CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: puccafan

Timid

[Copy link]
Post time 16-11-2014 08:52 PM | Show all posts
hai tt... kte ade masalah yg sme... aku pon macam ko jugak. jenis takut2. selalu takut nak tnye or mintak pertolongan orang sbb takut menyusahkan dia atau pon takut nanti orang tu akan cop kite bukan2. aku paling tak suke orang mengumpat aku dekat belakang jadi aku akan berusaha buat habis baik untuk puaskan hati semua orang. tapi semestinya nak puaskan hati semua orang tu adalah suatu perkara yang mustahil. aku pon nak berubah, aku nak sangat sikap berani dan konfident supaya orang tak pijak kepala.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-11-2014 10:24 PM | Show all posts
ai pun timid jugak.. dan selalu tiada keyakinan dalam menyuarakan pendapat.. selalu rasa bangang je

ai cuba ubah pelan2.. dulu ai takut gila nak cakap dalam meeting ngan bosses.. menggigil satu badan berdebor2.. tapi bila dah tiap2 minggu kena buat, lama2 rasa biasa dah n tak gabra dah.. cuma ai tak suka bila boss start sergah2 n question macam2 benda yang ai present atau cakap dalam meeting tu..taim tu ai menggelabah balik .. susah nak ubah tau
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-11-2014 11:05 PM | Show all posts
mesmerize posted on 16-11-2014 10:24 PM
ai pun timid jugak.. dan selalu tiada keyakinan dalam menyuarakan pendapat.. selalu rasa bangang je  ...

haha.tula, bila buat tu rasa konpiden ja.tapi bila kena tanya bertubi2,tros menggelabah


Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2014 11:41 AM | Show all posts
aku pun ada gak penyakit nih.. tp sebabkan muka aku mmg semulajadi serius, so org x nampak sgt aku takut2..
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2014 11:59 AM | Show all posts
aku pun mcm TT gak..  tapi bila ada perasaan tu, aku gagahkan diri untuk lawan perasaan mcm tu.. mmg prinsip aku skrg ni 'hentam je la.. janji keja aku siap'.. kalo dok takut2, mmg payah nak buat keja.. skrg ni aku dah pandai ugut2 and bercekak pinggang lawan kontraktor yang cuba nak ngelat.. sampai ada yg ugut nak cekik aku.. tapi ada aku kesah???!!! janji keja aku settle dan ikut prosedur...
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2014 12:18 PM | Show all posts
makkenits posted on 17-11-2014 11:59 AM
aku pun mcm TT gak..  tapi bila ada perasaan tu, aku gagahkan diri untuk lawan perasaan mcm tu.. mmg ...


amboi dahsyatnyer sampai nak cekik org....tapi kan kita kena gak berbaik ngan contractor, akan dtg kita akan perlukan pertolongan diorg, kena pandai amik hati diorg jugak...

Kalu janji ngan diorg, sila tepati, especially bab nak kasi PO, kita suh diorg wat mcm2 tapi PO tak kuar, boring lah diorg nak layan permintaan kita, pastu payment diorg, make sure follow up betul2, jgn lewat berbulan2...kdg2 business diorg bukannyer ada modal besar sgt, kalu kita lambat bayar, akan mendatangkan masalah kat diorg...how diorg nak kasi best service kat kita...sebelum hentam contractor, make sure ada bukti black and white, jgn pakai hentam sebarang jer....

Deal with contractor is not easy.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2014 12:30 PM | Show all posts
midori888 posted on 17-11-2014 12:18 PM
amboi dahsyatnyer sampai nak cekik org....tapi kan kita kena gak berbaik ngan contractor, akan d ...

maksud aku tu, aku gaduh dgn kontraktor yang bermasalah.. kalo kontraktor yg ok, aku ok je... dia tolong senangkan keja aku, aku cuba cepatkan payment dia n keep dlm list kontraktor yg ada good track record for future consideration untuk projek2 lain.. yg selalu kena ni, kontraktor yg ngelat lebih.. patutnya aku je yang cekik diorg, tapi diorg plak yg ugut nak cekik aku.. kontraktor mcmni selalu buat keja yg nilai rm10k tapi claim rm20k.. dah la tu suka recycle brg yg sepatutnya dia ganti.. mcm aku x nampak... satu kes, patut buat tandas complete dgn jamban cangkung n kolah air utk satu umah pakcik ni... bila aku gi tgk, dia cuma buat bilik air je... pakcik ni kalo nak buang air besar, terpaksa gi masuk dlm semak kat blkg umah mcm biasa.. tp si kontraktor calim payment siap dengan jamban cangkung n tangki kumbahan lagi.. bila aku deduct keja yg dia x buat, dia plak serang aku kat ofis... mau aku x angin!!! bila jumpa kes mcm ni, mmg ilang timid aku.. x psl2 staf aku kena tarik aku pi ke tmpt lain...

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2014 12:36 PM | Show all posts
makkenits posted on 17-11-2014 12:30 PM
maksud aku tu, aku gaduh dgn kontraktor yang bermasalah.. kalo kontraktor yg ok, aku ok je... dia  ...


deal ngan contractor mmg mcm2 hal...ko tak report kat org atasan company diorg ker?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-11-2014 12:50 PM | Show all posts
midori888 posted on 17-11-2014 12:36 PM
deal ngan contractor mmg mcm2 hal...ko tak report kat org atasan company diorg ker?

aku deal dgn owner terus.. sbb aku deal dgn kontraktor kecik2 je.. xde projek mega whatsoever..

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2014 11:03 AM | Show all posts
aku dulu pon cam ko gak... suka expect/assume and so on, mostly negative thinking
then apa yg jadi tu selalunya contra dgn apa yg aku expect/assumye tu

so aku nasihatkan ko, jangan over paranoid... ko tak buat salah apa2 pon
better ko tanya utk seek for confirmation, dr ko expect for nothing
then percayala, sure ko akan dapat peace of mind kalo buat cam apa aku cakap tu
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2014 02:40 PM | Show all posts
1st jgn pk pasal ape org lain pk..
lantakkk pi laaa...
kne kuat sket tinge tu kalau die response ape cm yg ko pk..
kalau aku jenis bantaii jee..
die jwb cmtu aku jwb balikk
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2014 02:51 PM | Show all posts
As Salam..

  pendapat sy...masalah ni mudah je jalan penyelesaian dia....iaitu..

1) Jgn byk sgt berfikir sebelum buat sesuatu tu..fikir yg penting jek..jgn fikir 2/3 steps kedepan.....
2) bila dah buat sesuatu tuh....kalau tersilap ke salah ke...org tegur ke...org marah ke....jgn terasa...keringkan hati...tp yg paling penting...kaji...kat mana silapnya...next time...cam ne yg sepatutnya perkara tu dibuat...
3) sentiasa pastikan yg kita akan buat ni...Allah larang tak...kalau tak...proceed..kalau dilarang....jgn buat...

InsyaAllah...segala2nya akan mudah.....key word dia...don't think too much....
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2014 11:37 AM | Show all posts
mystica posted on 16-11-2014 01:32 PM
you kena overcome perasaan takut tu

bila bercakap kena clear n confident. practice depan cermin n ...

huhu tetibe mencelah..
aku pun ada perasaan mcm TT..

tp takde confident sbb rasa gigi tak cantik..
wuwu tak tau nak gain confident camne


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2014 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Trima kasih smua.benda ni sbnrnya membuatkan hidup pucca stress.disebabkn sikap ni,nk apa pn x brani.pastu tak reti nk kata tak.padahal keje betimbun dah.pastu serba serbi nk urgent.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2014 07:56 PM | Show all posts
MssHarry89 posted on 19-11-2014 11:37 AM
huhu tetibe mencelah..
aku pun ada perasaan mcm TT..

Taknak consider braces? Hasil Nya sgt memuaskan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2014 02:34 AM | Show all posts
Zaman aku sekolah dulu banyak aktiviti luar bilik darjah yg melibatkan public contohnya berpersatuan, syarahan, public speaking, story telling yg bg aku sgt baik untuk meningkatkan confidence level. Ibu bapa kena rajin galakkan anak-anak untuk berani dan jgn sesekali marah kalau anak-anak kemukakan pendapat. Zaman sekarang tak tahulah mcm mana corak pembelajaran di sekolah, TT kena masuk aktiviti social lebih sikit supaya mudah bergaul dgn orang. Dari situ mungkin akan bertambah keyakinan diri dan rasa takut2 akan hilang dgn sendirinya.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-11-2014 03:52 AM | Show all posts
Perkara paling penting yang perlu dibuat sebelum bertanya atau mintak bantuan orang ialah:-

1) Fikir masak2 samada perkara tu memang perlu bantuan atau boleh buat sendiri sebenarnya
2) Cari dulu solution. Jangan bertanya tanpa apa2 persediaan

Kalau confirm memang kena minta bantuan, tanya dengan sopan santun tapi projection suara tu kena confident. Masa nak tanya tu explain sikit solutions yang ada dalam kepala tapi bagitau la yang yang tu sume tak boleh pakai atau minta tolong bagi pendapat mana yang elok.

At least orang yang kita tanya tu tau laa yang kita ni dah buat research sikit, nampak ade effort bukan pesen nak mintak kena suap je. Tak berapa berkenan dengan staff yang suka bertanya tanpa berfikir terlebih dulu.

Sambil2 bertanya tu selit la "Sorry ye, terpaksa ganggu sekejap.."

---------------------------------

Rasanya takde orang nak marah sesuka hati kalau soalan yang ditanya tu berkaitan dengan kerja (kecuali orang tu memang pemarah sikap dia). Bila duk pendam tak bertanya ape, kerja tak siap lagi buat orang marah & tension.

Tapikan kalau orang tu marah jugak tapi dia tolong, pun takde masalah. Takat mana je la orang nak marah pasal bertanya. Yang penting keje kita siap. Balik rumah dah hepi tak payah nak fikir pasal kerja.

Dan, otw nak pegi bertanya tu baca la ape2 sikit minta supaya Allah permudahkan urusan. Minta Allah beri keyakinan kat kita & minta Allah lembutkan hati orang yang nak ditanya supaya dia takde masalah membantu.

Last edited by cinta_ungu on 23-11-2014 03:55 AM

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2014 04:01 PM | Show all posts
Secara jujurnya aku sangat kagum dengan orang2 yang berani kemukakan pendapat atau berani tegur kesalahan orang lain...
Kalau aku..aku duk diam menikus di tepi dinding aja...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-11-2014 09:13 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 23-11-2014 02:34 AM
Zaman aku sekolah dulu banyak aktiviti luar bilik darjah yg melibatkan public contohnya berpersatuan ...

pucca dulu banak masuk program lakonan denagn nyanyian je

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2014 10:50 PM | Show all posts
puccafan posted on 23-11-2014 09:13 PM
pucca dulu banak masuk program lakonan denagn nyanyian je

itupun dah kira bagus sbb ada pendedahan kpd public
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-9-2022 05:01 PM GMT+8 , Processed in 0.075898 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list