CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: puccafan

Timid

[Copy link]
Post time 24-11-2014 10:56 AM | Show all posts
mystica posted on 21-11-2014 07:56 PM
Taknak consider braces? Hasil Nya sgt memuaskan.

huhu memang nak pun..tapi nanti kalau buat bajet lariiiiii

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-11-2014 10:29 PM | Show all posts
Harini berjaya jadi berani sikit
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 09:35 AM | Show all posts
tapi kan org2 yg suka meyuarakan pendapat dan suka komen itu ini mmg mendatangkan masalah sbb hanya pandai cakap aje dan menyuruh org lain selesaikan. kadang2 idea pun x berapa betul dan solution pun tak berapa efisen menyebabkan org bawahan buat kerja yg buang2 masa, berkali2 repeat, berkali2 repair. kalau beban kerja banyak, kalau boleh nak skip kerja yg melecehkan kerja yg x penting. tapi sebb ada manusia suka cakap2 itu ini, suka bagi pandangan yg membuatkan kerja menjadi rumit dan buang2 masa.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 09:39 AM | Show all posts
sbb itu sblm cakap apa2 dalam meeting, fikir dulu, listkan apa nak dicakap. apa yg kita cakapkan akan direkod,
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 10:11 AM | Show all posts
puccafan posted on 24-11-2014 10:29 PM
Harini berjaya jadi berani sikit


itu satu permulaan yg baik pucca.....
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 10:35 AM | Show all posts
ninja boy posted on 25-11-2014 09:35 AM
tapi kan org2 yg suka meyuarakan pendapat dan suka komen itu ini mmg mendatangkan masalah sbb hanya  ...


agreed....ada jer org yg mcm nie.....ckp pandai, kerja taktau....haha...

ada jugak yg degil, takmo dgr pendapat org....nak ikut kepala dia jer....org kasi solution bole cepat siap, cost savings segala, takmo....nak dgr ckp dia jer...last2 dah berminggu2 due....just bcoz yg kasi cadangan tu our local guy, bukan kulit putih cam dia....and maybe dari segi education, lower dari dia....but lower2 pun, he had 30 years experienced in the industry....
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 10:44 AM | Show all posts
makkenits posted on 17-11-2014 12:30 PM
maksud aku tu, aku gaduh dgn kontraktor yang bermasalah.. kalo kontraktor yg ok, aku ok je... dia  ...

stressnya keja u.. tahniah sebab berjaya mengatasi timid bila berdepan situasi camni...
kalu aku mau nye down giler...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 11:38 AM | Show all posts
Hello Pucca,

Don't worry about it too much.  Ada orang semulajadi memang dah ada rasa confident dari kecik lagi and it takes time for others.  You will get over all the timid, rendah diri, segan, takut etc.. without you realising it.  Jangan rasa malu atau risau nak mintak pertolongan and kalau orang tu tak nak tolong tak apa, dia la rugi tak dapat pahala.  Dan kalau orang tu tolong kita tapi dia mengumpat kita kat belakag, dia rugi lagi sebab dia dapat dosa...  So don't worry about it, you tak rugi apa-apa...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-11-2014 07:26 PM | Show all posts
MissSchiffer posted on 25-11-2014 11:38 AM
Hello Pucca,

Don't worry about it too much.  Ada orang semulajadi memang dah ada rasa confident d ...

rasa lega bila baca u punya posting.tula,kna latih minda slalu pikir positif


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2014 07:27 PM | Show all posts
midori888 posted on 25-11-2014 10:35 AM
agreed....ada jer org yg mcm nie.....ckp pandai, kerja taktau....haha...

ada jugak yg degil,  ...

pernah nampak situasi camni.rasa cam nak tolong fight je,tapi kita ni org bawahan kan


Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
puccafan posted on 25-11-2014 07:27 PM
pernah nampak situasi camni.rasa cam nak tolong fight je,tapi kita ni org bawahan kan

What i normally do is just listen and understd their frustration...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2014 10:31 AM | Show all posts
We are in the same boat. Actually aku pn timid gak..ada gak bos bising kt aku sbb ape2 hal aku xtau pastu xnk tanya..aku nak gak buat sendiri taktau camne pn. N aku dibesarkan mmg cmtu, ibu ayah garang, masa kecik slalu kena marah sampai aku confuse aku yg betul apa yg salah..lgpn aku anak sulung kn..yg peliknya adik bwh aku ok plak, diploma English in Communication kire mcm Masscom la..bab confidence level mmg dia jauh beza dgn aku..skg dia jd customer service kt cmpany LV (Louis Vuitton) yg customer mmg jns high class n kaya2. Padahal aku keje lbh pada receptionist cabuk je .. pendapat aku sebenarnya tak salah timid pun kalau dah tu personaliti kita asal jgn susahkan org lain..tp dlm kes aku n TT ni, sampai terbawak2 kt tempat keje bg aku nak tak nak kena ubah atau 'berlakon' je..aku xtau aku punya timid sama ke x mcm TT tp ms skolah dlu cikgu2 smpai cop aku student bermasalah..sbb pendiam sgt..pdhl exam selalu dpt no 1 or 2..hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2014 09:16 PM | Show all posts
muziah84 posted on 27-11-2014 10:31 AM
We are in the same boat. Actually aku pn timid gak..ada gak bos bising kt aku sbb ape2 hal aku xtau  ...

penah kena cam tu gak,cikgu kelas tak pecaya pucca bole dpt no.3.dia heran camna la budak yg senyap ni bole jadi pandai
Alhamdulillah,so far pasal keja ok ja.cuma susah sikit la nak naik pangkat sebab tak pandai nk show off.bos tau kita ni pandai buat keja bila kita cuti lama.org lain buat keja tu lmbt.kita buat kejap je


Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2014 08:21 AM | Show all posts
puccafan posted on 27-11-2014 09:16 PM
penah kena cam tu gak,cikgu kelas tak pecaya pucca bole dpt no.3.dia heran camna la budak yg senya ...


Don't need to show boss....boss bole tau sendiri.....org2 yg top performer, biasanyer nama dia disebut2 kolig2 lain....katalah ko handle project, pastu project tu success, satu ofis will be talking about u.....how good u are etc....etc.......benda nie can spread to other companies in the same industry jugak...then of coz benda tu will sampai ke telinga boss jugak....

dulu2 pnh kawan aku dpt promotion sbb masa boss dia main golf ngan kawan, kawan boss tu, asyik memuji2 pasal kerja kawan aku tu....kawan boss tu kerja company lain, tapi same industry lah....u see how things can spread, benda2 teruk pun bole spread jugak....ko buat onar kat satu company, company2 lain pun akan dpt tau jugak...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2014 09:25 AM | Show all posts
midori888 posted on 28-11-2014 08:21 AM
Don't need to show boss....boss bole tau sendiri.....org2 yg top performer, biasanyer nama dia d ...

Mmg bos boleh tau sdiri tp kolig pn byk yg tau politik..ade sorg kolig aku ni msuk keje lps 3 bln aku msuk keje..ms dia br msuk level dia sama je dgn aku..tp skg dia da level supervisor, da jd team leader. Bab keje lbh kurg je aku dgn dia, tp seriously dia mmg 'bossy' even dia sama level dgn kitorg dulu. Selamber dia arah2 org, then mcm bodek gak la depan bos mcm show off yg dia pandai buat keje. Mcm konon dia marah kitorang psl performance..pdhl ms tu ko sama level je pn. Motip nk sound kitorang? Skg baru nampak permainan dia..gaji dia campur elaun skg da 3k lbh tp aku masih xlepas 2k lg. Aku rasa keje swasta ni mmg cenggitu kot. Mmg yg timid ni susah nak naik
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2014 09:59 AM | Show all posts
muziah84 posted on 28-11-2014 09:25 AM
Mmg bos boleh tau sdiri tp kolig pn byk yg tau politik..ade sorg kolig aku ni msuk keje lps 3 bln  ...


biasalah kat ofis kan byk persaingan.....if u nak grab d promotion...u kenalah stand out from the crowd....if u buat kerja biasa2 jer, takde confident, how org nak notice u and then promote u....kdg2 org nie suka fikir yg buruk2 pasal org lain yg dpt promotion....kena tgk dua2, positive side dia pun kena kaji jugak....ada org kat ofis aku dpt promotion....rumours going around ckp dia bodek tu yg dpt promotion....but then aku pnh kerja satu team ngan dia....i know his technical skills mmg superb, jd dia bukan bodek kosong jer....dia mmg layak dpt promotion tu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2014 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pn mcm ni. N aku x tau nk buat ape utk solve problem aku. Aku notice bile aku keje satu kntraktor n bos complain kna agresif sikit. Jgn jd mcm isteri solehah yg ikut tnpa bntah. Bla bla bla....aku x pndai argue n aku takut bg pndpt sb takut x diterima.
Arwah bpk aku dulu jenis baran x leh bnth apa dia ckp. Mak aku pn sma jnis suke mrh2 n jumud. Ingt dulu aku thn 2 kt u, cuti semester. Kwn aku ajak g kl mak aku lgsung x bg. Walau ada duit sndirik ttp x bg. Aku phm sb aku pmpn tp aku bukan pegi sorg. Pastu mrh2.
Now dh keje gomen. Pun aku xleh perform jgk. Aku xtau apa silap aku. Tmbh2 aku ni seorg emosional n baran. Lg la agaknya org n bos x suka aku. Aku kt opis ikut arahan je tnpa argue n aku cuma amik tau perkara berkaitan keje aku. Sb xnk semakkan kpla. Kdg2 apa info mst aku dpt lmbt. Aku x pndai bergaul. Kdg2 aku tgk ada junior kt opis lg perfom satu opis lbh disukai bos. Dia mmg kamceng n boleh je masuk n buat lwk ngn bos. Adakah pergaulan yg baik mmbantu utk perfom?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2014 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan baran tp aku akui cpt sentap hihi
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2014 06:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kt politeknik org x pernah nk lntik aku jd ketua utk sesuatu task. Bukan la nk sgt tp just nk tau kt mane yg kurang.
Aku nk tau adakah pergaulan sesama opismate dr peringkt bwhan ke level atas perlu? Pergaulan mcm mane? Mcm mane nk bergaul? Topik apa?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2014 07:05 PM | Show all posts
owh.. dah tua bangka baru ku tahu aku ni timid gak...

sbb ayah jenis garang, or family agak konvensional ....
contoh : budak tak boleh sampuk cakap org tua,;- yg bererusan hingga aku remaja, jadi tak biasa bgi opinion.. dulu time darah masih muda awal 20.an, kalau dorng mintak pendapat aku bals balik 'budak2 tak boleh sampuk cakap org tua' jahat tak aku

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 03:11 PM GMT+8 , Processed in 0.078704 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list