CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: JokesCop

[Ultra Best][Siri Mari Tidur Bukak Lampu] #2520 Mean Girl 2 [12] - Page. 101

   Close [Copy link]
Post time 18-12-2013 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt xupdate crita ke mlm ni.....xsabar nak tggu siri2 yg lain plak ni..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-12-2013 02:53 AM | Show all posts
TITLE: HOSTEL [8]
TEMPAT: Apartment University
LAIN2: cont. HOSTEL [7]

[QUICK RECAP]
Previously on HOSTEL.. Terpakse duduk dekat apartment puaka sebab kesilapan teknikal tra-bla bla bla tra-bla..

[ENDING WEEKS]
Setiap jalan ada penghujungnya, setiap cerita ade kesudahannya dan setiap yg baik pasti ade pengakhirannya.. Same mcm sebuah motosikal yg terlupe diisi minyak, kesudahannya pasti akan ada insan yg berpeluh menolaknya.. Same gak mcm semester kami yg dah makin sampai ke noktahnye.

Jam menunjukkan jam 1 pagi, keadaan malam yg dingin dan tenang seperti menunjukkan tiada apa2 yg berlaku pada malam itu.. Walaupun dingin, tetapi kehangatan di hati kami dapat dirasai.. Kami memandang ke arah pintu apart dengan penuh rase geram.. Aku kire2 dalam kepale hotak kami, tgh berzikir ayat yg same.. "Rumah Puaka Kamjad!!" (read: 12 puluh juta kali).. Keadaan Syeik yg dah mcm nak pengsan sambil memegang mukanya yg kebas. Aku tengok mcm ade sikit darah kat bibir die, pecah agaknye bibir die.. Apis memegang2 belakang kepale die yg mcm ade sedikit kebenjolan.. Anton plak still ketaq sambil dipapah aku dengan tangan yg rase mcm nak tercabut keluar dari soket bahu aku..   

[ONE HOUR EARLIER]
Malam tue memang kitorang masing2 memerap dalam bilik, yer la kan, study week.. Kene gunekan masa ini sebaik mungkin.. Kami pun melakukanlah aktiviti2 kami yg berpekdah. Final exam is around the corner y'all.. Kene la double the effort.. Aku tengah cube dengan tenage supersonic aku untuk try abiskan mane2 mubie or series sebelum malam exam.. Syeik mase tue tengah main PC game, Apis dengar radio sambil bace buku ala2 penulisan Dr Azizan Osman (read: biaselah, nak jadik usahawan berjaye katenye). Anton plak tengah membute sebab penat keluar berendut.. Masing2 ade care tersendiri dealing with study week..

[BOOK OF SYEIK]
Syeik yg tgh kusyuk main game tetibe rase mcm bunyik berdesing2. Die pun buat la mcm biase.. Biaselah kan, telinge berdesing, orang tengah kutuk la tue.. Lame2 mcm makin kuat, makin dekat.. Bunyik berdesing nie kawan2, mane ade jauh ke dekat, tapi mengikut penceritaan Syeik, bende tue makin dekat.. Die pun kibas2 telinga die yg sampai terjatuh spek.. Mase die angkat spek tue nak pakai balik kat mate die, die mcm terperasan mcm ade pantulan bayang2 dari spek tue mcm ade bende yg tgh memerhatikan die dari belakang.. Lepas je die pakai spek tue automatically kepale die terteleng ke belakang nak tgk..

ZASSSSSSSSSUPPPPPPP!!! (sfx: Syeik nampak bayang2 hitam melintas sepantas kilat keluar tembus dari bilik die)

Lepas je bende hitam tue melintas, Syeik terus dengar mcm suare orang menjerit.. Panjang dan mcm kesakitan~

[BOOK OF ME]
Aku mase tue tengah sibuk melayan mubie sebagai preparation menghadapi exam yg menentukan nasib masa depan aku.. Sayup2 aku dengar mcm suara orang menjerit secara high pitch(read: timeline yg same dengan Syeik dengar bunyik orang menjerit).. Occay, orang dalam kesusahan tue agaknye, tengok mubie dulu.. Then, sayup2 lagi aku dengar bende yg same.. Panjang sangat jeritan tue, mcm sakit.... Aku dengar lagi betul2, sore tue mcm sore pompuan.. Aku yg tanpa berpikir panjang pun terus panjat katil sebab nak jengah ke luar tingkap, nak pastikan dari arah mane jeritan tue.. Damsel in distress la katenye, mane tau kut2 aku bole tolong.. Mase aku jengah tue, aku x nampak ape2 yg luar biase.. Then, tetibe, aku dengar bunyik mcm orang kelam kabut keluar bilik (read: bukak pintu and stuff).. Aku pun berjalan la ke pintu nak tengok ape dah jadik.. Aku bukak je pintu nampak muke Syeik mcm dah pucat lesi.. Anak mate hitam die dah mule nak naik ke atas.. Hishh, Syeik nie dah lain mcm dah nie, dah macam nak kene sampuk je nie..

Aku pun tanpe berpikir panjang, aku terus hayun tangan aku dengan sekuat2 tenaga kene kat bahagian pipi Syeik.. Hambik mak kau, berpusing badan die dek kene tempeleng aku.. Tujuan aku memberikan hadiah tangan ke muke Syeik adalah kerana:

Sebab 1 : Nak suruh die sedar diri
Sebab 2 : Bagi mengelakkan die kene rasuk. Sebelum bende lain masuk, baik kesakitan yg masuk dulu

Teknik aku berjaye, Syeik x jadik kene sampuk. Sebelum sempat Syeik jatuh ke lantai, aku sambut badan die dah bawak masuk ke bilik aku. Tapi ada satu permasalahannya disini, Syeik agak bengong selepas dilempang tanpa belas kasihan oleh yours truly. Aku pun jerit name Apis dan Anton bertubi2 supaye datang ke bilik aku..

[BOOK OF APIS]
Apis yg tengah sibuk mengadakan sesi pembacaan buku yg kritikal pun baring2 lah kat atas katil sambil mengoyang2kan kakinya dan berpikir alangkah bagusnye kalau Donald Trump tersalah bank in duit dalam account die. Mase tengah dok mengelamun tue, Apis dengar bunyik macam ade orang menjerit dari jauh (read: same timeline dengan aku dan Syeik).. Die pun dgn fokusnya cube dengar betul2 ape bende yg menjerit2 sakan tue.. Fokus punye fokus, kaki Apis mcm ditarik dan die pun jatuh ke atas lantai dari katil nye. Terlentanglah anak teruna sekor nie sambil mata mengadap ke atas syiling dan ternampak la satu pemandangan yg x menyelerakan..

Pemandangan ape yg Apis nampak tue ye kawan2 ? Bukanlah lampu kalimantang atau habuk di atas kipasnye yg setebal 5cm tue.. Pemandangan tue ekceli bagi para lelaki adalah normal, xde ape yg perlu dibersihkan sebenarnye.. Pemandangan itu adalah disudut dinding bilik Apis yg mcm ade mahluk yg tengah terlentang gak, just mahluk nie yg specialnya, rambut die agak mengerbang dan muke die mcm orang yg nak idupkan api rokok, tapi lighter tersalah setting ke ultimate high, trus membakar mukenya sendiri.. Kali nie bukan dalam keadaan gelap yer Apis nampak, dalam keadaan lampu bilik yg menyala (read: terang menderang). So muke Zaiton (kite namekan mahluk nie Zaiton la yer kawan2 and MBLBNS) mmg nampak tersangatlah clear.. Maybe sebab trauma melampau, Apis kate die cume dapat ingat sipi2 je muke Zaiton. Lepas je mate derang bertentangan (read: in a very unromantically way possible), Apis trus keras, mcm santan kelape dalam peti ais yg ditinggalkan lebih semalam.. Keras, kalau Apis atau Santan tue di baling ke muke orang, sure bole mengakibatkan benjol.. Dalam 2-3 minit Apis keras tue, die terdengar aku jerit name die.. Zaiton pun terus hilang dari pandangan dan die pun bebas umpama rama2 yg terbang bebas di udara.. Dalam keadaan takut dan menggigil, Apis cube dengan sedaye upaye untuk melangkah keluar dari bilik tersebut.. Di tujunye ke bilik aku untuk mendapati yg aku tengah duduk kat sebelah Syeik yg dah separa pengsan.

Actually, aku x sure keadaan Syeik nie pengsan ke idak, mate die tertutup maybe sebab menahan kesakitan melampau akibat ditempeleng oleh aku or die mmg dah out mase tue.. Lepas aku dah Apis lempang2 muke Syeik sebanyak 15 kali, die still mcm tue jugak, kami mengambil keputusan sebulat suare, bantuan pernapasan adalah tidak diperlukan sama sekali dalam situasi ini. So, Apis pun amik segelas air dan membace2 sesuatu kedalam air tue (read: aku rase ayat yg Mujib ajar). Kalau Mujib tengok mase part nie, mesti die rase bangga sebab anak murid die praktikkan ilmu die.. Tapiiiiiiii... End game Apis aku rase ade sikit silap. Sampai hari nie aku rase, patutnye kene renjis2 air tue kat muke Syeik and baki air suruh die minum.. Apis dengan jayenye menuang semua air dalam gelas tue di atas kepale Syeik.. Well, die tersedar so end result yg paling penting dalam keadaan ini..

Tengah2 aku dan Apis cube DIY keadaan Syeik nie, kami terpikir.. Mane la hamjadah Anton nie, x keluar2 dari bilik die mase rumah dilanda musibah nie.. Aku dengan Apis pun meninggalkan bilik aku untuk berjalan menuju ke bilik Anton..

[BOOK OF ANTON]
Anton menghabiskan mase sehariannye dengan keluar menge"date" dengan kekasihnya.. Dari pukul 8 pagi die keluar, sampailah pukul 11 malam baru nak balik. Al maklumlah, sem dah nak abis.. Kang x jumpe kekasih hati lame2 sebelum cuti kang, kene la abiskan topup nak call.. So untuk menjimatkan keadaan poket dalam mase cuti, haruslah die berjumpe dengan aweknye selame yg mungkin bagi mengelakkan poketnye dari mengalami musim kemarau.. Sampai2 je kat rumah, badan Anton terase penat.. Terus die masuk ke bilik dan baring ke atas katil untuk melelapkan matenye.. Mandi? Semalam, esok, lusa, minggu depan boleh mandi.. Buat ape nak mandi malam tue, baik tdo.. Anton pun baringlah mengikut posisi faberetnye.. iaitu mendekatkan kepala ke dinding dan terlentang mengadap ke ceiling.. Posisi terbaik untuk tido meninggal bak kate Anton..

Sedang dialam separa sedar dan tidak sedar, Anton merasakan mcm dengan bunyik orang menjerit2 (read: timeline same dengan aku, Apis dan Syeik).. Pemikiran Anton, sore orang menjerit, mestilah sore mubie dari bilik JC.. So, tdo adalah lebih enak berbanding dari amik port.. Dalam keadaan hampir2 lena, Anton terasa mcm bahu kiri dan kanan die ditekan dari atas oleh sepasang tangan.. So, Anton pun berpikirlah yg ini halusinasi je.. Yerla, badan dah penat kan, mestilah pk bukan2.. Jantung pun x berfungsi dengan baik, so maybe akan terasa yg mcm kene hempap.. So, no big deal lah, lepas tdo nanti sume occay la tue.. Anton pun teruslah tdo tanpa memikir2kan ape2, akibat dari perbuatan die yg x bersopan itu.. Perlahan2 tangan yg menekan Anton tue mengerak2kan bahu kiri dan kanan Anton, mcm nak kejut budak nie sebab maybe die rase terhine dengan perangai Anton yg x nak amik port langsung die menjalankan activity xbertamadun beliau..

Bukan Anton x rase yg badan die digerak2, tapi die buat x peduli je dengan bende tue.. Alasan die satu je, sebab die ngantuk.. Lepas seminit or 2 minit Zaiton mengoyang2kan badan Anton tanpa ape2 respons. Zaiton pun berhenti.. So Anton pun bole menarik napas lega lah, sebab dah abis dah sesi kedengkian Zaiton keatasnye.. Die pun bukak lah mate untuk melihat keadaan sekeliling.. Tapi, malang sekali bagi Anton, bukan keadaan sekeliling yg dilihatnye lepas die bukak mata.. Dalam jarak 3 cm dari mukanya, Zaiton sedang melihat Anton secara close up dari atas. Ape lagi, kejang urat leher la budak tue x dapat memaling muke atau menutup matenye.. So, berpandang-pandangan la dua ekor mahluk nie, Anton claim bende nie berlaku dalam mase 2-3 jam.. Aku rase, Anton masuk bilik tdo dan mase kitorang mengalami pengalaman mistik masing2 nie xde la sampai 1 jam.. 30 minit pun x sampai ekceli..

[BOOK OF HOSTEL]
Aku dan Apis betul2 berada depan bilik Anton.. Memang suasana apart kami mase tue tersangat lah angker.. Mcm dah berada kat tempat lain dah, mcm ade kat tanah kubur minus Nasir Bilal Khan je.. Tapi aku dengan Apis yang berhati mulia nie tekad, ape2 jadik pun kali nie, kitorang keluar dari rumah tue beramai2, dah xde dah tinggal2kan osmet lagi dah (read: aku ekceli dah separuh badan dah keluar dari rumah tue, tapi Apis tarik baju aku masuk balik).. Memang berat keadaan kami malam tue, rumah tue pun die punye udara, mcm berat sangat, aku mcm susah sangat nak bernapas, kat depan bilik Anton tue, mmg rase mcm dah x bole bernapas dah.. Apis pun ketuk pintu bilik Anton bertubi2.. Mcm biaselah, xde respon, budak tidor meninggal memang normallah keadaan mcm nie.. Tapi sebab keadaan yg abnormal, Apis pun mula menghempas2kan badan die kat pintu bilik Anton (read: cube bukak secare stylo).. Ingat yer kawan2, cara membukak pintu bukanlah dengan cara melanggarnye dengan bahu anda, mudarat bukan saje boleh muncul keatas pintu, mungkin juga die memudaratkan anda.. Lepas Apis langgar pintu bilik tue bertalu2, die punye memalingkan mukenye ke arah aku dengan isyarat yg lebih kurang mcm "Ko nak berlakon jadik tiang gol ke ? Tolonglah aku woii!!".. Aku pun, dengan sepantas kilatnye, terus menggunakan tapak kaki aku menendang tepat ke arah kayu yg berada disebelah tombol pintu.. Sekali tendangan saje je tuan puan, pintu bilik Anton terbukak dengan keadaan bersepai-sepai (read: cite aku, mestilah aku paling terrer, kalau cite Apis yg tulis, sah2 la die tiup je pintu tue dah terbukak, kalau Syeik yg tulis plak, sah-sah la die yg paling berani antara kitorang sume dan die tempeleng Zaiton sampai melambung ke Planet Zuhal).. Anyway, back to the story, lepas aku terajang tombol pintu dan pintu tue terbukak.. Aku dan Apis tengok, Anton tengah terbaring sambil mate die terbeliak memandang satu bende yg telah dinamakan oleh aku Zaiton.. Maka, terduduk kebelakanglah aku akibat permandangan tersebut..   

Aku pun xtau, mcm mane Apis bole dapat keberanian yg x munasabah (read: maybe sebab ayat yg Mujib kasik kat die kut), die terus meluru masuk dalam bilik Anton sambil mencapai barang paling dekat dengan pintu bilik Anton dan baling ke arah Zaiton.. Tuan2 dan Puan2, barang yg dicapai oleh Apis adalah helmet kesayangan Anton.. Maka, helmet yg melayang2 di udara tue terus tembus ke arah badan Zaiton, terpelanting di dinding sebelah Anton dan landing tepat ke arah kepala Anton.. Lepas je helmet tue kene kepala Anton, Zaiton terus hilang dari pemandangan kami.. Aku dan Apis ape lagi, terus meluru ke arah Anton dan menarik Anton untuk dikeluarkan dari bilik tersebut.. Kehebatan synchronization kami ditunjukkan apabila Apis menyentap Anton pada bahagian kaki, aku plak pada bahagian tangan dalam masa serentak.. Hambik ko, tehentak badan budak tue atas lantai.. Emergency timelah katekan, sume pun boleh.. Aku dan Apis tanpa memperdulikan keadaan Anton yg mcm tgh trauma akibat diculik oleh osmetnya, terus mengheret beliau keluar dari bilik.. Sambil aku heret Anton sampai ke pintu depan, Apis cepat2 masuk ke bilik aku untuk memapah Syeik untuk keluar rumah.. Sebelum kami keluar rumah.. Apis amik segelas air dan diulangi ape die buat kat Syeik tadi, siap jirus atas kepale sekali (read: whole package)..

Kami pun selamat keluar dari rumah tersebut..

[LAST CHAPTER]
Jam menunjukkan jam 1 pagi, keadaan malam yg dingin dan tenang seperti menunjukkan tiada apa2 yg berlaku pada malam itu.. Walaupun dingin, tetapi kehangatan di hati kami dapat dirasai.. Kami memandang ke arah pintu apart dengan penuh rase geram.. Aku kire2 dalam kepale hotak kami, tgh berzikir ayat yg same.. "Rumah Puaka Kamjad!!" (read: 12 puluh juta kali).. Keadaan Syeik yg dah mcm nak pengsan sambil memegang mukanya yg kebas. Aku tengok mcm ade sikit darah kat bibir die, pecah agaknye bibir die.. Apis memegang2 belakang kepale die yg mcm ade sedikit kebenjolan.. Anton plak still ketaq sambil dipapah aku dengan tangan aku yg rase mcm nak tercabut keluar dari soket bahu aku.. (read: kopipasta opening)

Kitorang pun terus berjalan ke rumah Bad sambil meminta bantuan refugee sekali lagi malam tue.. Esok pagi2, kitorang balik ke rumah tersebut dan packing semua bende dengan niat nak scouting (read: lepak rumah orang sambil x bayar se-sen pun) kat rumah kawan2 yg lain.. (read: sume lepak rumah Bad).. Memandangkan kitorang ade lagi 2-3 minggu je nak abis sem, baik kitorang cabut je lah dari rumah tue, buat ape nak duduk situ lagi, lantaklah, baik concentrate exam dari concentrate bende bukan2.. Selain baju dan peralatan2 kami diangkut ke rumah Bad, tilam2 bilik kami juga di angkut sekali bagi keselesaan ber-scouting di rumah orang.. (read: kitorang bayar sewa free sebulan ape)

(sfx: pemandangan gelap... credit roll..)


-- SHELESHAI --


[AFTERMATH]
Thanks kepada rakan2 yg sudi tunggu cerita Hostel nie dari first sampai la ke episode akhir.. Akhirnya aku berjaye gak abiskan menaip cite x senonoh nie, episode last nie aku type dari pukul 11 malam, 3 pagi baru abis, panjang sangat bende nie.. Dengan ucapan sampai ketemu di cerite SMTBL yg seterusnya.. Dengan pesanan penuh ikhlas dari aku, "Mari Tidur Bukak Lampu"  



Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 03:08 AM From the mobile phone | Show all posts
JokesCop posted on 18-12-2013 02:53 AM
TITLE: HOSTEL [8]
TEMPAT: Apartment University
LAIN2: cont. HOSTEL [7]

Yeah aku da abiskn..
Huhu nice story..n bc waktu 3pg ni rasa seram gak..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 03:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Best! Mama gelak cam sakai kul 3.17 am. Nasib baik tak kena penyepak dgn laki, kerna dsangkanya ponti sesat!
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 03:47 AM | Show all posts
super best! ai silent reader je ni first time nak komen kat sini. seram+kelakar!  ai baca pagi buta gini sorang2 and gelap off lampu rasa seram pulak
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 04:12 AM | Show all posts
aku yg tak dpt tido waktu2 mcm ni mmg terhibur giler dgn citer ko ni TT...syabas bro...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 05:09 AM | Show all posts
Tamat? Ala.. Sambung la lg
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 05:22 AM | Show all posts
aku berjaya marathon malam ni semua cerita tt... best sangat... moga tt ada lagik cerita kelakar seram untuk di kongsi nanti...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-12-2013 05:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Syok la cite hostel ni xpuas plak aku baca tau2 da habis:Q

Pihak pengurusan aprtment tu memang penaya korang jelah.xkan lah dorang xtau rumah tu ada problem sedangkan mubin sendiri pun ada cakap penyewa sebelum ni pun kena ganggu dgn zaiton.mustahil penyewa tu tak bagitau pihak pengurusan.

Geram pulak aku dengan sikap xbtanggjwab orang camni pikir kan untung je keselamatan orang lain dia tolak tepi.


Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 08:24 AM | Show all posts
tt buat lahh lai ceritaaa
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Kelakarlah siak. Tergelak aku dibuatnya. Aku remember dulu aku pernah terserempak dengan wanita ala zaiton tu. Yang selamatnya sebab dia jalan je straight tak pandang aku yang terkedu memerhatikan beliau melalui tingkap dan menembusi pintu bilik aku. Nak cepat agaknya ada hal barangkali.
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 08:57 AM | Show all posts
tetibe sedeh sbb dh abes....sobseb...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 10:34 AM | Show all posts
yeahhh bravo! bravo!! tamat sudah siri hostel!
tq very much TT...

ok next ko nak mula siri apa pulak?
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 10:36 AM | Show all posts
JC, (macam nama boss mama plak...)

share la apartment ni kat mana, sebab kepala hotak mama dok ingat reviera jaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 10:42 AM | Show all posts
Episod 8 is the best. Gaya penceritaan TT yg tersendiri, kelakar & fresh buatkan kami seronok membaca. Tahun 2013 ni aku enjoy baca benang2 hasil tulisan the flash, sham-xv1986 & Jokescop.

Dont worry guys, kan TT cakap the last chapter for Hostel is the new beginning of a new chapter. Maknanya pasni akan ada lagi story yg best2
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
izzarishaiqal posted on 18-12-2013 05:49 AM
Syok la cite hostel ni xpuas plak aku baca tau2 da habis:Q

Pihak pengurusan aprtment tu memang pe ...

Kan..aku pun rasa management hostel TT ni saja nak pedajal dia ngan kengkawannya..dah tau unit itu ada mambang,dia bagi juga utk student tinggal..binawe tul..cuba la pulak staff-staff management itu tinggal kat situ,x sampai sehari mesti diorang dah cabut punya..
To TT,bak mai la lagi citer-citer hang tu kat sini..bagi kitorang baca..cara penulisan hang boleh buat pembaca jadi addictive..x sabar nak tau citer seterusnya..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-12-2013 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
pehal apartment tu sbnrnye? pehal zaiton duduk situ? kamjad punye zaiton:@
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 11:19 AM | Show all posts
sangat best.. 5 bintang.... dudukla lagi kat situ sampai abis exam.. mesti banyak lagi citer menarik.. rumah sebelah2 kak eton tak kacau ke?
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 11:41 AM | Show all posts
KoSe posted on 18-12-2013 11:19 AM
sangat best.. 5 bintang.... dudukla lagi kat situ sampai abis exam.. mesti banyak lagi citer menarik ...

Kalau tak silap aku TT dah berkahwin & ada anak sorang. Citer Hostel tu zaman dia study dulu
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 11:44 AM | Show all posts
starcity posted on 18-12-2013 11:41 AM
Kalau tak silap aku TT dah berkahwin & ada anak sorang. Citer Hostel tu zaman dia study dulu

maksud saya..klu tt stay umah tu lagi sampai habis exam akan ada la lagi Episode 9-35...hehe.. mungkin versi kak eton yg lebih hebat..anyway, citer tt sgt best..cara penulisan tt sangat best..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 06:10 PM GMT+8 , Processed in 0.245021 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list