CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: HangPC2

Industri Pertahanan Malaysia (Perkembangan dan Update) - PART 2

  [Copy link]
 Author| Post time 4-10-2013 07:08 PM | Show all posts
Malaysia's First Military Airbus On Track To Arrive In 2015



From Haslin Gaffor




SEVILLE (Spain), Oct 4 (Bernama) -- Airbus Military is on track to deliver Malaysia's first A400M aircraft in 2015, with all four ordered by the Royal Malaysian Air Force (RMAF) to arrive by 2016, the company confirmed Friday.

Airbus Military Head of Media Relations Maggie Bergsma said the RMAF has been involved with the programme from the early stages and is fully participating with the Airbus Military teams to prepare for the delivery and entry into service.

" As for all of our customers, the transition is a lap from older technologies to the ultimate technology of the A400M.

" Our A400M FISS (Full In Service Support) is designed to provide our customers with all services needed for the operations of the aircraft and we are in discussions with Malaysia on this already to ensure that this is all set in place in time for the delivery, " Bergsma said.

The French Air Force was the first to receive the A400M, the world's most versatile military airlifter designed to meet equipment needs of modern armed forces in a ceremony held at the Airbus Military Delivery Centre here Monday.

The A400M is able to perform missions that previously required two or more different types of aircraft, meeting the most varied needs of the world's air forces and other organisations in this century.

She said the entry in service of the A400M will mark a before and after in the way both military and humanitarian missions are approached.

" The versatility of the A400M allows one single aircraft doing the job for which previously up to three aircraft were needed. The A400M can deliver the contents of its bigger payload faster, further and nearer to where it is needed than any other transport aircraft found in the market.

" The RMAF will not only have three aircraft in one with each A400M, it will have an aircraft that can do it better than these three ones.

This is certainly a change. And it is a change for good, " she said when asked how the new aircraft will complement the RMAF's existing fleet.

Asked about the company's cooperation with the Malaysian Government in developing the A400M, Bergsma said the Composite Technology Research Malaysia Sdn Bhd (CTRM) is participating in the design and manufacture of some of the aircraft's secondary composite structural components.

" CTRM is now the sole source of those components, notably the complete vertical tail plane leading edge, the main landing gear doors, and many access panels on the wings and horizontal tail plane and some nacelle fairings, " she said.


The A400M was launched 10 years ago to respond to the combined needs of seven European nations regrouped within the Organisation for Joint Armament Cooperation (OCCAR).

The countries are Belgium, France, Germany, Luxembourg, Spain, Turkey and the United Kingdom.

The seven helped finance the costs of the project and Malaysia is the region's first export customer.

The A400M is able to perform both tactical missions directly to the point of need and long range strategic or logistic ones, and can also serve as an air-to-air refuelling " tanker. "





- BERNAMA -




Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2013 04:38 AM | Show all posts
Industri pertahanan kita berkisar pada buat komponen sikit2, pastu pasang kenderaan dan peralatan, mro, integrasi sistem rojak dari pelbagai negara, buat peluru dan bom calibre kecil/sederhana, pemasangan kapal perang, pembuatan bot.. Bila nak boleh tengok indigenous product 100% local made utk keperluan ATM dan ekspot? Last edited by zainmahmud on 6-10-2013 04:45 AM

Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2013 01:41 PM | Show all posts
zainmahmud posted on 6-10-2013 04:38 AM
Industri pertahanan kita berkisar pada buat komponen sikit2, pastu pasang kenderaan dan peralatan, m ...

Malaysia dah lama eksport UAV, tactical radio & body armour

Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2013 10:02 PM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 6-10-2013 01:41 PM
Malaysia dah lama eksport UAV, tactical radio & body armour

Uav enjinnya dan cameranya masih import... masih belum mencukupi apa yg kita buat tu, kita perlu buat lebih baik dan senjata serta peralatan tempur lain 100% locally dgn lebih besar spektrumnya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-10-2013 10:43 PM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 6-10-2013 01:41 PM
Malaysia dah lama eksport UAV, tactical radio & body armour

betul...


macam equipment webbing.. atau kasut, ammo..yang tak berapa nak glamer....
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2013 01:44 AM | Show all posts
HangPC2 posted on 6-10-2013 10:43 PM
betul...

Thats the word hpc, kita buat bender2 yg x berapa nk glamor, walaupon perlu dlm dunia militari spt kasut, webbing, ammo, body armor, radio comm, dan sbgnya yg mmg tak dpt dinafikan kemestiannya, namun kita masih jauh lagging dlm bidang persenjataan, peluru2 berpandu, roket, senjata berat, kenderaan armor, even turretnya sekalipon, walaupon dicanang sbg membuat sendiri av8 dgn turretnya dgn kerjasama SA n turki, namun setakat ini, kita hanya nampak semua itu dibeli dari negara2 berkenaan, kita hanya memasangnya di pekan. Begitu juga dgn ingwe, kononnya jv tapi hakikatnya kita import semua dari SA. Sampai bila kita nak berperangai begini? Berbangga dgn buatan asing yg dikatakan buatan sendiri?
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2013 02:07 AM | Show all posts
zainmahmud posted on 7-10-2013 01:44 AM
Thats the word hpc, kita buat bender2 yg x berapa nk glamor, walaupon perlu dlm dunia militari spt ...

setuju...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2013 09:27 PM | Show all posts
zainmahmud posted on 6-10-2013 10:02 PM
Uav enjinnya dan cameranya masih import... masih belum mencukupi apa yg kita buat tu, kita perlu b ...

enjin & kamera import untuk UAV Malaysia bukannya canggih sangat.
Turbojet UiTM/Barakah Aerospace serta medium aperture camera oleh ATSB lagi berkuasa tinggi.
Tak diguna dalam UAV sebab tek sesuai saja.

Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2013 09:37 PM | Show all posts
zainmahmud posted on 7-10-2013 01:44 AM
Thats the word hpc, kita buat bender2 yg x berapa nk glamor, walaupon perlu dlm dunia militari spt ...

mlrs, meriam, kereta perisai semua tak glamour mana pun.

Peluru berpandu malaysia ...... on the way. Namanya Nagasakti. Enjin turbojet pun direka sendiri

Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2013 10:02 PM | Show all posts
Kerjasama antara STRIDE dan Titan Thermal Solution telah menghasilkan thermal imaging platform sehingga kini.  Seterusnya kamera pengimejan thermal akan direkabentuk.

Interested in
Investor, Business Partner
Location
Kuala Lumpur, Malaysia, Asia
Sector
Computer and Electronics, Engineering, Manufacturing
Size
US$ 1,946,184.38

Description
Titan Thermal Solutions Sdn. Bhd. (TTS) is a Malaysian company incorporated in 2011 and was formerly trading as Thermal Module Enterprise (TME).

Its primary focus is the design and manufacture of thermal imaging platforms for thermal industries. The company aims to capitalize on the growing demand for advanced technology hardware and software within the Original End Manufacturer (OEM) thermal imaging industry

The thermal imaging platforms designed are used in the manufacture of thermal imaging cameras. The platform acts as the main component of a thermal imaging camera. Thermal Imaging Camera’s are used to provide vision in light deficient environments and have both commercial and government defence applications.

TTS has developed a platform design for the thermal imaging industry. In developing its own platform, TTS will acquire three revenue streams (i) Thermal Imaging Platform (ii) Thermal Imaging Camera and (iii) Embedded Boards.

TTS has currently completed the first phase (Phase 1) comprises of 70% of the total development and the second phase (Phase 2) amounting to the remainder 30% is currently underway.

TTS is requesting working capital funding of RM 6 million (approx. USD$2 million) for Phase 2(a production prototype, standardization and testing development, and establish an initial production run) of its development. This phase will take a duration of 19 months including a 3 month period to acquire capital funding and promises an expected Return On Investment (ROI) within 3 years of establishment.
  





PERJANJIAN KERJASAMA R&D THERMAL IMAGING PLATFORM AND CAMERA
DI ANTARA KERAJAAN MALAYSIA DENGAN TITAN THERMAL SOLUTIONS
SDN. BHD.
Unit Komunikasi Korporat Kementerian Pertahanan telah mengeluarkan kenyataan
berikut:
Kementerian Pertahanan Malaysia dan Titan Thermal Solutions Sdn. Bhd., telah
menandatangani perjanjian kerjasama R&D untuk mendalami teknologi thermal
imaging pada 12 Oktober 2011 (Selasa). Kerjasama ini adalah satu permulaan untuk
membuka pintu kepada penglibatan negara dalam lndustri Pengimejan Terma. lni
juga antara satu usaha Kerajaan untuk meningkatkan R&D di dalam negara dan
membangunkan daya inovasi di antara generasi muda.
Teknologi Pengimejan Terma adalah satu teknologi yang dimonopoli oleh kuasakuasa
barat selama ini. Pengunaan teknologi pengimejan terma dan kamera terma
adalah sangat luas dan bertujuan memberi penglihatan dalam situasi penglihatan
biasa manusia terjejas seperti keadaan berkabus, gelap dan berasap. Teknologi
pengimejan terma membolehkan penglihatan lebih jelas kerana ia tidak bergantung
kepada cahaya, tetapi hanya kepada haba dan perbezaan di persekitaran.
Thermal Imaging Platform and Camera merupakan satu keperluaan asas dalam
sistem pertahanan, penguatkuasaan dan penyelamat. Melalui kerjasama ini, negara
mempunyai peluang untuk memperoleh teknologi ini bagi memenuhi keperluaan
ketenteraan masa hadapan. Aplikasi peralatan ini meliputi pertahanan,
penyelenggaran bangunan sehingga ke sistem keselamatan. lnisatif usaha ini akan
membolehkan negara mencapai penggunaan terma secara optimum dengan mengintegrasikan produk ini dalam sistem pertahanan. Proses integrasi ini akan
meningkat dan memodenisasikan sistem pertahanan negara dan menyerapkan
teknologi tinggi ke dalam pertahanan secara menyeluruh.
Kerjasama antara Titan Thermal Solutions dan Kerajaan Malaysia melalui STRIDE
akan membantu menggabungkan kepakaran dan keupayaan masing-masing untuk
membawa teknologi tinggi dan innovasi dalam industri pengimejan terma negara. lni
adalah satu titik permulaan untuk meningkatkan potensi intelektual negara melalui
kerjasama kerajaan dan swasta dalam industri ini.
Gabungan usaha ini juga akan membolehkan penglibatan negara secara langsung
dalam industri pengimejan terma yang ketika ini diterajui oleh Negara-negara Barat.
lni akan menukar tanggapan terhadap negara kita sebagai pembeli kepada pembekal
peralatan kamera terma berteknologi tinggi pada masa hadapan.
.PERTAHANAN NEGARA TANGGUNGJAWAB BERSAMA'
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT
KUALA LUMPUR
12oKT 2011

MAKLUMAT SYARIKAT
Titan Thermal Solutions Sdn. Bhd. bermula sebagai suatu gabungan inisiatif
penyelidikan yang telah berkembang ke arena komersial pada 2010. Fokus utama
syarikat adalah untuk membina dan menjadi pengeluar Thermal lmaging Platform
untuk lndustri Terma Dunia. Titan Thermal Solutions bertindak proaktif bagi
membangunkan dan memenuhi keperluaan teknologi tinggi yang berkembang untuk
hardware dan soffware dalam OEM industri terma.
Komponen asas dalam pembinaan Thermal lmaging Camera ialah Thermal lmaging
Platform. Dengan menghasilkan sendiri Thermal Imaging Platform, maka Titan
Thermal Solutions Sdn. Bhd. berada di hadapan pesaing-pesaing lain dalam industri
ini.
lni membolehkan Titan Thermal Solutions Sdn.Bhd. terlibat dalam pasaran
i) Thermal Imaging Platform
ii) Thermal imaging Camera, dan
iii) Embedded Boards
Selain dari itu, Thermal lmaging Platformjuga boleh diintegrasikan dalam sistem lain
seperti komunikasi, persenjataan, missi/e, industri petroleum, industri maritim serta
pasukan bomba dan penyelamat.
Untuk Maklumat Laniut
Nama
Syarikat
HP
:Vivek Panicker
: Titan Thermal Solutions Sdn. Bhd.
:016-9778417
E-Mail : sales@titanthermal.com
Laman
Nama
Syarikat
HP
E-Mail
Laman
: www.titanthermal.com
Mejar Sarmidi Marjudin (Bersara)
Titan Thermal Solutions Sdn. Bhd.
019-2141558
sales@titanthermal. com
www.titanthermal.com
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2013 09:23 AM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 7-10-2013 09:27 PM
enjin & kamera import untuk UAV Malaysia bukannya canggih sangat.
Turbojet UiTM/Barakah Aerospace ...

Still, kita mahukan 100% local content utk apa pon produk kita.. yg boleh diekspot kerana kualiti yg dipercayai dunia.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2013 09:27 AM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 7-10-2013 09:37 PM
mlrs, meriam, kereta perisai semua tak glamour mana pun.

Peluru berpandu malaysia ...... on th ...

Aku hanya akan berbesar hati melihat peluru berpandu tu bila depa dah buat mass production utk kegunaan ATM n worldwide. Selagi tak ada, aku tak akan berhenti mengkritik.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2013 09:34 AM | Show all posts
BotakChinPeng posted on 7-10-2013 10:02 PM
Kerjasama antara STRIDE dan Titan Thermal Solution telah menghasilkan thermal imaging platform sehin ...

Dulu kita dh buka Malaysian Optronik utk buat benda2 gini, tp as usual tiada apa2 yg nampak lepas tu. Harap titan nih boleh mengubah persepsi itu dari diri aku. Semoga berjaya dan terus berkhidmat utk mengeluarkan sistem optik individu utk tentera masa depan negara.
Last edited by zainmahmud on 8-10-2013 09:35 AM

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 10:16 AM | Show all posts
zainmahmud posted on 8-10-2013 09:23 AM
Still, kita mahukan 100% local content utk apa pon produk kita.. yg boleh diekspot kerana kualiti  ...

Bagi negara saiz sederhana macam Malaysia, barang remeh temeh seperti enjin kecik & kamera taraf rendah untuk UAV lebih baik diimport saja.

Malaysia hanya perlu tumpu kepada produk tercanggih umpamanya enjin turbin gas besar dan kamera resolusi tinggi untuk satelit. Sekarang nampaknya pihak ATSB sedang bangunkan kamera yang lebih baik lagi untuk Razaksat2.





Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 10:24 AM | Show all posts
HangPC2 posted on 6-10-2013 10:43 PM
betul...

Flying hovercraft yang dieksport ke Filipina ini boleh tahan gak 'glamer'nya . Siap guna enjin Proton Campro lagi


Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 09:23 PM | Show all posts
Wuh..ade hovercraft rupanya...tp agensi Malaysia sendiri macam mana...kalau agensi lebih suka brg import..susahla syarikat Malaysia..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2013 07:19 PM | Show all posts
Hovercraft berkenaan berkemungkinan tidak memenuhi keperluan pertahanan Malaysia. Namun begitu, syarikat pertahanan Malaysia sepatutnya tidak bergantung sepenuhnya kepada pembelian produk pertahanan mereka oleh agensi keselamatan Malaysia sahaja, sebaliknya memasarkan produk mereka ke pasaran antarabangsa.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2013 07:44 PM | Show all posts
Condor Replacement Programme Reboot

By Marhalim Abbas

KUALA LUMPUR: It may not be as glamorous as the MRCA or the Attack Helicopter programmes but the Condor replacement project is probably more important than the rest of the procurement initiatives in Jalan Padang Tembak at the moment.

Since the money to replace the Condors would be be reimbursed by the United Nations it will probably get the funds earlier than the others.

Read more at the link below:
http://www.malaysiandefence.com/?p=3699
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2013 07:46 PM | Show all posts
LCS Will Begin Operations In 2018 - Hishammuddin


PORT KLANG, Oct 10 (Bernama) -- Malaysia's Littoral Combat Ships (LCS) will be begin operations in 2018 and will be the main asset of the Royal Malaysian Navy (RMN) in safeguarding the country's waters and sovereignty, said Defence Minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

He said six LCS will patrol the nation's waters especially in areas of high economic activity.

At the same time, he said the Defence Ministry will also procure critical assets from countries which have a close relationship with Malaysia in the defence industry.

"Procuring defence assets this way is more cost effective and faster with lower risks as compared to developing an an indigenous (defence) industry)," he told a media group, including from Bernama, that was specially invited to tour two of the ships here Thursday.

The LCS were the KD Kelantan and KD Laksamana Tun Abdul Jamil.

Elaborating further, Hishammuddin said the LCS initiative was a short-term measure to achieve 'self-reliant' status in developing the local defence industry and that major development like the LCS by using local companies would continue to be a model for procurement of defence assets for the nation.

He said the ministry was also making efforts to procure important assets like amphibious landing ships, fighter aircraft and tanks.

Meanwhile, he said the ministry was also drawing up plans to further boost the country's defence capabilities which among others included setting up a marine operations force and building a new RMN base in Bintulu, Sarawak.

As such, Hishammuddin said in Budget 2014, the ministry would try to get a higher allocation to enable the procurement of new assets and equipment as well as upgrading existing assets in all three branches of the armed forces with the priority given to the Eastern Sabah Safety Zone (ESSZONE).

-- BERNAMA

Sumber: http://www.bernama.com.my/bernama/v7/newsindex.php?id=984740
Last edited by robotech on 11-10-2013 07:50 PM

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2013 07:49 PM | Show all posts
LCS, Aset Utama TLDM, Mula Beroperasi Pada 2018

KLANG, 10 Okt (Bernama) -- Kapal tempur pesisir pantai (LCS), yang akan menjadi aset utama Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) mula beroperasi pada 2018 bagi menjaga keselamatan dan kedaulatan perairan negara, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien.

Beliau berkata sebanyak enam LCS akan menjalankan tugas rondaan terutamanya di kawasan tumpuan ekonomi negara.

"Pada masa yang sama pihak kementerian juga akan membeli aset-aset kritikal dari negara-negara yang mempunyai hubungan erat dengan negara kita dalam industri pertahanan kerana ia lebih murah dan cepat (diperoleh) serta berisiko rendah," katanya selepas menghadiri Hari Media bersama Kementerian Pertahanan dan TLDM di sini pada Khamis.

Hishammuddin juga berkata kerajaan akan menggunakan syarikat tempatan bagi perolehan aset penting pertahanan negara.

Dalam majlis itu, beliau bersama media belayar menaiki kapal KD Kelantan dan KD Laksamana Tun Abdul Jamil.

Hishammuddin berkata, kementerian juga sedang berusaha mendapatkan aset penting pertahanan bagi memperkasa keupayaan pertahanan negara.

Sehubungan itu, Hishammuddin berkata dalam Belanjawan 2014 kementerian akan berusaha mendapatkan peralatan dan aset baharu bagi ketiga-tiga cabang perkhidmatan ATM dan sejumlah besar peruntukan itu akan digunakan untuk menambah baik aset sedia ada di Zon Keselamatan Pantai Timur Sabah (Esszone).

Sementara itu, beliau berkata pihaknya telah membuat beberapa perancangan bagi memantapkan keupayaan pertahanan negara antaranya menubuhkan pasukan marin Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan membina pangkalan TLDM yang baharu di Bintulu, Sarawak.

Sumber: http://www.bernama.com/bernama/v7/bm/ge/newsgeneral.php?id=984713
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 02:22 PM GMT+8 , Processed in 0.101595 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list