CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 2504|Reply: 7

presentation

[Copy link]
Post time 31-10-2013 06:01 PM | Show all posts |Read mode
korang, boleh tak bagi idea macamana nak buat presentation yang kreative. lecturer aku tak nak presentation yang biasa2 tuh.
pening kepala otak ni nak pikir. hari tu kitorang da buat role play. tolong eh.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-10-2013 06:03 PM | Show all posts
tanya lecturer.. dia mengajar seni ? atau mengajar course kau? kalau dia mengajar seni kau blh kreatif..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-10-2013 06:12 PM | Show all posts
dia ajar accounting. cer bayangkn suruh budak account jadi kreatif. memang mati kutu la.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2013 11:19 PM | Show all posts
nak kreatif presentation mesti banyak visual macam gambar ke, video ke.
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2013 05:41 PM | Show all posts
here is the list of what we've done for our presentation. Depends on the topic, length of the presentation, ranging between 10 minutes or more than 30 minutes.. tengok jugaklah, lecturer tu muda ke, tua ke, lelaki ke, perempuan ke, sporting suka main-main and open-minded, or strict, straight keras-kematu macam buku teks.

1 - ni masa takde idea sangat, masa present, first few slides tu, bubuh gambar banyak-banyak yang sedap mata memandang, plus, of course, for the whole presentation, powerpoint tu bubuh lagu as a background, yang jenis slow dan mendayu-dayu, jangan pasang kuat-kuat, bagi dengar tak dengar lagu tu supaya iringi presentation korang. for example, kitorang present research on merisik kat Malaysia, bubuh gambar orang sarung cincin, berpantun bagai, lagu Maher Zain, barakallah tu.. lagu tu set ulang2

2 - yang ni kalau presentation 10 minutes, suntuk sangat! isi banyak! Macam korang tengok iklan kat tv tu, ala-ala mengacara rancangan. Effective in group rather than you do it alone, ada communication. For example, "Assalamualaikum and a very good evening, my name is Siput, [sambung terus member], Ketam, [member lain], Udang, and [member last] Kerang! We're gonna show you on how to/ what is/ [tajuk presentation] in a short and quick 10 minutes. Open up your eyes and please bear with us!"
- cakap janganlah monotone, kena ada naik turun, macam pengacara excited
- slides pun mestilah colourful, jangan satu warna dan penuh dengan text, excited macam korang
- masa present tu, communication between group mesti ada, macam bersembang, like, "Really? Then what about dot dot dot?" "Oh, you mean the relationship of --- ? Smart eh, it's simple..."
- tanya audiences, member kelas, ada link, jangan putus, kalau tak orang mengantuk, but quickly

3 - Kalau tak boleh spontaneous for presentation, be prepared. Repeat your SCRIPT for at LEAST 9 - 10 times. dan cuba elakkan daripada selalu pandang slides. dan JANGAN BACA SLIDES, PEGANG BUKU OR KERTAS DAN BACA, JANGAN. know your parts and topics. prepared for the Q & A session later.
Elakkan daripada syok sendiri. yang ni kena pandai-pandai lah

4 - buat game and give rewards. Tell the class to listen carefully, at the end, during the Q&A session, kalau takde yang nak soal, korang soal diorang. Dapat jawab, bagi cekelat
aku dulu bagi Choki-Choki je, 5 singgit

5 - Try to be funny but not annoying

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2013 05:50 PM | Show all posts
another thing, kalau boleh, ada software menarik, other than powerpoint, guna lain,

boring jugak tengok powerpoint, too mainstream..

macam kawan aku, dia guna software kat internet, ape nama ntah, pizzo, pezzo, prizzo ke pebenda ntah
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2013 01:55 AM | Show all posts
6 - to make it more interesting, boleh jugak selit contemporary viral jokes. contohnya, ni plan kami untuk presentation akan datang, research on the issue of majority vote versus popularity vote, subject political science. we're gonna start with.. LISTEN.. LISTEN.. LISTEN.. LISTEN.. LISTEN..

other than that, mana tau ko nak start dengan:
- saya tak bodoh, saya tak bodoh, saya tak bodoh, atau
- lelaki dayus, lelaki dayus, lelaki dayus, atau
- nampak macam cantik, nampak macam comel..

apa-apa yang meletop dalam fb or among your same age friends.. dapat kurangkan jurang antara Speaker and Audiences, ini adalah apa yang dimaksudkan dengan "MESRA KHALAYAK"
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-11-2013 08:11 PM | Show all posts
terima kasih kawan2 bagi idea.
last2 group kitorg buat bed time story + musical.
tukar lagu kanak2 tu ikot apa yang kitorang kene present.
nasib lecturer kata 'very good'

pasni ada presentation lagi. kene pikir nak wat cara apa lagi. =)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 12:53 PM GMT+8 , Processed in 0.080709 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list