CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 16889|Reply: 59

[Aduan] Geram : Majikan aku delay payment

[Copy link]
Post time 15-10-2013 03:47 PM | Show all posts |Read mode
Salam Aidil Adha n salam sejahtera...Aku ta tau macam mana nk buka bicara... Aku terus citer je ye...

Aku bekerja sbg seorg runner syarikat property. Tugas aku apa sahaja yg berkaitan rumah sewa macam jumpa tuan umah, amik kunci, check condition umah n kalau perlu cari kontraktor tuk repair umah, jumpa tenant serah kunci, amik duit, sign doc, hantar ke majikan aku, byr bil api, internet dan apa sahaja kerja yang majikan aku suruh. Segala expenses seperti minyak dan topup semasa aku kerja adalah tanggungjawab aku sendiri. Aku diberi basic RM1000 dan komisen 10% daripada sewa umah sebulan setiap kali aku bawa tenant tgk umah dan confirm setelah menerima duit deposit sume. 5% kalau client yg tgk umah tapi x jadi nk sewa. Al kisahnya begini :

31hb Ogos (Merdeka) aku dtg interview n aku diterima. Dorg kata ni 1st time dorg amik runner perempuan. N dorg terus suh aku training n komisen akan terus dibayar. Aku pun ok. Tapi aku dah mention 1 , 2 dan 3 hb aku x dpt keje sbb aku dah janji ngn spupu aku nk ke Thailand. Diorang ok. Masa interview dorg kata aku cuti hanya hari Jumaat shj dan kerja 10am-7pm, tp selalunya jam 6 dah habis. N kadang2 kene extand sampai jam 10 lebih kurang utk emergncy. Aku setuju. Komisen dibayar seminggu sekali setiap hari Khamis.

4hb aku start keje mcm biasa. Slalu job on call. Ade job dorg akan call aku. Jadi aku kene standby setiap masa sbb dorg akan set appt yg SELALU membuat aku terkejar2. Cth : Jam 1pm kol aku ade appt di Shah Alam jam 2.15pm. Aku stay selayang terus ke Hulu Langat tu amik document terus ke Shah Alam. Aku naik moto Kriss. Korang bayangkan la macam mana aku nk kejar masa tuk tidak lewat jumpa client. Fuhhhh... Tapi aku sabar. Aku anggap ni cabaran aku kerja. MAsih think positive. Masuk minggu ke 2 dorg suruh aku buat job flushing means aku kene pusing setiap kawasan yg dah ditetapkan utk mencari rumah2 utk disewa. Bukan sikit woo.... Setiap bangunan setiap 7 elecen aku kene terjah n cari emngikut list yang die dah bagi. Setaip kali aku flushing tukar apartment, kondo ke flat ke, taman perumah mana ke, aku kene sms die. 1 hari ade lebih kurang 50 tmpt aku kene flushing n 1 tmpt ade sampai 20 blok utk aku ushar kat papan kenyataan tgk iklan. 3 hari je aku tahan. Yang paling aku tak tahan masa aku period, mmg seksa sgt aku rase. Aku sms jam 12n nk balik, kira jumaat aku ganti balik kira aku tak yah cuti la. Mula2 die x bg. Pahtu kul , aku 3pm die sms kata xpe, suh aku balik. Masa mula2 aku senang keje ngn dorg sbb bolih tolak ansur n x berkira. Tapi bila dah buat job flushing aku mmg x tahan sbb penat yg amat n byk pakai modal (minyak + topup). Lagipun mak aku x suka aku kerja tu. So, lepas 4 ari x silap, aku pun sms dorg elok2 kata nk resign. Aku xleh perform keje lebih2 lagi job flushing.

Dorg kata nk bincang ngn aku. Esoknya dorg kol aku, minta aku stay sapai 4hb buat job selain job flushing sementara nk carik runner baru. Komisen mcm biasa. Aku pun setuju. Smpai la 4hb Oct aku kerja. Ok, btw, Jumaat aku slalu kerja n slalu smpai mlm aku kerja 11pm, 10pm, 12pm pun pnh. Last day aku aku serah sume doc yg ade kat aku. Tapi dorg minta aku utk keje dulu sementara train runner baru. Komisen macam biasa. Masa tu aku fikir mcm x berbaloi sbb based on komisen je, minyak topup aku sendiri. So, aku pun nego la ngn dorg tuk kekalkan basic aku rm1000 + komisen mcm biasa. Aku teda cuti n kne sentiasa stndby. Dorg setuju. 5hb dorg kata akan bg gaji aku. Dorg akan tolong amik kat opis dan tolong bank in cheque tersebut. Ari tu Jumaat n Rabu (9/10/13) akan clear. N komisen pula die akan kire kamis (10/10/13). Smbil tu aku masih buat kerja aku mcm biasa. Sampai la hari Jumaat (11/10/13) aku x dengar kabar pasal komisen aku total brapa yg aku mintak dorg sms aku dulu pun dorg x bg lagi. Aku dah x sedap hati. Aku sms tny. Dorg kata komisen aku akan diserahkan semasa aku sign offer letter yg baru based job aku yg baru ni. Aku kata sebelum ni nape aku takde offer letter? Dorg kata dorg hold dulu sbb aku kata nk resign (aku dah keje 2 minggu masa kata nk resign tu, something x kene ni, ptt 1st day aku dah terima).

Memang aku x blh terima dorg pny delay tu sedangkan 1 day interview dorg kata akan bg seminggu sekali setiap kamis. Lepas tu masa last day aku, lepas tu kata bila aku sign offer letter baru. Yang aku mintak tu komisen bulan 9, tapi dah 13hb dorg delay lagi (masa sign offer letter). Aku dah rase lain. Aku nk kan jugak duit aku tu. Aku pun ade komitmen, dgn gaji 1k dorg tu cuma cukup wat modal aku kerja hari2 (minyak + topup).

N now, last communicate antara aku n die, esok means semalam dorg akan bg tarikh bila aku blh dapat komisen aku n rabu iaitu esok die akan bg calculation komisen aku. Pergghhhh ikut ska hati dorg je. Semalam takde ape2 jawapan tentang tarikh yg dorg janjikan tu. Aku kol x dapat. Dahtu sebelum tu bini die lak tpn marah2 aku kata aku ni x kenang budi, ssh keje ngn ppuan sbb kuat emosi, pahtu kata kalau nk ikutkan setiap kali aku lmbt dalam agreement ade kata akan potong RM 50 gaji aku.. Perghhh wtf!!! Aku ke die yg emosi, die yg hangin 1 badan cakap x bnti dalam tepon, professional la sgt. Sebelum ni x pnh cakap pun. Lagipun aku nk benti dorg yg offer kat aku suh stay la hafe la. Aku nk benti dorg yg tahan. Aku cume nk kan hak aku. Baik mcm mna pun dorg aku kerja utk duit. Bila dorg dah main2 dgn duit aku, byk putar belit, delay suka hati tnpa inform kat aku dulu, mmg haku hangin la. Bukannya byk sgt pun komisen tu. Lbih kurang 1k je.

Aku g bank tny gaji aku yg masuk 1k tu cheque ape, bank kata tu bukan cheque, tu online banking. Perghhhh!!! Mmg kaki belit ni... Asal la nk nipu bagai. 4hb ptt transfer je la kat akaun aku, nape nk tgu 9hb konon guna cheque amik dari opis. Utk pengetahuan korg, aku x penah g opis yg dorg katakan tu. Suma doc ke, interview ke hapa sume buat kat umah die kat HulU Langat. Aku dengar masa die deal ngn landlord konon die sorg sharepartner ngn company tu. Padahal masa iklan jawatan kosong tu 100% woo Bumiputra. Bila aku check website company tu, tade muka die, tade nama die as CEO ke hape, n ape yg aku nmpak company chinese, staff chinese. WTH!!!

So, kawan2 skrg ni aku nk mintak advice korg. Tu duit aku, hak aku, tenaga aku. Kalau aku x dapat komisen tu, mmg aku kerja utk FREE dorg cuma byr aku 1k utk modal minyak n topup aku je. Lahanat betul dorg ni. Siap bini die tpn aku kata tuhan ade, moga tuhan bukakan mata aku tuk lihat kebenaran. Hafenya?? Aku yg ptt cakap cenggitu. Dorg yang lari dari perjanjian. Nasib aku la sbb percaya je kat dorg, xde black n white. Nasib baik aku ade simpan ckit2 lagi sms die. Tu je la proof yg aku ade skg. SERABUT AKU bila mikir smpai terbawak2 kat mmpi. Dahla aku ni single mother 2 anak kecik. Tergamak la dorg makan duit aku, duit anak2 aku... plzz kawan2.. Advice aku ni... =(
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2013 06:54 PM | Show all posts
Simpati dengan nasib TT...mmg lahanat dan lahabau tiada batasannya Company camtu....TT tak kenang budi atau Company yg tak kenang budi ni???dr penuliasan TT mmg company yg tak kenang budi...

Btw sekarang TT dah keje lain ke belum??

Kalau ikutkan pendapat aku...Company tu rsnya mcm nak revenge balik dengan TT...depa bengang sebab TT nak resign dan mungkin banyak keje yg tertangguh....maksudnya Documnet byk yang delay ke atau haper.....

btw rsnya TT boleh rujuk atau report ke P{ejabat Buruh...bg Company tu rs susah nak memikir pasal kes dr Pejabat buruh....tp nak tanya TT adakah segala dokumen perjalanan tu direkod???kalau direkod mmg bagus...kalau tak direkod...Co0mpany ada alasan yg TT tak pernah buat keje2 tu...tiada komisen yang perlu diberi dan bermacam alasan yang derang bakal beri....walaupun demikian..TT just pergi pejabat buruh dan filekan lapuran....so depa akan check luar dan dalam..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2013 02:50 AM | Show all posts
Erm, sekarang belum kerja lagi sbb tgu bulan 11 ni turun Muar handle kedai abg ipar kat sna.

Dah g pejabat buruh. Dorg kata dorg xde hak utk fight soal komisen. Gaji boleh. Lagipun offer letter ke pay slip ke pun xde. Memang susah. Dorg advice g Small Claim Court n dapatkan kaunseling khidmat peguam.. Dorg pun x pasti sama ada berbayar @ tidak. Mak aiii.... Klau bayor, aku lagi kena kuar modal, tu pun belum tntu dapat sbb aku takda proof b/w. Yang ada hanya sms.. Ta tau la... Tergamaknya la diorang buat aku gini. Aku x pernah kata tidak walau mana pun diorang suruh termasuk g Nilai. Tu dah luar bidang keje aku sbb masa dlm iklan area KL/SELANGOR shj. Aku x pertikai. Keje sampai mlm hampir tiap kali aku ade job, aku x pertikai. Die x bayar komisen aku seminggu sekali lepas minggu ke2 dan seterusnya aku x penah tanya. Aku keje Jumaat yg sepatutnya aku cuti aku x de kata apa.

Masa mula2 aku respect dorg ni sbb memang aku nilai dorg x berkira n tau appreciate org. Sbb die blh celebrate bufdei maid die kat Garden Cafe siap ngn kek hape bagai. Jarang woo majikan leh buat gitu. Aku yg booking n order kek sume. Tapi tu lah die. Mmg slalu gak la ade tenant yang x puas hati @ landlord x puas hati, sampai carik aku sbb x blh deal ngn dorg, call x angkat, sms x balas. Aku xleh kata apa la sbb tu bukan bidang kuasa aku. Tapi mmg aku paling kesian ngn sorg tenant tu.

Sebelum tgk rumah, kene bayar deposit RM 200 sebelum sekian jam. Dah tgk umah kene terus bayar deposit 2+1 rental (RM600), utility lbh krg RM 300, processing + stamping fee RM 350. Total lebih kurang RM 2400. Tenant dari Melaka n kata condition umah ok, api air ade. Umah pangsapuri je. Bila aku sembang ngn jiran sebelah umah market sewa paling mahal pun RM 550. Ok la. Die mark up sikit je. Tapi yg kesiannya org tu dah datang dari Melaka bawak barang dah tapi air takde lagi sedangkan dah kata api air ade. Mcm mna nk duduk umah takde air?? Sms die ngn majikan aku sume aku baca wooo... Sebagai orang tgh mmg bg aku 100% majikan aku yg salah. Mmg kaki putar belit. Aku mmg kesian tapi aku xleh wat pe. Aku keje dgn org. Ni kire ok lagi die up RM50. Ade umah tuan umah nk sewa RM 600, die mark up smpai RM 750. Tapi aku x amik port sgt la tentang tu. Dah nama pun ejen, mesti die nk duit masuk gak kan. Cuma bila die aniaya org, buat x macam yg die janji macam kat tenant, mcm kat aku ni ha.... Berkat ke duit die makan tu. Kete bape bijik, ade superbike lagi katanya. Aku ade sms die kata kalau akak kat tmpt sy akak tau ape yg sy rasa.

Seriously, mmg skrg ni 1st aku nk tuntut duit aku. 2nd aku nk bg pengajaran kat dorg jgn simply2 main dgn hak org.

Sememangnya masa last day aku aku dah settled sume job yg dorg serah bg aku. Takda outstanding. Entahla...   Last edited by erk` on 10-11-2013 03:01 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2013 02:58 AM | Show all posts
Takde ape2 rekod. Yang ade hanya sms. Tu yang macam x semangat nk fight sbb zaman sekarang ni kalau kite betul pun ta de bukti, tade sape nk pandang. Salah aku sbb pecaya ape je dorg kata. X sangka plak aku ade gak manusia gini. Katanya masa 1st day aku interview, die push2 staff, die pressure staff tapi die award staff. Gitu la lebih kurang.

Boleh je nanti die bayar balik komisen aku tapi die kurangkan. Dari segi masa bini die kol aku, die akan CONSIDER balik komisen aku. Aku tny consider tu maksudnya akak akan potong la komisen aku?? Die jawab tu depends pada dorg. Padahal masa interview min komisen aku adalah 10% which is die akan up lagi tgk performance aku. Trick nk bg aku semangat keje. Ok la, tapi kalau jenis manusia x pgg janji ni mmg masalah besar n fikir diri sendiri je betul. Mcm tenant n landlord yg x puah ati ngn dorg, ha.... Slalu kata kat aku dorg ade agenda sendiri, n dah mintak maaf pun bila dorg kata akan bawa ke tengah isu ni. Katanya la. Tapi bg aku, cth mcm tenant yg terang2 kene tipu tu kalau fight blh menang rase. Sms sume clear deal antara mereka... Haissshhh... Tu la x berkat kot bila mak aku pun x setuju aku kerja tu.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 03:09 AM | Show all posts
I baca pon sakit hati, kasihan you TT...actually klu ikutkan derang patut kena denda k sebab x bagi offer letter...you fight selagi boleh...tu duit hasil titik peluh you..keep calling....suruh kawan2 n family call juga, sampai dia bosan dan bayar..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 11:32 AM | Show all posts
erk` posted on 16-10-2013 02:50 AM
Erm, sekarang belum kerja lagi sbb tgu bulan 11 ni turun Muar handle kedai abg ipar kat sna. Sebab t ...

Dr pemerhatian aku la agak susah camni....Pejabat Buruh pun dah kata susah bab komisen ni....

btw apa yg TT boleh buat adalah ajukan mende ni kpd Paper , media , Tribunal dan sebagainya....walaupun harapan agak tipis tp inilah yg TT boleh buat sbb Pejabat Buruh siang2 dan mcm surrender....walaupun TT munkgin takd apet duit tu balik tapi usaha dr segi ni bagi semua org tahu////
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 12:04 PM | Show all posts
company property management la ni ek?

sila bgtau nama kompeni itu sebarkan..
dunia property management x besar mana
nama bos nya sekalik

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2013 02:37 PM | Show all posts
Update : Bos aku kol aku. Dan katanya akan bayar aku 1st November 2013 without reduce anything. What should I do? Patut aku tgu je ke @ mcm mna? Sbb aku x puah ati mcm aku ni minta sedekah..

N btw aku ade hak ke utk tuntut balance gaji aku setakat 10/8/13. Kejam ke aku kalau aku tuntut baki gaji aku tu? RM 1000/30 X 7 hari... Yang mana utk bulan 10 ni aku mugkin hanya ada kerja 4 ari rase aku.

Entahla, bukannya aku ni nk pelahap sgt duit tu, tp mcm aku nk bg pengajaran pd diorang jgn simply2 buat aku mcm ni. Mybe dorg penah buat pd staff sebelum ni n dorg abaikan je.. Tapi bukan aku. Hak aku adalah hak aku, n hak dorg adalah hak dorg.

Tolong advice aku ptt aku keraskan je hati aku ni bawa perkara ni ke tgh @ biarkan je... As long as dorg bayar komisen aku.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2013 02:42 PM | Show all posts
chaintea posted on 16-10-2013 12:04 PM
company property management la ni ek?

sila bgtau nama kompeni itu sebarkan..

Nama company Chester Property. Nama bos aku Ahmad Nabil n wife die Efarlinei Ismail..

Kalau nk ikutkan diorang ni aku selesa keje dgn dorg, tapi tu je la, delay sesuka hati komisen aku. Tu je punca aku melawan bila aku pertikai hak aku.

Mmg aku betl2 blur ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 02:49 PM | Show all posts
nama company pe? pi report kat http://www.lppeh.gov.my/

kasik gantung lesen mereka....

aku ada gak kes dgn syarikat property... ejen mereka dah sewa kan rumah aku...

pastu ejen tu tak dapat komisen & mengadu dgn aku tak dpt komisen... last2 aku tipon maki bos dia....
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 02:52 PM | Show all posts
TT, syarikat props dari melaka???

bos ko ada buat kereta sewa tak?
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 02:53 PM | Show all posts
erk` posted on 16-10-2013 02:42 PM
Nama company Chester Property. Nama bos aku Ahmad Nabil n wife die Efarlinei Ismail..

Kalau nk  ...

report kat HQ

Chester tu bukan syarikat mereka Last edited by Acong on 16-10-2013 02:55 PM

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 03:18 PM | Show all posts
merujuk pd company profile sykt..depa xde cwgn kt Melaka..

ada di Kota Damansara(HQ), Hartamas, Puchong, Jln Klang Lama..and x dilupa Korea..

minta tolong check bebetul nama kompeni nih dik..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2013 03:22 PM | Show all posts
Acong posted on 16-10-2013 02:49 PM
nama company pe? pi report kat http://www.lppeh.gov.my/

kasik gantung lesen mereka....

Erk... ejen x dapat komisen?? Aku pny keje gini. Bila tenant dah bayar deposit, aku akan bank in terus ke akaun personal bos aku iaitu En. Nabil. Bukan bank in terus under company account. Maksud ko setiap payment drp client akan dibayar pada company dan komisen agent akan dibayar oleh company? Dah lain sgt dah ni dari cara dorg ni. Yang aku tau dorg akan amik sebulan sewa n stamping fee documentation fee. Tu pun aku tau lepas landlord call aku marah2 sbb x dapat deal ngn bos2 aku ni.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2013 03:25 PM | Show all posts
Acong posted on 16-10-2013 02:52 PM
TT, syarikat props dari melaka???

bos ko ada buat kereta sewa tak?

Bukan company Melaka bang.. Apa2 urusan kerja sume buat kat umah die kat Hulu Langat. Tapi ofis ade kat Damansara n aku x pnh g. Aku igt lagi die kata yg die interview aku kat umah die sbb ari tu die cuti kalau x jumpa kat opis la lebih kurang gitu. Ye la 31/8 (Merdeka) aku interview. Mmmg logik jugak la... Ta de kete sewa
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 03:26 PM | Show all posts
erk` posted on 16-10-2013 03:22 PM
Erk... ejen x dapat komisen?? Aku pny keje gini. Bila tenant dah bayar deposit, aku akan bank in t ...

sila laporkan kat HQ Chester....... boss ko tu bukan ejen berdaftar.....

silap haribulan, boss ko yg songlap, ko yg masuk penjara

sila simpa semua bukti sewa & lain2 & report kat chester HQ
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 03:27 PM | Show all posts
skrg ko tanya boss ko.... nak bayar atau tak? jika tak bayar komisen ko, ko bawa bukti, pi report kat HQ chester
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 03:33 PM | Show all posts
gila aaaa...

apo lak mana leh bank in akaun personal salah tu..mesti bank in account company..
cam ko kena tipu je dik

org byr deposit mesti bank in to company account..company dpt maklumat..so that dr situ baru la ejen boleh dpt komisen..

kes kamu ni.. cam si ahmad nabil tu telan duit dik..amalan sykt property sumer pembyrn mesti ataih nama syarikat bukan nama individu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2013 04:10 PM | Show all posts
chaintea posted on 16-10-2013 03:18 PM
merujuk pd company profile sykt..depa xde cwgn kt Melaka..

ada di Kota Damansara(HQ), Hartamas, P ...

Ha.. Betul la tu kak.. Memang tu opis2 dorg. Kalau kat letter head doc sume alamat kat Kota Dam (HQ). Seeloknya saya ke HQ dorg ke untuk bertanya? Lagipun sy dah setuju dgn dorg jap ni dorg akan bayar pyment saya 1 Nov nnt. Btl2 blur la...

Mula2 aku berdegil pertikaikan nape harus delay sedangkan itu komisen bulan Sept pny nk bayar bulan Nov. Dah la byk kali delay. Orang kaya kot, ssh sgt nk kuarkan hak aku. Susah la nk percaya. N lepas tu dia kata ok, x kn bayar komisen awak. Die letak fon. Lepas tu sy sms declare balik " Ur final decision is confirm xnk byr komisen sy?".. Lepas tu dia call balik n try nego balik ngn aku. So last decision is 1st Nov die akan bayar full komisen aku. N sambil2 tu ade la die kutuk2 aku kata aku. Kalau ikut offer letter aku yg sebenarnya yg aku x sign lagi tu katanya la, kalau aku berhenti @ diberhentikan sebelum 2 bulan aku xkn dapat apa pun bayaran termasuk gaji x komisen aku. WTH?? Yg paling syok bini die tiap kali aku lambat aku akan dipotong RM 50.. X penah pun kata mention kat haku sebelum ni. Kalau x awal2 lagi aku x kerja dgn dorg. Kan bagus terus terang dari mula bg clear sume. Fair bg aku, fair bg die. Xde la aniaya org mcm ni.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2013 04:13 PM | Show all posts
Acong posted on 16-10-2013 03:26 PM
sila laporkan kat HQ Chester....... boss ko tu bukan ejen berdaftar.....

silap haribulan, bo ...

ERM... Chester tu register... Ade kalau search kat link yg awak bg tadi.. Tapi ta tau la kot die tu hanya guna nama company tu, xkn die brani sbb ade customer sebelum ni x puah ati direct call HQ dah, tapi bos aku masih kerja macam biasa, carik makan macam biasa. Ta tau la kot die dah deal ngn owner company tu bg komisen ckit je ke, tp die pinjam nama company tu. Ta tau la
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 04:15 AM GMT+8 , Processed in 0.095822 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list