

[Tempatan] Percayakah Anda Bahawa Gaji Pekerja Bangladesh Di KLIA Melebihi RM5000 Sebulan

[Copy link]
 Author| Post time 27-7-2015 07:05 PM | Show all posts
UPDATE:

Tak payah nak ‘sentap’
Oleh Hayati Ibrahim dan Nur Lela Zulkipli
ya_t@hmetro.com.my

Putrajaya: Bukan gaji sebulan, tetapi dua bulan termasuk bayaran kerja lebih masa. Itu penjelasan diberikan syarikat tempat seorang lelaki dikatakan warga Bangladesh bekerja yang memperoleh gaji lebih RM5,000 untuk Jun, seperti yang ‘viral’, semalam.

Menurut jurucakap syarikat itu, pekerja berkenaan sudah memaklumkan kepada syarikat untuk berhenti dan balik ke negara asal.

"Jadi, syarikat mengira semua gaji untuk Mei dan Jun termasuk bayaran kerja lebih masa yang dibuat dalam tempoh dua bulan berkenaan.


"Disebabkan itu, jumlah gaji yang diterima pada Jun lebih RM5,000. Biasanya, gaji yang diterima tidak mencecah RM5,000 sebulan,"katanya ketika dihubungi, di sini.

Menurutnya, lelaki terbabit sudah berhenti kerja dan balik ke negara asal.

Gambar salinan penyata gaji lelaki itu menjadi viral di laman Facebook sejak semalam.

Jumlah gaji pekerja bahagian pemunggahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 itu mendapat pelbagai reaksi positif dan negatif pengguna laman Facebook kerana gaji yang diperolehinya tinggi.

Sementara itu, Dekan Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Universiti Putra Malaysia (UPM) Dr Zulkornain Yusop berkata, tidak timbul isu ‘double standard’ dalam pemberian gaji antara pekerja asing dengan rakyat tempatan.

Menurutnya, gaji yang diterima warga Bangladesh itu adalah setimpal dengan waktu kerja yang diperuntukannya termasuk kerja lebih masa yang mencecah sehingga RM1,700 itu, selain daripada bidang kerja jarang diceburi rakyat negara ini.

“Kalau nak duit banyak, kerja kena banyak juga. Mungkin dia kerja lebih banyak daripada orang lain untuk mendapatkan gaji setinggi itu," katanya.

Bagaimanapun, katanya kerajaan masih perlu memantau majikan yang mungkin mengambil kesempatan terhadap pekerja warga asing dengan mengizinkan mereka bekerja melebihi waktu yang ditetapkan.

Artikel ini disiarkan pada :
Isnin, 27 Julai 2015 @ 5:09 PM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/66532?m=1#sthash.ccZHqBV7.dpuf
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2015 07:07 PM | Show all posts
diaorg semua ni ikat perut. nk simpan duit mmg niat bekerja dan nak bg family senang. mampukah kita mcmtu gak?
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 10:23 PM | Show all posts
rajin dapat la banyak tuh
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 10:50 PM | Show all posts
Bangla, kalu mintak tolong angkat barang, dah stuju harga nya, lepas kerja dia mintak lebih. tak cukup. tak boleh pakai
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
xde commitment boleh la buat ot banyak2 kali..xde sape nak kesah

aku bujang dulu pun sanggup ot shift double triple, dah ada family kena slow down dah..karang hidup x balance plak

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 11:44 PM | Show all posts
org malaysia org berkeluarga mana boleh ot sampai ke malam kena ada life
bangla berotot gagah mmg patut kerja berat berbanding org malaysia berderai tulang atau gemuk peluh sikit sudah penat
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Ade bgla gtaw die dtg cni mmg nk cr wet sbb tu sabtu dan ahad die kj..bygkn lgsg tkde cuti dlm sbln..ari2 kj.die ckp duk umh pun bt aper..dh la duk sramai 20 org baek die kj..agk2 ada tak local leh bt cmnie..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 11:58 PM | Show all posts
Semua nampak tang slip gaji dia jah..

Tang dia gadai harta semata-mata nak ke Malaysia,
Tang dia buat OT sampai lebam kaki tangan,
Tang dia kerja walau demam bagai,
Tang dia berpeluh-peluh kerja di tempat panas dan bahaya.
Tang dia dipandang hina penduduk tempatan dek selekeh dan busuk,
Tang dia tinggal dalam bilik sebesaq keranda,
Tang dia sendu menangis di pagi hari raya,

Sejujurnya, ada ka ummah tempatan yang sanggup tanggung apa yang depa tanggung untuk dapat gaji RM5k ?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2015 12:02 AM | Show all posts
Respect...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
setau aku bangla ni nk keje sng2 je..psl tu byk yg keje kilang.keje site n constructions tu ok le klu dpt 5k sebulan tu keje berat ot majikan bg mkn..local x nk keje tu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 12:43 AM | Show all posts
kemaruk replied at 27-7-2015 04:32 PM
dulu bangkem bukak cc, staff bangkem bangla sanggup kerja 16 jam sehari..

diorg ckp lava keje cc. lava tu sbnrnye bangla macai bangkem ke?
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 01:19 AM | Show all posts
tak kisah lah gaji dia berapa... tapi apasal tak kena bayar cukai?
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 01:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Ye lah alasan org kite nk spend mase dgn family..tu takmo keje lebih mase..pdhal balik umah Bkn tlg bini masak ke,jaga anak ke,kemas umah ke... Tgn tu duk ligat main coc je..paling tak gi lpk mamak membuang masa.. Jd selayaknyer dpt gaji miskin tegar..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 01:36 AM | Show all posts
tightcherry replied at 28-7-2015 01:32 AM
Ye lah alasan org kite nk spend mase dgn family..tu takmo keje lebih mase..pdhal balik umah Bkn tlg  ...

itu laki ko.....
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 02:02 AM | Show all posts
hanakikan replied at 27-7-2015 04:22 PM
Biasa lah tu. Pendatang asing yg dtg bekerja kat negara org mesti rajin nak cari duit. Sama la dgn p ...

rm4-6k boleh dapat...  macam si bangla ni la...  janji rajin buat OT...  nampak mahal sebab bila convert to rm...

budak opis kami siap mintak cuti 4 bulan sblom sambung balik contract...  balik sini je memang mewah abeh la dia kejap...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 02:31 AM From the mobile phone | Show all posts
penyo replied at 28-7-2015 01:36 AM
itu laki ko.....

Terasa nmpk.. Hahaha..
Mesti kau fefeling suami mulayu bayangan syurga Firdausi...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2015 04:51 AM | Show all posts
pseudo_kl replied at 27-7-2015 05:59 PM
jangan angguk2 jer wahai umat malies

1)  penyelarasan tu apa?

sia2 laa dulu subjek BM ada silibus rumusan yg melibatkan ISI TERSURAT dan ISI TERSIRAT....ummah tetap xleh aplikasi part ISI TERSIRAT dok nampak yg TERSURAT atas payslip tu jer laa......

part dia keje cam hamba abdi sbb dah berjauhan dgn isteri/keluarga so mmg masa hanya untuk kerja x nampak....

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 06:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Ade mia kesah?? Mmg tak lah..kalo rajin lebih dr ni leh dpt...xdep yg aneh nya...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 06:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Bangla yang byk aku tgk waktu 8-5 buat keje lambat2 sebab nak bolehkan depa amik OT..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 07:55 AM | Show all posts
ermmmm....ada kekosongan lagi tue....apply cepat²
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 06:40 PM GMT+8 , Processed in 0.111521 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list