CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: jahcomel

Anugerah Khidmat Cemerlang (APC)...sesuai ke...

[Copy link]
Post time 21-1-2015 04:59 PM | Show all posts
Sama la kat tempat melati ni..APC last year takde sorang pun yang dapat..bila dirisik2 kenapa..HR bgtau Pengerusi JK Penilaian tak nak bagi sbb dia tak suka dengan Ketua Bahagian kita orang, pada hal ada 2-3 orang pegawai dan kakitangan yang prestasi lebih dari 90%..sampai hati dia orang..APC ni sekurang-kurangnya boleh bagi motivasi untuk pegawai dan kakitangan meningkatkan mutu kerja masing2..bila yang kerja ikhlas tapi takde penghargaan diberi atas sebab peribadi Pengerusi..ramai la yang akan terasa dianiaya...hmmm...inilah resam dunia yang harus diterima..
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2015 05:09 PM | Show all posts
Apc sektor kerajaan ni terlalu subjektif utk dinilai..yg pandai main wayang n politik tu senang la dpt..yg jenis strai8 wat keje jenis senyap tu susah..berbanding sektor swasta yg mementingkan output & kpi..sape kpi excellent dptla promotion, naik gaji apc bagai..
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2015 05:11 PM | Show all posts

Jika APC Dikekalkan Maknanye

Edited by tumpanglalu74 at 21-1-2015 05:12 PM

Haroslah kekalkan budaye membodek.  Aku paling takot kalo big bos nak baik dengan aku.  Anything can happen.  Aku selalu keep a distance gitu.  Biar dia je call/sms aku dulu.  One advice for bosses:

Always evaluate those who are closest to you sebab di situ anda akan jumpe pengular, pengelat, penipoo dan juge pemfitnah.  Bila dorang dah berkuntum di bawah lembayung anda, mereke akan rase suatu macam punye superpower.  Macam anak bongsu di kalangan adik-badik gitu.  Selalu dok pitenah abang kakak bila kene marah sebab mak bapak mesti akan pecaye cakap si kecik ni punye.

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2015 05:29 PM | Show all posts
Anugerah Pembodek Cemerlang
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2015 05:38 PM | Show all posts
hey korang, sebelum keluar rumah niat begini "sahaja aku bekerja kerana Allah taala" . Bila kita tak dapat APC tu maknenya bukan rezeki kita. Allah lebih tau sape cemerlang sebenarnya. sapa2 tak layak tu tapi dapat APC, belum tentu aman hatinya. die tahu sebenarnya dia sapa die. Kita teruskan je kecemerlangan dalam kerja kita. Bila kita nk dipindahkan ke organisasi lain, tgk la betapa bersilatnya bos kita cuba menahan jabatan lain dari ambik kita sbg staf. kat situ la sebenarnya erti kecemerlangan kerja kita dan mahal harganya.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2015 07:32 PM | Show all posts
tagas replied at 21-1-2015 05:09 PM
Apc sektor kerajaan ni terlalu subjektif utk dinilai..yg pandai main wayang n politik tu senang la d ...

hehe.. x jgk.. sektor swasta pun ada jgk yg sama stail dgn gov.. cmpany lama aku dulu pun konon2 nk bg award pd staff yg KPI tinggi la..di hujung tahun pggil semua staff nk buat penilaian.. masa 1by1 dgn bos barulah dia bgtau yg dia dh ada selected person yg akan dibagi markah yg tinggi.. aku bgtau jadi buat apa ssh2 you nk pggil kitorg semua buat penilaian kalo dh ada kroni yg akan dpt.. sengih2 je bos tu..
within next 6month aku and the gang cabut lari dr cmpany ni.. skrg cmpany ni dh dlm keadaan kronik smpai tpaksa buang separuh staf..
majoriti staf2 yg lemau je masih tinggal.. yg berdaya saing dan bagus2 dah lama cabut lari..

jadinya sama je sektor gov dgn swasta ni budaya bodek2 tu... malaysian style..

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2015 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada bos celaka ni sblm pencen BG APC kt menantu ...pdhal keje hampehs... Terlepas sb dah pencen bos tu...smpt die salahguna kuasa
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2015 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Ckp psl apc...hhmmm...tmpt keje aku..ad sorg ckgu ni dpt apc.tp ble arahkan ajar ape2, asek menolak.yg plik..ble dia jumpa pentadbir,ok je plak pebtadbir x bg tugasan tu pd d
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2015 11:19 PM | Show all posts
APC ni ikut nasib jugak..

Kalau ko dapat bos yang jujur ok gak.

Kalau ko dapat bos suka kat puak-puak dia jgan harap la orang yang ikhlas bekerja ni dapat.

Betul kata sesetengah forumer ni.. APC dengan Allah je. Ko buat kerja tu kerana Allah. Ada rezeki adalah. Tak ada rezeki tu tak adalah.

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2015 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Mochi777 replied at 21-1-2015 11:19 PM
APC ni ikut nasib jugak..

Kalau ko dapat bos yang jujur ok gak.

Yer, tepat sekali.... Ai setuju dgn apa u cakap
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2015 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
tu maksudnya work smart, bukan work hard
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2015 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Ah, dlm jabatan yg ai pernah kerja dulu, bos ada favouritism. Setiap tahun, rotate org2 tertentu je dpt APC. Bos tu pun dpt naik pangkat cara kotor. Dah ada org report pasal dia kat kementerian, tapi kat kementerian ada pulak yg backup dia.

Senior staff yg dah berbelas tahun berkhidmat dlm jabatan dia tu, sekali pun tak pernah dpt APC. Takde la hadap sgt, tp hargai la sikit. Dpt maki hamun lagi ada la.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2015 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mommymonster82 at 22-1-2015 12:38 AM

Apc plg berharga sebg guru.. Bila budak2 syg kita.. Nak gaduh bertumbuk pon xjd sbb kita ada.... Sbb syg n hormat kat kita dia sanggup tahan penumbuk dia.... Tu 1 kekuatan me jd guru.. Sbb fikirkn murid2..

Bab apc ni nk citer mmg sedih.. Tp yakinlah.. Tu sumer rezeki Allah nk bgi.. Sampi ms dpt tu dptlah..walaupon nikmatnya dah xde... Masa dpt tu rs cam xkesah jer...xde rs hepi n bangga sbb pahitnya menelan bertahun2.. Xrasa dah manisnya tu... Yg penting sbg guru.. Dgn murid kita ikhlas.. Anggap mcm didik diri kita sendiri..didik anak kita sendiri... Nikmat yg dpt tu lebih hebat dr nikmat dpt apc..

Ada shbt yg kerja 25 tahun baru merasa apc.. Ada yg setahun 2 da dpt apc... Mcm2 la... Me akui.. Apc ni jd galakan.. Tp disbbkn yg menilai tu xdeintegriti..tu yg jd gtu..... Disbbkn apc juga me bljr... Kdg2 kita buat berpuluh kebaikan..tidak pernh kira masa tenaga wang ringgit dicurah....tp rupanya yg menilai tu jenis berkira2.. Sbb dia rasa dia sempurna... Dia arah kita dgn alasan kerja kena ikhlas..xkira masa call mesej.. Tp nk bg apc..nk bg markah berkira2..bukn hrp hadiah wang tunai.

Xper...xkesah.. Rezeki Allah yg bg bukn dia...  Betulkn niat lpgkn hati...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2015 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau masing2 nak Sgt khidmat cemerlang tu .... APA boss suruh.. buat lah..

Bodek apa salahnya?...jgn pijak kepala kawan sudah lah utk naik ..tu aniaya kawankawan namanya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2015 08:37 AM | Show all posts
mommymonster82 replied at 22-1-2015 12:28 AM
Apc plg berharga sebg guru.. Bila budak2 syg kita.. Nak gaduh bertumbuk pon xjd sbb kita ada.... Sbb ...

beto mommy...bkn jeles tp kalu y dpt 2 kuat ngular,punch card slalu merah...mmg marah lh...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2015 08:51 AM | Show all posts
Sebab itu aku tiada kawan di pejabat. Aku anggap semua orang adalah musuh aku.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2015 08:52 AM | Show all posts
dah dpt ...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2015 09:02 AM | Show all posts
yg datang lambat pun dapat...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2015 09:51 AM | Show all posts
buat biz lg baik dr kejer gomen...kejer gomen ni seminggu je senang, 3 minggu susah..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2015 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
jambul replied at 22-1-2015 09:02 AM
yg datang lambat pun dapat...

Dia dtg lmbt keje siap x? Klu kt sekolh me ada yg on time dtg tp ada pon mcm xde.. Keje xsiap jugak.bg apa sume tolak..xnak..... Yg dtg lmbt tu byk buat keje balik pon lmbt cuti sekolh pon dtg....bg keje xde tolak2.. So klu gtu yg mn u nk bg apc?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 03:37 AM GMT+8 , Processed in 0.075272 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list