CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 9425|Reply: 86

[Tempatan] warga tempatan tewas ditangan warga asing.

[Copy link]
Post time 31-3-2015 08:04 AM | Show all posts |Read mode
maaf kalau thread ni dh ader..aku x reti nak tepek gambar

Aduan pekerja Oil & gas anak tempatan.Saudara syahid samsuddin
Kami mintak jasa baik SK tolong dedahkan nasib kami pelaut tempatan yang semakin di pinggirkan oleh syarikat Oil & Gas dan perkapalan apabila mereka sekarang menggunakan khidmat pekerja asing. terlalu ramai tidak mempunyai kerja...Bagaimana nasib kami anak tempatan yang menceburi bidang ini. ramai yang tidak mempunyai pekerjaan selepas diisi oleh pekerja asing..kami sudah buntu... untuk maklumat lanjut boleh rujuk Persatuan Pelaut Bangkit 2015

Ramai juga yang membackup warga asing kat komen2 SK ni..

credit : Siakap Keli.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-3-2015 08:14 AM | Show all posts
org pendatang sangup buat apa shj...kerja >8 jam...tak ada cuti...tak ada MC....gaji rendah......kalau boleh cuba buat tawaran sama...
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Buktikanlah dulu yang kau tu lagi hebat dari bangla. Mungkin kau kena mengaji sikit time interview. Dapatlah kot lepas tu?
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 08:28 AM | Show all posts






Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-3-2015 08:30 AM | Show all posts
Simunggu replied at 31-3-2015 08:14 AM
org pendatang sangup buat apa shj...kerja >8 jam...tak ada cuti...tak ada MC....gaji rendah......kal ...

a'ah kan..orang tempatan ni mane ade tanggungan kat malaysia ni..anak bini pown xde so xpayah nak spent tyme ngan anak bini jer..rumah juz duduk kt tepi jalan je xyah bayar elektrik..mndi pown mandi kat sungai jer..cukai2 pown orang tempatan xpayah bayo kan?..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-3-2015 08:31 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 08:39 AM | Show all posts
Cakap tak serupa gambar.

Kerja buruh paling rendah jer memang la majikan semua terpaksa ambik org asing.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 08:42 AM | Show all posts
cucuq replied at 31-3-2015 08:30 AM
a'ah kan..orang tempatan ni mane ade tanggungan kat malaysia ni..anak bini pown xde so xpayah nak  ...

tapi taukeh cina cina suka kuli batak mcm ini...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 31-3-2015 08:43 AM | Show all posts
aku bukan ape kalau yang komen melayu adalah malas n nk memilih keje tu adalah orang yang keje kerajaan or swasta yang bercuti sabtu ahad or gaji 3ribu ke ats tu korang memg silap la..senang je kan komen ikut sdap mulut sbb korang berada di situasi yg selesa..cube kalau korang berada di tempat pkerja kilang or kerja2 yg memg jarang bercuti sabtu n ahad dan gaji seciput jer..mesti korang akan rase ditmbah dgn keadaan skrang ni dgn brang naik lagi..

warga asing dorang xde tanggungan kat sni anak bini tada...duduk rumah pown kongsi2 or kdang2 ade asrama yg provide..so dorang bole keje keje dan keje..nak tido kat tmpat kerja pown bole..jgan plak satu hari nnti orang2 yg membackup or yang bwak msuk warga asing ni meroyan plak bile hak korang hilang ,korang merempat kat negeri sendiri, trkene penyakit tibi , rumah dirompak or korang dirogol dek warga asing ni..

sori kalau ade yg x setuju dgn pendapat aku..aku sedia dihencap oleh peminat tegar warga asing..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 09:00 AM | Show all posts

screenshot tuh cam ayat warga asing jugak
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 09:17 AM | Show all posts
baru2 nie aku ada tertengok org post kad CIDB sorang pekerja bangla nie...TIPU SULTAN namanya

memula masuk as general worker, then skrg jadi supervisor...lama2 nanti jadi manager...time tu korang nak meroyan dipersilakan...

to those yang konon nya di zon selesa sebab korang bekerja dalam sistem kerajaan, jgn cepat tarik nafas lega... skrg korang blh la kata org2 yang di swasta nie pemalas la, tak bkerja mcm bangla la...sabtu ahad nak cuti la...1st thing 1st, cuba korang pulak keja sabtu ahad, mau meroyan naik gila..sedangkan cikgu kena keja ofis hour pun bising seantero mlaysia, apatah lagi keja sabtu ahad?

pikir lah masa depan anak2 korang yang tpaksa bersaing nasib dgn myanmar, bangla nepal semua nie..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 09:19 AM | Show all posts
cucuq replied at 31-3-2015 08:30 AM
a'ah kan..orang tempatan ni mane ade tanggungan kat malaysia ni..anak bini pown xde so xpayah nak  ...

setuju ngan ko nokk....dorang mmg la sanggup kerje lebih mase...datang mesia mmg xbwk family mmg nk kje 24jam, gaji lak murah tapi dh besar bagi dorang.
kalau kat site2 sini yg bawak kren pun dh ramai org dia. gaji murah, company jolok jkkp sikit lepas lah....yang kesian orang kite. dimand gaji up sikit sbb kerje risiko tinggi and nak amek lesen kren pun bkn murah. yg mat2 bangla xde lesen gak yg company bagi kerje. sebab ape? sebab murah n leh kerje lebih masa. kerje mcm lembu. bkn sbb org mesia ni malas tapi cube letak diri kita kat tempat dorang.

kihkihkih...teremo lak kak nab. sbb kat tempat koje kak nab ni ramai lak bangla2 ala2 shah rukh khan tapi bau nye.....azaaabbbbb....azab kubur chuoolllsss...




Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Changa at 31-3-2015 09:21 AM

Selayaknya lah. Rajyat tempatan macam pondan lembik. Tiada daya.saing. sikit sikiy mengelupor nak mengadu nasib.
Alahai, pondan bacul sangat la dek
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 09:25 AM | Show all posts
Dimana mana sahaja bila manusia jadi pendatang mereka rajin bekerja.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 09:45 AM | Show all posts
aduhai.....oh aduhai...
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Satu hari nanti...bangladesh akan jadi cikgu BM kat sek rend dan sek men...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-3-2015 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Bab ni kalau betul ada pekerja tempatan sanggup buat kerja itu..maka kerajaan perlu buat undang2 utamakan pekerja tempatan..kalau tidak majikan boleh didenda rm100k bagi setiap pekerja.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 10:05 AM | Show all posts
Melayu pemalas k bye
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 10:07 AM | Show all posts
org kita bukan memilih keje ke?nak keje tempat ekon2 sejuk..pg keje naik keter...nak ke buat keje cenggitu tgh panas mcm kuli batak tu??kalau nak pon sure laa hat pegang jawatan tinggi...aku bukan membekap..tp kdg2 hat mai dtg keje sini tu ada degree jugak tp sanggup keje jd kuli batak...
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2015 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Warga asing tak byk songel..sanggup je keje..gaji takde demand Sgt.. Yg tempatan berlagak..demand memacam..tuhan tarik nikmat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 02:07 AM GMT+8 , Processed in 0.118719 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list