CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7845|Reply: 38

GOUT: ask your questions here..

[Copy link]
Post time 25-9-2014 02:45 AM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 15-10-2022 04:11 PM

I will try to answer as best as my knowledge; in my line of work I do treat gout, so InsyaAllah I will try my best

di tambah on 15102022 (jawapan kepada redd_07):

high uric acid terjadi bila org tu ada tendency utk tak buang uric acid dia
ada la ezymes dan pathways nye yg complicated libatkan xanthine oxidase dan pathways yg panjang.
bila uric acid byk, org itu mula naik uric acidnya dalam darah
kita panggil hyperuricaemia
ini membawa kepada penyakit Gout
dengan jelas, Gout dan continuous status di dalam hyperuricaemia, membawa kepada risiko cardiovascular yang lebih tinggi dari normal
ini termasuklah coronary heart disease dan heart attacks
juga, status ini membawa kepada kerosakan buah pinggang jika tidak diubati
oleh itu, jika ada hyperuricaemia atau Gout, kita suruh pesakit ambil Allopurinol sepanjang masa

beef ialah sejenis red meat dan akan naikkan production purine yg membawa kepada increased uric acid dalam darah
jika org itu ada gout dan ada tendency utk mencapai level hyperuricaemia, maka tidak wajar dia memakan beef dgn kerap
sekali sekala boleh lah

elakkan juga liver dan kidneys walupun sedap kerana ia boleh naikkan uric acid
sy tak ada gout dan bila sy mkn benda2 ni (sy akan mkn bila jumpa ha ha sebab suka), uric acid sy naik la sekejap tetapi system sy akan buangnya dalam urine sy
org yg ada gout, akan dapat hyperuricaemia yg berpanjangan jika dia ikut activities saya di atas

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2014 07:58 AM | Show all posts
Hi Doc..bapa i ada gout...kasihan dia sendi kaki bengkak..dan he selalu kena...dia kena ambil ubat kalau gout tu datang...

i pernah dapat gout 2 x 1st waktu i 17.i letak air sejuk untuk redakan sakit..doc cakap better guna warm water compare to ice..

i kena sekali lagi waktu i di LA di America..bengkak dan sakit yang teramat bila jalan..then lepas ambil ubat i ok..syukur dah berpuluh puluh tahun x dapat dah..

I dengar castor oil pack boleh kurang kan bengkak sendi.
I buat untuk bapa i...cepat surut bengkaknya...i dan bapa i kena kat pergelangan kaki...so memang suffer nak jalan rasa nak nangis..

Tq TT buka thread..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2014 08:07 AM | Show all posts
Assalamualaikum dr.

Saya sudah menghidap gout seawal umur 16tahun kerana tabiat pemakanan yang tak terkawal tetapi harini saya kawal cara pemakanan dan alhamdulillah berat saya menyusut..Sehingga kini saya saya mempunyai gout dan kadang-kadang saya jadi takut untuk makan kerana hampir semua makanan boleh sebabkan saya jadi gout.Untuk pengetahuan ayah saya juga menghidap gout.

Apakah nasihat dr dari segi treatment dan pemakanan?
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2014 03:09 PM | Show all posts
jgn mkn seafood kekacang tq
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-9-2014 03:25 AM | Show all posts
mrsLucky posted on 25-9-2014 07:58 AM
Hi Doc..bapa i ada gout...kasihan dia sendi kaki bengkak..dan he selalu kena...dia kena ambil ubat k ...

Oh sian u and your dad.
have you checked your uric acid levels?
if its high even in nomal states, you kena la ambik allopurinol.
if you tak treat your hyperuricaemia, lama lama kidney akan rosak; also, uric acid crystals ni akan di letak di merata rata tempat eg kat ears jari etc..tophi namenyer.

more importantly, dah ada research article yg kata ongoing hyperuricaemia on the long run can lead to heart issue.
ambik la treatment if uric acid you tinggi, jangan tunggu dapat acute gout baru nak dapat treatment
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-9-2014 03:29 AM | Show all posts
ashraf5587 posted on 25-9-2014 08:07 AM
Assalamualaikum dr.

Saya sudah menghidap gout seawal umur 16tahun kerana tabiat pemakanan yang ta ...

oh memang gout ada byk makanan yg boleh naikkan risk utk dapat acute attacks.
dalam internet ni byk list benda yg takleh mkn..byk sangat ha ha.

if u dapat gout sejak remaja it means that u memang ada masalah in your metabolism of uric acid. ini agak tak elok utk u ignore and you should take medications utk make sure that your uric acid levels tak high.

ambik la xanthine oxidase inhibitor tu eg allopurinol. bila allopurinol ni block that enzyme yg buat uric acid, ie xanthine oxidase tu, maka kurang la sikit uric acid you.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2014 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 posted on 26-9-2014 03:25 AM
Oh sian u and your dad.
have you checked your uric acid levels?
if its high even in nomal states ...


Ok tq for ur advice, i akan cek urid acid.. lucky i dah 22 tahun tak dapat...suffer lah coz memang sakit..kasian my dad..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2014 02:06 AM | Show all posts
nak tanye, makan tomato boleh menyebabkan gout bertambah teruk ke?
sbb one of my colleague terkena balik gout
one day dia buang tomato yg selalu dia amalkan dlm intake harian
& katenye gout dh makin menyusut

my mom pun ade gout & ai dh sarankan jgn mkn any seafood & beans
so far okay
tp aritu terkena lagi...
my mom suka makan ikan terutamanya ikan kembung & ikan tenggiri tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-9-2014 05:27 AM | Show all posts
dauswq posted on 27-9-2014 02:06 AM
nak tanye, makan tomato boleh menyebabkan gout bertambah teruk ke?
sbb one of my colleague terkena  ...

sorry lambat, baru balik spital..riuh cam market spital ni

gout ni sebab accumulation sof certain chemicals.
dlm badan ni ada purine ada pyrimidine bases.
purine ni kena la metabolise.
ada enzyme ni, xanthine oxidase, akan tukar purines ni jadi xanthine then jadi uric acid.
nanti darah bawak la uric acid ni ke kidney utk dibuang.

kalau u produce byk sgt uric acid, maka u akan ada hyperuricaemia.
kalau u tak leh buang uric acid u, u dpt hyperuricaemia also

bila byk sgt uric acid dlm blood yg u takleh buang, uric acid ni kumpul byk byk dan crystallize jadi monosodium urate.
haa yg ni akan di bawak oleh darah ke joints..bila dia muncul dlm joint, crystlas ni akan cause intense inflammation..very sakit

this is called acute gout

bila selalu je darah bawak, crystlas ni kumpul kat telinga kat kidney kat tendons kat kulit.. jadi lah tophi

this is chronic gout..bleh dpt gak kidney stones

treat la hyperuricaemia dgn allopurinol (xanthine oxidase inhibitor)
bila dpt acute gout, kene treat dgn diclofenic acid or ibuprofen or colchicine; sambil tu kene buang uric acid using allopurinol

FOOD yg byk purines (therefore increases gout incidence) are: makanan laut incl sardine, bilis, ikan kembung, herring, mussels, sardines, shellfish, spinach, meat.. byk kan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2014 03:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Adakah athritis relate to join inflammation?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2014 03:19 AM | Show all posts
melinda_kerr posted on 28-9-2014 03:14 AM
Adakah athritis relate to join inflammation?

yes tentu sekali.
ini adalah inflammatory arthritis. ini biasanya di jaga oleh Rheumatologist.
inflammatory arthritis ni byk causes nye.
malangnya di mesia, kebanyakan doctors hanya treat symptoms je, tak cari apa cause dia.
sepatutnya treat la cause tu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2014 03:28 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 posted on 28-9-2014 03:19 AM
yes tentu sekali.
ini adalah inflammatory arthritis. ini biasanya di jaga oleh Rheumatologist.
i ...

. I was admitted before due to joint inflammation. Masa tu i was outside Malaysia, winter time. Tanda awal nye mcm flu shj. Then had chronic back pain dan terpksa stay di hospital. Almost a week di hospital still tk dpt detect and pains still there that time. Then i beli sendiri arcoxia and pulih sekejap. At Malaysia My chiropracticer suggest to take arcoxia for a month. Tpi i tk ambil coz the risk i bca di internet for longer usage hence he is not a medical doctor. Until now still use icepack if i suffered acute if happdned tpi masih bingung relations nye dgn athritis
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2014 05:28 AM | Show all posts
melinda_kerr posted on 28-9-2014 03:28 AM
. I was admitted before due to joint inflammation. Masa tu i was outside Malaysia, winter time. Ta ...

macamana you get excess to arcoxia. that is a prescription meds only; no one has access to that except doctors.
seriously, dont take medical advice from a non-doctor (get legal advice from lawyers, car advice from mechanics.. do the right thing).

inflammatory arthritis ni byk sgt causes dia; arthritides like these need serious investigations esp if it gets yer spine.
many levels of tests are usually needed, from basic eg lft, ue, esr, crp.. to rheumatoid factor, anti ro, anti la anti jo etc etc.
..beyond the scope of this forum.

back pain  is among the highest cause of missing work and absenteeism.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2017 12:41 PM | Show all posts
mak mmg suffer gout ni.. tapi suruh pantang susah sgt.. haritu dia makan sambal tumis petai dengan udang.. dah cakap tak boleh makan makanan laut trutama yg bercengkerang ni... dia cakap dah lama dah tak makan... kesian la pulak..esok tu tak boleh jalan le... lagi la kesian ...

i tak sure dia ada medical yg continuos or not... sebab bila dia sakit dia p klinik biasa je and doktor bagi dia injection... pastu dia ok la....

but lately mmg kerap la jugak... dgn kaki tak boleh jalan... dgn diabetes tak terkawal... mmg seksa sgt tengok dia....

perlu kah dapatkan rawatan yang regular atau boleh je bila kena baru p klinik....


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-12-2017 09:56 PM | Show all posts
kak_sall replied at 5-12-2017 12:41 PM
mak mmg suffer gout ni.. tapi suruh pantang susah sgt.. haritu dia makan sambal tumis petai dengan u ...

alah sian mak kak_sall, tapi sian gak dia missing udang semua kanalah kasi chan je lah

jika blood levels uric acid tu tinggi manjang, mmg kena amik daily ubat
ubat ni akan kuarkan uric acid ni melalui air kencing
kalau tak, level yg tinggi akan roskakkan kidney la jantung la sendi la etc
org yg uric acid tinggi manjang ni, dehydrated je atau makan seafood je terus dpt acute gout attack

ramai org yg uric acid ok, tapi bila mkn byk purines, ha naik mencanak lalu dapat acute gout




Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 09:49 AM | Show all posts
ipes2 replied at 27-9-2014 05:27 AM
sorry lambat, baru balik spital..riuh cam market spital ni

gout ni sebab accumulation sof certa ...

Salam.  Doc.

Hehehe...saya lagi....

Doc,

kalau sakit gout tu kan...tanda-tanda bengkak tu ketara kat mana?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 10-12-2017 03:09 AM | Show all posts
iznanaziz replied at 8-12-2017 09:49 AM
Salam.  Doc.

Hehehe...saya lagi....

eh takpe je lah; elok je tanya tanya
if tak tanya, nnt kita tak tahu

gout ni dari uric acid
bila cells kita tua dan dimansuhkan, kuarlah material yg lalu membentuk uric acid
darah bawak ke kidneys lalu humban dalam air kencing
kalau byk sgt uric acid, atau tak dpt dihumban, haa berkumpullah uric acid tu
darah akan humban jugak dalam joints..dalam tu, uric acid ni jadi crystal..maka sgtlah sakit
maka dapatlah gout

tempat common ialah sendi ibu jari tu..sakit sgt
tapi sendi besar pon boleh kena
juga, jika byk sgt, ha terkumpul dlm kidneys nnt- dapat la stones- rosaklah kidneys
also, gi kat bawah kulit gak..dapat la ''tophi'' (tofai)

jika byk cells kita rosak (eg org yg ada lymphoma yg kita bagi ubat..maka byk la cells lymphoma mati), maka byklah uric acid, maka byklah risiko
mknan byk proteins dan byk shell pon sgt byk bhn utk uric acid

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 05:06 PM | Show all posts
ipes2 replied at 5-12-2017 09:56 PM
alah sian mak kak_sall, tapi sian gak dia missing udang semua kanalah kasi chan je lah

jika blo ...

Mak ksall mai umah last sunday.. dia kata barang dapur banyak yg habis.. suruh adik lelaki yg dok ngn dia tu beli.. satu satu.. susah.. ajak la ksall p pasaraya... ksall dah cuak ni.. mak ni boleh jalan ke... so.. ajak dia p kedai runcit dekat umah je... mmg le.. dari depan sampai belakang kedai kecik tu pun dia dah tak larat nak jalan... kaki dia sakit dia kata... ajak p hospital mmg tak mau le... jenuh pujuk ... dia kata ada sapa ntah bagi dia ubat cina cakap elok.. nanti dia try makan...

ksall rasa lately mmg teruk la... kalau ksall bawak dia p klinik biasa and minta dr yg refer ke hospital ok ke.... tapi mak ksall ni bukan p klinik yg sama... kali ni dia p klinik A.. esok2 kena lagi dia p klinik B plak.. satg dia kata tak mau klinik A ke B ke.. dia ajak p klinik C plak...boleh ke.. just sekali p je minta dr refer hospital...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-12-2017 05:09 PM | Show all posts
kak_sall replied at 11-12-2017 05:06 PM
Mak ksall mai umah last sunday.. dia kata barang dapur banyak yg habis.. suruh adik lelaki yg dok  ...

ish sian mak kaksall awak punggah kedai runcit dan clinic itu ini
gout ni jarang sgt direfer ke hospital
sbbnya ialah GP kat clinic tu patut boleh treat.. kalau acute bg paractemal dgn nurofen dgn colchicine..bila pulih maka amik la allopurinol daily
pastu minum air byk byk
dan jgn mkn benda yg start it off
boleh je mkn tapi jgn byk sgt

ah mmg kes sebegini susah utk hospital terima referral nya dari klinik kak oi

ha elok2 kaksall pon, kang awak kena sama nauzubillah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Gout adalah specific arthritis, sbb uric acid terkumpul pd specific joint/sendi.

Uric acid terhasil drp Purine breakdown (di liver). Purine adalah bahan asas utk bina DNA & RNA dlm nucleus cell. Ini sgt penting utk haiwan/tumbuhan sbg gene coding. Badan kita menghasilkan 2/3 of the total Purine, manakala 1/3 drp pemakanan.

Semua jenis sel haiwan dan sayuran juga mempunyai purine. Walaubagaimanapun terdapat beberapa jenis mknan yg mempunyai kandungan purine (nitrogen + carbon base) yg tinggi (Biasanya meat organ dlman, seafood, fruit/vege root based)

Purin bole terhasil byk dlm bdn, dgn 2 cara:
1. Exogenous - dtg dr luar iaitu pemakanan
2. Endogenous - dtg dr bdn producing - iaitu hati/liver

Jika purin berlebihan dlm bdn, hati akan menukarkan kpd uric acid (ini water soluble), dan di singkirkan melalui ginjal/kidney thru air kencing. Tapi jika uric acid terlampau byk dihasilkan, ini bole terkumpul menghasilkan jarum2 crystal dan melekat menyusuk pada specific joint. Ini yg menyebabkan inflammation bengkak dan sakit yg amat!

Selain drp mkanan yg mempunyai kandungan purin yg tinggi, GULA adalah penyumbang utama kenaikan purin>hi-uric acid>gout arthritis.

Sbb bila kita minum gula, especially bahagian fruktose, bdn akan menghasilkan lebih byk purin dgn cara berikut:

1. liver akan ambil utk metabolism converted fructose to fat (proses energy ATP) memecahkan more purine.
2. Bila kita minum gula, insulin jg spike..insulin stimulate growth..so telling kidney to stop secrete more uric acid..maka lebih byk purine terkumpul, makin byk uric acid terbentuk and develop crystal joint.

Liver/hati adalah organ penyahtoksin yg sgt penting. Hi-sugar intake bole menyebabkan fatty liver. Ini bole mengganggu tugas2 hati.

So utk mengelakkan terkena gout, berhenti trus ambil makanan/minuman manis spt proses food, junk food, kuih muih, minuman gas berkabonat dan sebagainya. High fructose corn syrup and any syntheTic sweetener tu lg la membunuh.

Kenapa aku beritahu punca gout hari ini di sbbkan oleh gula, kerana majority of the pt ada underlying metabolic disorder eg obesity, hi-cholestrol, hypertension & heart problem, diabetes and even tumour. Gout mula dgn asymptotic initially, gradually years and years baru dev symptom. Gula punca utama joint problem. It’s one of the metabolic syndrome
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-2-2023 04:25 PM GMT+8 , Processed in 0.125733 second(s), 54 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list