CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 2420|Reply: 15

Berapa you all charge untuk artwork?

[Copy link]
Post time 31-10-2013 04:43 PM | Show all posts |Read mode
As-salam para designer..
Saya bukan professional designer (utk artwork illustrator & photoshop) tapi kadang pening jgk nak quote pada clients. Clients yang cerewet kadang tak faham yang kita ni memerah otak mencari idea, bukan senang2 google & 'redraw' balik tapi ada juga jenis yang tak kisah.

Mungkin di sini kita boleh share experience masing2 & kalau tak keberatan 'RM' yang pernah you all terima.

p/s -
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-11-2013 01:38 AM | Show all posts
dekat fiverr.com aman adja mureka mintak $5
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2013 02:03 AM | Show all posts
1.Design apa yg ko buat tu, packaging, layout, background ?????
2.Clients cerewet, ni Malaysia apa yg ko boleh harapkan....
3.ko idea 100% diri sendiri @ cedok internet jugak....ada buat R&D, ada brainstorming pasal design...
4.betul2 designer @ design editor...

4 perkara tu boleh tentukan harga.....
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2013 10:47 PM | Show all posts
aku dah fedup dengan client kat malaysia. aku lebih suka tanya berapa diorang bajet.
kalau rendah n tak berbaloi memang aku x amik. biar la x de duit dr nyusahkan hidup.
for sure client macam ni akan minta macam2 and suka ubah2.


aku selalu masuk contest online. international. lagi puas hati.
berbaloi2. pernah menang sekali USD200 buat ebook cover


ni website tu.
99designs.com
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2013 12:40 PM | Show all posts
grafreak posted on 8-11-2013 10:47 PM
aku dah fedup dengan client kat malaysia. aku lebih suka tanya berapa diorang bajet.
kalau rendah n ...

Yg iklankan dekat contest tu pun pasal diorang nak murah, klu x xdenye diorg nak iklan kat situ....

klu pakai RM mesti ko xambik kan....
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2013 01:43 PM | Show all posts
turboturtle posted on 11-11-2013 12:40 PM
Yg iklankan dekat contest tu pun pasal diorang nak murah, klu x xdenye diorg nak iklan kat situ... ...

kalau ikut memang rendah skit tapi bila convert lagi masyuk dari client malaysia ni.

sape pandai buat website diaorang bayar riban riban gak USD.
yang aku amik tu cover saja. x yah buat benda lain dah. simple gile. bukan overall buku kena buat.

kalau client malaysia mau bayar RM50 je tuk cover. silap2 jumpa kedai mamak belanja beriani. haha

paling tinggi kalau buat book cover diorang bagi USD450.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2013 01:52 PM | Show all posts
sorry off topic.
ini website tu. mohon sape ada internet and 24 jam beronline sila masuk. segala communication guna email je terpulang pada korang. tengok prize diorang leh kasi.



yang ni lak yang aku menang. USD200.
sebulan gak nak siapkan sebab orang tu jarang online.


Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2013 02:16 PM | Show all posts
grafreak posted on 11-11-2013 01:52 PM
sorry off topic.
ini website tu. mohon sape ada internet and 24 jam beronline sila masuk. segala co ...

byk kali dh aku jumpa website camni, cuma dulu2 ragu2 pasal payment, takut xbayar je. kena submit design dulu ke baru diorg pilih???...berapa kali review & ubah.... cer ko eksplenesen skit....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-11-2013 02:18 PM | Show all posts
so TT ko boleh la joint website yg mcm grafreak suggest ni, ada banyak lagi website yg lebih kurang macam tu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2013 02:20 PM | Show all posts
grafreak posted on 11-11-2013 01:52 PM
sorry off topic.
ini website tu. mohon sape ada internet and 24 jam beronline sila masuk. segala co ...

design ko buat tu klu kat Malasia ni mau diorg komplen, diorg cakap design xsiap...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2013 02:38 PM | Show all posts
turboturtle posted on 11-11-2013 02:16 PM
byk kali dh aku jumpa website camni, cuma dulu2 ragu2 pasal payment, takut xbayar je. kena submit  ...

aku guna paypal. register lengkap semua. lepas tu website tu akan ada letak if contest tu ada 'guarantee' atau tak. tp so far semua memang dapat prize. if x dapat report je pada website tu.

untuk design ni agak lama gak. macam biasa la. yang banyak ubah penggunaan font je. kejap dia nak macam ni macam tu. x silap dalam 4 kali je revised. lupa, lagi satu sebab lama, aku tunggu dia beli image dr istock photo.

bila dia puas hati ko akan handover semua hasil keje. upload dalam website tu juga. bila dh submit semua ko kena tekan report kata dah siap and tunggu je contest holder submit report gak. lepas tu tunggu 99designs akan bank-in dalam paypal.

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2013 02:42 PM | Show all posts
grafreak posted on 11-11-2013 02:38 PM
aku guna paypal. register lengkap semua. lepas tu website tu akan ada letak if contest tu ada 'gua ...

bid dulu ke bru design @ design dulu nanti dia pilih design siapa yg dia nak....aku kurang jelas kat situ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2013 02:44 PM | Show all posts
turboturtle posted on 11-11-2013 02:20 PM
design ko buat tu klu kat Malasia ni mau diorg komplen, diorg cakap design xsiap...

dari segi design, bila start, dia ada mention deadline, ada brief and reference design yang contest holder nak. if contest ni blind mean ko tak leh tgk designer lain punya design. kalau open ko nampak la berapa design orang lain.

bila ko dah submit, kalau contest holder rajin dia akan bagi rating. aku selalu hantar lewat sebab aku tengok rating design orang lain dulu. aku tgk rating tinggi and aku akan adapt element yang ada pada design tu.


lepas tu tunggu la sampai deadline n dia akan pilih mana dia suka and PM ko. maybe dia akan pilih 2-3 design lain. tu pasal kena selalu online. dia tggu ko reply. kalau lambat habis la.

aku pernah terlepas USD500 untuk layout photoalbum. aku tak reply sebab aku naik gunung tahan



btw, betul ko cakap, kalau design macam aku buat tu sure orang malaysia x terima. mesti nak ada muka dia. haha
penuh la segala benda kat depan tu.



Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2013 02:46 PM | Show all posts
turboturtle posted on 11-11-2013 02:42 PM
bid dulu ke bru design @ design dulu nanti dia pilih design siapa yg dia nak....aku kurang jelas k ...

open. kalau rasa mudah masuk je. kalo x minat cari contest lain.

hantar berapa banyak ko nak and bersaing dengan designer lain. lepas tu masuk elimation round [yg dia pilih 2-3 design]. dia akan contact untuk ubah macam dia nak. dalam 3 hari. lepas tu dia akan pilih finalist and proceed segala last amendment and declare ko sebagai winner.

lain process macam aku terang atas.

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2013 02:55 PM | Show all posts
grafreak posted on 11-11-2013 02:44 PM
dari segi design, bila start, dia ada mention deadline, ada brief and reference design yang contes ...

ooo.....aku bukanlah 24 hours online, kekadang keluar jumpa client, site visit, & mcm2 urusan..... klu fulltime freelance bleh la....
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2013 03:06 PM | Show all posts
turboturtle posted on 11-11-2013 02:55 PM
ooo.....aku bukanlah 24 hours online, kekadang keluar jumpa client, site visit, & mcm2 urusan..... ...

at least sehari jenguk email tu ok dah

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 08:10 PM GMT+8 , Processed in 0.101116 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list