CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 15855|Reply: 59

Fakta Bruce Lee

[Copy link]
Post time 9-7-2012 09:56 AM | Show all posts |Read mode
1. Bruce Lee ada kecacatan bawaan dimana kaki yang panjang sebelah dan testis yang besar sebelah.

2. Bruce Lee sebenarnya memakai spec mata yg cukup tebal, dan dia menggunakan soft lens. Ternyata di Amerika soft lens sudah ada di zaman itu

3. Bruce Lee bukan 100% Chinese, ibunya Grace Lee adalah mixed chinese & german, jadi Bruce Lee memiliki 1/4 darah Jerman

4. Bruce Lee pertama kali tampil dalam film pada umur 3 bulan. Ia dibawa ayahnya, seorang yg cukup terkenal dalam Chinese Opera untuk tampil pada film pertamanya

5. Dalam suatu lelong dimana sebuah surat tulisan tangan Bruce Lee untuk memotivasi dirinya sendiri berjudul "My Definite Chief Aim" terjual sebanyak US$29,500.

6. Kecepatan pukulan Bruce Lee adalah 1/500 saat dari jarak 1 meter ke sasarannya.

7. Bruce Lee seorang yang sangat kuat, dia dapat melakukan pull up 50 kali dgn satu tangan. Bolo Yeung (aka Chong Li) yang sebegitu besar tidak pernah pun menang gusti lengan dgn Bruce Lee.

8. Bruce Lee dapat melakukan push up dgn satu tangan hanya dgn 2 jari (telunjuk dan ibu jari) dan kadang2 dengan dua tangan menggunakan ibu jari saja

9. Bruce Lee mempopularkan teknik 'one inch punch' iaitu tinju dari jarak 1 inci dlm satu tournament karate, dia mempraktikannya pada seorang juara judo jepun yang memiliki berat 100 kg. Judo jepun itu ditinju dari jarak 1 inci sampai terangkat kedua kakinya jatuh ke lantai. (baru tau hehehe)

10. Pada umur 13 tahun Bruce Lee berguru dgn Yip Man (film ip man tu) untuk belajar Wing Chun

11. Ada 3 murid Bruce Lee yg pernah memenangi World Karate Champion: Chuck Norris, Joe Lewis dan Mike Stone.

12. Di Amerika Bruce Lee mengajarkan kung fu kepada semua bangsa tanpa pilih kasih, di sebabkan itu dia ditentang oleh perguruan kung fu lain dgn tuduhan membocorkan rahsia Chinese Martial Art kepada bangsa lain. Bruce Lee menerima tentangan itu dan menghajar wakil dari perguruan tersebut dalam masa 3 minit. Menurut Bruce Lee perlawanan itu patut berakhir dlm beberapa saat saja. Mulai saat itu dia berlatih lebih gigih lagi, dan menemukan konsep "Jeet Kune Do".

13. Film Dragon The Bruce Lee Story yg dilakonkan Jason Scott Lee adalah film yang tidak tepat dalam menggambarkan cerita sebenar Bruce Lee. Dlm film itu Bruce Lee ditendang dipunggungnya hingga menjadi lumpuh dan akhirnya duduk di kerusi roda. Dalam kejadian sebenar, kecederaan Bruce Lee disebabkan ia membuat latihan dgn beban yg terlalu berat dan menyebabkan cedera tulang belakang, dan sebenarnya dia tidak pernah pun duduk di kerusi roda.

14. Dalam masa dia berehat akibat dari cedera tulang belakangnya selama 6 bulan, terciptalah buku "Tao of Jeet Kune Do" yg menjadi best seller.

15. Waktu sebelum kematian Bruce Lee, pa qua (sejenis azimat yg dipercaya dapat menghalau semangat jahat) pada rumah Bruce Lee jatuh ditiup angin.




kalau ade sila buang jaoh2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-7-2012 10:00 AM | Show all posts
good info loslocos
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-7-2012 10:04 AM | Show all posts
Reply 2# azlinahmad


   thanks
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2012 11:07 AM | Show all posts
penyebab kematiannya apa ek.. dia ada lawan dengan sum1 sampai mati ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-7-2012 11:16 AM | Show all posts
Reply 4# butterkorn


   mcam2 dgr cite . ade kate kene racun , ade kate lawan dengan mahaguru silat gayong . x pasti
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-7-2012 11:17 AM | Show all posts
Reply 4# butterkorn

   mcam2 dgr cite . ade kate kene racun , ade kate lawan dengan mahaguru silat gayong . x pasti
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2012 11:18 AM | Show all posts
Reply  butterkorn

   mcam2 dgr cite . ade kate kene racun , ade kate lawan dengan mahaguru silat ...
loslocos Post at 9-7-2012 11:17



    tu la.. memang dengar citer yang macam tu.. tapi ikut info ni kata dia lumpuh kan.. so bkn la dia mati sebab berlawan? ke dia elok balik dari lumpuh tu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-7-2012 11:23 AM | Show all posts
Reply 7# butterkorn


   x pasti la bro . ramai yg smbnyikan punca kematian beliau. cume x taw yang mane sahih
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-7-2012 11:28 AM | Show all posts
Reply  butterkorn


   x pasti la bro . ramai yg smbnyikan punca kematian beliau. cume x taw yan ...
loslocos Post at 9-7-2012 11:23



    masih lagi menjadi misteri.. apa pun thx 4 the info..
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2012 11:44 AM | Show all posts
member aku kate dlm badan bruce lee ade 0% lemak, doktor zaman tu seme hairan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-7-2012 12:34 PM | Show all posts
Reply 10# Alf_Ramsey


   perhhh xkn xde lemak lngsg .
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2012 01:46 PM | Show all posts
Cara Bruce Lee mati sama ngan Whitney Houston, Elvis iaitu terlebih dos masa makan ubat
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2012 09:09 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 12:57 PM | Show all posts

u wan foto pawerr " iAm Bruce beblazin Lee"






Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 03:37 PM | Show all posts
bukan ke bruce lee mati berpunca dari kuat sgt berjimak?
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 03:37 PM | Show all posts
Bruce Lee the "Little Dragon," was dead on arrival at the hospital. Emergency treatment was used to try to stimulate his heart and breathing, but there was no life. Linda arrived with Chow to be with Bruce at the end, but they were too late. How Bruce died is a matter of public record---a brain aneurysm in the vicinity of the cerebral edema, which surfaced in May of 1973. Whether it was present from birth or caused later by a blow to the head is pure conjecture. In any case, he was living on borrowed time with a damaged blood vessel in his head capable of exploding at any moment. The medicine prescribed for him, Dilantin, was not to deal with the problem of edema or aneurysm, but for the epilectic convulsions brought about by the edema. So a cerebral aneurysm claimed him as he slept, unfortunately in Betty Ting Pei's apartment. That Bruce suffered a severe brain trauma two months earlier was known to many people. That a weakness was present, whether congenital or brought about through stress or a hard blow to the head, was a matter of knowledge to many in Hong Kong, particulary in the film industry
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 10-7-2012 05:13 PM | Show all posts
kuat betul dia ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 05:29 PM | Show all posts
ada kata dia kalah ngan guru silat dr indon
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 07:06 PM | Show all posts
bruce lee best
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 07:57 PM | Show all posts
aku pernah baca 1 artikel dalam majalah seni beladiri menyatakan bruce lee mati disebabkan mengambil dadah yang berlebihan kerana stres yang terlampau. masa post mortem doktor belah perut dia dan jumpa cebisan daun ganja ke apa ntah. dia makan daun tu macam kunyah sireh.
bruce lee stress sebab pada masa tu sangat ramai yang nak mencabar dia berikutan dia sangat handal dalam filem. sampai 1 tahap dia bawak pistol.
ada juga yang menyatakan dia pernah bertarung dengan mahaguru silat gayung, dan disebabkan kecederaan tu kesan bawak smpai ke mati. tapi mahaguru tu bagi penawar. yang pasal mati kena dengan dikcky zulkarnain tau la sahih ke tak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 12:49 PM GMT+8 , Processed in 0.102047 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list