CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 20234|Reply: 139

[Cadangan] Penama EPF-letak nama siapa?

[Copy link]
Post time 17-12-2013 09:21 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum forumers/Tuan Mod!

Mak Bee nak tanya pendapat semua,penama EPF korang letak nama sape?Kalau ada anak2, suami dan ibu (ibu tunggal).korang letak nama siapa?Setahu Mak Bee, penama tu bukanlah yg diwariskan utk melicinkan apa yg ditinggalkan tapi sebagai pentadbir dan diamanahkan untuk disampaikan pada yg berhak.Pendapat yg bernas sgt2 dialu2kan.
Tuan mod, kalau dah ada topic cenggini, merge je kot?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 09:31 AM | Show all posts
saya letak nama parents saya  
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 09:40 AM | Show all posts
kat bini.sbb die tahu ape hutang2 yg kite ade..
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 09:43 AM | Show all posts
hari tu aku ade dgr ceramah psl faraid dan pengurusan harta..

penama tu kalo bole ltk la org yg ade ilmu psl bab2 harta ni..
mcm satu kes tu suami meninggal..si suami tu ltk nama mak die as penama..
sudahnye mak die amik sume duit bg kt anak2 laki die...kt bini dpt skit jek..
yg anak2 laki pon stok xde ilmu agama so tros la amik xde pikir pnjg...

so, bole ltk nama suami ke..anak2 ke...adik beradik ke tp PASTIKAN diorg tau ape yg prlu dibuat/mcm mane nk uruskn dgn harta/duit peninggalan si mati..



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2013 09:46 AM | Show all posts
espritvin posted on 17-12-2013 09:31 AM
saya letak nama parents saya

espritvin bujang lagi ek?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2013 09:49 AM | Show all posts
ijamartgallery posted on 17-12-2013 09:40 AM
kat bini.sbb die tahu ape hutang2 yg kite ade..

kan...untung wife..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2013 09:59 AM | Show all posts
hafieza posted on 17-12-2013 09:43 AM
hari tu aku ade dgr ceramah psl faraid dan pengurusan harta..

penama tu kalo bole ltk la org yg a ...


itu lah..mmg betul tu.kdg duit ni buat rambang mata je.Mak Bee bukan tak caya suami ke..tp hasrat mak bee, kalau mak bee pegi dulu sblm ibu mak bee, biarlah dia dpt bahagian dia gak atas susah senang dia menjaga mak bee sampai anak cucu dia ni ha. dari bujang mak bee tak tukar lagi nama ibu mak bee kpd nama suami.

haritu suami mak bee dah sound bila nak tukar penama.Mak Bee rasa mcm taknak tukar je atau nak biar kosong je.Bukan nak nyusahkan diorg tp Mak Bee rasa kalau ikut faraid Mak Bee rasa yang berhak pun dapat.Duit epf tu bukan le banyak pon tp biarlah digunakan sebaiknya.Arwah abah Mak Bee dulu pon tak letak penama, mmg payah jugak dgn nak turun naik pejabat tp alhamdulillah dapat gak kat mak pada arwah abah dpt bahagian dia, ustaz pon ada kata itu tangga arwah abah ke syurga.
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 10:06 AM | Show all posts
Mak_Bee posted on 17-12-2013 09:46 AM
espritvin bujang lagi ek?

yup..saya bujang lagi senang letak nama parents dulu..kalau apa2 hal jadi dah ada penama..
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 10:19 AM | Show all posts
bab duit ni kena percaya satu sama lain lah.klu hidup kita berlandaskan islam insyallah ok.aku pon baru kehilangan mak tersayang 16.6.13.mujur lah aku ngan adik beradik xde nak berebut.semua mengalah.semua xnak...aku selaku yg sulong ni agih2 ape yg patut dengan tersetujuan ayah...al-fatihah untuk mak
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 10:40 AM | Show all posts
Aku dah siap agih2kan...
mak,suami dan anak2 semua ada bahagian
insurans lak buat masa sekarang nama suami
ayah je takde bhgn sebab ayah punya EPF lagi banyak ratus riban
tu pun belum tentu dapat ke anak2 dia..ntah2 semua mak muda bolot

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2013 10:41 AM | Show all posts
ijamartgallery posted on 17-12-2013 10:19 AM
bab duit ni kena percaya satu sama lain lah.klu hidup kita berlandaskan islam insyallah ok.aku pon b ...

al fatihah atas pemergian arwah mak ijam.
setuju..suami Mak Bee pon mmg baik buat masa ni..syukur dpt suami cam dia..insyallah.pasni Mak Bee letak nama dia je kot.dia pon letak nama Mak Bee sebagai penama.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2013 10:48 AM | Show all posts
cammie1711 posted on 17-12-2013 10:40 AM
Aku dah siap agih2kan...
mak,suami dan anak2 semua ada bahagian
insurans lak buat masa sekarang na ...

alamak..haha, kes bapak cammie lg rumit tu
tah sape le dpt nnti kan..harap2 mak cammie pon dpt bhgian dia.
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 10:48 AM | Show all posts
Mak_Bee posted on 17-12-2013 10:41 AM
al fatihah atas pemergian arwah mak ijam.
setuju..suami Mak Bee pon mmg baik buat masa ni..syukur ...

terima kaseh mak_bee.kadang2 teringat rasa rindu...
epf mak bee ade bt inves kt public mutual x...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2013 10:52 AM | Show all posts
ijamartgallery posted on 17-12-2013 10:48 AM
terima kaseh mak_bee.kadang2 teringat rasa rindu...
epf mak bee ade bt inves kt public mutual x.. ...

biasa lah..baru lagi tu
takde..blom lagi..bagus ke?takot tipah tertipu!
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 10:57 AM | Show all posts
Mak_Bee posted on 17-12-2013 10:52 AM
biasa lah..baru lagi tu
takde..blom lagi..bagus ke?takot tipah tertipu!

xde tipu tipah pon.oklah ade lah hasil sikit dari xde langsung.kih3...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 11:03 AM | Show all posts
Mak_Bee posted on 17-12-2013 10:48 AM
alamak..haha, kes bapak cammie lg rumit tu
tah sape le dpt nnti kan..harap2 mak cammie pon dpt bh ...

Tu la, aku x kisah pun..
yang penting mak aku dapat bahagiannya
kalau x, mohon faraid je la...
actually kalau boleh aku pun nk harta2 aku difaraidkan saja
supaya boleh diagihkan seadil-adilnya...wallahul'alam

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2013 11:06 AM | Show all posts
cammie1711 posted on 17-12-2013 11:03 AM
Tu la, aku x kisah pun..
yang penting mak aku dapat bahagiannya
kalau x, mohon faraid je la...

your heart n my heart sama je cammie!!
kalau ada tacang boleh bagi cammie..muah muah!!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2013 11:08 AM | Show all posts
espritvin posted on 17-12-2013 10:06 AM
yup..saya bujang lagi  senang letak nama parents dulu..kalau apa2 hal jadi dah ada penama..

itu mmg patut!
bravo buat espritvin!
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 12:53 PM | Show all posts
Mak_Bee posted on 17-12-2013 11:06 AM
your heart n my heart sama je cammie!!
kalau ada tacang boleh bagi cammie..muah muah!!

kat dunia ni susah nak cari org yg betul2 amanah sebenarnya
nampak harta je semua kelabu asap
Aku takut jadi mcm tu jugak
Aku pun x pernah tau samaada husband ade letak aku sbg pewaris harta dia ke tak
yg aku tau insurance dia dulu letak nama kakaknya, xtau dh tukar ke belom
rumah, kereta pun aku tak tau walaupun tu boleh dikira harta sepencarian kot
kelakar tak???
bagi aku eloknya kalau harta2 kita tu bagi org yg betul2 bertauliah utk uruskan
takut nanti kalau kita agih2kan jadi tak adil
yang penting biarlah harta2 tu dpt digunakan jelaskan hutang2 kita baru diagih2kan





Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 01:29 PM | Show all posts
kalo sy plak letak nama abg kandung..utk sementara jer..nanti kalo dah kawin dan ada anak nanti letak nama anak plak..huhuu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-5-2022 01:58 AM GMT+8 , Processed in 0.099174 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list