CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 7111|Reply: 63

xtw nak buat apa

[Copy link]
Post time 19-1-2015 01:21 PM | Show all posts |Read mode
Edited by xtw at 19-1-2015 01:51 PM

salam semua y sudi baca citer i nie..
sy dah pernah break nov 2013 dgn my ex bf..mcm2 sy dah berkorban utk dia and in the end dia decide nikah dgn org laen pd buln mac 2014,since sy pun da break off dgn my ex bf, sy kenal dgn sorg mamat ni dr fb since dec 2014, dr kenalan biasa n decide to be a couple on april 2014, so ktorg da kenal dekat setahun lebih..dia keje johor n sy keje kl...jumpa pn tak sampai 10x rasanya selama ktorg kenal nie..tu pun kebetulan dia accident dan msuk hospital kat kl nie..then selama ni dia yg approach nk tunang n nikah dgn i.msg2 single so ktorg pn terusknan our relationship..umur sy 26 n dia umur 34 tahun n kitaorg ad pengalaman di kecewakan oleh couple sblm nie...and sy more careful n bnyk bwt solat istikharah, xnk silap lg..then lately ni dia da jarang wassap sy..contohnya tghari ni wassap y sy send kat dia dr smlm xbls2..tp last online tghari arini..so sy pn confuse..dia ni blok i ke?reason??bukn sekali dia bwt mcmni..dkt 3,4x da jd mcmni...bfore ni x mcmnie..mcm2 we all da planning for our future tp?? sy know sometime he's bz, sy ok jer klu dia busy but inform me early..ni bile sy tnye busy ke dia jwb x..tp bls wassap berjam2 tggu..sy ok jer klu dia ckp nk stop n xnk kwn dgn sy lg but let me know...sy nk opinion n what should i do?sy reda klu xd jodoh, but let me know, better know than late..sy xtw nk pk ap2 lg...cube bersangka baik tp klu da selalu mcmni, sy pun serik, hilang sbr..sy xnk lama2, klu da ok, terus nikah n so on..parents dia ok, xd halangan dr mane2 pihak..syxsgup dikecewakan lg mcm dulu..aritu sy ad bgtw dia, sy xnk lama2 kwn mcmni, n dia kata  ok, noted...but now da tak sungguh2 mcm dlu..sy xtw nk pk mcmane lg..
what should i do??any idea or suggestions,

thanks in advance

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-1-2015 01:25 PM | Show all posts
berpinar mata saya membaca terlalu banyak bahasa rojak dan juga 'shortform'..

cadangan saya, anda edit semula karangan anda.. sekian.. haha
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2015 01:58 PM | Show all posts
sikit kesimpulan dari cerita tt:
tt xnk dikecewakan lagi
tt terdesak nak kahwin
mamat tu dah bg harapan pada tt
tt agak sikit mendesak mamat tu

tt dah buat byk istikharah..so xperlu fikir byk pasal ni sgt dan xperlu terlalu risau, stress dan meroyan, just jalani kehidupan macam biasa insyaAllah Tuhan akan tunjukkan jalan

Soalannya tt pasti ke dia single? sangat2 pasti?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2015 02:09 PM | Show all posts
anggap je dia kawan biasa ko. xpayah mengharap sangat. kalau ada jodoh, ada la..

mungkin jodoh ko dgn orang lain, mana tauu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-1-2015 02:10 PM | Show all posts
mdhelmi replied at 19-1-2015 01:58 PM
sikit kesimpulan dari cerita tt:
tt xnk dikecewakan lagi
tt terdesak nak kahwin

terdesak tu may b ckit laa..sbb adik sy pun da khwn..tp ok lg sbb tgh smbug blaja smbil keje..takot xboleh nak bg commit..
mamat tu single..sbb sy da jumpa parents dia n adik beradik n ipar duai..klu mamat tu xsingle mesti time jumpa da kena hentam kaw2..sy pun x sanggup nak rampas kebahagian org laen...
xboley nak pk tu la xboleh wlupun bnyk gile keja kat opis ni n sempat berforum bagai..
ke buat silent treatment?tp sy xsmpai hati pulak nak biarkan mamat tu mcm tu..
so sy xtw nk bwt ap..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-1-2015 02:28 PM | Show all posts
nomey replied at 19-1-2015 02:09 PM
anggap je dia kawan biasa ko. xpayah mengharap sangat. kalau ada jodoh, ada la..

mungkin jodoh ko ...

kwn biasa?tp dia y approach ak dlu, klu rasa xboley xpyh approach masa mula2 dlu kan?
mmg ak xbg hrpn lebih2..ak mmg xsgup kecewa lg wei!!!
aku redha, insyaALLAH,klu bukn dia mesti ada penganti y lain kan?
ameenn

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2015 02:33 PM | Show all posts
teruskan fokus pada kerja dan belajar tu
enjoy life dgn kwn2 pegi buat aktiviti outdoor ke, jalan2 cari makan ke
jgn terlalu fikir masalah ni..nanti tt jg murung dan xde semangat..cuma get ready for the worse case
xperlu risau...teruskan istikharah nanti kecenderungan tu akan ditunjukkan
kalo xdpt yg ni...yg terbaik sedang menanti cuma xtau bila

silap2 jodoh tt dgn org terdekat je...dgn coursemate mungkin?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2015 02:42 PM | Show all posts
xtw replied at 19-1-2015 02:28 PM
kwn biasa?tp dia y approach ak dlu, klu rasa xboley xpyh approach masa mula2 dlu kan?
mmg ak xbg  ...

laki biasa laaaa. suka test market

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-1-2015 02:57 PM | Show all posts
soklan yg ko tnya tu agaknya soklan yg x interested kut? ala2 dh mkn blm/buat apa/ada kat mane etc ke?

cuba ko msj

ada org minang sy..camne ek

tgk dia balas x

3,4 kali dia lambat reply ke tak reply langsung ke dia x reply dlm masa 24jam?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2015 03:16 PM | Show all posts
tt comei x?
yelah, macam xlaku jah. terdesak sangat nak berlaki.

nasihat i, x perlu lah nak kejar dia sebab hubungan cinta jarak jauh amat sukar utk dikekalkan.
lebih2 lagi korang tiada ikatan spt bertunang / nikah.

senang cerita dia dah ada makwe lain,
tapi takut nak berterus terang..

memandai je aku nih.


Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2015 04:55 PM | Show all posts
bellaa replied at 19-1-2015 03:16 PM
tt comei x?
yelah, macam xlaku jah. terdesak sangat nak berlaki.

sebut pasal CJJ rupanya cite tt ni mcm aku..sorg KL sorg johor
bila aku kejar dia ke johor (UTM) dia pegi utara plak (Unimap)
adala dlm 9 tahun jugak berjauhan...last2 kawin jugak alhamdulillah

tt mestila comey sbb dah pakai qu puteh
dia ada pm gambar dia td...
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2015 05:35 PM | Show all posts
mdhelmi replied at 19-1-2015 04:55 PM
sebut pasal CJJ rupanya cite tt ni mcm aku..sorg KL sorg johor
bila aku kejar dia ke johor (UTM)  ...

good to hear lastly u dah jumpa soulmate.
byk dugaan nak tempoh selama 9 tahun..

really dlm PM boleh share gambo?
x tahu pulak i..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2015 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Uiks pm pm gambor nnt jadik bahan macam iklan spam minyak kelapa dara  ........naya jek
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2015 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
no one is too busy..it is a matter of priorities..baik tnya dia btol2 dan mintak dia terus terang..jgn.buat assumption yg blum tentu btol.
kalu alasan tu busy maknanya dia mmg nk mengelak...baik laki @ ppn.ni alasan global ok..
dia nk reject pelan2 la makna tu.
btw, korang berdua ada slh phm ke sblm ni?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2015 09:30 PM | Show all posts
bellaa replied at 19-1-2015 05:35 PM
good to hear lastly u dah jumpa soulmate.
byk dugaan nak tempoh selama 9 tahun..

Meh p.m id wechat yu nak tgk gmbr yu comey ke tidak?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2015 09:32 PM | Show all posts
Aku rasa dia dah berubah hati, baru tahu t.t bukan taste dia sebenarnya

Lagi jenis mendesak, memang aku turn off lah... K bye
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 20-1-2015 02:22 AM | Show all posts
me paling menyampah ngn laki yang mcm ni,
sebelum2 nya dok janji mcm2, bila kita dah terima, dah berharap dia wat donno plak..
kalau me, me akn tnye dia for last. tp xnk la guna msg ke wasap ke..
better jumpa depan2, clear sume masalah..
than, if dah jumpa dia jawab acuh xacuh memang bye2 la jawabnye.
kalu betul dia nak serius, atleast tunang la dulu biar relationship tu nampak kukuh.
kalu sekadar cakap ni, tt xpayah nak percaya sangat. nanti kecewa lagi..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2015 08:19 AM | Show all posts
vespa_oren replied at 19-1-2015 09:32 PM
Aku rasa dia dah berubah hati, baru tahu t.t bukan taste dia sebenarnya

Lagi jenis mendesak, mema ...

aku xmendesak pun..in the first dia y approach ak dlu, kalau boleh sblm abes taun lepas dia nak nikah..tp aku xnk, ak nk abeskan study aku dlu, then dia ckp sblm ak abes master ktorg dah boley nikah n so on laa, ok,ktorg setuju..but dlm buln 5 ke 6 taun lepas dia accident..alhamdulillah, dah pulih sepenuhnya..aku rasa mcm Allah nak bg ak masa, supaya boleh extend our wed n study ak..tp lately ni dia senyap..tu yang buat aku suspicious tu...ada apa2 mslh ke?bile aku tnyer jwpn y selalu dia bg xd apa2, dugaan dlm kehidupan..tu je jwpn dia..parents ak pn da tnya..kata nak langsung tahun ni..ak plak xsuke buat keje last minute..ak xtw nk bwt ap n pk apa daa...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2015 08:24 AM | Show all posts
hanie_z replied at 20-1-2015 02:22 AM
me paling menyampah ngn laki yang mcm ni,
sebelum2 nya dok janji mcm2, bila kita dah terima, dah be ...

tu la wei...not trust their words but action, tp action pn xd...penin ak dibuatnya..mcmane ak nak percaya..ak pun da prnh break off dgn ex bf tu..tu y buat aku lebih berhati2..at least meet our parents as official rite?..tu pun da ckup legakan ati aku sbrnya

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2015 08:30 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 19-1-2015 08:48 PM
no one is too busy..it is a matter of priorities..baik tnya dia btol2 dan mintak dia terus terang..j ...

salah paham??ader kot sekali..citer dia mcmni..aku ckp kat dia jmpa my parents first w/out his family sbb aku riso parents ak rejek dia..tp aku tw parents ak ok dgn dia ni..boleh terima dia n so on..tp ak nk dia kenal family ak dr mata dia n xd campur tgn sape2 dlu..then bila da approve by my parents ok dtg la bw his family to next stage..tp dia xnk..dia nak terus bw family dia dtg umh n so on..tu jer...y laen2 xd lg kot so far smpi pg nie..
klu aku bukn priority dia lg skrg, ak ok lg..tp better explain kan??sush nk phm jiwa lelaki nie


??

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 01:47 PM GMT+8 , Processed in 0.193821 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list