CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: RaihanRozhan

Misteri Jalan Beruas

  [Copy link]
 Author| Post time 20-1-2014 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
nenekdiva posted on 20-1-2014 05:20 PM
tq tt cerita kisah angker ni...ko buatkan aku insaf nak keluar malam2 pg teluk intan...

Sorila nenekdiva..tunggu aku nk cite 1 story seram.ni mak aku cite td.kisah ni masa mak ayah baru kawin n lalu kat Terung.kisah pasal masjid lama kat jalan ni.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
RaihanRozhan posted on 20-1-2014 07:04 PM
Sorila nenekdiva..tunggu aku nk cite 1 story seram.ni mak aku cite td.kisah ni masa mak ayah baru  ...

aku dah la memang lalu jalan trong klu nak balik kg...nasib baik lalu siang2...cepat2 update esok aku baca muahahahahaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2014 11:56 PM | Show all posts
mak aku cite 1 kisah kat aku petang tadi(lama punya cite).Die kata masa ni aku baru 3 tahun.Mak aku tgah ngndungkan adik aku.Mak ayah aku balik kg (penang) tok hadiri mjlis kahwin sepupu belah mak aku.Mak aku siap cerita lagi masa tu aku curi seluar sepupu aku yang ada gmbar power rangers(masa kecik2 aku gila sikit kat benda ni) Keesokan harinya kitorg pon balik(dalam tengahri gituww) Balik takda apa2 pon.Keluar dari tol ikut exit changkat jering(masa ni tol da siap) dalam pukul 4 lebih.So ingat nak berhenti solat.Ayah aku bg cadangn berhnti kat masjid Terung.Tapi mak meleret pulak nak singgah cari durian kat tepi jalan.Sampai dalam pukul 6 baru jumpa masjid tu.Mak aku cakap masa sampai kat masjid tu ada 2,3 orang ngah bersembang kat depan balkoni masjid.Mak pon pergilah tandas dulu.

Mak cakap masa die da keluar dari tandas,die nmpk kat pintu bahagian wanita ada pompuan mcm pakai telekung labuh turun keluar dari pintu dan terus ke arah belakang.Mak cakap mak ingat lagi popuan tu tinggi betul dan bile di jalan mcm x bergerak kaki die,(kitakan boleh nampak kaki bergerak dalam kain)
Mak terus masuk ikut pintu belakang sebab die ingat orang biasa je.Pstu masuk dekat saf wanita die nampak ramai mcm prempuan tadi.Tinggi dan x mnpak muka..Mak cakap masa tu die mcm xle nak bergerak.Bdn mak rasa ringan sangat.

.......Berhenti kejap..aku sorg2 ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2014 12:19 AM | Show all posts
Ok sambung balik..hehe

Mak aku ni die ni boleh aku katakan berani sikitlah sebab die ni survivor,Family pon xde mak,ayah die(atok aku) kapten kapal laut.yang jenis 3,4 bulan x balik kalau berlayar.Jadi mak aku 4 beradik duduk dgn makcik(garang bukan main) so ni antara punca mak aku agak keras hatinya.Sampai sekarang steady je masuk kebun kutip kelapa sorang2.

Mak aku cite lagi bile die xle bergerak tu die mcm tergamam.nak buka mulut pon xle.Bile sume "pompuan" tu da keluar baru pelan2 badan jadi ringan dan mak aku teruskan dengan solat.Selesai solat mak aku terus ikut pintu depan dan mintak ayah aku ambilkan kasut(penakut jugak sikit)heheh.Mula2 dalam kete mak diam je.Sampai kat satu jalan mak menjerit kecil(kuat tak kuat) mak bagitau ayah nampak pompuan kat tepi jalan tadi .Kedaannya sama ramai2.Serupa mcm tadi dalam surau.Mak terkejut betul sampai mak cite aku yang menangis takut.Ayah diam,die buat cool dia.Yang mana sebenarnya ayah da nampak dulu bila lelaki yg 2,3 orang tu da balik.Bila ayah tengah solat,ayah nampak ada org kat tepi mimbar tgah bediri membelakangkan dia.Tapi sume tu perempuan mcm pakai telekung.Ayah solat tak kusyuk,(kira solat asal boleh) sebab da nak gelap masa tu.Ayah cite ni kat mak masa mak da selesai cite pasal apa mak nampak.

Apa ke bendanya Wallahualam...aku hanya ceritakan jea.Sebab jalan ni da mcm separuh diri aku ampailah sekarang(walau jalan lama da kene potong)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2014 08:33 AM | Show all posts
RaihanRozhan posted on 20-1-2014 10:19 PM
Ok sambung balik..hehe

Mak aku ni die ni boleh aku katakan berani sikitlah sebab die ni survivor, ...

agak2 org bunian gak ke...

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2014 09:14 AM | Show all posts
bunian kot... huhu seram2
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2014 12:13 PM | Show all posts
tinggi..pakai telekung...klu tak bunian ..jin Islam kot..
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2014 12:33 PM | Show all posts
ye la.. kat surau lak tu kan... xkan setan kot... bunian or jin islam la nih.. wallahualam...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2014 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
kat mana surau ni? belah kiri ke kanan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2014 10:40 PM | Show all posts
nenekdiva posted on 21-1-2014 05:20 PM
kat mana surau ni? belah kiri ke kanan?

sori2..die bukan surau..Masjid..maybe aku trtypo..masjid die sebelah kanan menghala ke taiping.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2014 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Best pulak citer tt nih..arwah atuk aku org teluk sarih,ada kena mengena tak ngn laluan angker ni?..eh,tetiba jer Last edited by JellyJoy on 22-1-2014 12:27 AM

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2014 02:22 AM | Show all posts
payah betul nak faham jalan cerita.mohon sebelum start sesuatu kisah buat la intro watak2 dahulu baru proceed


btw, jarang aku lalu beruas kecuali nk ke ipoh. rumah aku dekat matang acheh je. lalu dr situ tembus beruas.
kalau balik KL aku ikut lumut terus sabak bernam and sekarang dah ade LATAR. raya pun korang lalu la jalan ni. 2 lane and confirm x jam. dr manjung sampai sabak bernam je rasaya 1 lorong.


bagi aku lak, jalan beruas memang seram tapi jarang dengar cerita sana. yang seram jalan dr changkat jering smpai ke batu hampar. sebab aku pernah lalu jalan beruas dalam kul 1-2 pagi. tapi konvoi 2 kete dengan abang aku. alhamdulillah x de ape2
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2014 10:07 AM | Show all posts
dulu2 masa arwah mak ngan apak ada ,rajin gak balik kampung guna jln beruas ni, tapi x tahan sebab bengkang bengkok boleh muntah ooo...ataupun guna jln pantai remis...apapun sekarang cuma jadi kenangan ja , bila dah x da org tua kat kampung.....x pernah terjadi apa2 tapi jln tu memang x banyak kenderaan lalu sangat...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2014 12:48 PM | Show all posts
Bagus T.S ni.
Tahun 2003, masa aku start keje Sg Ranggam, Teluk Intan, nak balik Taiping..memang aku lalu jalan dalam...Kg.Gajah-Beruas-Gelung Pepuyu-Terung-Taiping..Alhamdulillah, xdelah jumpa yg pelik terlampau tu. Kalau ada pun, sekali tu petang dlm kul 7.00 mlm, masa hujan agak lebat aku ade perasan org tua lepak kt pondok bas bawah Tempat Kubur tu..aku tak terpikir yg pelik lak.
Cuma bila cerita kt member di kilang..diorang cakap hati-hati jelah kot bukan manusia.

Tahun 2004-2006, aku keje Pejabat Daerah Sabak Bernam..so nak balik kg..ikut laluan yg sama....Alhamdulillah takde yg pelik.
Tapi ada satu jalan yg skeri ...Sabak Bernam - Felda Suharto - boleh tembus ke jalan lama Federal Perak-Selangor.
Last edited by sranua on 22-1-2014 12:59 PM

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2014 02:49 PM | Show all posts
sranua posted on 22-1-2014 12:48 PM
Bagus T.S ni.
Tahun 2003, masa aku start keje Sg Ranggam, Teluk Intan, nak balik Taiping..memang ak ...

jalan sabak bernam nak ke felda suharto..felda sg.tengi mmg seram..dah pernah lalu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2014 04:07 PM | Show all posts
Minta maaf semua, sebab ni pertama kali aku bukak thread ni dan kali pertama aku masuk dalam ruangan thread ni,betul2 beginner.Sori kalau jalan cerita x teratur sebab aku ceritakan selepas da bape belas tahun lepas masa aku kecik dan masa tu ramai sepupu sepapat aku yg dari KL akan lalu jalan ini.Sebab tu ceritanya x teratur.

Tadi pagi aku sembang dengan mak aku,aku tanya lagi pasal kejadian pelik yang jadi kat masjid lama tu.Nama masjid tu Masjid Al-Rahmaniah,Pekan Beruas.Aku pakatlah cari dekat google.Tup2 Alhamdulillah jumpa akhirnya.Terjerit kecik mak aku tgok gmbar masjid ni.Seriau kata dia(Seriau tu takut dalam bahasa utagha)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2014 04:13 PM | Show all posts
RaihanRozhan posted on 22-1-2014 04:07 PM
Minta maaf semua, sebab ni pertama kali aku bukak thread ni dan kali pertama aku masuk dalam ruangan ...

Inilah link kalau nak tgok masjid tu

http://suparjo.blogspot.com/2011 ... n-terong-perak.html
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2014 04:38 PM | Show all posts
memang masjid lama lah ... boleh jadi bahan sejarah tu.
sambung lagi tt
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2014 05:07 PM | Show all posts
Untuk pengathuan semua umur aku baru menganjak 23 tahun.cukup mentah untuk bercerita kisah2 misteri sebegni.aku membesar di Sg Air Tawar,Sabak Bernam,kampung halaman aku di Kepala Batas,Pulau Pinang.Apabila raya,kenduri,kematian,perkahwinan atau cuti aku seleluarga akan balik melalui Hutan Mlintang-Bota-Beruas-Terung-Taiping-Plus-Penang.Jadi jalan ini seolah dah sebati dengan saya.Seawal umur aku 14 tahun ,aku da habis baca sume Jilid Siri Bercakap Dengan Jin karya Tamar Jalis atau nama penanya Tok Awang Ngah(TAN) TAN ni orangnya cukup berisi.(maksudnya banyak ilmu2nya) dia berasal dari Beruas,Kalau korang baca sume jilid2 Bercakap dengan Jin.Kesemua cerita dia mengenai Beruas dan sekitar.Sebab tu aku bagtau Beruas ini banyak cerita dan mistik.Cuma kita sebg makhluk Allah tak bole takut sangat dengan mahluk2 yang ghaib ini kerana manusia adalah sebaik2 kejadian.Mugkin ramai yang sekarng xpernah dengar atau baca Siri Bercakap dengan JIn.INi bukan kisah yang direka-reka tapi pengalaman sebenar Tamar Jalis@tok Awang Ngah bersama datuknya.Kisahnya terlalu banyak.Kisah seram Tamar Jalis ditulis selama 23 tahun baru habis jilid2nya..bayngkan banyaknya cerita di Beruas ini

Insyallah kita bongkar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2014 05:30 PM | Show all posts
RaihanRozhan posted on 19-1-2014 11:30 PM
Kalau siapa yang dari utara nak ke KL sebelum PLUS siap mesti akan gunakan jalan dalam.Antaranya Seg ...

aku selalu guna jalan ni kalau nak balik kg aku kat penang.
dari klang terus ke penang lalu jln ni then exit ke taiping
jalan sunyi je...seram jgk
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 03:36 AM GMT+8 , Processed in 0.073529 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list