CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: RaihanRozhan

Misteri Jalan Beruas

  [Copy link]
Post time 8-2-2014 03:33 PM | Show all posts
cm_puding posted on 8-2-2014 03:26 PM
takde idea dengan hint  T ----K tu . kang terbaca lain hahaha

Sorry ya buat tertanya-tanya
Oklah aku revealed nama sebenar ialah Teratak Ummi
So far Alhamdulillah tak pernah ada gangguan setiap kali menginap di sini
Tang Hay Resort tu baru jap tadi search kat google & dah jumpa
Macam menarik aje
InsyaAllah nak cuba menginap kat sini hujung bulan ni, mudah2an Hubby setuju
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2014 03:23 PM | Show all posts
Ako dok Sg Besar 2 tahun..selalu la jugak lepak kat Waterfront Sabak Bernam tu..pernah tido sehari je kat Hay Resort..nyamuk banyaklah sebab tepi sungai. Yg Politeknik Sabak Bernam tu cantik gak..dalam ada kolam renang.
Area Bagan Nakhoda Omar tu ada satu tpt makan2....petang2 lepak kat restoran .....kena angin laut..makan mee rebus pun sedap..he..he
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2014 11:31 AM | Show all posts
sranua posted on 9-2-2014 03:23 PM
Ako dok Sg Besar 2 tahun..selalu la jugak lepak kat Waterfront Sabak Bernam tu..pernah tido sehari j ...

Dapat kawen dengan orang Sg Besar eh hehehe

Area dari Sg Besar sampai ke Sabak, kat Tebuk Pulai, dekat JPJ tu, jalan lurus, banyak kemalangan terjadi, orang kata sebab jumpa makhluk halus.

Pada aku, situ tempat orang speeding, termasuk aku juga, jalan bumping, bila laju susah nak control bila tetiba ada makhluk seperti anjing atau ayam orang kampung melintas jalan, terkejut lalu terbabas huhuhu

Dan, bila time perayaan juga kat situ ngeri juga, sebab ada speedtrap
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 04:09 PM | Show all posts
Ade jalan dalam dr Sg. Besar boleh tembus sampai Sabak Bernam...jalan asal sebelum jalan luar tu siap. Tak sangka lak area Tebuk Pulai yg jalan lurus tu bahaya. Selalu lalu area situ kalau nk pergi beli rempeyek ..kerepek kt belah kampong dalam tu. Alhamdulillah tak jumpa yg pelik2...
Pengalaman plg best makan Nasi Ambeng ori Jawa...he..he Last edited by sranua on 11-2-2014 04:14 PM

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 05:14 PM | Show all posts
sranua posted on 11-2-2014 04:09 PM
Ade jalan dalam dr Sg. Besar boleh tembus sampai Sabak Bernam...jalan asal sebelum jalan luar tu sia ...

Pancang Bedena ke?
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2014 01:12 PM | Show all posts
Ye kot...dah lama sgt bro..sejak kerja Johor ni..dah tak masuk jalan lama..ikut highway je balik Taiping.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Tetibe terbace thread ni n ade sabak bernam... Kire ramai gak la ye penduduk sabak bernam  o yg pernah melalui sabak bernam  ni..

Aku punye citer lak pasal jalan sungai tengi tu kire mmg da jadi sebahagian idup da... Sebb belajar kat tanjong malim.. Memang kalau balik kampung merempit la aku kat jalan ni.. Kalau tak biasa memang menakutkan.. Lecturer aku lalu situ dia kata situ tempat jin betendang.. Tapi papepun bagi aku kawasan tu paling menakutkan bila ari nak ujan n kawasan tu memang teramat gelap.. Kalau naik moto memang xde la kawasa nak berteduh ke hape... Memang kene teruskan kalau hujan mencurah2... Dengan jalan yang banyak lopak2... Dengan permukaan xrata... Paling tak tahan kalau kawasan tu banjjir.. Memang glerrr.... Dalam glerr... Dah la air die itam... Aku kalau musim ujan memang asyik pandang air die je... Kot tetibe ade anakonda ke ngappp kan.... Hahaahha... Pasal mende2 mistik ni xpenah g kene kacau walau ak lalu senja2... Cuma binatang buas la takut kang die main keluar je..

Ade satu hari tu aku nak balik sabak awal pagi.. Dalam kol 7.30 Pagi aku da sampai jambatan yg pisahkan sempadan perak ngan selangor... Bila aku tengah turun bukit tu tekejut glerr aku ade seladang o kerbau ak tak pasti tapi aku rasa mcm seladang sebab tanduk die merengkuk ke dalam n besoooo glerrr... Ade keta arah betentangan plak memang xleh jalan sebb haiwan tu conquer jambatan tu... Dia siap pasang lampu tinggi nak halau haiwan tu sambil calling2 kawan dia kot.. haha.. Dalam 4-5 ekor gak la tapi cukup la nak halang ak yg nek moto n keta tu lalu.. Yg tu memang pengalaman pertama la aku encounter ngan haiwan liar ni.. Lagi satu kat jalan ni banyak biawak n monyet lalu.. Salu nampak bangkai haiwan2 ni kalau lalu sini.. Biawak memang tersangat besooo laaa yg kene lenyek.. Tapi pape pun jalan ni kalau org xbiasa lalu better ade kawan yg teman sebb kadang dengan persekitaran mcm tu kita boleh pikir yg bukan2... Tambah2 kalau lalu malam, kat situ kabus memang tebal la...

Nanti aku upload keadaan kawasan ni kalau time banjir... huhu... memang dalam wooo... Tak pa ka? kang lari tajuk plak... hahahaha.. Last edited by anahana on 18-2-2014 10:57 PM

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 11:05 PM | Show all posts
Ohoo... lupa plak... yang pasal hay resort tu.... aku walau pun menetap kat Sabak ni tak de la aku pegi pun Hay Resort ni....Pakcu aku penah cite kat Hay resot tu bilik no 13 kan xsilap yang memang dikunci sebab bende tu memang mintak bilik tu... maybe nak tengok pemandangan sungai sabak tu kot.... walaupun pada aku... kat situ bau sungai tu xberapa nak wangi... dengan warna macam air teh... hihihihi...

Lagi satu sesapa yang tau kat belakang masjid Sabak ni ka kat tepi masjid ni kan dah ada homestay kan.... (Maap la ye... aku memang jenis yang tak keluar meround sangat walaupun aku duduk sini) Sebelum kakak aku kawin aritu ada la bakal abang ipar aku ni tido kat situ sebab time tu diorang nak cari barang kawin... kakak aku cakap bakal abang ipar aku tu bila tengah malam ade orang main ketuk2 pintu....

Dia memula tak pikir ape pun.... banyak kali gak la bende tu main ketuk2.... yang bakal abang ipar aku tu plak ingatkan pekerja homestay tu kacau... dalam kol 6 mcam tu dia p ke kaunter marah2... sebab main ketuk2.... bila orang tu kata tak ketuk... paham la die, die kene main rupenye.... tapi tetap tak serik pun nak tido kat situ bila da kawin ni... almaklum la... umah kitorang ni kecikk...xdapat menampung anak2 yg da kawin ngan cucu mak aku lagi.. hahaha... Tapi harga n servis homestay ni tak mengecewakan.. memang berbaloi... cuma dia elakkan dapat bilik tu.... hihihihii

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 01:32 AM | Show all posts
Bapak teman dulu penah bawak teman ikut jalan lama negeri perak nih...adoi meremang teman...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 04:58 PM | Show all posts
jalan beruas mmg sunyi dan cepat sampai ke destinasi . tapi menurut ayah saya . lebih takot gengster jalanan dari antuuuu .  
stay penang tapi kampung kt sabak bernam . kalau balik kampung selalu ikut jalan trong-pantai remis-manjung dan jarang sekali ikut beruas .
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2014 10:18 AM | Show all posts
Pasal jalan Felda Soeharto dari Tanjung Malim, tembus Sabak, ikut Sepintas batu 4 tu, memang ngeri


saya org felda soeharto and kg mak saya kat sabak bernam.. selalu lalu jln tu. mmg ade org cerita pasal keangkeran jln tu. tapi setakat ni kitorang xpernah lg melalui pengalaman yg x di ingini ni. jumper beruang, ular, biawak, tapir tu ade la.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2014 04:49 PM | Show all posts
RaihanRozhan posted on 22-1-2014 05:07 PM
Untuk pengathuan semua umur aku baru menganjak 23 tahun.cukup mentah untuk bercerita kisah2 misteri  ...


aku baru nak tanya ko dlm buku tamar jalis ada sebut satu bukit kat beruas tempat keturunan raja dulu simpan harta karun  dan banyak lg tp ada penjaga kot...apa nama bukit tu ye?tp apa yg dicerita tamar jalis tu memang banyak tempat2nya aku tau....aku dulu penah keje tepeng2 lalu jalan terung-padang gajah-beruas (aku lupa lalu tak pantai remis tp rasa mcm laluan lain) untuk jalan pi manjung/lumut/pangkor...penah jugak balik pukul 12 tgh malam tp dgn member 4 org la naik kete..jalan tu memang sunyi mlm langsung tak nampak kete tp sbb ada sorg member org manjung selalu guna jalan tu jd rilek je la...

masa aku keje kat bukit gantang banyak jugak org tua area tu dok cerita benda2 seram kat jalan tu...lg satu jalan kamunting-bt kurau, jalan batu kurau-selama (pondok tanjung).....aku penah lalu jalan pondok tanjung ni masa tu aku baru kawin (dlm tahun 2006). pi rumah member kat batu kurau...sbb tengah sengkek (kedekut takmau bayar tol) jd aku lalu jalan lama batu kurau-selama-serdang-kulim-sg petani-alor setar

aku bertolak dlm pukul 7.20 mlm kot lalu jalan pondok tanjung...masa tu mak member aku suruh tunggu solat magrib kat rumah dorg tp sbb aku kalo boleh nak elak lalu jalan pondok tanjung tu sebelum gelap dan ingat nak singgah solat magrib kat masjid mana2.... tp last2 lebuh mcm tu je magrib sbb taktau nak singgah mana...

sepanjang jalan batu kurau-selama-serdang-kulim tu memang gelap gelita...memang susah nak nampak kete....dah la pekan pun mcm pekan mati je sunyi sepi...kebetulan hujan renyai2 pulak masa tu...dgn kabus lg....tp kami tak jumpa apa2 penampakan la...cuma mcm cerita seram kat tv je lalu jalan tu...aku sampai rumah mak aku dlm pukul 12.30 mlm...lepas tu tobat dah nak lalu jalan tu belah malam Last edited by garyura on 2-3-2014 05:00 PM

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2014 08:23 PM | Show all posts
member kamceng aku penah cite pengalaman dia pasal jalan terung-beruas ni...


member aku ni pensyarah disebuah ipta kat kedah ni...bini dia ni org teluk intan....masa ni bininya baru lepas bersalin anak sulung jd pantang kat rumah mertua dia la kat teluk intan tu...

kawan aku ni akan balik tengok bini dia setiap petang khamis lepas office hour pastu balik pulak hari jumaat atau sabtu mlm sebab masa tu kan ke keje gomen cuti sabtu pertama dan ketiga je...kekadg balik awal2 pagi sabtu/ahad sbb keje...jd cuba bayang pukul berapa dia bertolak dari teluk intan....

ada satu minggu tu sebab sabtu cuti jd khamis tu dia keje sampai pukul 4.30...dia memang packing siap2 beg2 kain baju sbb lepas je abis keje dia akan terus balik teluk intan...

masa tu area pukul 7-8 dia pun sampai la kat tol changkat jering.....jadi dia seinggah dulu la kedai mkn pastu solat sebelum dia teruskan perjalanan...dia kata dlm pukul 8-9 tu baru dia bertolak...kawan aku ni memang berani-berani-takut...ye la sbb aku dah kawan lama dgn dia aku tau la....kalau bukan pasal dia kene balik tgk bini jgn harap la dia nak lalu jalan tu...

dia kata sampai di satu tempat masa tu jam 10-11 mlm dia lalu satu kawasan hutan...memang takde org pun jalan tu ..jd dia drive mcm biasa je la...tiba2 dari jauh dia nampak dari jauh mcm ada api kat dalam hutan tu..dia pikir2 balik takkan rumah terbakar kot...lg pun kawasan hutan ni mana ada rumah org...bila dah sampai dekat dia nampak mcm bola2 api dok berpusing2 kat lantai hutan tu...

mula2 dia ingatkan sebiji je...tp rupanya bila dah dekat  ada 3 biji bebola api tu tengah berpusing2 mcm main kejar2 antara satu sama lain...makin lama bebola tu naik makin tinggi dia berpusing2...last2 kawan aku apa lg terus la pecut kete sambil baca apa2 yg patut...

dia sampai rumah mertua dia area jam 12-1 pg...terus dia cerita apa yg dia nampak...mak mertua dia kata org paggil tu bebola syaitan....(betul ke?sbb aku pun tak penah dengar pun pasal bebola syaitan ni)

lepas tu bila je dia balik malam dia mesti penuhkan beg2 pakaian dgn barang2 kat tempat duduk belakang...sbb takut ada yg menumpang katanya...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2014 03:28 AM | Show all posts
Hai salam semua minta maaf da lama sangat tinggalkn thread ni.Ni baru balik dari kursus anjuran Universiti.Maklumlah budak U ..mcm2 sangat programnya.Ramai ni yang mintak saya sambung cerita saya. Saya pon bukanlah banyak cerita dan pengalaman pon sikit sangat.Tapi saya akan ceritakan kisah2 yg "angker" dan "misteri " yang mana mampu.

Saya nak ceritakan satu kisah yang pernah diceritakan bekas pembantu rumah saya dulu.Kalau kalian baca kisah2 saya dalam thread ni psti kalian tahu ibu sy seorang guru dan ayah merupakan pegawai kerajaan di Sabak Bernam.Pembantu rumah ini saya panggil "mak Ros" umur sekarang dalam 50-60 an.Mak Ros ni la yang jaga sejak usia saya 3 tahun.So lau kira umur saya hampir 15 tahun die jaga kami sebab mak sekolah ayah pun kerja.

Dalam tahun 1994-1996 kalau x silap saya kawasan Sg Air Tawar,Sabak Bernam ni barulah mula jalan raya yang sempurna baru diturap.Dulu jalannya agak teruk.Dari Sg Air Tawar-Sg Besar-Kuala Selangor.Ya baru saya ingat! Jalan Kuala Selangor -Teluk Intan sedang dijalankan.Berdekatan sekolah tempat saya tinggal ada sebuah balai polis lebih tepat lagi Pondok Polis Parit Baharu,Sg Air Tawar tempat dimana pegawai polis tinggal.Sesiapa yang duduk di Kg Parit Baru mesti tahu pasal pondok polis ni.Dalam tahun 2000 kalau x silap saya ada sebuah Pondok Polis yang baru dibina menggantikan pondok polis lama ini.

Pondok polis baru ini lagi moden dan dibina dari batu berbanding yang lama mnggunakan kayu.Saya nak cerita kisah misteri pondok polis lama ni.Sampai sekarang masih ada.Mak Ros pernah menceritakan pada saya jiran sebelah rumahnya yang sedang menaiki motor sewaktu melintasi pondok polis lama ini secara tiba tiba disapa oleh dua orng lelaki yang sedang mencangkung di depan pintu rumah.Peliknya yang mana seorang tinggi dan pendek.Jirannya itu tidak berhenti kerana tak berani sebab rupa lelaki tu pelik.Pelik macam mana saya tak tahu.Kemudian ada anak kepada kenalan Mak Ros ni kena gangguan.Gangguan tu terjadi bila budak tu masuk pondok polis tu bersama kawan kawan yang lain.Budak budak biasalah.Mak Ros ceritalah ustad yang rawat tu bagitahu ada 2 makhluk yang ikut balik.Makhluk itu ikut sampai kerumah.Die ikut sebab budak tu kencing dlam satu bilik kat pondok polis tu.

Ada 2,3 cerita lagi yang saya ingat2 lupa...saya akan ceritakan lepas ni   heheheh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2014 03:31 AM | Show all posts
garyura posted on 2-3-2014 04:49 PM
aku baru nak tanya ko dlm buku tamar jalis ada sebut satu bukit kat beruas tempat keturunan raja ...

xpasti..kene bukak balik..hehe..betul ada satu bukit yang die selalu cerita
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2014 10:05 AM | Show all posts
RaihanRozhan posted on 11-4-2014 03:31 AM
xpasti..kene bukak balik..hehe..betul ada satu bukit yang die selalu cerita

aku tak ingat bukit apa.....tp dia kata situ mcm ada istana raja2 dulu bersemayam.....try ko pi cari...mana tau ada harta harun
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2014 03:38 PM | Show all posts
RaihanRozhan posted on 20-1-2014 10:10 AM
hahah..tahu x gelung pepuyu? cube lalu malam2..kat sini ada kisah yg paling horror penah jadi deka ...

GELUNG PEPUYU NI BUKAN AREA SEBELUM SMPAI AYER TAWAR TU KER...?


Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 01:40 AM | Show all posts
kalau hangpa biasa tembus p terong hangpa mesti lalu padang gajah.

masjid ni pun leh kira tinggalan sejarah. tapi agak seram. aku suka tengok masjid ni.

http://teropongmasa.blogspot.com ... ah-trong-perak.html

ada sekali hari tu aku balik and singgah sembahyang, masa tu memang tak dak orang langsung, dah nak dekat asar. aku lewat dah zohor. so g solat. lepas solat tu anak aku tgh main dengan kuih n air teh kat tepi masjid. ada di dalam tp letak di tepi. nasib tak tumpah.

masa ni aku pelik sikit sebab memang tak orang langsung. and dari mana makanan tu mai. maybe aku tak perasan masa masuk. tapi teh tu masih suam.

maybe ada orang kedai hantar untuk buat minum asar sebelum aku singgah. huhuhu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2014 10:53 AM | Show all posts
RaihanRozhan posted on 20-1-2014 10:13 AM
Ha..ni la bentuk rumah aku dulu

wahhh..cantiknya rumah..rumah lama saya pon jenis mcm ni walaupon x dinafikan nampak seram...zaman british punya..saya suka rumah jenis mcm ni..xtau kenapa...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2014 12:44 PM | Show all posts
shizukachan posted on 20-1-2014 10:47 AM
Macam bentuk rumah makcik aku, kuarters renjer hutan kt lawin..tandas kat bawah, kena turun tangga c ...

Shizukachan,
Rumah makcik awak tu mengadap jalan besar Lawin Gerik ke....depan rumah ada masjid.
Ayah saya pun bekas renjer hutan situ. Kami dok rumah besar kembar dua, mcm model rumah yg Rohaizad tunjukkan...cuma tiangnya batu besar cat putih tinggi. Bawah rumah boleh masuk kereta.
Lama jugak dok Lawin..hampir 10 tahun.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:40 AM GMT+8 , Processed in 0.081939 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list