CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: RaihanRozhan

Misteri Jalan Beruas

  [Copy link]
 Author| Post time 8-2-2015 03:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya Allah lamanya x bukak thread ni Maaf sgt sebab x ingat da pasal thread..terima kasih pada semua yg sudi komen.Insyallah sy akan bukak thread lain untuk kisah seram yang mana sy tahu.Terima kasih org Sabak Bernam,Beruas dan semuanya
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2015 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Ble sebut psl bunian nie tringat blk kpg kt perak itu ari..mmandangkn dh blk mlm pnt trus msk bilik nk tdo .tp dlm kui 11 lbih tdgr sore org bising bckp gelak tawa mcm ade keramaian..btui2 kt blkg umh..blkg umh ade ladang pisang..tjg kui 2 pagi pun msh tdgr tp sbb dh ngantuk sgt mmg tk pduli.bsk cte kt mak, die terdiam..bunian kut bt knduri mmg meriah..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2015 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Nie pun sma aku rs kanak2 bunian..ms tu drive blk kpg..stended drive dr kl sure mlm sbb aku ske blk mlm sejuk..ms kt plus..aku rs area slim river nmpk 2 kanak2 dalam age 6, 7 years old maen lompat2 btul2 tepi hiway..plg besh waktu tu kul 12 mlm dan kwsan hutan..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2015 04:11 PM | Show all posts
salam..

kg saya kt Beruas jgk, kg. pdg serai, dkt dgn matang acheh, laluan jalan nak ke pantai remis.
kalo pernah lalu jalan beruas-taiping, ade 1 selekoh yg tajam, kt situ mmg angker.
cik lang tumpang moto sedara saya, masa tu dah tgh malam... terus demam seminggu..
kat matang acheh tu jgk ade kisah manusia kepala anjing, ade dalam buku Tamar Jalis, bercakap dengan Jin kisahnye.
bila ditanya pada ayah saya, dia ckp mmg pernah dgr kisah tu dulu... sape pernah baca buku tu, mmg tahu la kisahnye camner...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2015 05:08 PM | Show all posts
salam uols

jumaat depan nk pegi penang lalu jalan beruas ni sampai exit kt tol changkat jering
hopefully semua selamat


pape pun beruas tak la cikai sgt mcm dulu
ramai dh penempatan
infact dlm kg pun ade je gerai diperbuat drpd batu
dlm 5 - 7 pintu sederet
hutan pun xbnyk dh
bnyk kebun kelapa sawit & getah je
so, sape yg tak pernah lalu, yg dh lama tak lalu
jgn risau lah
yg penting lalu/drive dlm keadaan sihat, segar bugar
make sure kenderaan dlm keadaan ready utk dipandu
insya allah you'll be justttt...FINE!


Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2015 11:37 AM | Show all posts
Edited by eijamsya at 10-2-2015 11:47 AM
supernaturalee replied at 9-2-2015 05:08 PM
salam uols

jumaat depan nk pegi penang lalu jalan beruas ni sampai exit kt tol changkat jering

betoi betoi betoi...

kena hati2 sentiasa walau dimana..... hehehehe..

Beruas sentiasa dihati, kenangan yg indah dari kecik sampei le sekarang..

naik hway kat exit kamunting le, jimat skit duit tol...
err.. pernah dengar kisah sorg pompuan yg mati bunuh diri dgn membakar diri coz suami dia ade pompuan lain? umah tu kt jalan beruas - taiping.

sampaikan hantu dia mengacau org kampung yg dia kenal... arwah tok saya ceritakn dulu.. ngeri gak masa tu nk balik kg waktu malam..





Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2015 12:34 PM | Show all posts
eijamsya replied at 10-2-2015 11:37 AM
betoi betoi betoi...

kena hati2 sentiasa walau dimana..... hehehehe..

bkn psl byrn tol yg exit kt changkat jering tu
tp psl tak lalu jln yg panjang berbelok2 dr beruas tu
nk plak klu kene folo lori atau bnyk kereta
hehe



psl citer kes bunuh tu xpnh dengar plak
mcm isis je gayanya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2015 05:14 AM | Show all posts
hai lama sangat x bukak benang ni.sekarang da habis belajar pon di UM,dan sekarang masih menetap di dalam UM bersama rakan-rakan.Lama juga tak balik ke penang melalui Jln Beruas.Baru-baru ini ada ayah kepada rakan menceritakan dia ditahan oleh seorang lelaki semasa di Terung,Taiping.Lelaki itu menahan kereta seperti mahu menumpang.Kira-kira 10 malam ketika itu.Apabila pintu dibuka,lelaki tersebut ghaib tiba-tiba.Lokasi sebenar kisah itu masih saya cuba korek.Namun ia menggamit semula rasa untuk berkongsi kisah tersebut dibenang ini.Misteri Jalan Beruas masih lagi banyak belum dikeluarkan.Saya juga pernah bertanya pada pensyarah saya Prof Abdullah Zakaria tak lama dulu,Prof tahu banyak cerita mengenai Jln Beruas,Beliau mengatakan ada banyak sejarah,catatan serta manuskrip mengenai sejarah Taiping dan sekitar termasuk Beruas.Maka tidak hairan banyak kisah misteri tersimpan.Saya akan membuka thread baru mengenai kisah yg boleh dikatakan misteri berhampiran Universiti Malaya.Sekian Salam
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2015 11:49 AM | Show all posts
hehehe...jalan beruas nak menuju ke pantai remis mmg horror skit...member 2 org demam sbb ade entiti terbang langgor cermin belah passenger side depan...udah la melekat muke kat ceromin siap sengih lagi...kesudahannye dua2 demam nak dekat 2 minggu...kampung gelung puyu pulak rasa macam takde ape kot...sbb sepupu balik 3-4 pagi balik koje tak penah lak kene kaco...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2015 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
eh..ni masjid kpg saya ni. masjid terung..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2016 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya Stay kat Sabak Bernam...kalau gi Taping memang ikut jalan dalam....tak suka ikut highway sebab x mencabar...hihihi

Biasa kalau pergi Taiping samaada ikut Pantai Remis atau Jalan Beruas...kalau balik suka ikut Bota Kanan...cantik2 suasana desa di situ.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2016 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
cm_puding replied at 8-2-2014 09:13 AM
Resort tu Hay Resort ?

btw, Hay Resort tu ada satu bilik yang khas untuk makhluk tersebut hahah ...

Banyak juga awak ni tahu...dulu my family stay dekat jalan pegawai...cerita yg sama dengar dari En Zul yang jaga rest house tu at that time.

Diorg panggil bomoh dan permintaan jin tu diberikan satu bilik...bilik nombor 7 kalau x silap paling hujung kot.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2016 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sabbath_shalom at 14-6-2016 10:29 AM
marliabasir replied at 19-12-2015 10:49 PM
eh..ni masjid kpg saya ni. masjid terung..


Kalau balik dari taiping suka singgah masjid kat Trong sebelah kiri.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2016 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
garyura replied at 2-3-2014 04:49 PM
aku baru nak tanya ko dlm buku tamar jalis ada sebut satu bukit kat beruas tempat keturunan raja ...

Ada yg kata bukit tu adalah bukit Shamsul Bahrin di Kampung Kota...tapi bila saya rujuk map dan lokasi itu ianya bukan terletak di Bukit Shamsul Bahrin...kerana Pengkalan Bharu terletak di kawasan sedikit hilir....

Saya ada melihat map terdapat kawasan berbukit  ditepi Sg. Beruas dimana jika mudik ke hilir akan berjumpa Pengkalan Bharu...lokasi itu pada ketika ini bukan lagi hutan tetapi sudah dikelilingi estate.

Ada juga bukit2 di kawasan estate dibiarkan menjadi hutan..tidak tahu apa tujuannya...mungkin org2 di Kampung 40 Rantai lebih tahu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2016 10:28 AM | Show all posts
Ingat nak jadi silent reader aje....tapi terpanggil juga nak mencelah...sebab laluan Jalan Beruas tu mmg laluan biasa saya masa kecik2 nak balik kpg Setiawan.

Jalan dah la bengkang bengkok...kita org adik beradik selalu termuntah dlm kete, smpi mak sediakan plastik... Jalan tu mmg seram la bagi kita org yg masih budak2 ni...esp ayah aku ni jenis yg suka keluar pagi2 lepas subuh. Kata dia sejuk...selesa sikit drive..(part ni dah menurun kat aku..smpi skrg aku suka kuar keje pas2 subuh...mmg selesa) walau ofis dekat...hihi

Ada 1 cite yg ayah aku pernah story kat kita org adik beradik ni..masa tu ayah aku baru kawin ngan mak aku..so cuma ada skuter utk ulang alik balik umah opah aku..cite dia lebih kurang camni..

ada satu jln selekoh tajam..(jalan Beruas tu..) ayah aku nmpk satu benda putih bergolek-golek..makin lama makin besar menuju skuter dia. So ayah aku nak elak benda tu...terus konar lipat smpi tergolek dua2 tepi jln...dgn skuter2 sekali...tak tau apa jadi sbb kita org tak berapa nak amik port sgt kisah2 camtu...bila ayah aku cite....kuikuikui....

ayah aku mmg berani...almaklumla dulu2 ada gak dia belajar silat..tapi kita org masa kecik2 dulu mmg seram siot kalau nak balik kpg Sitiawan...esp bila lalu kat satu part jln yg selekoh tajam yg kat atas bukit selekoh tu ada kubur...mak aku la selalu warning kita org...jaga2 sini ada harimau jadian...adoyai kita org bila lalu situ, selalu tutup mata..takuttt weiii....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2016 10:41 PM | Show all posts
sabbath_shalom replied at 14-6-2016 09:26 AM
Banyak juga awak ni tahu...dulu my family stay dekat jalan pegawai...cerita yg sama dengar dari En ...

saya memang asal Sabak Bernam, Pekan Sabak huhu
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2016 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
RaihanRozhan replied at 6-12-2015 05:14 AM
hai lama sangat x bukak benang ni.sekarang da habis belajar pon di UM,dan sekarang masih menetap di  ...

Owh saya rasa pernah baca pasal Prof awak dlm blog Merah Silu...dia banyak simpan artikel surat khabar time gempar pasal org kampung jumpa artifak lama.

Yg menarik pasal pencarian batu bersurat Beruas...sampai skang x jumpa batu tu...lokasi tepat pon x tahu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2016 09:02 AM | Show all posts
iniaroonz replied at 14-6-2016 10:28 AM
Ingat nak jadi silent reader aje....tapi terpanggil juga nak mencelah...sebab laluan Jalan Beruas tu ...

selekoh tajam yg ade 2 tu kan..kubur belah kanan kan.. iols mse menetap kt bandar baharu dlu stp mggu lalu ikut jln situ nk balik teluk intan..setaip ptg khamis jer kul 3.30 ptg terus iols pecut msuk tol badar baharu exit changkat jering nk blik teluk intan..walaupn jln taiping-beruas sunyi tp best sebab sejuk ja ms edrive..xserabut nk drive..

mse mula2 keja skema ikut plus pastu dh pndai guna jln dlm gigih ikut jln beruas..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2016 11:49 AM | Show all posts
Husna replied at 15-6-2016 09:02 AM
selekoh tajam yg ade 2 tu kan..kubur belah kanan kan.. iols mse menetap kt bandar baharu dlu stp m ...

yup...adik saya still ulang alik jalan tu tiap2 minggu...kul 11 mlm..tapi dia tak pernah ckp apa2 pun...adik saya ni berani...boleh lak dia gi kejar pocong ngan kengkawan dia...
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2016 12:03 PM | Show all posts
iniaroonz replied at 15-6-2016 11:49 AM
yup...adik saya still ulang alik jalan tu tiap2 minggu...kul 11 mlm..tapi dia tak pernah ckp apa2  ...

kul 11 lalu jln tu mau seram jugak..dengan hutan boleh kata sepanjang jln.. iols pernah grk dr bandar baharu kul 5 smpai area situ dlm kul 6 pn dh mula gelap tambah2 klo lepas ujan.. mse tu rse menyesal lak gatal2 tangan pusing stereng ikut jalan lama..huuu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 04:57 PM GMT+8 , Processed in 0.090106 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list