CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 3896|Reply: 11

Cara membuat blog

[Copy link]
Post time 21-1-2015 05:56 PM | Show all posts |Read mode
Cara membuat blog


Membuat blog cukup mudah sebenarnya.Boleh sambil buat sambil belajar.Yang penting kemahuan mesti ada.Banyak sumber sumber yang kita boleh perolehi untuk mempelajari blog.Untuk mencipta blog anda mestilah mempunyai akaun dengan blogger di www.blogger.com.

Langkah langkahnya:
1.Klik pada sign up jika belum ada akaun gmail
2.Isikan butir butir dalam form  yang disediakan  dan klik pada next step
3.Anda akan dibawa ke langkah ke2 iaitu create your profile dan klik ke next step



4.Langkah ke 3..you all set anda Berjaya membuat akaun blogger.klik back to blogger untuk confirm profile anda.



5.Klik back to blogger
6.Anda dibawa ke dashboard blogger..klik pada new blog






7. Masukkan tajuk blog dan alamat blog anda dan pilih template yang dikehendakki.Kemudian  klik create blog






Perhatian pada langkah 2:disini anda perlu masukkan alamat blog.kalau tak boleh masuk alamat blog selalunya telah digunakan oleh org lain.

8.Anda dibawa kembali ke dashboard…klik pada start posting







9.Masukkan tajuk artikel pada title …taipkan artikel pada ruangan yang disediakan dan klik publish untuk memaparkan posting anda.



nota:Bagi anda yang sudah mempunyai akaun gmail,anda boleh sign ke blogger dan anda bermula dengan langkah yang keenam


Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2015 06:11 PM | Show all posts
Nice info









Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2015 11:58 AM | Show all posts
NAK LEBIH LANJUT..KLIK TAJUK..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2015 01:37 AM | Show all posts
Thanks for sharing! Menarik topik ni, sesuai untuk beginner.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2015 02:22 PM | Show all posts
terbaik infonya...kepada yang baru buat blog apa kata kenal-kenal dahulu denga blogger otai yang dah lama menulis blog..meh baca sini...Malaysia best blog 2015
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2015 11:47 AM | Show all posts
akak ada blog tp dah 3 tahun kena tinggal dan bersawanggggg..
Ada applications yg x blh nampak dah kat blog. Application lama kot... Skrg nak activate balik. Kesian blog akak tu...

So, apa saranan kawan@>> Samada akak buang aje sawang dr blog lama ni @ buat blog baru?

terima kasih kawan2>>
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2015 11:50 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 1-4-2015 11:47 AM
akak ada blog tp dah 3 tahun kena tinggal dan bersawanggggg..
Ada applications yg x blh nampak dah ...

Better aktif balik blog lama akak tu. Sebabnya blog makin lama makin naik nilainya oleh Google walaupun tak update mana. Kalau blog baru kena struggle sket nak naikkan balik, kecuali follow panduan yang betul untuk naikkan PR blog dengan cepat.

Blog saya pun dah lama bersawang huhu
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2015 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq amirezu.. Akak akan buang sawang kat blog tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2015 10:48 AM | Show all posts
Saya baru siap buat blog. Terima kasih atas panduan akak ini. Boleh tambah ilmu lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2015 11:38 PM | Show all posts
@Kak-Leen kalau bab blog bersawang tu saya memang banyak ternakan sebegitu. Yang dah saya kebumikan pun ada. Kalau rasa blog tu ada harapan diselamatkan, buang sawang tu segera, sempena Hari Raya, masih ada mood mengemas tu. Kalau blog lama tu boleh revive syok tu. Sebab di situ ada penulisan kita satu mas adahulu (chewah), ala - ala nostalgik. Kita menulis blog ni bukan untuk orang baca sahaja, akdang - kadang kita nak tengok jugak rupa penulisan kita yang dedulu.

@TeraJava Tahniah kerana ada blog baru. Sama la kita, sekapal, blog baru lahir.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 12:31 PM | Show all posts
blog bersawang tu ramai yang ada..

dulu buat blog sebab orang lain buat kita pun nak buat kan.. hehe..

tapi realitinya, blog adalah cara kita bantu orang lain. orang cari maklumat yang kita tahu, kita bantu mereka. dapat pahala juga kat situ
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2015 06:22 PM | Show all posts
Buatlah blog yang ada domain sendiri macam http://www.nama-domain-anda.com.my, baru ada identiti
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-7-2022 04:21 AM GMT+8 , Processed in 0.081389 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list