CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Mak_Bee

[Cadangan] Penama EPF-letak nama siapa?

[Copy link]
Post time 18-12-2013 07:40 PM | Show all posts
Sagoo posted on 18-12-2013 10:24 AM
kalo bujang letak nama mak pak,..
kalo da kawen, letak nama bini...
ape yg susah sgt ko ni? iskk t ...

kira2nya 100% bg kat Binik la ni  yeop;...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 11:38 PM | Show all posts
nak tanya

macam mana nak kuarkan duit kwsp utk bayar instalment rumah..
sape pnah buat..
kirenye kwsp akan keluarkan duit sampai habis utang ke..

aku igt nak buat mcm tu pastu duit tu nak masuk tabung aji atau asb
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2013 08:25 AM | Show all posts
zakuwang posted on 18-12-2013 11:38 PM
nak tanya

macam mana nak kuarkan duit kwsp utk bayar instalment rumah..

g kwsp....g kaunter amik no tu..n pastu mike ckp mike nk buat skim byr instalment rumah tu...then budak kaunter tu akan bg borang..
pastikan bwk le dokumen2 yg deme nak..buku bank, surat dr bank(yakni bank yg bg pinjaman rumah tu le, ic, dll..

lepeh tu kt kaunter dlm...dia akan bg mike pilihan...nk masukkan ke acct mike duit cukup2 utk byr rumah...atau sejepuk terus mcm tu...
tp kebykkannye deme akan bg total duit byr utk bulan2 je...

mcm teman, deme masukkan 1.5k oni....mmg utk duit rumah aje bulan2...


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2013 08:26 AM | Show all posts
medangmru posted on 18-12-2013 07:40 PM
kira2nya 100% bg kat Binik la ni  yeop;...

ye le....sayang bini katenyeee
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2013 11:47 AM | Show all posts
zakuwang posted on 18-12-2013 11:38 PM
nak tanya

macam mana nak kuarkan duit kwsp utk bayar instalment rumah..

yg penting akaun no 2 kau kena duit dlm tu.update dulu ngan epf.ambik statement terbaru.
berapa yg ada dlm tu nanti dia akan tolak bulan2.takde la dia tolak sampai utang kau abis.lain le akaun 2 kau ada menggunung2 dlm tu.
tp kau kena confirmkan ngan epf yg kau nak tolak bulan2 dari duit yg kau keluarkan tu.
takut nanti dia tolak dari principal je..silap2 nanti bulan2 nanti kau tetap kena byr.
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2013 12:07 PM | Show all posts
saya letak nama suami,suami letak nama saya. pastu kalo ada kematian kena le ikut hukum faraid.......
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2013 12:34 PM | Show all posts
dhafir posted on 20-12-2013 12:07 PM
saya letak nama suami,suami letak nama saya. pastu kalo ada kematian kena le ikut hukum faraid...... ...

rasanya kalau berlaku kematian, EPF tgk penama je terus dia bg.Mmg tak terlibat lgsung soal faraid.
Kalau takde penama baru diagih2 ikut hukum faraid.
itu yg apa saya tau sbb dulu arwah abah saya meninggal, epf dia mmg xde penama..jadi apabila diserahkan kpd jab agama ke apa ke saya tak ingat..(bebudak masa tu), itu yg arwah nenek pon dpt (abah meninggal sblm nenek), isteri , anak2 lelaki dan perempuan ada dpt bahagian masing2 mengikut pecahan yg masing2 layak.
tp kitorg adik beradik sume serah kat ibu je sbb kami semua baik..hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2013 03:07 PM | Show all posts
Mak_Bee posted on 20-12-2013 12:34 PM
rasanya kalau berlaku kematian, EPF tgk penama je terus dia bg.Mmg tak terlibat lgsung soal faraid ...

maksud sy lepas kematian penama tu yg faraid kan. mmg penama yg akan ada kuasa utk keluarkan duit tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2013 03:22 PM | Show all posts
dhafir posted on 20-12-2013 03:07 PM
maksud sy lepas kematian penama tu yg faraid kan. mmg penama yg akan ada kuasa utk keluarkan duit  ...

oo ok..itu opcoz!!
penat ai xplain tau
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2013 03:33 PM | Show all posts
Mak_Bee posted on 20-12-2013 03:22 PM
oo ok..itu opcoz!!
penat ai xplain tau

terima kasih kerana sudi share cite
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2013 03:36 PM | Show all posts
dhafir posted on 20-12-2013 03:33 PM
terima kasih kerana sudi share cite

sama2 kasih dik non!
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2013 05:13 PM | Show all posts
suami letak penama abah dengan mak dia, belum lg update nama isteri (yakni aku) dan anak..
aku ada bersuara, tapi belum ada tindakan..

tp aku pun dah ambil tindakan awal, keluarkan akaun 2 kwsp suami tujuan utk beli rumah..

nanti aku pujuk dia letak nama aku dan anak pulak (tambahan), percentage tu terpulanglaa pada dia,
aku pon x leh halang dia nak letak nama mak dengan abah dia, sebab of course mak abah dia lg banyak
jasa start dari mula dia kerja tu kan.. huhu..

kwsp aku x byk mana sb keje gomen, 3thn je potong epf..
tp aku letak nama mama abah aku jgk sbg penama.. huhu..
blm tambah nama anak dengan suami lagi..

nanti sama2 pergi update kot.. huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2013 05:39 PM | Show all posts
bunga_lestari posted on 20-12-2013 05:13 PM
suami letak penama abah dengan mak dia, belum lg update nama isteri (yakni aku) dan anak..
aku ada  ...

tu pasal dia x tukar penama kot
pasni sama2 le g tukar.leceh nanti kalau ada apa2 jadik..duit beb..bleh rambang bijik mata
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2013 11:00 PM | Show all posts
Sagoo posted on 19-12-2013 08:25 AM
g kwsp....g kaunter amik no tu..n pastu mike ckp mike nk buat skim byr instalment rumah tu...then  ...

tq yop sago0

dia bayor sampei duit akaun 2 abis le yek...yg 1.5k tu duit instalment rumah mike ke
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2013 12:21 AM | Show all posts
dah siap2 tukar nama..

10 persen utk suami...bukan x nak bg tp duit epf ku ciput jer... bg buat syarat utk dia uruskan jer..
balance..utk anak2 sama rata...


epf cik somi pulaks...

mula 100% nak bg anak..

last2 anak2 90 persen sama gak...
dulu kata cik somi dia x mo bg kat bini katanya nanti bini kawen laen

ku cakap senang jer.. xper cik abg x bg pun xper.. x kesah pun..
kalau ada tggl hutang tuh jgn suruh binimu ini bayar yer..

dapatler 10% gak.. utk uruskan jer..
tu citer 5 taun lepas lar..


x kisahlar... tetiba angin dia baik public mutual utk isterinya ini 100%... hehe
tau pun tatutt...


Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2013 08:34 AM | Show all posts
zakuwang posted on 22-12-2013 11:00 PM
tq yop sago0

dia bayor sampei duit akaun 2 abis le yek...yg 1.5k tu duit instalment rumah mike  ...

ye yop....dia masukkan duit tiap2 bulan dlm acc mike...
makne kate...mike xde le byor gune duit gaji mike lg dah..

1.5k tu tiap2 bulan teman dpt yop utk byr duit rumah sahaje..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2013 08:53 AM | Show all posts
Mak_Bee posted on 20-12-2013 05:39 PM
tu pasal dia x tukar penama kot
pasni sama2 le g tukar.leceh nanti kalau ada apa2 jadik..duit beb ...

dah 2x saya ajak dia gi tambah penama,
yg dia pya bersekali dgn saya pya,
blh submit sekaligus jee..
tp 2x saya ajak ni, dia buat tak reti jee..

klu saya ajak beria2 sgt, saya tkut nnti suami saya cakap saya berkehendak sangat
duit dia.. erm.. ntahlaa.. serba salah.. hukhuk..
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2013 08:23 AM | Show all posts
Sagoo posted on 19-12-2013 08:25 AM
g kwsp....g kaunter amik no tu..n pastu mike ckp mike nk buat skim byr instalment rumah tu...then  ...

den punya kes....lagi 2 thn rumah siap...time tu ada dlm 7-8k akaun 2...ingat nak amik utk beli brg2 masa nk masuk rumah nanti...kiranya nak pakai sendiri duit tu, bukan utk kurangkan installment...bole kan?
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2013 08:34 AM | Show all posts
ecomoda012 posted on 24-12-2013 08:23 AM
den punya kes....lagi 2 thn rumah siap...time tu ada dlm 7-8k akaun 2...ingat nak amik utk beli br ...

wallahualam..kalo mule2 beli rumah tu dah deal ngn pemaju...konon pemaju ckp nk 10% dr harga rumah tp sebaliknye 10% tu dia dah markup dlm harga rumah awal2 xpe..bole g kwsp kuar duit utk byr "10% rumah".... sbb pemaju skang pon pandai..markup je 10% dr harga rumah...tp sbenarnye 10% tu utk kite berjoli je ekekeke...



Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2013 05:03 PM | Show all posts
penama aku - mom & dad
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-5-2022 02:56 AM GMT+8 , Processed in 0.081816 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list