CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Mak_Bee

[Cadangan] Penama EPF-letak nama siapa?

[Copy link]
Post time 27-12-2013 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak pun tak letak kan nama siapa2 as penama kwsp akak
Aritu buat faraid utk arwah suami..bila tenguk bahagian utk anak lelaki..besar betul bahagian yg dia dapat berbanding adik2 perempuan dia
So akak cuma mampu berdoa semuga umur akak panjang, jadi akak dpt keluarkan semua duit kwsp akak n akak sendiri kasi bahagian utk anak2 akak dgn lebih adil dan serata
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2013 02:33 PM | Show all posts
biggirlduncry posted on 26-12-2013 05:03 PM
penama aku - mom & dad

kalau bujang mmg patut cengitu..kalau tak..Mak Bee tak tau le nak kata apa..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2013 02:37 PM | Show all posts
carold posted on 27-12-2013 09:43 PM
Akak pun tak letak kan nama siapa2 as penama kwsp akak
Aritu buat faraid utk arwah suami..bila teng ...

ikut faraid, those yg berhak mmg akan dapat.syukurlah anak2 akak masing2 dpt bhgian masing2.tp masa saya dulu, kami anak2 tak ambik, kami serah terus pada ibu sbb dia masih nak membesarkan kami masa tu.


Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2013 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak_Bee posted on 30-12-2013 08:37 AM
ikut faraid, those yg berhak mmg akan dapat.syukurlah anak2 akak masing2 dpt bhgian masing2.tp mas ...

Anak2 akak masih bawah umur., dan arwah suami pula muallaf.
Jadi semua harta, kwsp,insuran,pencen mmg 100% dapat ke akak..bahagian anak2 tu cuma kat sijil faraid je...since derang pun masih under age kan
Tpi akak mmg masuk kan bahagian anak2 dlm account msing2 dgn seadil2 nya..tak ikut pun faraid sebab anak2 semua dah sama2 menjaga arwah papa derang ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-12-2013 03:31 PM | Show all posts
carold posted on 30-12-2013 03:24 PM
Anak2 akak masih bawah umur., dan arwah suami pula muallaf.
Jadi semua harta, kwsp,insuran,pencen ...

semua dpt sama rata n puas ati..so lenkali takde la ungkit mengungkit kan kak..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2013 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak_Bee posted on 30-12-2013 09:31 AM
semua dpt sama rata n puas ati..so lenkali takde la ungkit mengungkit kan kak..

Akak buat faraid tu semata2 nak dpt kan sijil je..just nak membuktikan yg kita ni waris sah arwah..
Arwah pulak muallaf, lgi la senang sebab mak,ayah, family arwah tak layak dpt apa pun., so bahagian tu mmg bulat2 utk akak n anak2..
Anak2 pulak dah sama2 menjaga, tak tido malam bersengkang mata sama2 menjaga papa dia so pada fikiran akan selayak nya masing dpt bahagian yg sama bnyk n adil..
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2014 02:54 PM | Show all posts
sy ada 3 anak jd letak setiap anak 30% lg 10% letak nama hasben....
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2014 03:21 PM | Show all posts
zakuwang posted on 18-12-2013 11:38 PM
nak tanya

macam mana nak kuarkan duit kwsp utk bayar instalment rumah..

pegi jer kt kaunter epf minta borang.....nanti kt kaunter tu pegawai epf akan check berapa byk epf kita yg ada pastu dia tanya berapa byk yg kita nk kuarkan...pastu nanti masa nk submit tu bg sekali salinan statement bank dan perjanjian jual beli rumah...nanti epf akan proseskan permohonan kita....duit tu epf terus bayar kt bank...takdenya peluang nk amek duit epf tu utk masuk kt tabung haji atau asb...

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2014 03:31 PM | Show all posts
Sagoo posted on 23-12-2013 08:34 AM
ye yop....dia masukkan duit tiap2 bulan dlm acc mike...
makne kate...mike xde le byor gune duit g ...

mcm sy tak apply utk bayar bulan2....sy apply utk bayar habis loan...senang....skrg loan rumah dah setel...senang hati
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2014 06:20 PM | Show all posts
letak penama isteri....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2014 09:08 AM | Show all posts
sfhzuraz posted on 5-1-2014 02:54 PM
sy ada 3 anak jd letak setiap anak 30% lg 10% letak nama hasben....

husband ok ke dpt 10% je..?
dia tak buat reaksi cenggini--->
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2014 09:09 AM | Show all posts
kodokbawang posted on 5-1-2014 06:20 PM
letak penama isteri....

itu opcoz Mak Bee setuju sesangat..haha
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2014 03:58 PM | Show all posts
Mak_Bee posted on 7-1-2014 09:08 AM
husband ok ke dpt 10% je..?
dia tak buat reaksi cenggini--->

dia ada tanya tp sy jwb balik...duit epf dia dah byk...hat ratus riban tu cukup la kt dia...tp dia tetap baik hati...tang epf dia, dia letak nama sy 80%....sy suh letak kt mak dia sikit dia takmo...katanya part mak dia biar adik2 dia letak nama...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2014 04:40 PM | Show all posts
sfhzuraz posted on 7-1-2014 03:58 PM
dia ada tanya tp sy jwb balik...duit epf dia dah byk...hat ratus riban tu cukup la kt dia...tp dia ...

alhamdulillah...
mana la tau kan..ajal maut tgn Allah, kalau dia 'pergi' dulu, tentu la kita sbgai isteri yg kena galas tggjwb dia utk tampung pelbagai belanja anak2.bukan untuk kita je.
kalau sama2 ada umur masa dpt epf tu, sama2 la dpt rasa.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2014 01:34 PM | Show all posts
aku selain EPF...letak nama org kesayangan la ( saper lagi....),,,,kat Insuran dan sebagainya....
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 10:19 AM | Show all posts
ijamartgallery replied at 17-12-2013 09:40 AM
kat bini.sbb die tahu ape hutang2 yg kite ade..

Alhamdulillah ko percaya kepada bini ko.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 10:56 AM | Show all posts
ijamartgallery replied at 17-12-2013 10:19 AM
bab duit ni kena percaya satu sama lain lah.klu hidup kita berlandaskan islam insyallah ok.aku pon b ...

alhamdulillah.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 11:24 AM | Show all posts
cammie1711 replied at 17-12-2013 12:53 PM
kat dunia ni susah nak cari org yg betul2 amanah sebenarnya
nampak harta je semua kelabu asap
Ak ...

adik ipar akupun bagitau, suami dia letak penama dlm EPF nama adik dia.

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2019 05:08 PM | Show all posts
nak tanya, kalau kita dah keluar duit EPF, kita kena bayar zakat ke?
bagaimana perkiraannya?
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2019 09:00 AM | Show all posts
Masih dalam pertimbangan, tak tahu nak letak nama sapa dari kalangan keluarga  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-5-2022 12:48 AM GMT+8 , Processed in 0.440021 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list