CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 3829|Reply: 8

suasana pembelajaran universiti luar negara

[Copy link]
Post time 19-8-2014 12:07 AM | Show all posts |Read mode
Mohon sesiapa yang pernah sambung belajar luar negara especially uk & ireland,please share pengalaman,suasana dan sistem pembelajaran di universiti tempat korang belajar...berbeza sangat ke dengan ipta kita kat malaysia ni? Kalau sudi share tips pun lagi baik...thanks...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-8-2014 05:15 PM | Show all posts
salam..x pernah study kat univ di sini..so x dapat nak membezakan senario university kat sini...but study in UK buat kita belajar macam2..not just the study environment...tapi kita belajar benda2 lain about the culture...people..technology..infrastucture...amenities..etc..and buat terbuka minda kita membezakan negara kita ngan negara orang...in uk standard of living is much higher..and people appreciate their public transport which is very efficient..xde kete pun xpe...people generally well behave and more respectful..things like potong queue tu susah le nak jumpa kat sana..in other european country mcm germany and swiss pun sama..
like people said..jauh perjalanan byk pengalaman yg berguna.....take the opportunity if u can..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2014 07:54 AM | Show all posts
setuju dgn @zafir

Memang peluang belajar di negara luar akan membuka minda kita dan akan menukar mindset kita.  Ambil yg positif dan tinggalkan yg negatif

Most new students akan terkena culture shock.  Jadi jati diri kena kuat.  Kena ingat asal usul.  Kena ada asas agama.  Kalau tidak mmg senang terikut2 budaya negatif dan hanyut.  Kat sana u r on your own.  Takde parents or sedara mara nak pantau.  Pandai2lah berdikari dan pandai2 lah pilih kawan.

Rajin2 lah bergaul dgn kawan universiti berlainan bangsa.  Jangan had kan pergaulan dgn puak2 kita jer.  Dgn cara ni kita boleh kenal budaya mereka, improve bahasa etc.  

Yes.  Sama mcm kat UK, public transport kat US pun reliable.  Senang nak bergerak ke mana2.  Sewa kereta pun murah.  And I must agree yg drivers kat sana lebih considerate dpd msian drivers.  Lebih respect pedestrians.  Polite in a sense like holding the doors for strangers and usually remember their "TQs" and "excuse me" etc

Banyak yg positif kita boleh amik dpd masyarakat diorang.  So pandai2lah sesuaikan diri ya.

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2014 09:20 AM | Show all posts
TQ..and well said @intriQue .. study kat US ye... nak tukar our mindset to be more ethical takes time....

sometimes boleh nampak org kita kurang sabar dlm byk segi..selalu berebut and potong queue masa kat highway, beli makan, naik bas, kat bank, naik lrt, masuk lif, nak masuk toilet pun sometimes org potong queue...

hoping a better malaysia

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2014 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
zafir posted on 20-8-2014 05:15 PM
salam..x pernah study kat univ di sini..so x dapat nak membezakan senario university kat sini...but  ...

Awk study kt uk undergrad ke postgrad n nak tau awk study universiti dkt area mane eh?mcm mane suasana belajar dlm kelas?senang x nak paham lecturer ajar sbb british accent kn susah skit nak phm compare dgn american accent...sorry la byk tanya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2014 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
intriQue posted on 5-9-2014 07:54 AM
setuju dgn @zafir

Memang peluang belajar di negara luar akan membuka minda kita dan akan menukar ...

Culture shock dr segi mcm mane tu?tingkah laku?pemakaian?takut jgk klau jd mcm tu...
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2014 09:56 AM | Show all posts
shiraloveyou posted on 5-9-2014 07:00 PM
Awk study kt uk undergrad ke postgrad n nak tau awk study universiti dkt area mane eh?mcm mane sua ...

hi shira...study undergrad and pro...mula2 mmg susah nk faham sebab accent is very english...but lelama ok....kena berfikiran terbuka bila gi negara org...take all the positive thing as mentioned by intrique...

lelama u akan belajar adjusting urself to their environment..and u juga belajar berdikari and managing urself



Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2014 08:38 PM | Show all posts
saya nak share pengalaman..tp saya tak belajar kat UK mahupun ireland. tapi cukup jauh dr bumi malaysia untuk buat saya homesick every now and then

pertama sekali boleh kata kan sistem belajar kat tempat saya (kat australia to be precise) sangat2 independent. tak de istilah spoon feed mcm kat malaysia. usually student yg kena make effort utk score sesuatu subjek. tutorial pun ade lebih kurang 80-100 students at one time with 4-5 tutors. so kena berebut kalau nak tanya soalan dgn tutors. so it is better kalau dapat form a group dgn kawan2 dan buat keje sama-sama.

pastu accent. masa awal2 fly dulu mau ternganga jugak dgr mat salleh ni speaking. kita memang la tau ckp english..tapi standard english walhal diorg pulak ckp english mcm kereta api tak letak brake, siap dgn slang2 bagai. so nak taknak mmg kena biasakan diri pastu buat muka tak malu suruh diorg repeat kalau tak paham.

makanan. kalau kat malaysia, busy sikit kita cari mamak. stress sikit kita balik rumah mak dah masak sedap2. kat rantauan mmg tak merasa la benda2 tu. especially macam kita kena fikir pasal halal semua.. so best choice is masak. and plan ahead schedule memasak tu. kalau bergilir dgn housemates utk memasak, makesure you masak when your turn tiba. sangat sadis ye bila balik uni penat2 and your housemate yg patut memasak, kasik alasan xsempat masak time pukul 9 mlm. be considerate. kalau you masak sensorg, manage time properly. kalau rasa esok and lusa busy, masak portion besar sikit. bagi boleh cover utk sehari dua lagi..

and bila weekends pegi la have fun sikit.. pegi try cafe2 kat city, jalan2 dgn kawan, etc. jangan restrict kan diri you to only rumah and uni. bukan semua org ade peluang belaja kat oversea mcm you. tapi at the same time, know your limit and when to stop. enjoy berpada2 kata org..

last but not least, enjoy every single day you kat sana. it will be the the highlight of your life journey. boleh bet punya!

good luck tt!

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-12-2014 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
I went to UK for degree..byk experience hidup and ilmu yg dpt. .ins ya Allah nk ke sana blk untuk kerja
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 04:47 PM GMT+8 , Processed in 0.316404 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list