CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 2824|Reply: 10

Anak Berubah Sikap- Dah 2 bulan ponteng sekolah sekarang tidak tidur malam pula

[Copy link]
Post time 4-8-2013 03:08 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum...

Minta pendapat dari korang semua.   Anak mie yang no 2 tiba-tiba berubah sikap tidak mahu pergi ke sekolah. Pada hal waktu sekolah rendah dia boleh katakan cemerlang dapat 5 A. Sekarang dia di tingkatan 3 bebrapa bulan lagi nak ambil peperiksaan PMR. Sejak dua tiga hari ni pulak dia mulai tidak tido malam.. mie dan hb bimbang dengan keadaan dia begitu...mie  x reti nak cerita panjang
Last edited by mie07 on 4-8-2013 03:10 PM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2013 03:40 PM | Show all posts
dia ada awek ke? dia noty tak? pasal adam dulu zaman2 jahiliah ada kakak angkat adam. pasal adam muka kpop jd dia org minat kt adam.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2013 03:44 PM | Show all posts
x try tanye die ke kak.. apesal die berubah gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2013 03:54 PM | Show all posts
tnya elok2 kak..mungkin ada mslh kt sekolah...kes buli?
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2013 10:38 PM | Show all posts
Salam

Anak rapat dengan siapa selama ini? Minta orang itu yang bersembang dgn dia
Kalau selama ni, puan jarang bersembang, jarang luang masa ambil tahu...
dia akan pergi lagi jauh...dan dia akan cari org yg dia selesa, mungkin kawan2

Sedangkan emak yang menjadi pendengar setia nie pun, anak pilih orang lain
bayangkan orang tua yang tidak pernah ada masa nak berkomunikasi dgn anak-anak
Ada sebab, anak especially boys tidak mahu luahkan rasa hati dia pada kita sebagai ibu
banyak sebab antaranya malu, rasa bersalah, rasa marah, rasa terkilan...apa2 saja
kalau dia rapat dgn suami, lagi bagus....biar bapa dgn anak bersembang
kita cuma ambil 2nd hand infos for monitoring...

Saya tak tahu apa masalah sebenar anak puan, tetapi i bole kongsi satu tips
waktu makan adalah paling baik untuk main game nie...anak2 dah kenyang, tenang
permainan ini berkisar pada 'perasaan' anak...what makes them happy, sad, confuse, ..etc
tanya sorang-sorang anak puan, paling baik...u pun boleh join in to let them know ur feelings as well
pastu, up grade sket soalan...apa yang buat kita rasa BERBEZA tetapi dalam situasi yg sama
contohnya, apabila anak tu berkurung dalam bilik....dia rasa TENANG, tapi kita ibu rasa BIMBANG
thru this game, anak AWARE... apa org lain rasa selain apa yang dia sendiri rasa
hopefully, anak tu boleh faham apa yg puan rasa...apabila dia berkurung, tak tidur, tak ke sekolah
apabila dia tahu dan dia akan mula memahami perasaan kita yg bimbangkan dia..
the games continue to next level...u cari buku RAISING A thinking preteen..
objektif buku nie, anak-anak akan pilih RASA positif untuk mematikan rasa negatif dlm diri
later on in life, dia akan develope kemahiran memilih rasa yang boleh beri kebaikan utk diri sendiri
dan dia juga ada kemahiran menjangka, RASA orang lain di keliling mereka...
moga mereka akan jadi sensible adult, tgk org susah...ada rasa emphaty
tgk org bawah, ada rasa hormat...tgk orang tinggi, tahu di mana diri ...

tak tahulahm tulisan ini mambantu atau tidak...after all, communication is everything








Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2013 12:22 PM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 4-8-2013 03:40 PM
dia ada awek ke? dia noty tak? pasal adam dulu zaman2 jahiliah ada kakak angkat adam. pasal ad ...

amboi Adam... popular sampai tk nk gi sekolah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2013 12:50 PM | Show all posts
a'ah TT... tanya la anak tu kenapa dia gitu sampai mlm tk leh tido... dia kena buli ke? atau stress dgn pelajaran? dua2 pun tk baik dibiarkan takut apa2 terjadi kang.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2013 01:21 PM | Show all posts
Satu lagi, tolong tanya cikgu kelas, anak ada masalah apa kat sekolah, cari sape best friend anak, tanya elok2 kenapa anak tiba2 berubah camtu...cepat bertindak sebelum keadaan menjadi lebih buruk...pls
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-8-2013 12:57 AM | Show all posts

Adakah dia kena cabul di sekolah? ya mmg kasar sikit pendapat saya ini tapi di zaman sekarang ni benda benda spt BULI keterlaluanlah yang membuatkan sesaorang itu tidak mahu ke sekolah.

BTW mcmana dia bole ponteng sekolah sampai 2 bulan?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2013 02:34 PM | Show all posts
Takde update ke tuan tanah kedaung...sonyap jo...anak dah ok ke?
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2013 11:27 AM | Show all posts
tak tido malam tu kena tgk ada x laptop dkt dia or h.phone ke...paham2 jela la budak2 seusia macam tu dah mula pandai nak xplore macam2.

puan TT kena cepat bertindak...contact guru kelas,tanya kawan2....me memang simpan no cikgu2 n no kawan2 anak2...dlm ramai2 kawan dia akan ada sorang dua yang kita boleh percaya so  u kena selidik dgn kawan2 dia.

satu lagi tgk perubahan sikap anak2 tu..makin pemarah ke ...sebagai ibubapa kena ambik tahu benda2 macam ni...i ada 2 anak bujang remaja ...i faham perasaan u.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 10:36 AM GMT+8 , Processed in 0.079463 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list