CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 52609|Reply: 142

Misteri Jalan Beruas

  [Copy link]
Post time 19-1-2014 11:29 PM | Show all posts |Read mode
Misteri Jalan Beruas,Perak

Rate

1

View Rating Log

Related collections:

  • · fav|Threads: 2, Subscribe: 0
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-1-2014 11:30 PM | Show all posts
Kalau siapa yang dari utara nak ke KL sebelum PLUS siap mesti akan gunakan jalan dalam.Antaranya Segari,Beruas,Kg Gajah (ni sume cite dari ayah aku) die ni start umur die 14 die da tahu bawak kereta.Pakcik die bekas DO Sabak Bernam dulu.Jadi tu punca kami berpindah ke Sabak Bernam.Masa pindah saya baru 3 bulan dalam perut mak.So dulu ni antara jalan utamalah.Angker jangan cerita.Kisah ni bukan ayah sorang yang cerita.Ramai pernah cerita pasal kejadian pelik2 kat jalan ni

Ada sekali ayah balik dari Penang nak ke Sabak Bernam,lalu Beruas.Jalan ni bengkang bengkok lagi teruk dari genting dulu.Masa tu ayah bawak Datsun 120Y.(Kete pertama aku bawak masa tingktn 1)MAsa tu dalam pukul 5 petang tapi mendung cm senja.Ayah ceritalah nampak sekumpulan lelaki berjubah(kaler apa wallahualam)tengah angkat tandu keranda besi kat tepi jalan.Ayah ingat biasalah orang meninggal.Lepas bape minit baru ayah perasan kat situ memang langsung xde rumah.Tu 1 hal.satu lagi bila kumpulan tu x sampai pon 8 orang.

Kadang2 ayah balik Penang dengan kawan dia,sebab mak kan cikgu masa tu.ada masa xle ikut.Nama kawan ayah tu Anwar.Muka pon cm DSAI.Perangai je lain.masa ni ayah cerita masa kitorang lalu jalan tu  untuk balik kg masa aku darjah 6 kot(konon nostalgia)Ayah citelah masa tu Anwar ni yang memandu.Sampai 1 selekoh die bgtau kereta jadi berat.Ingat kete buat hal.Ayah tido kepenatan kot.Die buat rilek selamba badak je terus drive sampai la ke Terung.Lepas tu die terperasan lmpu kete jadi malap mcm kita letak tangan kat lampu(jadi sikit je cahaya keluar).Start tu die da menggelabah da.Die tgok kat jalan nampak bnyak batu nisan tercacak.DIe  kejut ayah tapi ayah x bgun cm x sedar.Die gagahkan jugak bawak sampai satu Kg(kalau x silap nama kg tu,Kg Mangsa Banjir)Die berhenti baru ayh bangun.Barulah die cerita

Banyak lagi cerita tapi cm samar2 nak ingat.Tapi kat Hutan Melintang sebelum siap jalan berkembar sekarg dulu dlam tahun 2000/2001 penah kecoh pasal treler xde pemandu.Benda tu mengganggu start dari tangki air selepas Jamtan Sabak Bernam sampai UNItata.Betul ke tidak Wallahualam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 03:05 AM | Show all posts
best2...ade citer lagi tak??
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 07:51 AM | Show all posts
lg??plss tambahh...
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt..cerita lain lagi...seram jga ye jalan tu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 09:53 AM | Show all posts
sambung2... aku org bote pun tak pernah sampai lg beruas, sebab takde kepentingan tu pasal tak lalu..heheheeee
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2014 10:09 AM | Show all posts
sori semua bz sikit dgn kemas barang bilik

Jalan ni memang dari aku dalam perot mak aku sampai la hari ni akan lalu laluan ni kalau nak balik Penang(Eksyen sikitlah kalau og tnye nape x ikut highway)hahah..jawapannya dah aku berani

Banyak cerita yang aku dengar sendiri dari mulut kawan ayah aku,dari ayah aku sendiri dan mak.Ni aku nak cite pasal kawasan rumah aku.Kita Off topic kejap

.Teringat kisah pelik yang terjadi dalam famili sya.Mak saya seorg guru sek rendah di Sg Air Tawar,Sabak Bernam.Keluarga kami antara keluarga terwal duduk dalam kuartes guru dalam sekolah.Mak Ayah orng Penang,jadi mustahil nk cari rumah sewa lain ketika itu,Tak silap saya tahun 1990.Masa tu saya memboyot dalam perut mak lagi.Tahun 1991 baru saya lahir.Untuk pengetahuan semua,rumah yang saya duduk tu betul2 rumah kolonial inggeris untuk menempatkan guru2 dari british sekitar tahun 1929-1934.Rumah tu memang lama.Jenis tinggi tiangnya dan tandas diletakkan di bahgian bawah rumah.Tengok gambar yang saya bg.Sejibik cmtu la.

Kisah yang mak selalu cerita sampai ke hari ini bilamana jika ayah takde kat rumah dan tinggal saya berdua bersama adik perempuan bersama mak..sekitar tahun 1995 (masa tu 2 beradik,sekrg 6 da).Mak mesti akan masak awal2.x berani nak keluar.Sebab depan rumah adalah kawasan padang sekolah.Mak cakap masa mula2 masuk die nampak ada 2 budak perempuan selalu main2 belakang rumah.Mak ingat anak2 jiran.(belakang rumah ada klinik desa).Mak biarkan jela.Sampai satu hari ada sorang cikgu cerita kat mak."Aini, ko duduk rumah tu ada nampak budak bunian main belakng rumah x?" Mak kata" merepek;anak jiran 2 orang ada lah main kadang" .Cikgu tu bals balik "Ha yang tu la" . Mak tak percaya sampai satu masa mak pergi kutip serai belakng rumah.Nampak budak tu main.Mak panggil2 tapi budak tu buat dekk je.Mak panggil dan pergi dekat.Tibe2 budak 2 orang tu lari dan terjun parit.Hilang camtu je.(Parit tu cetek,kalau org dewasa setakat lutut je) Aku taulah sebab selalu rembat penapis santan mak buat cari ikan laga.

pastu,mak pernah cerita die pernah nampak waktu subuh2 kat kawasan padang depan rumah ,dia nampak mcm org tengah berperang.Jepun dengan British.Betul2 siap dengn bunyi dan asap lagi.Mak mencicit mask rumah kejut ayah.Bila ayah tengok trus takda.Mak demam lepas tu.

Masa kecik2 jugak saya suka main dalam kawasan sekolah,maklumlah ada taman permainan.Masa tu anak cikgu je boleh main.dan keluarga sayalah satu2nya yang ada.rumah sebelah dah kene roboh,rumah satu lagi da jadi stor alat sukan.Saya memang suka keluar rumah,dan g main sorang2 kat taman permainan.masa tu dlam kawasan sekolah,jadi mak x kisah sgtlah.Saya ingat lagi masa saya tengah main saya nampak sorang lelaki dengan pakaian seragam jepun berlari di tingkat 2 koridor sekolah.Saya buat x kisah,balik cerita kat mak.Mak terus x bagi main sorang2 da

Ayah pernah cerita jugak,masa mak da pecah ketuban nak beranakkan adik ktiga saya(masa tahun 1996).Ayah tolong bawak mak masuk kereta ,tibe2 bila ayah nak bergerak.Ayah nampak ada ular sawa melintas depan kereta.Ayah kata masa tu nampak 3,4 orang lelaki tengah berdiri dalam kelas(rumah saya memang depan blok A) sambil tengok ayah.Lepas je ular tu lepas ayah terus pecut bawak mak ke Hospital Sabak Bernam

Kat rumah kami ni die gunakan papan sebagai dinding dan lantai,tiang rumh je batu besar,so menakutkan sikit bile malam2 sebab ayah x suka pakai karpet(berhabuk katanya) so boleh la nampak bawah rumah bile malam2.seramlah msa tu,tibe2 nampak mata merah ke(imaginasi saya masa tu)heheh

Ada sekali pakcik ayah datang dari Kuala Kedah,famili kitorang mmg orang penang asli.sampai sekarang ayah still pekat penang die walau da 23 tahun duduk sini.Pakcik ayah datang rumah,die ni antara pewaris Pondok Hj Zakaria.Moyang belah ayah ada sekolah pondok yang terkenal kat Kedah dulu.Ayah ceritalah masa tengah makan bersila ramai2 kat bawah( kami orang utara mmg makan kat bawah kalau ramai2 sebab meriah).Pakcik yang tengah makan masa tu bangun tiba2 dan bukak pintu rumah.Semua tercengang,x sampai berapa lama die tutup balik dan pergi ambil wuduk dan solat.Ayah ceritalah pakcik(da arwah dia,Al fatihah) die nampak ada lembaga duduk sebelah adik sambil main2 rambut adik saya masa tengah makan.Die bukak pintu dan mintak lembaga tu keluar.Bile taip ni teringat rumah tu mmg angker

Lpas tahun 1997,unit kuartes baru dibina 25 metr dari rumah kami,dan kami berpindah kt kaurtes baru,rumah yang besar,rumah batu plak.So rumah yang lama ada cikgu lain duduk.Rumah yg bru ni pon ada cerita jugak.Yang ni mak cite,kalu mak cite pasal ni msti saya meremang.Masa seminggu pertama duduk rumah,adk selalu menangis malam2.yela baby kan,normallah.Yang x bestnya umah abru ni umah batu, x mcm rumah lama saya yang memang sejuk gila bila malam.tu die x biasa kot.Satu malam dalam 2,3 pagi adik terjaga dan menangis mintak susu.Mak dgn ayah bangunlah.masa tu mamai.mana lah nak bangun buat susu.Tibe2 ada suara yang amat-amat garau dari tingkap.."Woi Manusia,Pergi Buat susu untuk anak kau"
Ayah terkejut dan terus jnguk kat tgkap tapi xde pape.

Cite ni masih kuat dalam ingatan.Cume sekarang da xde la gangguan.Cume yang selalu berlaku sampailah ke hari ni.Selalu sangat2 bile kita tengah mandi,kita dengar nama kita kene panggil.Sampai ayah tengah mandi pon kluar tnya kenapa panggil nama dia? Padahal kitorg sume kt depan tgok tv.Satu lagi bunyi kompang.Tk yah citela selalu dengar.Mula-mula ingat ada keramaian kat kawasan kg(sebelah rumah kuartes baru mmang kawasan kebun kelapa) tapi bile sorang pakcik datang untuk jalankan urusan jual beli tanah dengan ayah kat rumah bukak cerita.Barulah tahu.Mati2 aku ingat org kg.Mmglah org kg,tapi org kg yang x nmpak rupanya(bunian)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2014 10:10 AM | Show all posts
mnSK posted on 20-1-2014 09:53 AM
sambung2... aku org bote pun tak pernah sampai lg beruas, sebab takde kepentingan tu pasal tak lalu. ...

hahah..tahu x gelung pepuyu? cube lalu malam2..kat sini ada kisah yg paling horror penah jadi dekat sorang kawan lama ayah aku
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2014 10:13 AM | Show all posts
RaihanRozhan posted on 20-1-2014 10:09 AM
sori semua bz sikit dgn kemas barang bilik

Jalan ni memang dari aku dalam perot mak aku sampai la ...

Ha..ni la bentuk rumah aku dulu

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Macam bentuk rumah makcik aku, kuarters renjer hutan kt lawin..tandas kat bawah, kena turun tangga curam..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Jln beruas mmg angker...kalu ay nk blk parit msti lalu beruas...mmg x blk mlm le... Tkt lalu kat c2...changkat melintang pun seram gak...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2014 11:54 AM | Show all posts
syafiq79 posted on 20-1-2014 11:48 AM
Jln beruas mmg angker...kalu ay nk blk parit msti lalu beruas...mmg x blk mlm le... Tkt lalu kat c2. ...

seram..lagi2 kalau lepas 12 malam.memang kita 1 kereta jea.Dulu ada bace dlm thread ada org kene tumpang sampai ke jalan tepi kubur..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2014 11:57 AM | Show all posts
shizukachan posted on 20-1-2014 10:47 AM
Macam bentuk rumah makcik aku, kuarters renjer hutan kt lawin..tandas kat bawah, kena turun tangga c ...

hahahah! btul..tangga curam...kalau nk kencing malam2 takut jea.hahah
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 12:07 PM | Show all posts
waa..best cite ko dik..teruskan lagi.. tak pernah lagi lalu jalan beruas ni..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
RaihanRozhan posted on 20-1-2014 11:57 AM
hahahah! btul..tangga curam...kalau nk kencing malam2 takut jea.hahah

Kan...ahahha...bila g umh mkcik je takot nk g toilet, bkn ape, terasa gayat nk turun tangga tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Jenderam kat situ ker..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 01:13 PM | Show all posts
nasib lah baru perasan thread ni muncul sebab sabtu lepas ikut jalan bruas nak balik KL. kalo tak disebabkan adik nak lunch kat Titi Gantung memang idak la nak lalu jalan jauh ni..baik balik ikut highway sampai KL lagi cepat sampai

jalan situ menuju ke gelung pepuyu tu memang sunyi..tengahari rembang pun sunyi. dulu ayah ai kalo lalu kubur yang ada bus stop tu selalu buat kelakar...dok tegur 'bus stop..bus stop'..dan-dan la pastu keta jadi berat...mak selalu marah akibat gatal sangat dok tegur bus stop orang buat apa..kan dah kena tumpang

sape lah bijak pandai buat bus stop bawah kubur..bukan ada rumah sangat pun area tu..semata2 kubur kot

famili pun kalo nak balik kampung dari sAbak ke kat kola kurau memang lalu ikut jalan bruas. yg nyata ai tak suke jalan tu sebab pegi dan balik sure migrain. pelik sebab kalo balik sana ikut highway tak pulak migrain. now ai tau dah jawapannye... tak guna Last edited by bottombikini on 20-1-2014 01:16 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 04:30 PM | Show all posts
RaihanRozhan posted on 20-1-2014 10:10 AM
hahah..tahu x gelung pepuyu? cube lalu malam2..kat sini ada kisah yg paling horror penah jadi deka ...

tau tempat tue, dulu2 selalu g rumah adik ipar aku... dulu dia ade duk situ, skrg dh pindah... ramai gak org kg aku beli tanah dan buat rumah kat situ...hahahahaa....mmg horror sikit jalan ke situ....

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
RaihanRozhan posted on 20-1-2014 11:54 AM
seram..lagi2 kalau lepas 12 malam.memang kita 1 kereta jea.Dulu ada bace dlm thread ada org kene t ...

Bpk sy pun tkt lalu c2...igat lg..arwah opah sy meninggal...ay blk mlm tu..smp kat tepi kubur sy tutup mata...tetiba husband brek mengejut...sy trus bkak mata...tanya sia nape..dia ckp nnt sia cite...ay kat kg dia cite le dia nmpk ada org pmpn melintas..dia brek sbb dia terkejut....sejak tu mmg tobat le nk blk mlm
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
tq tt cerita kisah angker ni...ko buatkan aku insaf nak keluar malam2 pg teluk intan...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-5-2022 07:01 PM GMT+8 , Processed in 0.097176 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list