CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 236874|Reply: 1911

[BEST] Lima jam yang tiada kesudahan

  [Copy link]
Post time 25-10-2013 11:06 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum, salam 1 MPS..hehehe
Ini rumah pertama aku..dan mungkin tiada yang ke duanya.. saja nak cuba jadi TT tengok mcm mana ropenya..ade boleh terbang ke idak..?
Kome layan je la crita ni plan2 no'... Selamat beramal....




“Halluuuuuu…sapa sana caakap…”
“Woi hang ada mana?” suara adik keluar dari speaker hp aku. Pelik pulak aku tengok kat screen hp, no kakak yang naik..
“Ada kat rumah la ni..awatnya??” jawab aku
“Hang mai rumah abah la ni”
“Nak buat apa?aku nak kluar p amik gambar raya 1 famili aku ni..” kataku sambil menarik tuala. Baru nak p mandi..hehehehe..
“Hang mai la… ada orang sakit ni..” gesa adik.
“ieh hang ngan abah kan ada..hangpa buat la…”
“Gila hang tak lepas ni..” jawab adik dalam keadaan agak tergesa2..
“Emmm..tak pa la..sat lagi aku p la”
“Ok cepat sikit…”

“Sape tu?” mem aku tanya.. “Adik…ntah ape bende naknye..kata ada orang sakit kat rumah abah..suruh p sana sat tengok2kan.. deme dua org ada tu tak boleh buat ke ape???” labun aku kat mem..”Emmm..kul brapa nak g amik gambo??” soalku..
”Nak g la ni..tu abang Im dah sampai ngan family dia..G la mandi cepat…” mem udah marah….
Aku pun tanpa berlengah lagi dengan sepantas cahaya mentari merah di ufuk timur masuk dalam bilik air…Jam di dinding menunjukkan pukul 10.50 pagi..Baru je sangkut tuala, udah rasa nak terrrrrrrrrrr… ape lagi..keluar balik bilik ayo tu dan p capai rokok sebatang.. Huh nikmat memerut sambil merokok, hanya jauhari sahaja yang mengetahuinya…

Siap mandi semua pakai baju melayu ngan sampin bagai, aku pun p tengok anak2 kot2 tak siap lagi… dok tak dok, hp bunyi lagi…no abah pulak kali ni.. “Hello..”
“Hah hang ada mana? tak mai lagi ka??” suara adik..huuuu nasib baik adik yang cakap, kalau abah aku yang cakap, memang tak boleh nak lawan le…kene turun jugak umah dia time tu jugak2..
“aku baru nak p studio amik gambar ni..lepas tu baru aku p sana..depa semua dah siap ni..sat lagi lambat pulak, marah kak hang…aku tak pa…” labun lagi….
“woi cepat ar…dia dok mengarut terok sangat ni..” terang adik.
“terok sangat ka..? hang balon je la..tu la hang..suka panggil benda tu kluar bila buat ubat..ha’ hambik hang ubat..” buat2 macam
marah sikit…hehehehe..
”kepala hotak hang…aku tak buat apa lagi ni dia dah jadi..dah balon pun tak jadi apa..cepat la..” aku balik yang kene kepale hotak?? chooiiii.
“sapa yang sakit tu?? Aku kenal ka?” tanya aku..
“la…anak sedara haji amin tu..dulu kan hang ada ubatkan dia…” terang adik..
oooo awek yang lawo tu kome…tp udah anak due..huuuuuuuuuu
“sat lagi la aku p..aku lagi takut kak hang marah dari jin tu marah..sat lagi dia naik hantu, segala keturunan2 hantu tutup kedai hang tau..?” elakkan dari aku..hahahaha
“em tak pa r..cepat sikit..” adik macam tak puas hati..

Lepas 10-15 minit, aku pun gerak la p studio..hari ni nak amik gambo 4 keluarga skali..sesampai je kat studio, deme dok setting2 ngan camera man tu nak amik gambo..
“welcomeee tooo my paradise……” bunyik hp aku de….hah kakak lagi..ni mesti adik.. “hah kenapa?” jawab macam tu terus…
“hang ada mana diya???” suara awek la pulak..kali ni memang kakak (ina) aku le..
“aku kat pekan ni..amik gambar raya..ko ade???” jawab aku
“la…bila nak mai sini??cepat la woi…kesian aku tengok budak tu..depa tak boleh buat tu…” terang kakak
“sat lagi abis amik gambar ni aku p la..sat ja..stengah jam lagi lebih kurang..” labon aku.
“ha cepat sikit” tegas akak

Hemh nak cepat ape..ingat aku yang amik gambo ke?udah le apek tu lembap nak mampos..nak itu nak ini..macam pro aje..puihh Dah siap setting semua, aku n family aku amik gambo dulu 1 keluarga jer..sat lagi baru ramai2..dah siap snap 2 kali, apek tu nak setting untuk amik gambo ramai2 pulak..tengah2 dok tunggu tu, bunyik lagi hp aku ni…amboiiii ni betoi2 terok ni..kat screen tertera nama abang.

“ha’ awat?” jawabku
“hang kat mana?” soal abang
“aku kat studio la ni..amik gambar raya..”
“ooo..tak mai sini? Cepat la sikit.. ni aku pun kena maki ngan dia ni..aku baru tunjuk muka nak masuk rumah, dia buboh maki sekarong..hahahahaha..haram sunggoh.” terang abang.
“Dah tu hang tak buat apa? p la balon..hang kata hang teraaa..p la…tera apa lagu ni..??” seloro aku
“hang nak mampos??baru tunjuk muka dah kena maki, nampak sangat aku tak power..hahahaha” abang aku pulak seloro..
“hah tak pa la..sat lagi aku p la..lagi 15 menet..ni nak amik gambar jap” jawabku
“ok2..”pendek dari abang

Waktu tu jam lebih kurang pukul 12.50 pm..amik gambar, bayar,sembang2, salam le bagai, kami pun bersurai le…aku tanya mem nak ikut tak g rumah abah? Dia kata tak payah le…budak2 ada, sat lagi kena kat anak2 pulak lagi haru..lagi pun nak anto opah n mak dia balik dulu..takkan deme pun nak ngeko jugak ye tak???so aku hantar le deme ni balik rumah..dah sampai rumah,aku tuko le baju..takkan nak g ngubat, beriye beno pakai bj melayu bersampin bagai..siap2 segala, cargassss…

Dalam perjalanan nak p umah bapak aku tu, aku sempat call abah aku bertanyakan keadaan kat sana..Abah kata dah settle…tapi dah alang2 aku on da way tu, dia suruh le aku mai jugak..lagi pun pesakit masih dirumah..ok..tekan  minyak dengan kadar sederhana je la..nak kalot buat apa dah settle pun…

Sampai aku di rumah dah pukul 2 ptg, aku pun salam la ngan haji amin, abah aku n suami pesakit.. Aku tengok pesakit (Ila), duduk sebelah suami dia dalam keadaan yang tenang..Sebelom apa2, aku mintak izin nak p dapur jap.. dahage kome.. raya puasa baru ni kan panas… sampai kat dapo, aku togok air sejuk 2 gelas.. “Terok sangat ka tadi kak?” tanyaku pada kak ipar (lia) aku..
“Teroooookk diya..kak tak pernah tengok la kes macam tu..” jawab kak lia
Tiba2 kakak aku (ina) berlari dari ruang makan ke dapo..”wei,wei,wei,wei diya..dia buat balik dah…dia tengok je hang mai dia dah menangis dah..memang tadi dia tak bagi depa panggil hang mai sini..dia kata hang setan…” kata kak ina kelang kabot..
Aiiikkkk aku pulak yang setan???aku bukan setan….akuuu macammm setannn

Aku terus ke depan nak tengok keadaan ila macam mana..Sampai je aku kat depan, si ila ni terus melutut dan berjalan (guna lutut ek…) ke arah aku n pegang kaki aku mintak tolong jangan buat dia…sambil menangis2 dia merayu kat aku.. yang lain dok tengok je drama tu.. udah rope crite isteri durhaka je mintak maaf kat suami pegang2 kaki.. hehehehehe.. aku tak buat apa lagi kot….

Aku mintak suami ila pegang n kawal dia..aku mula duduk bersila mengadap ila..
“Asyhaduanlailahaillallah waasyhaduanna muhammadarasullullah…”
“Bismillahi rahmani Rahim…”
Shhmmmmmmm huh..pukulan pertama dari aku…
“aaaaa…jangan…tolong aku diya….” jerit ila…


HUH LETIH JUGE NAIP NI...NANTI AKU SAMBUNG LAIN LE....

Last edited by Adiya on 28-1-2014 10:20 AM

Rate

1

View Rating Log

Related collections:

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 11:18 AM | Show all posts
walaupun aku org utara...tp aku rasa annoying baca loghat utara....mcm susah nak paham je
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 11:30 AM | Show all posts
tu la pasal.....bro, tulis melayu je la bro... susah nak feel bile tak dapat nak bunyikkan dialek seperti yg sepatutnye...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 11:45 AM | Show all posts
... sama jugak akak... walaupun arwah makpak org utara tapi masih susah nak paham kalo dlm tulisan nie... kalo dari cakap bule la paham
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2013 12:21 PM | Show all posts
dah edit lebih kurang..takat tu je la...







hang tak payah dok cakap KL ngan aku. mak hang branak kat mana?
NIBONG TEBELLL
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 12:26 PM | Show all posts
pening org melaka nak pahamkan bahasa utagha tu.
pas solat jumaat sila sambung ye adiya!
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 12:27 PM | Show all posts
bagus, bagus mu jadi tt......


mu guna loghat mana ni, ganu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 12:31 PM | Show all posts
biar pon sy bkn org utara.. Tp sy suka cara cerita awk ...

Sila sambung cpt !! x sbr nk tau spe setan sebenar yer ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2013 12:34 PM | Show all posts
hantukiller posted on 25-10-2013 12:27 PM
bagus, bagus mu jadi tt......

ni zimbabwe bang hantu....


steady wak tom...

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 01:50 PM | Show all posts
nasib sini solat jumaat abis awal... sambung le TT....kihkihkihhhhhh.!!!
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 02:36 PM | Show all posts
lame hang bertapa ye....bru ni kuar
adik beradik mike sumer bleh ngubat ye??

ok...sila cecepat sambung


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2013 02:40 PM | Show all posts
Pukulan pertama tadi tidak begitu berkesan pada firasat aku sebab si ila seumpama bermain2...tak pa...kita tengok dia punya power dulu...dimulakan dengan bacaan bismillah, aku keluarkan beberapa senjata purba yang hanya aku je nampak..
Serangan pertama aku tujukan pada kedua-dua belah tangan ila..senjata ke dua aku tujukan pada jantungnya..naaahhhh baru keluar sifat lahanat tu... "aku sakit la bodoh..." bentak ila.. suaranya mula sedikit keras berbanding tadi.. tetapi masih kedengaran suara wanitanya..

Ila semakin agresif dengan cuba untuk bangun dan menghampiri aku.. aku ni nampak je brani, dalam hati 'sudah dia nak bangun pulak dah...buatnye dia sepak aku ape pun tak boleh..'
Aku lumpuhkan kedua-dua kaki ila sementara supaya dia tetap diam di depan aku..
"tolong la diya...tolong aku...aku sakit....aku tak nak lawan dgn kau..nah, nah ambil semua barang yang aku hantar pada dia..nah ambil la.." sambil ila mengusap-ngusapkan muka, tangan dan seluruh anggota tubuhnya kemudian seolah2 menghentakkan sesuatu didepan aku..

'apa pulak minah ni nak bagi aku??' bentak hati aku.
"dah cabut habis semua ka?" soal aku pada adik n abah
"cabut dah...tp dok ada situ la...cabut 1 mai 2,3..mana nak larat.." jawab abah
"em tak pa la..mana botoi?" soal aku sambil mencari-cari botol
"tu ada tepi hang tu..jaga sikit, tadi dia mintak nak botoi tu..nyawa dia ada dalam tu kata dia" pesan abah pada aku sambil menunjukkan botol bawah meja sebelah aku.

waktu ni ila dok mengarok sorg2 dia..abis suami, pakcik n maknya dia kacau..macam2 la dia dok merepek..aku capai botol kaca sebelah aku tu dan pasang senjata umpama vacum dan kuncikan sekali lagi botol tu untuk mengelakkan apa yang sedia ada tidak terlepas..

sedikit doa dan permohonan untuk menarik lahanat2 tu aku mulakan..bila dah rasa mendapat keizinan, aku mula sesi menarik..tarik pertama, kedua, ila sudah nampak sedikit lemah..tarikan ketiga, "aaaaaaaaaaaa" ila menjerit, tapi tak le sampai begegar rumah abah aku tu..
ila jatuh terbaring, seumpama pengsan..

"hemh menipu" gertak aku
dengan sepantas kilat ila bangun dari baringnya dan duduk semula sambil kata "kau pandaiiiiiiiii. kau tau aku menipu kan...??hahahaha"
'amboi...hang cabar aku no....tunggu sat....' kata aku dalam hati..hamjad punya jin..lu ingat wa sengal macam lu ke?


HANG TUNGGU SAT, HANG TUNGGU SAT...NANTI AKU SAMBUNG LAGI...

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2013 02:52 PM | Show all posts
edoraixora posted on 25-10-2013 02:36 PM
lame hang bertapa ye....bru ni kuar
adik beradik mike sumer bleh ngubat ye??

ala..ko pun tau kan aku dah malas nak buat kerja2 ni semua...ni pun kira letak parang kat tengkok ni..kalau yang berkenaan tau aku tulis crita dia kat sini, mau kena saman aku ni...keluarga pesakit ni vvip punya orang ooo..

aku,arian n abah je boleh sikit...abang aku tu boleh tolong gelakkan aje..masa ni ila tak panggil aku diya sebenarnye..dia panggil aku gundolf..suke suki die je panggil aku gundolf..dia ingat ni wayang LOTR ker??? dah tu abng aku buat bahan le...
"awat hang tak guna penyapu? hang kan gundolf..ada penyepu terbang.. hahahaha"
haram sungguh

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 03:06 PM | Show all posts
salam dari warga utagha jugak
syok cita ang weh , hehe
sambung jgn xsambung na
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 03:17 PM | Show all posts
hantukiller posted on 25-10-2013 12:27 PM
bagus, bagus mu jadi tt......

haishhh....takkan le pulok ganu wak tom oii...

xdop plak jumpe mu mu....yg ade hang hang
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 03:23 PM | Show all posts
Adiya posted on 25-10-2013 02:52 PM
ala..ko pun tau kan aku dah malas nak buat kerja2 ni semua...ni pun kira letak parang kat tengkok  ...

hahh...jgn yg ade pi ngadu ke ila sudah. kang org lain makan nasik, mike makan saman ler jawabnye...
nama watak tu nama sebenar ker??? udah macam keliru ler skit teman ni....ila, ina, lia

gundolf pun boleh lah....skali skala berangan rope itu, ape salahnye
kirenye mike ni palaing terer lah dr abah & arian tu ye

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 03:25 PM | Show all posts
dari cite abam diya ni nmpk gayanye seorang senior..
check in dulu benang abam...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2013 03:34 PM | Show all posts
edoraixora posted on 25-10-2013 03:23 PM
hahh...jgn yg ade pi ngadu ke ila sudah. kang org lain makan nasik, mike makan saman ler jawabnye. ...

semua tu nama tipu...dengan nama2 aku skali...hahahahaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2013 03:36 PM | Show all posts
waheedatul posted on 25-10-2013 03:25 PM
dari cite abam diya ni nmpk gayanye seorang senior..
check in dulu benang abam...

senior la sangat dik oi..... baca la apa yang dihidangkan.. saja gatai nak buka rumah baru...
jemput2...buat macam rumah hantu...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 03:37 PM | Show all posts
sempena nickname lain adiya..



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-7-2022 03:41 AM GMT+8 , Processed in 0.104402 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list