CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 4836|Reply: 11

service kereta dekat SC hONDA.

[Copy link]
Post time 7-3-2015 06:17 PM | Show all posts |Read mode
Salam. nak tanya, kalau kita pergi service kereta dekat sc Honda, mmg kene ikut apa yg dia budget kan tu eh. saya perempuan, so xtau sangat pasal kereta. SC Honda tu tipu jugak ke macam bengkel2 biasa? kalau dia mmg betul2, sy x kesa.
lepas ni kene p service utk 20k km plak.

tadi p service kereta utk 10k km pn kne dekat rm500. dia tukar minyak hitam (rm138), element filter rm94, ls1 rm80. ls2 rm40, oil filter rm 26, washer drain rm1.80 n alignment rm50. ok ke eh charge nih?
ayah bising dia kata nta btul nta x kne tuka. takot orang tu tipu.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2015 08:18 PM | Show all posts
lain kali minta servis or tukar part yg wajib shj.
alignment tu tak wajib pun , kalau baru jalan 10k km.
minyak hitam boleh guna yg semi syntetic je .. tak perlu guna fully syn

utk keta under warranty, mmg kena gi SC honda gak la.
mungkin nt bleh cuba gi SC honda yg lain.
Minta senarai barang yg perlu ditukar sblm buat servis keta tu.

element filter tu ... air element filter ke?
patutnye kalau mileage 10k km, tak perlu tukar lagi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2015 11:01 PM | Show all posts
dlm bill tu tulis element filter jeh.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2015 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Xde paksaan kalau nk tukar item yg x perlu, just ckp nk tukar item yg biase je kalau xde budget dan postpone ke next servis....
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2015 03:27 PM | Show all posts
minyak yang di beli kat kedai sparepart or auto part lua sama ke macam yang sc honda pakai?

macam mana nak taw minyak tu tiruan?huhuhuu..

tapi minyak kat sparepart murah pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2015 10:40 AM | Show all posts
S2034 replied at 8-3-2015 03:27 PM
minyak yang di beli kat kedai sparepart or auto part lua sama ke macam yang sc honda pakai?

macam ...

sepatutnye sama je.
Tp susah nk bezakan antara yg ori atau tiruan.
kena cari kedai yg dipercayai la.

biasa la, kalau harga barang2 & parts kt SC mmg mahal.

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2015 12:16 PM | Show all posts
waksir replied at 9-3-2015 10:40 AM
sepatutnye sama je.
Tp susah nk bezakan antara yg ori atau tiruan.
kena cari kedai yg dipercayai ...

macam 2 plak..bukan minyak honda ada no part ke?

ke yang x ori pon ada no part jugak?

terima kasih..
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2015 02:22 PM | Show all posts
senang cite rajinkan diri tgk manual service book tu. kat situ dia dah gitau apa yg wajib ditukar. yg mana lain dari tu kira additional. mmg dia nak katok la tu..hari tu servis kat honda SC glenmarie dorang nak service aircond. ckp kat die takkk payahhh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2015 06:15 PM | Show all posts
aku adalah pelanggan honda yg setia..dia bagi date service soh datang aku datang..setiap 3 bulan atau ikut km camtulah...rega setiap kali datang tengok apa benda yg dibuatlah..memang main ratus2..service biasa je rm200++..tapi aku amat2 puas hati..ada sekali aku tanya tayar dah cam botak sikit aku kata perlu ke tukar..mamat tu kata tak perlu lagi masih boleh guna..nanti kalo time kena tukar dia gi tau ..kesimpulannya takde lah depa suka2 nak tukar...saya mesti pileyyy...
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2015 06:25 PM | Show all posts
Edited by pehbedah at 9-3-2015 06:26 PM

bulan lepas aku service 50k  kena rm500++..2 3 menda sama dngan ko tu..tambahan fuel injection ngan 2 3 menda lagi..

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2015 08:56 AM | Show all posts
kat dalam buku servis tu ada checklist apa yg perlu tukar, apa yg perlu diperiksa setiap berapa kilometer... Pastikan SC ikut buku tu.. benda2 lain takyah la.. mcm injector cleaner, oil treatment bagai tu mmg menipu je tu..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2015 12:49 PM | Show all posts
tu baru minor servis cik kak ooiiii.....major servis kalu?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 11:56 PM GMT+8 , Processed in 0.088704 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list