CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 7861|Reply: 19

Insurans Rumah

[Copy link]
Post time 22-5-2014 12:28 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua

Aku baru dapat surat yang mengatakan Allianz telah dilantik olih CIMB Bank untuk insurans rumah aku neh.

Persoalannya, memang aku wajib ke bayar insurans neh..pelik aku..

tetibe je..

aku xtau nak pikir ape neh..sebagai suri rumah la katakan.....

dia suruh bayar bermula bulan depan..



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2014 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu sblm aku settle my home loan dgn cimb mmg allianze Jd insurer house owner. Premium dia masukkan sekali DLM loan, JD setiap tahun dia charged DLM akaun
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-5-2014 12:54 PM | Show all posts
scorpionkiki posted on 22-5-2014 12:48 PM
Dulu sblm aku settle my home loan dgn cimb mmg allianze Jd insurer house owner. Premium dia masukkan ...

jadi aku kena bayar sendiri ke allianz ke atau aku bayar kat cimb mcm biasa?
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2014 11:24 PM | Show all posts
Memang kena bayar. Kami buat standing instruction bayaran rumah. Jadi insurans pun dia tolak dari bank akaun nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2014 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Wajib..
Tp kalo nk pilih sykt insurans lain bgtau la pd bank itu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-5-2014 03:41 PM | Show all posts
munchkin posted on 24-5-2014 11:24 PM
Memang kena bayar. Kami buat standing instruction bayaran rumah. Jadi insurans pun dia tolak dari ba ...

jadi bayar lain2 la dengan pinjaman rumah tu ek..
kira loan rumah rm700/bulan
insurans tu lain kira la ek..
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 25-5-2014 03:42 PM | Show all posts
chaintea posted on 25-5-2014 12:20 AM
Wajib..
Tp kalo nk pilih sykt insurans lain bgtau la pd bank itu

syarikat lain tu ape ek,, ade yang ok x
allianz ni ok x..
x penah pula dpt surat ni
dh  brape tahun dok umah neh tetibe plak ade insurans
tu yang takajut tu
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2014 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Every year mmg ada insurans. Awak x prsn kot. Cuba chk statemnt
Sykt lain...xmo aviva, ada sykt insurans
lain. Tp every year mmg ada
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-5-2014 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz posted on 25-5-2014 03:41 PM
jadi bayar lain2 la dengan pinjaman rumah tu ek..
kira loan rumah rm700/bulan
insurans tu lain k ...

Sekali setahun. Kalau Tak nak accumulate DLM loan eloklah bayar me alliance direct. Murah saja kan house owner insurance
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-5-2014 06:47 PM | Show all posts
chaintea posted on 25-5-2014 06:33 PM
Every year mmg ada insurans. Awak x prsn kot. Cuba chk statemnt
Sykt lain...xmo aviva, ada sykt ins ...

xtau la..tahun ni baru dpt kak...sebelom ni xpenah plak dapat
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2014 09:09 PM | Show all posts
shernazz posted on 25-5-2014 03:41 PM
jadi bayar lain2 la dengan pinjaman rumah tu ek..
kira loan rumah rm700/bulan
insurans tu lain k ...

Ha ah. Betul. Loan rumah bulan bulan bayar lain. Insurance charge sekali setahun. Dua dua tolak terus dari akaun bank sbb buat standing instruction.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2014 11:35 AM | Show all posts
insurans rumah wajib amik cuma pakej yg kita nak amik tu jer berbeza..
dan ada beza MRTA dengan MLTA.. ni semua bolehla google utk lebih lanjut..
tujuan amik insurans utk cover rumah kita dr bencana..

utk pemilihan kompeni insurans, kita x semestinya perlu bersetuju dgn pilihan bank,
banyak jgk sykt lain yg kita boleh pilih, etiqa takaful, takaful ikhlas, takaful malaysia,
cimb aviva atau ada nama baru kot skrg ni (x igt) dan lain-lain lglaa..
so, puan boleh tgk dr segi faedah yg ditawarkan kepada kita, apa yg dia cover utk kita
then bolehla buat pilihan..

klu org islam, elokla kita amik yg takaful, sebab dia cover utk khairat kematian jgk..
tp terpulanglaa atas pilihan msing2..

biasanya insurans ni dicampur dlm loan skali, tp klu kita ada cash, kita boleh byr lump sum terus
MRTA tu.. klu MLTA x silap saya yg tu byr monthly (ye rsanya, sya x igt, sbbtu elok puan google tgk beza antara MRTA dgn MLTA)

dan, insurans tu (klu x byr cash), akan dicaj setahun sekali..

klu dh cmpur dlm loan, akan ada sekali pembayaran dlm setahun tu monthy payment akan jd
mahal sket drpd biasa.. yg tu puan boleh tgk pd annual statement utk lebih details..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2014 03:27 PM | Show all posts
beza MRTA dengan MLTA tu boleh tgk kat sini
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2014 03:33 PM | Show all posts
bunga_lestari posted on 26-5-2014 03:27 PM
beza MRTA dengan MLTA tu boleh tgk kat sini

owh..
tq banyak2 kak..
maklum le, pestime beli rumah kan..
jadi, memang x tau pape pung pasal mende ni...


Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2014 03:51 PM | Show all posts
shernazz posted on 26-5-2014 03:33 PM
owh..
tq banyak2 kak..
maklum le, pestime beli rumah kan..

biasalaa tu.. saya pun first time jgk beli rumah..
pengalaman pertama ni mmg byk mende xtau,
tya org, baca sana sini, lama2 kita taulaa..

pepon, sama2..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2014 03:57 PM | Show all posts
bunga_lestari posted on 26-5-2014 03:51 PM
biasalaa tu.. saya pun first time jgk beli rumah..
pengalaman pertama ni mmg byk mende xtau,
tya ...

hehe..tu la..
tanya husband, dia kata bayar jela
ye la, memang kena byaar bagai
tapi atas sebab apa..
saya kalo mende2 begini memang saya akan selidik sampai lubang cacing
takut ape2 hal kan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-5-2014 04:16 PM | Show all posts
shernazz posted on 26-5-2014 03:57 PM
hehe..tu la..
tanya husband, dia kata bayar jela
ye la, memang kena byaar bagai

selidik habis2an tu bagus, skrg2nya kita tau untuk apa bayaran tu dilakukan..

good.. hehehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2014 05:29 PM | Show all posts
shernazz posted on 25-5-2014 03:42 PM
syarikat lain tu ape ek,, ade yang ok x
allianz ni ok x..
x penah pula dpt surat ni

Cuba Takaful Malaysia sbb kalau tak ada claim tiap tahun dia bg refund...kalau tak salah 15% atau 25% seolah olah mcm ncb kereta. Coverage sama dgn insurance lain. Insurance company lain tak bagi refund ni.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2014 05:40 PM | Show all posts
bunga_lestari posted on 26-5-2014 04:16 PM
selidik habis2an tu bagus, skrg2nya kita tau untuk apa bayaran tu dilakukan..

good.. hehehehe.. ...

tang duit ni kite kene berkire la sket kan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2014 05:40 PM | Show all posts
scorpionkiki posted on 27-5-2014 05:29 PM
Cuba Takaful Malaysia sbb kalau tak ada claim tiap tahun dia bg refund...kalau tak salah 15% atau  ...

okie2..nnt iols tanya...cni ade wakilnya...
tq2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-7-2024 03:28 AM GMT+8 , Processed in 0.070237 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list