CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 10000|Reply: 25

Apa nak buat selepas Degree..

[Copy link]
Post time 29-11-2013 07:23 PM | Show all posts |Read mode
Salam. Hai. Saya da nak habis degree nih. Rasa macam sebelum convo betol2 kat u, tak nak kerja secara seriyes.

Agak2, bagus tak macam tu. Hehehe. Rasa macam nak jalan2 dulu ke nak kerja yang biasa2 dulu ke.



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2013 08:32 PM | Show all posts
cari je kje skrg pon.... blom tntu akan dapat secepat mungkin... kalau dpt tu kira rezeki la.... jangan dah sampai terdesak nak cari keje, baru send resume... time tu diri sendiri jugak akan stress
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2013 08:36 PM | Show all posts
hantar je resume eh. baiklah. hee
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2013 08:45 PM | Show all posts
yup, send je company mana2 pon.. ramai gak la kawan2 yg grad dgree tapi x keje sampai skrg... so, btter benda2 cmni jgn lengahkan. rebut peluang yang ada sekarang..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2013 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Smbg je master terus.lg santai.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2013 09:48 AM | Show all posts
ramai sangat student yang saya jumpa.. datang dan bagi taw kat saya yang depa tak nak keje dulu lepas habis study.. malah nak keje memain dulu.. then.. biler pihak u buat program kerjaya.. depa tak maw datang dengan alasan yang sama..

last2 lepas 6 bulan duduk rumah.. datang balik kat saya menangis2 mintak tolong carikkan keje.

patutnyer.. pada tahun kedua.. student tu dah siap2 bukak akaun kat jobstreet dan jugak jobmalaysia.. dah mula tengok trend keje terkini dan dah mula hantar resume..

sebab ada kalanya.. nak dapat keje buat setakat apply hari esok dah dapat offer.. sbb ada gak yang apply bulan jan.. tapi dapat keje bulan julai..

so.. kene lah apply awal.. jangan plak biler orang dah bising2 cakap kita tak keje lagi.. kita dah down.. terus salahkan orang lain sbb x kita tak dapat keje lagi.. malah ramai yang apply master sbb macam ni lah.. sbb keje susah nak dapat.. dengan harapan nanti biler dah ada master.. majikan akan pandang lebih..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2013 09:16 PM | Show all posts
first, kena hantar resume dulu. dapat tak dapat lain cerita. zaman sekarang nak cari kerja bukan petik jari je dapat. kene bersaing.
melancong pon best jugak tapi lagi best kalau menlancong ada duit sendiri. baru puas.
so kesimpulannya, hantar resume dulu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2013 09:54 PM | Show all posts
uzisyaziha posted on 2-12-2013 09:48 AM
ramai sangat student yang saya jumpa.. datang dan bagi taw kat saya yang depa tak nak keje dulu lepa ...

jobstreet dari diploma dulu da wat dah. hari2 dok tengok vacancies. lately nih pon ada hntar resume.

then kalau kite daftar je diri dekat website2 co besar2 like sime darby, sp setia okeh ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 2-12-2013 09:56 PM | Show all posts
apendelaa posted on 2-12-2013 09:16 PM
first, kena hantar resume dulu. dapat tak dapat lain cerita. zaman sekarang nak cari kerja bukan pet ...

berangan jgk nak melancong. hehe. lagi2 tengok airasia bagi tiket free. la ni tengah jimat2 duit scholar, kot boleh wat g melancong.



Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2013 09:58 PM | Show all posts
bawaku_terbang posted on 2-12-2013 09:56 PM
berangan jgk nak melancong. hehe. lagi2 tengok airasia bagi tiket free. la ni tengah jimat2 duit s ...

kalau nak pegi jugak, pegi la trip yang tak banyak guna duit. plan backpacking. seriyes best. tak tipu. ehhh terkeluar topik hihi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2013 10:09 PM | Show all posts
apendelaa posted on 2-12-2013 09:58 PM
kalau nak pegi jugak, pegi la trip yang tak banyak guna duit. plan backpacking. seriyes best. tak  ...

ok gak backpacking. tapi kene cari member la. da la tak ramai member.

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2013 10:13 PM | Show all posts
bawaku_terbang posted on 2-12-2013 10:09 PM
ok gak backpacking. tapi kene cari member la. da la tak ramai member.

backpacking takyah ramai2 pun tkpe. lagi best sebenanrnye sebab tak leceh. and plus, jangan bawak org yang nak stay kat hotel, tk suka tempat 'tak hotel'. leceh and menyakitkan hempedu.

india best. pegi la sana


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2013 10:15 PM | Show all posts
apendelaa posted on 2-12-2013 10:13 PM
backpacking takyah ramai2 pun tkpe. lagi best sebenanrnye sebab tak leceh. and plus, jangan bawak  ...

tak ramai pon, still kene cari kawan. saya ni tak ramai kawan sangat.

ada pun masing2 da keje. kalo tak keje pon, dorg tak suka sangat jalan2 nih.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 08:32 AM | Show all posts
bawaku_terbang posted on 2-12-2013 09:54 PM
jobstreet dari diploma dulu da wat dah. hari2 dok tengok vacancies. lately nih pon ada hntar resum ...

untuk student IPT.. pernah dengar tak buku graduan? buku tu ada diberi secara percuma tiap kali ada ekspo kerjaya.. malah sekarang ni.. ada laman web yang lengkap.. www.graduan.com.my..

kat buku graduan tu.. ada disenaraikan tentang syarikat2 besar kat malaysia dan dalam masa yang sama gak.. kita buleh apply keje gak sbb ada disertakan dengan alamat dan person in charge sekali..

cuba lah bukak yek..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2013 04:26 PM | Show all posts
zaman kitaorang dulu tak payah fikir nak enjoy dahhhhhh ........
hantar resume tuh kat mana2 jek ............. itu tahun 80an punya citer....
time tuh pun ramai yg menganggor sakan sampai bertahun-tahun ....
ini dah zaman 2000an ini apa kurangnya ?????.............nak enjoy pun takkan tiap hari nak enjoy????
nak gi merata-rata umah kawan2 pun takkan tiap hari nak melepak umah kawan2....
kalau makayah banyak duit tak apa lah jugakkkkkk
habis yg makayah gaji biasa2 tu ............duit topup h/phone pun jenuh nak mintak duit kat parent..
habis duit internet ............... duit makeup yg macam2 tuh ????? dan duit nak beli tudung2 bagai2 tuh ????
itu yg nak belanja kawan2 tuh sampai bila sampai hati asyik nk mintak duit mak je ?????????
tak ingin nak merasa betapa peritnya nak cari duit sendiri ???? cuba try test tengok jenuh ke tak jenuh bekerja utk mendapatkan duit ???????? ............. cuba rasa bagaimana kehidupan orang yg subuh2 dah bangun nak ketempat kerja dan dunia orang yg bekerja itu bagaimana ????
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2013 08:08 AM | Show all posts
hahahaha. meroyan pe.

orang nak enjoy kejap jeh. n jarang mintak duit mak aya utk beli top  up.

n tudung n make up is not my thing to buy. its a waste.

n orang penah bekerje, part time la tapi. tapi tau la jgk rasa perit nye cari duit tu.

nak bagi nasihat boleh, tp sila la jaga intonasi anda. kita ni di alam maya. intonasi tu tak sampai.

tapi kalau da banyak tanda soal macam tu, apa ke hal nye.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 6-12-2013 08:11 AM | Show all posts
uzisyaziha posted on 3-12-2013 08:32 AM
untuk student IPT.. pernah dengar tak buku graduan? buku tu ada diberi secara percuma tiap kali ad ...

da bukak da website tuh. banyak info. thnx for the website. =)
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2013 07:59 PM | Show all posts
I pun masih confuseeeee.

1 - grad dan kerja. Even tak dapat bidang sama xpa janji grab the experience after 2 3 years cont master. Tapi I takut da sedap pegang duhet I tanak sambung

2 - cont master terus tapi I takut dengan master nii. Sobss. Tapi dengan master inshaAllah I boleh pergi juh sikit compared to kalau I ada degree je. Tak eh?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2013 11:01 PM | Show all posts
antar resume kat sume company..

lagi satu, kalau ada company besar2 dtg U,jgn xpegi.. rugi yang amatttt..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2013 10:00 AM | Show all posts
Better lpas grad degree terus cari keje. Pas 2/3 tahun baru sambung master. Sebab kalo nak guna master untuk cari better jobs, pengalaman keje pun penting. Senang company takyah labur byk untuk train kite.

Lagipun mase keje pun boleh enjoy. Lagi enjoy sebenarnye sebab dah ada duit sendiri, macam2 boleh buat. Takdak sape nak larang. Kalo nak enjoy time nganggur ni boleh la jugak cuma terhad dari kewangan jek la
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 09:32 AM GMT+8 , Processed in 0.091525 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list