CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: erk`

[Aduan] Geram : Majikan aku delay payment

[Copy link]
 Author| Post time 16-10-2013 04:19 PM | Show all posts
Acong posted on 16-10-2013 03:27 PM
skrg ko tanya boss ko.... nak bayar atau tak? jika tak bayar komisen ko, ko bawa bukti, pi report ka ...

Die nk bayar.. Tapi 1st Nov. Selepas nego ngn aku katanya die byk kompromi dgn aku sebelum ni, jadi die mintak aku kompromi plak dgn die. N aku dah setuju.. Ptt aku tgu je dulu @ selidik dulu pasal kes ni? Aku xnk la nanti die x bayar komisen aku, bila aku fight bawa hal ni ke tgh, aku x dapat ape. Dalam otak aku skg ni tgu sapai 1 Nov die bayar ke x. N lepas tu baru la aku ushar n selidik sape die sebenarnya. N kalau dapat bg sedikit pengajaran supaya x aniaya org lagi. Bila die buat baik dgn aku x bermaksud die blh sesuka hati buat apa pun kat aku.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2013 04:23 PM | Show all posts
chaintea posted on 16-10-2013 03:33 PM
gila aaaa...

apo lak mana leh bank in akaun personal salah tu..mesti bank in account company..

Tak pasti la saya kak... Dah memang gitu die pny prosedur. Macam sy pun, mna penah g opis die, sdgkan kalau ikutkan ofis die lagi dkt ngn umah sy berbanding nk g umah die kat Hulu Langat.. Nape x buat urusan kat opis je, amik dokumen sume. Memang something wrong ni.. Klau ikut hati jahat ni, selidik habis sume, ape je yg salah di sisi undang2 pertikaikan balik kat die. Macam gaji la, menipu kununnya paid via cheque, padahal internet banking je pun.. Nak bg nmpak real, katanya die tolong amikkan n bank in kan 3 hari cheque akan clear. Memang hari yg sepatutnya cheque clear die transfer duit tu. Bijak x mereka ni?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2013 04:39 PM | Show all posts
http://issandra.fotopages.com/?entry=955523 cth ade tenant x puas hati.. baru search jap ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-10-2013 05:59 PM | Show all posts
mod, asal bila search dlm google taip nama efarlinei ismail @ ahmad nabil x kuar forum ni... Kesian la plak kalau ade sape2 nk carik info pasal diorang ni tapi x keluar
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
erk` posted on 16-10-2013 04:23 PM
Tak pasti la saya kak... Dah memang gitu die pny prosedur. Macam sy pun, mna penah g opis die, sdg ...

Kamu naif..
Surat perlantikan xde..slip gaji xde..mmg pandai depa tu. But kindly inform Chester ttg hal ini..depa amik ksemptn gayanya
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Xyah tggu 1hb..skrg ni gak ko kena selidik..ada nombor IC lg bagus..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2013 07:06 PM | Show all posts
melampaunya derang tu adakah komesen bayar 1 Nov...lama lagi tuh... bagaimana kalau kamu pura2 tanya hq bila boleh dapat komisen..

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 03:11 AM | Show all posts
erk` posted on 16-10-2013 04:23 PM
Tak pasti la saya kak... Dah memang gitu die pny prosedur. Macam sy pun, mna penah g opis die, sdg ...

bab gaji nie, bukan satu kesalahan jika bayar secara online, cek atau tunai.....

tapi ambil deposit dan bank in dlm account personal adalah salah dari segi prosedur.....

ejen yg tolong aku cari tenant tu tak de lak ambil tunai... penyewa bagi cek kat company dia.....

pastu lepas potong komisen 1 bulan, baki semua bagi kat aku.

pastu bulan2 tenant bank in terus kat account aku tanpa ada pemotongan apa2.

pelik lak cara bos ko tu buat kerja
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 03:19 AM | Show all posts
sblm nie ada ejen lak songlap duit org yg nak sewa rumah aku........ ada hampir rm3 ribu..... sampai jadik kes polis..... org management tipon aku.....

aku pi laa..... rupanya2 penyewa tu bayar tunai gitu saja......
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 08:19 AM | Show all posts
Acong posted on 17-10-2013 03:11 AM
bab gaji nie, bukan satu kesalahan jika bayar secara online, cek atau tunai.....

tapi ambil dep ...

Tak pelil cong sbb dia ada niat tuk menipu.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2013 08:11 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2013 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Elakkan berurusan dgn Ahmad Nabil Zakaria (ic 791225-14-5555, tel no 013-2422322/019-2588368/019-9075552) dan Efarlinei Ismail (ic no 800922-03-5222, tel no 012-5222151).

Pengalaman saya dgn diorg ni mmg menyakitkan hati. Ahmad Nabil ni call sy lepas jumpa iklan sy kat mudah nak sewakan rumah. Dia ckp bkn main hebat, mmg mempergunakan habis nama company dia Chester Properties tu. Sbb dh janji mcm2, sy pun percaya dan bg kunci, masa tu hujung bulan 2. Lebih sebulan dia senyap je. Sy ingtkan sbb ssh nak cari penyewa sbb dia mula2 janji dia bleh sewakan RM650 sebulan padahal area situ dlm RM400-500 je. Sy ckp, boleh ke tu, so last2 kitorg agree RM600.

Dlm bulan 4, saya msg tny update, Nabil tu ckp nnt "staff" (sbnrnya wife) akan contact. Lepas tu Effa (Efarlinei) msg saya ckp dh dpt penyewa. Dia kata nnt dia pos tenancy agreement. Bila dh dpt tenancy agreement tu baru sy tau sehari selepas sy bg kunci dia dh dpt penyewa sbnrnya, bulan 3 diorg dh masuk, semua ada tulis kat agreement tu. Boleh dia senyap je sebln lbh xbgtau tn rmh? Yg lg sakit ati, dgn tenancy agreement tu si Effa tulis surat (surat tu takde letterhead chester properties pun) kata staff dia songlap duit deposit, tp dia ganti duit sendiri, dia byr RM600 dulu, balance RM900 dia byr pd sekian2 tarikh, bln 5.

Habuk pun tarak. Bln 7 baru byr, tu pun lps brp byk kali mintak, and dia masukkan RM300 je plak tu. Heish sakit ati betul. Setiap kali sy msg mintak duit dia akan ckp lambat sbb company lmbt luluskan claim ke apa tah. Tp dulu kata ganti duit sdiri? Sy mula2 xdela mrh2 sgt sbb rasa kesian kalau betul staff dia songlap duit tu. Tp lama2 dh bpuluh kali sgt janji "esok/lusa/minggu dpn Effa setelkan" sapa larat wei..bila sy kata duit xmasuk pun or masuk RM300 je, dia akan ckp "iye puan?nnt Effa check". Pastu senyap. Bila tny lg, "nnt Effa update" dan macam2 lg. Benda ni meleret2 sampai bln 9.

Last2 sy tulis surat kat CEO Chester Properties, hantar Pos Ekspres, lepas tu baru si Nabil masukkan balance RM600 pd 20hb september. Mmgla xbyk, tp ya Allah, miserable gile berurusan dgn org mcm ni. Sbnrnya sbb duit tu sikit la lg rasa sakit ati. Bsusah-payah merayu mintak duit tu sampai tulis surat bagai.

Diorg ni mmg mengambil kesempatan sesama org melayu yg mudah percaya, mudah rasa kesian n yg penyabar mcm sy ni. Diorg tau sbb duit tu sikit je kita xdela push sgt. Bab memberi alasan mmg pakar, ade je alasannya,saya pun taktau byk mana yg dia ckp tu betul, byk mana yg salah. Last edited by lalala888 on 18-11-2013 02:26 PM

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2013 12:51 PM | Show all posts
nmpk gaya mmg xkan dpt la gaji kamu dik

glemer si Ahmad Nabil and Erfalinei ni kaki scam property..

mohon bertabah
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2013 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya harap TT dpt semua duit dia walapun lmbt. Nak tulis surat complain kpd ceo company tu saya sedia bantu. Tulis dulu dlm bhs melayu nnt bg saya tlg translatekan.

Saya ni jenis cepat lembut hati. Sebenarnya saya dah rasa redha pun dulu. Tapi bila saya tau ramai org teraniaya jugak, terus hilang rasa redha. Ada lg sorg tuan rmh yg sy kenal yg terkena jugak ngn diorg skrg ni. Cara hidup dan cara berurusan diorg mmg mcm ni dgn semua org rupanya. Sia2 je saya rasa kesian ngn diorg, diorg sdiri takde pun rasa kesian kat org lain yg terpaksa merayu2 mintak ditunaikan janji.

Mintak jauh perangai macam ni dan dijauhkan dari org perangai mcm ni.

Diorg ni jenis yg expect semua org bersabar dgn diorg. Semua org kena redha je kalau diorg tak tepati janji or tipu. Bagi diorg benda ni kecik je. Mungkin sbb diorg sendiri pun selalu kena tipu. So buat benda sama kat org lain. Lagi teruk org sakit hati lagi puas hati dia agaknya. Sepatutnya nak kerja kat bidang ni kena la utamakan kepuasan pelanggan. Hak pekerja pun kena jaga.

Saya dah berurusan dgn bermacam2 manusia, tak pernah jumpa yg mcm ni lg setakat ni. Ejen2 cina pun lg jujur, amanah, beretika dan menghormati janji dan hak saya walaupun saya tak kenal baik dgn diorg. Yg melayu islam pulak buat hal.




Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
lalala888 posted on 22-10-2013 08:58 PM
Saya harap TT dpt semua duit dia walapun lmbt. Nak tulis surat complain kpd ceo company tu saya sedi ...

Lalala888 please tolong aku..aku xdpt duit deposit blik..
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2013 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
ijanramli posted on 6-11-2013 10:24 AM
Lalala888 please tolong aku..aku xdpt duit deposit blik..

Sorry lmbt reply. Apa kesahnya?
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2013 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Hi lalala888,
Kalola saya dapat baca your post ni dulu, sure saya tak kan deal dgn nabil&effa from Chester. .smpi 5bln diorg dok hold saye punye deposit from tenant...nk dkt 4K..bleh bg sample letter x? Email afarlet@yahoo.com
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2013 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Saye pon nk tulis surat kt Chester CEO, biar diorg amek tindakan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-11-2013 02:41 PM | Show all posts
sori sume sy lama x update... sbb jadik serabut bila mikir hal ni sume..

update : 31/10 dorg dah byr komisen sy sebanyak rm 635... tapi kurang rm 345... dah mention dah kat bini dia yg calculation tu dia bg kurang, tapi x endah... dah sms si nabil tu n katanya akan check...

tapikan bila dah baca ade mangsa lain kat dalam ni, semangat balik nk fight...

Plan : G mahkamah tuntut untuk kes bawak 5k dalam masa yg sama g pejabat buruh untuk tuntut gaji notis 24 hours tanpa sebab.

Sebenarnya kalau die betul2 ada masalah kewangan yg x dapat nk dielakkan, boleh je bawak bincang tak perlu sapai nk bawa ke tengah sume ni.. Tp tu lah die manusia... Kalau jenis penipu memang x leh buat baik... Supaya jadi pengajaran tuk dia Last edited by erk` on 21-11-2013 12:11 AM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-11-2013 02:44 PM | Show all posts
nuruldesa15 posted on 10-11-2013 10:46 AM
Hi lalala888,
Kalola saya dapat baca your post ni dulu, sure saya tak kan deal dgn nabil&effa from  ...

rumah awak kat mana ea.. mana tau sy yg deal pasal umah tu.. boleh jadi saksi kalau perlu tuk fight mana2... boleh pm sy ea.. ni no fon sy direct je 0199565707...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
WOODEN BLINDS FOR WINDOWS - WHOLESALE SUPPLIERS
rosshidabintiWOODEN BLINDS FOR WINDOWS - WHOLESALE SU
Views : 10651 Replies : 73
Jom share makanan yg kawan2 makan~vol 1
amirairaJom share makanan yg kawan2 makan~vol 1
Views : 2815 Replies : 297
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 48426 Replies : 1080
Dr. Aishah Yunos dedah ada  Wanita hidap ‘Vaginismus’ takut bersama suami selama enam tahun
YgBenarDr. Aishah Yunos dedah ada Wanita hidap
Views : 282 Replies : 1
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 70 Replies : 20
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45181 Replies : 504
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29786 Replies : 508
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 70965 Replies : 1990
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1421 Replies : 32



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 04:04 PM GMT+8 , Processed in 0.092585 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list